Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym i serem pleśniowym (z dodatkiem czarnuszki), kaczka marynowana w cytrynie z modrą kapustą i pyzami poznańskimi, sałatka z kurczakiem gyros, sałatą lodową, pomidorem ogórkiem i sosem czosnkowym.
Ale pyszności ! Mggi te kulki ziemniaczane kupiłaś czy robiłaś. Smazone czy z piekarnika ? A buraczki zasmażane uwielbiam......zresztą buraczki pod wszelką postacią. U mnie 2 dzień gołąbki z młodej kapuchy mniam 1 x w tym roku.
Łooj kulki oczywiscie kupione i z piekarnika...ja na skroty ide :-D Buraczki zaprawoione troszke mąka bo nie uzywam zasmazki od lat.Mloda kulki jeszcze ketchupem polala jak zwykle :-)
Super-hiper odchudzająca sałatka. Dbam o przyjaciół (bo po co mam mówić, że sama się odchudzam, a innym z czystego lenistwa, pichcić mi się nie chce) hihihi.
Kilka dni temu... Mieszanka (bulgur, pęczak i zielona soczewica) z cukinią i pomidorami ;) Wczoraj... Wiejskie jadło - wsie jaja sadzone, ziemniaki z patelni, świeży szpinak zrobiony z czosnkiem i serami ;))
...hahaha czyli gość tak długo, jak długo drugie danie konsumowano ?:)))))) Moje drugie z lasu dotarło, się zapiekło i się....zeżarło hihi , wyjazd za chwilę uskutecznię, z kijkami hahahaha. Czyli prawie wg reguł "Francuskiego Dziadka ".
Kapuśniak z młodej kapusty (z młodą włoszczyzną i młodymi ziemniaczkami). Pieczone udźce i pałeczki z kurczaka w przyprawie grillowej, młode ziemniaki z koperkiem i buraczki. Najlepsza z Teściowych- naleśniki z jabłkami. Na deser- lody i/lub babka cytrynowa albo ciastka baletki
Pierwsze danie...zupa krem z pieczonych buraków,z nutą pomarańczy i ananasa...smak słodko-kwaśno-pikantny. Na drugie danie...pieczone elementy z kurczaka i ...moja ulubiona sałata z kiełkami rzodkiewki i sosem jogurtowym :)
Dzięki :) Upiekłam kilka buraków w piekarniku ok 1godziny w 190 stopniach(zawinięte w folię aluminiową z dodatkiem oliwy). Na patelni podsmażyłam 2 małe,posiekane cebule i 5 ząbków czosnku,do tego wrzuciłam 1 korzeń pietruszki i marchewki(pokrojone na kawałki),dodałam pokrojone upieczone buraki,podałam wodą poddusiłam. Przełożyłam do garnka i uzupełniłam przegotowaną wodą do wysokości warzyw. Doprawiłam domową wegetą ,przyprawą do kaczki (smak przyprawy mi pasował),pieprzem,chwilę gotowałam. Dodałam sok z półtorej pomarańczy, połowy dużej cytryny i syrop z ananasa (zamiast cukru). Wszystko zmiksowałam na gładki krem. Podałam z groszkiem ptysiowym,filetami z pomarańczy,uprażonymi ziarnami,kiełkami rzodkiewki i kroplami jogurtu greckiego :) Można dodać jeszcze łyżkę masła na koniec.
Nie wiedziałam jak to nazwać "Tortilla Pie"?...placki tortilli ułożone jak na zdjęciach,przekładane mięsem z warzywami (pieczarki,papryka,cebula) o smaku gyrosa (nie kebab-gyros!),żółtym serem,sosem czosnkowym,surówką coleslow...wszystko upieczone w tortownicy, w formie ciasta-tortu...podane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego i dodatkami :);)
Dziękuje Iwett.Mięso przygotowałam wg mojego przepisu na wż na gyrosa z warzywami. Piekłam ok 35 min w 190 stopniach, na turbo grillu. Wierzch przykryłam folią aluminiową,ponieważ placki na górze szybko łapią kolor i by się spaliły . Pod koniec pieczenia zdjęłam folię i piekłam do zarumienienia.
Wczorajszy obiad, dzisiaj post , bo nie mam sily gotowac:)
Grzbiet dorsza, czyli najgrubsza czesc z ryby. Marynowalam w solance 20 minut, potem smazylam na masle. Na rybie na chrupko usmazone osobno kostki wedzonego bekonu, mlode juz krajowe ziemniaki i salatka z pomidorow, mlodej cebuli i salaty rzymskiej tez krajowej. Dobre bylo:)
Duze kartofle umylam, wytarłam, ponakluwalam po 20 razy kazdego patyczkiem do szaszłyków, posmarowalam oliwa, posypalam odrobina soli, ułożyłam na blasze na papierze do pieczenia i pieklam w 200stC przez ok 1h20min. 200 g tuńczyka z puszki, odsączonego, wymieszalam z 0,5 ogorka pokrojonego w kostke, kawalkiem selera naciowego, 0,5 sloiczka kukurydzy, 0,5 czerwonej papryki, kilkoma lyzkami posiekanej natki pietruszki, 2 lyzkami majonezu, sola i pieprzem. Upieczone kartofle nacięłam na krzyz, nałożyłam farsz i na stół. :) Mlode posypaly sobie jeszcze calosc odrobina tartego żółtego sera.
