Mam wielką prośbę!!! pragnę upiec na święta KRUCHE ciasteczka.Wiem,że przepisów na takie jest ogrom,ale ja chciałabym coś sprawdzonego.Te, które upiekłam na ubiegłe święta korzystając z przepisu z jakiejś gazety miały być super a kruszeją w puszce do dnia dzisiejszego....i ciągle można na nich połamać zęby.Z jakiego przepisu skorzystać???
Upiecz kruche ciasteczka z tradycyjnego, wielokrotnie sprawdzonego przez pokolenia Polek przepisu: 30 dag mąki krupczatki, 20 dag masła, 10 dag cukru -pudru, 3 żołtka ( surowe lub gotowane). Zawsze się udają i są prawdziwie kruche. Wczoraj piekłam z podwójnej porcji, a dziś już sporo ubyło...
Maślane: 500 g mąki 300 g masła 2 żółtka 200g cukru pudru szczypta soli
Wszystkie składniki dobrze schłodzić, masło zamrozić, wszystkie składniki wsypać do miski, zetrzeć na tarce masło i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i wsadzić do lodówki. Po kolei wyjmować z lodówki, rozwałkowywać na placki 3 mm, wycinać ciasteczka szklanką lub formkami, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut na pergaminie. Wyjąć blaszkę i przestudzić ciastka. Zdjąć z blaszki i udekorować wg uznania.
Mam wielką prośbę!!! pragnę upiec na święta KRUCHE ciasteczka.Wiem,że przepisów na takie jest ogrom,ale ja chciałabym coś sprawdzonego.Te, które upiekłam na ubiegłe święta korzystając z przepisu z jakiejś gazety miały być super a kruszeją w puszce do dnia dzisiejszego....i ciągle można na nich połamać zęby.Z jakiego przepisu skorzystać???
A ja bym poleciła Tobie te ciasteczka wielkiezarcie.com/przepis3009.html
Niedawno je robiłam i wyszły naprawdę smaczne :-)
A może coś takiego można zrobić dużo wcześniej http://wielkiezarcie.com/przepis12142.html
Upiecz kruche ciasteczka z tradycyjnego, wielokrotnie sprawdzonego przez pokolenia Polek przepisu:
30 dag mąki krupczatki, 20 dag masła, 10 dag cukru -pudru, 3 żołtka ( surowe lub gotowane). Zawsze się udają i są prawdziwie kruche. Wczoraj piekłam z podwójnej porcji, a dziś już sporo ubyło...
Dziękuję Wam serdecznie.Myślę że zadowolę w tym roku podniebienia moich żarłoków.
Maślane:
500 g mąki
300 g masła
2 żółtka
200g cukru pudru
szczypta soli
Wszystkie składniki dobrze schłodzić, masło zamrozić, wszystkie składniki wsypać do miski, zetrzeć na tarce masło i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i wsadzić do lodówki. Po kolei wyjmować z lodówki, rozwałkowywać na placki 3 mm, wycinać ciasteczka szklanką lub formkami, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut na pergaminie. Wyjąć blaszkę i przestudzić ciastka. Zdjąć z blaszki i udekorować wg uznania.