Dzisiejsze menu...podudzia pieczone na młodej kapuście (kapusta,dymka,koper) lub medaliony z indyka zrobione na oleju kokosowym...zielone szparagi na maśle z młodym czosnkiem i natką pietruszki...młode ziemniaki z koperkiem :))))
Ta marynata, to taki mój miks, który robię z: 6 dużych ząbków czosnku, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżki miodu, 3 pełnych łyżeczek jakiejkolwiek musztardy ( ja dałam 2 łyżeczki musztardy o smaku wędzonej papryki i rozmarynu oraz 1 łyżeczki krymskiej czeskiej), 1 pełna łyżeczka grubo mielonego pieprzu, oraz po 1 czubate łyżeczce: papryki ostrej i słodkiej, curry, pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka przyprawy do Gęsi, ale niekoniecznie. I jeszcze do tego miksu robię taką szybką a'la vegętę czyli do młynka do kawy wsypuję 2 łyżki suszonych warzyw, 2 łyżki majeranku, łyżeczkę ziół prowansalskich, dużą szczyptę rozmarynu i 4 pokruszone liście laurowe, to wszystko chwilkę miksuję i dodaję do reszty wyżej wymienionych przypraw. Na koniec dodaję do całej tej mieszaniny 6 duźych łyżek oleju i wszystko mieszam do połączenia składników. I taka gotową marynatą smaruję golonki indycze. :) Do zamarynowanych golonek wlewam jeszcze do brytfanny mniej niż 3/4 szklanki wody, przykrywam pokrywą i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 st. na środkową półkę. Po godzinie i tych paru minutach, gdy golonki będą odkryte zmniejszam temperaturę do 160 st. Golonki piekły się 1 godzinę i 20 minut pod przykryciem, a potem jeszcze ok. 30 minut bez przykrycia, ale w międzyczasie dobrze jest polewać je wytworzonym sosem i pod koniec monitorować żeby się za bardzo nie przypiekły. Wyszły smaczne i miękkie. Z pewnością Tobie też się udadzą. :)
Aniele ! Dzięki Ci za tak dokładny przepis i to w niedzielną noc ! Wszystko będzie dokladnie zapisane - żeby uzyskać taki sam efekt - bo choć ja z gatunku chrupiących ( dlatego zwróciłam uwagę na skórkę ) ale to co pod skórką musi być mięciutkie i odchodzić od kostek - więc spodziewałam się ok. 2 godzinnego pieczenia.
Dziękuję Tobie raz jeszcze, myślę że w niedługim czasie pokażę moje dzieło :))
Tingro, dziękuję :) Podudzia były miękkie i smakowite... :) A co do nazwy, to jak zapewne wiesz nasi producenci stosują różne chwyty marketingowe właśnie w postaci takich różnych dziwnych nazw żeby przyciągnąć klientów do zakupu swojego asortymentu drobiarskiego. Wstawiam infografikę jak są przedstawione poszczególne elementy z indyka:
Lea Kochana, przejrzalam caly net polski na temat nazewnictwa czesci miesa z indyka i nie tylko:) Wlasnie ta firma mnie wkurzyla i do nich napisalam, bo kurcze blade "elementy z indyka" ??? Jakie elementy ma indyk??? .... Nikogo to nie irituje, ze bzdurne nazewnictwo wprowadza ktos tak sobie? Przyjmuje sie to jako prawidlowe , po polsku? Chwyty markentingowe dla idiotow? Ciesze sie Lea, ze Ty rozumiesz o co mi chodzi a Twoj przepis na uda z ptaka jest super i zapisany w mojej ksiazce kucharskiej , dziekuje
Tingro, miło mi że i Tobie spodobał się mój przepis na podudzia indycze... :) No właśnie, tak sobie producenci ustalają jak im się podoba, a ludziom najwidoczniej to nie przeszkadza, bo ich interesuje przedewszystkim kawał mięcha, a nazewnictwem mało kto się przejmuje. Niektórzy to nawet nie wiedzą, jakie są poszczególne części tuszki indyczej... Jeżeli napiszesz do jakiegoś producenta, to wtedy sama przekonasz się, czy Ci odpisze, a jeżeli już, to jak to uzasadni. Też ciekawa jestem czy otrzymasz jakąkolwiek odpowiedź. Daj znać... :)
Dopisano 2017-6-10 19:26:42:
Tingro, miło mi że i Tobie spodobał się mój przepis na podudzia indycze... :) No właśnie, tak sobie producenci ustalają jak im się podoba, a ludziom najwidoczniej to nie przeszkadza, bo ich interesuje przedewszystkim kawał mięcha, a nazewnictwem mało kto się przejmuje. Niektórzy to nawet nie wiedzą, jakie są poszczególne części tuszki indyczej... Jeżeli napiszesz do jakiegoś producenta, to wtedy sama przekonasz się, czy Ci odpisze, a jeżeli już, to jak to uzasadni. Też ciekawa jestem czy otrzymasz jakąkolwiek odpowiedź. Daj znać... :)
Obiad i obiadokolacja...przygotowane do pracy...indyk na parze,kasza jaglana z papryką,cukinią i szparagami,wszystko na ostro doprawione...miks sałat z pomidorkami koktajlowymi,nektarynką,oliwkami,papryką żółtą, indykiem na parze,do tego sos jogurtowym :)
Dla mnie filet kurczecy pieczony w piekarniku,kapusta mloda wersja "odtluszczona" z koperkiem, ziemniaki.Reszta towarzystwa miala schaboszczaka,bigos z mlodej kapuchy,ziemniaki.
Iwett, czestuj sie ! :-) No nie zieciunio tak czesto nie odwiedza mnie a i owszem bylby rad ale ja nie mam czasu pichcic :-) .Ostatnio na Dzien mamusi byli ale przysmak jego to karczek :-D
Mggi a co tak lubisz cycki kurze czy to zbieg okoliczności ? :) A powiedz mi ile czasu pieczesz w piekarniku i jak bo ja to przewaznie smaże panierowany na patelni a ,że chyba niedługo teściu do mnie zawita to coś musi być niesmażonego. Chyba całe mielone z mięsnego wykupie hahaa
Pół kg drobnej kaszy zalałam 200ml. gorącej wody, do której dodałam sól i łyżkę pasty paprykowej. Zaczekałam godzinę, po czym dolałam kolejne 300ml. wody i wsypałam 4 łyżki mąki. Wszystko dobrze wyrobiłam (ok. pół godziny), bo masa musi być kleista i zwięzła. Uformowałam kluski i gotowałam je przez 20 minut.
U nas bardzo bezmięsnie - pierogi z przepisu megi65 z twarogiem i sosem truskawkowym. Muszę przyznać, że pierogi odsmażone następnego dnia są jeszcze lepsze :)
Eee a jak nalesniki odgrzewasz to tez na maselku i mniammm sa :-) Mysle,ze jak najbardziej bo jezeli na oleju smaczniutkie to na maselku poezja smaku :-)
Mggi63, miałam takiego smaka na placki, że MUSIAŁAM je poczynić;) A ze nigdzie nie mogłam kupić starych ziemniaków, to zaryzykowałam i zrobiłam z młodych. Masa nie była rzadka, bo starte ziemniaki wrzuciłam na chwilę na sitko:)
O matko , ale mnie zakręciły Twoje gołąbki mniam... Już miałam lecieć po kapustę, ale przypomniałam sobie , że mam zamrożone. Zrobiłam zaraz jak się młoda na straganie pojawiła, jutro obiad będzie bez pracy hihi.
Dziękuję Iwciu:) Muszę jeszcze "popracować" nad przyprawami, bo czegoś mi tu brak:) Dzisiaj makaron z cukinią, zielonym groszkiem i zieloną papryką.....będzie zielono
zupa "biedotka" wg niebieskiej różyczki, roladki z mielonego nadziane morelą i śliwką, zawijane boczkiem i zapiekane z porami, młode ziemniaczki i kapusta... zjedzone, zdjęcia nie będzie...
Dziś miśka nakarmiła swoich głodomorów dwoma daniami na obiad...Zupa krem z cukinii,z nutą błękitnego sera,podana z groszkiem ptysiowym,ziarnami i kiełkami jarmużu... Grubo mielony kotlet z piersi kurczaka z dodatkiem natki pietruszki,młoda kapusta,młode ziemniaki z koperkiem.
gotowanie z Chef Jerzy Pasikowski ... niesamowite doznania smakowe w prostych potrawach: - chłodniki z botwinką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym, - pierś z kurczaka ze skórą, z ryżem i sosami z czerwonej papryki i zielonej sałaty, - pieczony łosoś, pieczarki i kurki z warzywami i sos śmietanowo-winny .... - creme brulee z karmelizowanym cukrem trzcinowym i truskawkami w miodzie
Hehee mggi No przecie nie arbuzowo Tylko chodzi mi czy warto zrobić bo czasami to wiesz nakroisz narobisz a potem jakos nie bardzo. Ja to chyba musze poszukać na osetowy bo w ogródku zatrzęsienie tak sie rozniósł. Ładnie na talerzu te sosy wyglądaja a wiesz przypomniało mi sie jak kiedyś oglądałam Ugotowanych i gościu w jednym talerzu podał 2 zupy zdaje sie też zielono-czerwone kolorki też były. Jedna chyba z cukinni a druga pomidorówka ale to takie kremy były aby sie nie zlały do kupy. Fajne!
oba sosy są przygotowane na śmietanie 30%, sos paprykowy jest smaczny o intensywnym smaku czerwonej papryki, aksamitny, lekko pikantny i dość słodki, za to sos z zielonej sałaty na prawdę powala - kolorem i smakiem, jest gorzkawy i cierpki w smaku ale w połączeniu z mięsem smakuje bardzo dobrze ...
O dzieki ! Tak myslałam, że diabeł tkwi w szczegółach A widzisz mggi nie do końca paprykowo i sałatkowo. Choś sadziłam , że ten paprykowy to z pieczonej zmiksowanej papryki tez inaczej by smakował.
Z braku czasu obiad na szybko...pieczone fileciki ("polędwiczki") z piersi kurczaka,do tego również upieczone warzywa-duuużo warzyw(papryka,cukinia,brokuł,pieczarki,cebula),doprawione na pikantnie,skropione oliwą...wszystko upieczone razem na termoobiegu.
Dzięki :)Reniu problem w tym,że do końca nie wiem co wchodzi w skład tej przyprawy...kupiłam ją na targach rolniczych,spróbowałam na kawałku chleba i mi zasmakowała. Na pewno jest w niej,majeranek,czosnek,chili,cząber,oregano,czosnek niedźwiedzi,lubczyk,papryka słodka i dalej nie wiem,ale było w niej na pewno więcej składników.
A ja mysle mggi, że misia ma rączki dyrygenta :) Ona dyryguje a chłopaki robia bo to niemożlwe takie full wypasione obiadki codziennie. Ja taki jeden obiadek to ze 3 dni bym robiła
Iwett,czasem podyryguję hehehe...nie gotuję codziennie,bo nie mam czasu. W tygodniu przeważnie obiady na dwa dni,ale za to łikendy lubię się pobawić w kuchni.
No tak.... Misia nad morzem to nie ma kto wstawiać smacznych fotek obiadowych :) U nas w sezonie bober na bober :) dobrze że wszyscy jemy to można spokojnie w nocy wietrzyć sypialnie hahaha
Wróciła do domu...dla chłopaków zupa krem ze świeżych pomidorów...podana z groszkiem ptysiowym,czarnuszką i mozzarellą...doprawiona świeżą bazylią,czosnkiem,czosnkiem niedźwiedzim,pieprzem,chili i czarnuszką...dla mnie chłodnik błyskawiczny...jogurt grecki,troszkę śmietany,sok z buraków,starte na tarce jarzynowej ogórek i rzodkiewki,dużo koperku i szczypioru,sól,cukier,sok z cytryny,ząbek czosnku.
Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym i serem pleśniowym (z dodatkiem czarnuszki), kaczka marynowana w cytrynie z modrą kapustą i pyzami poznańskimi, sałatka z kurczakiem gyros, sałatą lodową, pomidorem ogórkiem i sosem czosnkowym.
Dales rade to wszystko zjesc?
U mnie wegetariansko, nowalijki podane z jogurtem.
Smaku narobiłaś ogromnego tym apetycznym talerzem, mniam. U mnie dzisiaj obiad gwizdany:(
A jaki to jest obiad gwizdany?
Figutka, i co się tak dziwisz? hihi normalny, znaczy; wracasz do domu i - fiuuu fiuuu obiadu nie maaa??? Czyli gwiżdżesz ze zdziwienia
Aaa, już rozumiem. W takim razie muszę Ci powiedzieć, że nie lubię obiadu gwizdanego (szczególnie gdy wracam z pracy):)
Hahahahah, Figutka, ja też nie lubię takich obiadów, ale sama je serwuję innym
Pati, obiad gwizdany??? Dziekuje! Moje kiszki wola jarskie dania jakos bardziej ostatnio, nie wiadomo dlaczego ???
Tingra, noooo gwizdany, czyli głodówka hihihi.
Pychota :)
Misiu :)
Apetyczne warzywka... :)
Pieczone kawalki szynki,karczku i kulki ziemniaczane,buraczki na cieplo.
Ale bym pojadła...mniam :)
Misiu ja mysle,ze Tobie to dzisiaj rosolek by trzeba zaserwowac ;-)
Ale pyszności !
Mggi te kulki ziemniaczane kupiłaś czy robiłaś. Smazone czy z piekarnika ?
A buraczki zasmażane uwielbiam......zresztą buraczki pod wszelką postacią.
U mnie 2 dzień gołąbki z młodej kapuchy mniam 1 x w tym roku.
Łooj kulki oczywiscie kupione i z piekarnika...ja na skroty ide :-D Buraczki zaprawoione troszke mąka bo nie uzywam zasmazki od lat.Mloda kulki jeszcze ketchupem polala jak zwykle :-)
Golabki chyba zrobie na weekend.Sprobowalam obca kapuche i nawet nie jest smakowo zla to mozna smialo dzialac :-)
Jaką obcą? Ja kupowałam na targu od rolnika.
Iwett nie ma jeszcze naszej kapuchy.U mnie na tagu made in Macedonia itp.
Pyszny obiadek... :)
Zielone szparagi smażone na maśle w towarzystwie pomarańczy.
Oj, zjadłabym takie szparagi :)
Towarzystwo dziwne, ale jak smakowalo Tobie to pewnie smaczne :)
Parówki w cieście drożdżowym przygotowane razem z synami.
Super-hiper odchudzająca sałatka. Dbam o przyjaciół (bo po co mam mówić, że sama się odchudzam, a innym z czystego lenistwa, pichcić mi się nie chce) hihihi.
Kilka dni temu... Mieszanka (bulgur, pęczak i zielona soczewica) z cukinią i pomidorami ;)
Wczoraj... Wiejskie jadło - wsie jaja sadzone, ziemniaki z patelni, świeży szpinak zrobiony z czosnkiem i serami ;))
Iwciu,kasza z takimi dodatkami to zupełnie moje smaki.Mogę jeść i jeść.... :)
Same rarytasy,mniam:) A u nas dzisiaj ruskie pierogi.
Zupa szparagowa ( od wczoraj) wg Dzanina Fonda i polędzwiczka z tymiankiem, fasolka z czosnkiem, oliwą i parmezanem, zamiast ziemniaka pieczarki:)
Wstęp do obiadu właściwego: sałata, szpinak, pomidorki, łosoś i serek kozi zmieszałam z chrzanem, skropiłam cytryną. Mięso jeszcze w lesie hihi
...wstęp, to jak mawiał mój francuski pradziadek tzw. Wjazd przed obiadem.... potem obiad i po obiedzie Wyjazd (kaffa i deser)
...hahaha czyli gość tak długo, jak długo drugie danie konsumowano ?:))))))
Moje drugie z lasu dotarło, się zapiekło i się....zeżarło hihi , wyjazd za chwilę uskutecznię, z kijkami hahahaha. Czyli prawie wg reguł "Francuskiego Dziadka ".
Wieprzowina (szynka) duszona z cebulką i dodatki :)
Cykoria zapiekana z szynką pod beszamelem
Ale dawno nie jadłam...... Pyszności:)
Długo niewidziane w tym wątku gołębie...
Oj,smaczne,smaczne,ale takich praaawdziwych golebi to juz od lat nie jadlam.
Ryba...do wyboru smażona lub pieczona...surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem,marchewką,cebulą i ananasem. :)
Kapuśniak z młodej kapusty (z młodą włoszczyzną i młodymi ziemniaczkami). Pieczone udźce i pałeczki z kurczaka w przyprawie grillowej, młode ziemniaki z koperkiem i buraczki. Najlepsza z Teściowych- naleśniki z jabłkami. Na deser- lody i/lub babka cytrynowa albo ciastka baletki
Pierwsze danie...zupa krem z pieczonych buraków,z nutą pomarańczy i ananasa...smak słodko-kwaśno-pikantny.
Na drugie danie...pieczone elementy z kurczaka i ...moja ulubiona sałata z kiełkami rzodkiewki i sosem jogurtowym :)
Pysznie się prezentuje ta zupka, mniam... :)
Dzięki Lea.
Wyglada super!Skrobnij cos o tej zupce.
Dzięki :) Upiekłam kilka buraków w piekarniku ok 1godziny w 190 stopniach(zawinięte w folię aluminiową z dodatkiem oliwy).
Na patelni podsmażyłam 2 małe,posiekane cebule i 5 ząbków czosnku,do tego wrzuciłam 1 korzeń pietruszki i marchewki(pokrojone na kawałki),dodałam pokrojone upieczone buraki,podałam wodą poddusiłam. Przełożyłam do garnka i uzupełniłam przegotowaną wodą do wysokości warzyw. Doprawiłam domową wegetą ,przyprawą do kaczki (smak przyprawy mi pasował),pieprzem,chwilę gotowałam. Dodałam sok z półtorej pomarańczy, połowy dużej cytryny i syrop z ananasa (zamiast cukru). Wszystko zmiksowałam na gładki krem. Podałam z groszkiem ptysiowym,filetami z pomarańczy,uprażonymi ziarnami,kiełkami rzodkiewki i kroplami jogurtu greckiego :) Można dodać jeszcze łyżkę masła na koniec.
przyda się, przyda ;))
Misia,wrzuc to do swoich przepisow,prosze.NIby sie pamieta,a pozniej..wywietrzeje z glowy
Obiad grillowy : kielbasa,kaszanka,karczek do tego ziemniaki zapiekane ze smietana i pomidorki z kopnieciem wg emeski.
Kopytka ziemniaczano-serowo-kukurydziane, udka pieczone z pieczarkami, ogórki małosolne :)
U nas pulpeciki, sos pomidorowy i ryż :)
Mniam:)
Kotlet mielony z indyka, szparagi,kalarepka gotowana i ziemniaki :)
Pyszny obiad Bahus!
Nie wiedziałam jak to nazwać "Tortilla Pie"?...placki tortilli ułożone jak na zdjęciach,przekładane mięsem z warzywami (pieczarki,papryka,cebula) o smaku gyrosa (nie kebab-gyros!),żółtym serem,sosem czosnkowym,surówką coleslow...wszystko upieczone w tortownicy, w formie ciasta-tortu...podane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego i dodatkami :) ;)
Swietny pomysl Misiu! Wyslij kawalek, bo umieram z glodu :)))))
Dziękuję Tingro :))) Wysyłam duuużą porcję.
Dziekuje slicznie Misiu, uratowalas mi zycie
Wiesz, naprawde najadlam sie do syta patrzac jak robilas ten paj
Misia ale fajny pomysł !!!
W zyciu bym na to nie wpadła......a powiedz jakie to mięso i ile czasu piekłaś?
Mięso podsmazone najpierw czy surowe?
Dziękuje Iwett.Mięso przygotowałam wg mojego przepisu na wż na gyrosa z warzywami. Piekłam ok 35 min w 190 stopniach, na turbo grillu. Wierzch przykryłam folią aluminiową,ponieważ placki na górze szybko łapią kolor i by się spaliły . Pod koniec pieczenia zdjęłam folię i piekłam do zarumienienia.
Dzięki misiu..... Naprawde super pomysł!
Wczorajszy obiad, dzisiaj post , bo nie mam sily gotowac:)
Grzbiet dorsza, czyli najgrubsza czesc z ryby. Marynowalam w solance 20 minut, potem smazylam na masle. Na rybie na chrupko usmazone osobno kostki wedzonego bekonu, mlode juz krajowe ziemniaki i salatka z pomidorow, mlodej cebuli i salaty rzymskiej tez krajowej. Dobre bylo:)
Tingro! Czyżby polędwica z dorsza?
Hahahaha...Dżani też o tym pomyslałam
Hahaha Dzani taka sama poledwica z dorsza jak golonka z indyka
Kolorowy ryż z wołowiną,pieczarkami,cebulą i natką pietruszki...w stylu risotto :)
Pieczony kartofel :)
łomatko jakie fajne.... a coś bliżej o tym kartofelku?
Duze kartofle umylam, wytarłam, ponakluwalam po 20 razy kazdego patyczkiem do szaszłyków, posmarowalam oliwa, posypalam odrobina soli, ułożyłam na blasze na papierze do pieczenia i pieklam w 200stC przez ok 1h20min. 200 g tuńczyka z puszki, odsączonego, wymieszalam z 0,5 ogorka pokrojonego w kostke, kawalkiem selera naciowego, 0,5 sloiczka kukurydzy, 0,5 czerwonej papryki, kilkoma lyzkami posiekanej natki pietruszki, 2 lyzkami majonezu, sola i pieprzem. Upieczone kartofle nacięłam na krzyz, nałożyłam farsz i na stół. :) Mlode posypaly sobie jeszcze calosc odrobina tartego żółtego sera.
dzięki :)
Gołąbki
Ryż cytrynowy z rozmarynem, sałata z pomidorami, kawałki kurczaka pieczone w sosie miodowym.
Kluseczki z kaszy bulgur w sosie pomidorowo-paprykowym z bakłażanem.
Kaszotto? Kasza jaglana z filetem z kurczaka,warzywami (zielone szparagi,czerwona papryka,młoda marchew,cebulą) ...wszystko doprawione świeżym oregano,młodym czosnkiem,harissą,solą...zrobione na oleju kokosowym .
Młode ziemniaczki z koperkiem, pieczone części udek z pieczarkami, ogórki małosolne :)
Dzisiejsze menu...podudzia pieczone na młodej kapuście (kapusta,dymka,koper) lub medaliony z indyka zrobione na oleju kokosowym...zielone szparagi na maśle z młodym czosnkiem i natką pietruszki...młode ziemniaki z koperkiem :))))
Pełne urozmaicenie, mniam :)
U nas gołąbki, też pysznie :)
Uwielbiam gołąbki :)))))
Misiu w jakiej temp.i jak długo piekłaś udka? podlewałaś czymś?
Dzisiaj - " najszybszy obiad świata" z moich przepisów
( cóż to za przepis tylko mięso na patelni położyć ! )
do tego koperek z młodymi ziemniakami.
Z ubiegłego tygodnia (polecam)
- marynowane pałeczki ułożone na suchym ryżu, zalane rosołem
Golonki indycze w marynacie, młode ziemniaczki z koperkiem, ogórki małosolne :)
A byłabyś tak dobra i zdradziła sekret tej marynaty ?
- chodzi mi o tę przypieczoną "skorupkę do schrupania" na skórce - fot.3
(moje pałeczki też są marynowane, ale nie mają "tego czegoś")
niewielkie mam doświadczenie z indykami (oprócz rosołu)
- jak długo to w piekarniku siedziało ?
Ta marynata, to taki mój miks, który robię z: 6 dużych ząbków czosnku, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżki miodu, 3 pełnych łyżeczek jakiejkolwiek musztardy ( ja dałam 2 łyżeczki musztardy o smaku wędzonej papryki i rozmarynu oraz 1 łyżeczki krymskiej czeskiej), 1 pełna łyżeczka grubo mielonego pieprzu, oraz po 1 czubate łyżeczce: papryki ostrej i słodkiej, curry, pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka przyprawy do Gęsi, ale niekoniecznie. I jeszcze do tego miksu robię taką szybką a'la vegętę czyli do młynka do kawy wsypuję 2 łyżki suszonych warzyw, 2 łyżki majeranku, łyżeczkę ziół prowansalskich, dużą szczyptę rozmarynu i 4 pokruszone liście laurowe, to wszystko chwilkę miksuję i dodaję do reszty wyżej wymienionych przypraw. Na koniec dodaję do całej tej mieszaniny 6 duźych łyżek oleju i wszystko mieszam do połączenia składników. I taka gotową marynatą smaruję golonki indycze. :)
Do zamarynowanych golonek wlewam jeszcze do brytfanny mniej niż 3/4 szklanki wody, przykrywam pokrywą i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 st. na środkową półkę. Po godzinie i tych paru minutach, gdy golonki będą odkryte zmniejszam temperaturę do 160 st.
Golonki piekły się 1 godzinę i 20 minut pod przykryciem, a potem jeszcze ok. 30 minut bez przykrycia, ale w międzyczasie dobrze jest polewać je wytworzonym sosem i pod koniec monitorować żeby się za bardzo nie przypiekły. Wyszły smaczne i miękkie. Z pewnością Tobie też się udadzą. :)
Aniele ! Dzięki Ci za tak dokładny przepis i to w niedzielną noc !
Wszystko będzie dokladnie zapisane - żeby uzyskać taki sam efekt
- bo choć ja z gatunku chrupiących ( dlatego zwróciłam uwagę na skórkę ) ale to co pod skórką musi być mięciutkie i odchodzić od kostek - więc spodziewałam się ok. 2 godzinnego pieczenia.
Dziękuję Tobie raz jeszcze, myślę że w niedługim czasie pokażę moje dzieło :))
Dobrego tygodnia !!!
Haha, jestem ciekawa gdzie indyk ma GOLONKE ???
Uda z indyka na zdjeciu smacznie wygladaja Lea:)
Tingro, dziękuję :) Podudzia były miękkie i smakowite... :)
A co do nazwy, to jak zapewne wiesz nasi producenci stosują różne chwyty marketingowe właśnie w postaci takich różnych dziwnych nazw żeby przyciągnąć klientów do zakupu swojego asortymentu drobiarskiego.
Wstawiam infografikę jak są przedstawione poszczególne elementy z indyka:
Lea Kochana, przejrzalam caly net polski na temat nazewnictwa czesci miesa z indyka i nie tylko:) Wlasnie ta firma mnie wkurzyla i do nich napisalam, bo kurcze blade "elementy z indyka" ??? Jakie elementy ma indyk??? .... Nikogo to nie irituje, ze bzdurne nazewnictwo wprowadza ktos tak sobie? Przyjmuje sie to jako prawidlowe , po polsku? Chwyty markentingowe dla idiotow?
Ciesze sie Lea, ze Ty rozumiesz o co mi chodzi a Twoj przepis na uda z ptaka jest super i zapisany w mojej ksiazce kucharskiej , dziekuje
Tingro, miło mi że i Tobie spodobał się mój przepis na podudzia indycze... :)
No właśnie, tak sobie producenci ustalają jak im się podoba, a ludziom najwidoczniej to nie przeszkadza, bo ich interesuje przedewszystkim kawał mięcha, a nazewnictwem mało kto się przejmuje. Niektórzy to nawet nie wiedzą, jakie są poszczególne części tuszki indyczej... Jeżeli napiszesz do jakiegoś producenta, to wtedy sama przekonasz się, czy Ci odpisze, a jeżeli już, to jak to uzasadni. Też ciekawa jestem czy otrzymasz jakąkolwiek odpowiedź. Daj znać... :)
Dopisano 2017-6-10 19:26:42:
Tingro, miło mi że i Tobie spodobał się mój przepis na podudzia indycze... :)No właśnie, tak sobie producenci ustalają jak im się podoba, a ludziom najwidoczniej to nie przeszkadza, bo ich interesuje przedewszystkim kawał mięcha, a nazewnictwem mało kto się przejmuje. Niektórzy to nawet nie wiedzą, jakie są poszczególne części tuszki indyczej... Jeżeli napiszesz do jakiegoś producenta, to wtedy sama przekonasz się, czy Ci odpisze, a jeżeli już, to jak to uzasadni. Też ciekawa jestem czy otrzymasz jakąkolwiek odpowiedź. Daj znać... :)
Pizza. :)
Fajna pizza!:) A co w srodku?
21 cm pizza. 300g mozzarelli, gesty, lekko slodki sos pomidorowy i pol szklanki parmezanu. :D Rozpusta.
Dzieki, mniamm:)
Znowu dorsz tylko z innymi dodatkami. Salata mieszana + dressing na bazie oleju z pestek dynii i balsamico.
W ostatnim czasie.....;)))
mmmmm...a picie?
do...picia się znaczy.......
Obiad i obiadokolacja...przygotowane do pracy...indyk na parze,kasza jaglana z papryką,cukinią i szparagami,wszystko na ostro doprawione...miks sałat z pomidorkami koktajlowymi,nektarynką,oliwkami,papryką żółtą, indykiem na parze,do tego sos jogurtowym :)
Cukinia: wczoraj niby-tagiatele z kurczakiem, dzisiaj ze stekiem, szparagami, szpinakiem i pomidorkiem, oczywiście parmezan :)
Mniammm :-)
Dla mnie filet kurczecy pieczony w piekarniku,kapusta mloda wersja "odtluszczona" z koperkiem, ziemniaki.Reszta towarzystwa miala schaboszczaka,bigos z mlodej kapuchy,ziemniaki.
Pyszne jedzonko... :)
Lea, pyszne przyznam nieskromnie.Ziemniaki mlode .kapucha i swiezy, pachnacy koperek to raj dla podniebienia :-)
Ja wybieram wersje 1 i 2
Schabowszczak pewnie dla zięciunia ?
Iwett, czestuj sie ! :-) No nie zieciunio tak czesto nie odwiedza mnie a i owszem bylby rad ale ja nie mam czasu pichcic :-) .Ostatnio na Dzien mamusi byli ale przysmak jego to karczek :-D
Ooo to jak na obiad bedziesz miała karkówke to hasło , że był zięciunio hehe
Mggi, to fakt niezaprzeczalny, że takie wszelkie młode, wiosenne warzywka + zieleninka są najsmaczniejsze... :)
Dzisiaj filet z piersi kurczka pieczony w piekarniku, ryz z warzywami i salata lodowa ze smietana.
Mggi a co tak lubisz cycki kurze czy to zbieg okoliczności ? :)
A powiedz mi ile czasu pieczesz w piekarniku i jak bo ja to przewaznie smaże panierowany na patelni a ,że chyba niedługo teściu do mnie zawita to coś musi być niesmażonego.
Chyba całe mielone z mięsnego wykupie hahaa
Tym razem to danie mojej corki :-) Pieke w 195*C okolo 25 minut tylko ja mam gazowy sprzet.Mielone kotlety tez czasami pieke 30 minut.
Kluski z kaszy bulgur w pikantnym sosie pomidorowym ze świeżym szpinakiem:)
Jak kluseczki robilas ?
Pół kg drobnej kaszy zalałam 200ml. gorącej wody, do której dodałam sól i łyżkę pasty paprykowej. Zaczekałam godzinę, po czym dolałam kolejne 300ml. wody i wsypałam 4 łyżki mąki. Wszystko dobrze wyrobiłam (ok. pół godziny), bo masa musi być kleista i zwięzła. Uformowałam kluski i gotowałam je przez 20 minut.
Dziekuje :-)
Miruna z piekarnika, ryz z wczoraj, kapusta kiszona z olejem a nie surowka na zyczenie :-)
Rybka mniam :)
U nas bardzo bezmięsnie - pierogi z przepisu megi65 z twarogiem i sosem truskawkowym. Muszę przyznać, że pierogi odsmażone następnego dnia są jeszcze lepsze :)
Anrubi, domyslam sie,ze na maselku odsmazalas pierozki :-)
Mggi63, na KUJAWSKIM, bo masło chyba się nie nadaje do smażenia, co?
Eee a jak nalesniki odgrzewasz to tez na maselku i mniammm sa :-) Mysle,ze jak najbardziej bo jezeli na oleju smaczniutkie to na maselku poezja smaku :-)
Bardzo lubię mirunę:)
U nas wczoraj były kotleciki jajeczno-ziemniaczane http://wielkiezarcie.com/przepisy/kotleciki-ziemniaczano-jajeczne-16933730240196920091 oraz warzywne szaszłyki. Dzisiaj chłodnik pomidorowy Uretana http://wielkiezarcie.com/przepisy/chlodnik-pomidorowy-30018359 i placki z młodych ziemniaków ze śmietną lub białym serem:)
O z naszych mlodych juz placki wyjda ? Mniammmm....:-)
Mggi63, miałam takiego smaka na placki, że MUSIAŁAM je poczynić;) A ze nigdzie nie mogłam kupić starych ziemniaków, to zaryzykowałam i zrobiłam z młodych. Masa nie była rzadka, bo starte ziemniaki wrzuciłam na chwilę na sitko:)
Żeberka pieczone, ziemniaczki młode, sałata lodowa z ogórkiem, rzodkiewką, pomidorkami mini plum i z dressingiem musztardowo-miodowym... :)
Pyszne miesko :-)
Dziękuję mggi :) Mięsko było smaczne, bo zamarynowane i z dodatkiem świeżej ostrej papryczki lekko pikantne... :)
Gołąbeczki i zupa z kaszą jaglaną.
O matko , ale mnie zakręciły Twoje gołąbki mniam... Już miałam lecieć po kapustę, ale przypomniałam sobie , że mam zamrożone. Zrobiłam zaraz jak się młoda na straganie pojawiła, jutro obiad będzie bez pracy hihi.
Gulasz wołowy z ciecierzycą i przyprawą Baharat wg ja-żaba. Polecam dla lubiących orientalne smaki, zapachy. Nam bardzo smakowało i będą powtórki.
U mnie też gołąbki, ale tzw. leniwe, z dodatkiem cukinii, mojej ulubionej, z sosem pieczarkowym.
Wyglądają bardzo smakowicie:) Nigdy nie robiłam z cukinią, dużo jej dodajesz?
U nas dzisiaj ziemniaki upieczone w piekarniku i śledź w śmietanie.
1 młodą cukinię ok. 300 g ... jeśli chcesz, podam Ci namiary na przepis na prywatną pocztę /przepis mój, ale nie mogę się reklamować/...
Ja też chcę przepis jeśli to nie problem......
Pewnie że chcę:)
Bardzo mi miło:)
Filet z piersi kurczaka z warzywami,ziemniaki,mizeria.
Kulki z ciecierzycy (falafel), kiszona sałata z dodatkami oraz sos jogurtowy ze świeżą miętą.
Aaapetyczne Kulee
Dziękuję Iwciu:) Muszę jeszcze "popracować" nad przyprawami, bo czegoś mi tu brak:)
Dzisiaj makaron z cukinią, zielonym groszkiem i zieloną papryką.....będzie zielono
zupa "biedotka" wg niebieskiej różyczki, roladki z mielonego nadziane morelą i śliwką, zawijane boczkiem i zapiekane z porami, młode ziemniaczki i kapusta... zjedzone, zdjęcia nie będzie...
Dzisiaj sałatka ziemniaczana oraz smażony sandacz i halibut:)
Wczoraj Ryż z marchewką i groszkiem posypany cheddarem :)
Dziś Krążki Kalmarów w cieście z liśćmi sałaty rzymskiej polanymi pikantnym winegretem :)
Mniam.... nie zostało kalmarków ? uwielbiam krążki... a taką sałatę polaną winegretem muszę wypróbować
Krążki pożarłam szybciorem hihi.... a sałatę polecam rzymską w ten sposób :))
Ja zaplanowałam ten talerz, by obejść się bez sztućców ;)
Masz rację pycha.... zrobiłam na kolacje wielki półmisek sałaty z sosem +ogórek, pomidor, oliwki... wmłuciliśmi z moim szczęściem raz dwa
To ja kalmary poproszę :)mniammmm
się robi..... Ale to po powrocie z Francji, bo przywiozę zapasik ;))
Pyszotka, ryż z marchewką, groszkiem i cheddarem, i kalmarki z sałatą rzymską... :) Moje ulubione smaczki... :)
Ryba pieczona w soli.
Rybka pięknie się upiekła w tej solnej skorupce i jest taka soczysta... :)
Udziec z indyka pieczony, ziemniaki, fasolka szparagowa.
Zasmaczysty ten udziec indyczy i do tego ta fasolka szparagowa... :)
Zgadza sie byl zasmaczasty :-D
Gulasz wieprzowy w ostrym sosie... :)
Ach,Twoj gulasz tez wyglada na pychotnie :-)
Gulasz też był smakowity :)
Po kilkotygodniowym pobycie w szpitalu, pierwszy domowy obiad. (Jeszcze dietetyczny)
Kurczak gotowany, młode ziemniaki z koperkiem, młoda marchewka
Ooo Bahus zdrowka Ci zycze i wracaj do sil bys mogl spozywac normalne jedzonko.
Dużo, dużo zdrówka Bahus i szybkiej regeneracji ;))
Wracaj szybko do zdrowia. Wszystkiego dobrego.
Bahus, kuruj się, abyś wrócił jak najszybciej do zdrowia. Życzę Ci wszystkiego najlepszego i dobrego zdrówka... :)
Pyszny obiadek :) Wracaj do zdrowia Bahusie
Dziś miśka nakarmiła swoich głodomorów dwoma daniami na obiad...Zupa krem z cukinii,z nutą błękitnego sera,podana z groszkiem ptysiowym,ziarnami i kiełkami jarmużu... Grubo mielony kotlet z piersi kurczaka z dodatkiem natki pietruszki,młoda kapusta,młode ziemniaki z koperkiem.
Misiu,dużo przygotowałaś tych pyszności,że i tu się dzielisz
Sporo tego wyszło...dziewczyny moich chłopaków tyż były,trza było je nakarmić,bo chudzieńkie strasznie...a i na jutro coś zostało.
Bo te mlode to takie filigramowe panienki :-) Moja mlodsza chudzina ale je jak facet od urodzenia taka nienajedzona i do tego lubi smacznie :-)
gotowanie z Chef Jerzy Pasikowski ... niesamowite doznania smakowe w prostych potrawach:
- chłodniki z botwinką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym,
- pierś z kurczaka ze skórą, z ryżem i sosami z czerwonej papryki i zielonej sałaty,
- pieczony łosoś, pieczarki i kurki z warzywami i sos śmietanowo-winny ....
- creme brulee z karmelizowanym cukrem trzcinowym i truskawkami w miodzie
Oooo i doznania wizualne również superowe ;))
A jaka kuchnia ...
Łooo....
Kuchnia wypas...a jedzenie super...mniam.
Jedzonko pyszne i elegancko podane a kuchnia fiuu...fiuuu ;-)
Wspaniałe jedzonko, a kuchnia ekstra... :)
Żarełko ekstra ! To jakaś restauracja?
Możesz powiedzieć jak smakują te sosy paprykowy i z sałaty ? Warto zrobić ?
Paprykowo i sałatowo smakują
Hehee mggi No przecie nie arbuzowo
Tylko chodzi mi czy warto zrobić bo czasami to wiesz nakroisz narobisz a potem jakos nie bardzo.
Ja to chyba musze poszukać na osetowy bo w ogródku zatrzęsienie tak sie rozniósł.
Ładnie na talerzu te sosy wyglądaja a wiesz przypomniało mi sie jak kiedyś oglądałam Ugotowanych i gościu w jednym talerzu podał 2 zupy zdaje sie też zielono-czerwone kolorki też były.
Jedna chyba z cukinni a druga pomidorówka ale to takie kremy były aby sie nie zlały do kupy.
Fajne!
Iwett,a wiesz każdy ma inny smak i nie zawsze to co Tobie smakuje to innemu również.Zupy krem s w ogóle fajne :)Robiłam m.in. z cukinii i pomidorów.
oba sosy są przygotowane na śmietanie 30%, sos paprykowy jest smaczny o intensywnym smaku czerwonej papryki, aksamitny, lekko pikantny i dość słodki, za to sos z zielonej sałaty na prawdę powala - kolorem i smakiem, jest gorzkawy i cierpki w smaku ale w połączeniu z mięsem smakuje bardzo dobrze ...
O dzieki ! Tak myslałam, że diabeł tkwi w szczegółach
A widzisz mggi nie do końca paprykowo i sałatkowo.
Choś sadziłam , że ten paprykowy to z pieczonej zmiksowanej papryki tez inaczej by smakował.
No nie do końca bo podrasowane i maja to coś :D
Możesz zdradzić jak sie robi te sosy, najbardziej mnie zaciekawił z zielonej sałaty :)
Pulpeciki na mlodej kapuscie i ziemniaki.
Z braku czasu obiad na szybko...pieczone fileciki ("polędwiczki") z piersi kurczaka,do tego również upieczone warzywa-duuużo warzyw(papryka,cukinia,brokuł,pieczarki,cebula),doprawione na pikantnie,skropione oliwą...wszystko upieczone razem na termoobiegu.
Szybki obiad jak zwykle pyszny aż oczy uciekają ha ha a zdradzisz jakimi przyprawami sypiesz warzywa?
Dzięki :)
Misiu, rączki to masz chyba zmechanizowane,że tak szybko,dużo i smacznie upichciłaś
A ja mysle mggi, że misia ma rączki dyrygenta :) Ona dyryguje a chłopaki robia bo to niemożlwe takie full wypasione obiadki codziennie.
Ja taki jeden obiadek to ze 3 dni bym robiła
Iwett,bo misia jest stworzona do do tworzenia takich obiadków :)
.
Iwett,czasem podyryguję hehehe...nie gotuję codziennie,bo nie mam czasu. W tygodniu przeważnie obiady na dwa dni,ale za to łikendy lubię się pobawić w kuchni.
No tak.... Misia nad morzem to nie ma kto wstawiać smacznych fotek obiadowych :)
U nas w sezonie bober na bober :) dobrze że wszyscy jemy to można spokojnie w nocy wietrzyć sypialnie hahaha
Micha tatara z łososia z kaparami i kawiorem :)))
Mniam.....Przysiadam się bez pytania ;))
Ja moge krewetki oddac a reszte zajadam :-D Moge tak ?
Wróciła do domu...dla chłopaków zupa krem ze świeżych pomidorów...podana z groszkiem ptysiowym,czarnuszką i mozzarellą...doprawiona świeżą bazylią,czosnkiem,czosnkiem niedźwiedzim,pieprzem,chili i czarnuszką...dla mnie chłodnik błyskawiczny...jogurt grecki,troszkę śmietany,sok z buraków,starte na tarce jarzynowej ogórek i rzodkiewki,dużo koperku i szczypioru,sól,cukier,sok z cytryny,ząbek czosnku.
Fajne zupki... :)
Dzięki Lea.
Risotto pieczarkowe z kurczakiem, na oleju kokosowym :)
A dla najmłodszego...naleśniki z serkiem waniliowym i nektarynką :)
frutki, filet, ogórek ...
Grillowanie wakacyjne ;)
Szaszłyki z jagnięciny; szaszłyki z wołowiny; udka; Ośmiornica i kalmary
Same pyszności, mniam... :)
Ojjjjj, jagnięciny i wołowiny już od soboty będę mieć u rodziców pod dostatkiem, ale te ośmiornice i kalmary to żywcem wydrzec z fotki mogę, mniam
Sorki wielkie - Wstawiane fotki z bezpośrednio z telefonu.....hmmmmm żadnej kontroli nad nimi hahaha :(
Ale uczta :)...mniammm
Pikantne jajko z patelni,fasolka szparagowa,ziemniaki i zsiadłe mleko :)))
Jejku jak to pięknie wygląda na czarnych talerzach... chyba wytłukę wszystkie żeby sobie kupić właśnie czarne hahaha
pierogi z rosołowym mięsem wołowym i z gotowanymi warzywami ...
Filet w panierce jęczmienno-owsianej, ziemniaczki ze szczypiorkiem, buraczki zasmażane z prażonymi migdałami :)
Mniammm....mniam....:-)
:)
Bigos z cukinii...
makaron w sosie śmietanowym ...
Panierowany filet z piersi kurczaka i duuużo sałaty:))))
Smacznosci jak zwykle Misiu!!!
Dzięki.
Też tak lubię :)