19 marca mam imieniny meża, zawsze rano przychodzi do nas rodzinka (wujkowie i cioteczki - śrenia wieku 60) a wieczorem znajomi. Naprawdę nie wiem, co mam przygotować - myślałam o trzech daniach gorących (na pewno zrobie bigos, ale co jeszcze) i oczywiscie przekaskach. Nie moge poswiecić przygotowaniom zbyt duzo czasu, gdyż mam małego urwisa a drugi rozpycha sie w brzuchu no i jeszcze praca. Prosze o porady.
Witam! Polecam przepis, który znalazłam w internecie. Korzystam z niego często, zwłaszcza kiedy mam gości.Jest praktyczny, a udka wychdzą smaczne
Udka kurczaka z majonezemSkładniki: - 5-6 udek z kurczaka, - sól, pieprz, vegeta, - przyprawa do kurczaka, - 4 łyżki majonezu, - 2 łyżki keczupu, - bułka tarta, - olej.
Jak przyrządzić? Udka natrzeć solą zmieszaną z pieprzem, vegetą i przyprawą do kurczaka, pozostawić na ok. 1 godz. w chłodnym miejscu. Blaszkę wysmarować olejem, ułożyć udka. Majonez doprawić keczupem i nałożyć niewielką ilość na każde udko. Wierzch posypać bułka tartą. Przykryć folią aluminiowąi piec w piekarniku. Gdy udka staną się miekkie, zdjąć folię, aby się zrumieniły. SMACZNEGO!!!
Basieńko ja też jestem zaproszona na imprezę urodzinową do córki. Będziemy obchodzić jej urodzinki i jej synka. Na tę uroczystość zaproszeno całą rodzinkę. Wiek zbliżony do Twojej rodzinki. U nas jest tradycja świętowania w niedzielę rano po kościele. Regułą jest podanie najpierw coś ciepłego. Na pierwszy rzut jest to barszczyk czerwony do picia lub z uszkami i flaczki do wyboru. Po tym zabieramy się za przystawki zimne czyli wędlina, rybki, grzybki i sałatki. Następnie potrawy na gorąco: bigos, zrazy zwijane z pieczarkami, udka pieczone na chrupko, szynka pieczona, gołąbki,karkówka ze śliwkami, kostka wołowa pieczona po węgiersku, leczo.rizotto. Po odsapce i małej przerwie na zmianę zastawy, podaje się ciasto i ciasteczka. Zaraz po nich desery tj. kremy, lody i owoce. Te wymienione potrawy na ciepło nie są podawane w jednym domu. Każdy dom ma swoje menu /specjalność kulinarną/. Jeżeli chodzi o ciasta to także spodziewać się można konkretnych dla danego domu. Chcę Ci jeszcze powiedzieć, że osoby starsze bardzo niechętnie podejmują się jedzenia nowości i potraw egzotycznych. Dlatego nigdy nie robię szoku. Podaję na takiej imprezie jedną nowość i obserwuję jak się przyjmie. Życzę udanego przyjęcia rodzinnego. (~_~) Barbara
Dziekuję Aba, skompletowałam juz menu. Udka pieczone z majonezem, bigos, żeberka w piwie, śledzik, galareta z kurczaka, sałatka z por i sałatka z pekinka i fetą, oczywiscie wedliny, grzybki... i dwa lub trzy ciasta (biszkopt inaczej.. i makowe z jabłkami, baba majonezowa) mam nadzieję, że wszyscy beda zadowoleni. jeszcze zastanawiam sie nad tatarem. Co o tym sądzisz? Pozdrawiam
Wiesz Basiu kiedyś u nas podawało się tatar, ale ostatnio jakoś zapomniało się o tym daniu. To danie nie jest takie pracochłonne. Jeżeli znasz gusta swoich gości i wiesz, ze oni lubią surowe mięso to jak najbardziej możesz podać. Tę potrawę uważam za cymes. U nas będą 2 torty-dla córki i wnuczka, karpatka, rafaello i andrut. Z ciastek babeczki ptysiowe i niesłodkie z paluszki z serka topionego. Życzę udanej imprezki.
W sobotę robię imieniny męża. Na ciepło podam zupę czosnkową i schab nadziewany śliwkami. Na zimno będą grzyby jak ryby, kurczak w galaretce, śledzie korzenne, schab parzony, jajka nadziewane, sałatka gyros i sałatka imprezowa z czerwoną fasolką. Na deser będzie tort wiśniowo-rumowy i brzoskwiniowe wydmy. Tatara nie podaję bo jest bardzo sytym daniem i inne potrawy już nie są tak chętnie zjadane. Później musimy wszystko zjadać sami. Jednym słowem ludzie tatarem się zapychają.
19 marca mam imieniny meża, zawsze rano przychodzi do nas rodzinka (wujkowie i cioteczki - śrenia wieku 60) a wieczorem znajomi. Naprawdę nie wiem, co mam przygotować - myślałam o trzech daniach gorących (na pewno zrobie bigos, ale co jeszcze) i oczywiscie przekaskach. Nie moge poswiecić przygotowaniom zbyt duzo czasu, gdyż mam małego urwisa a drugi rozpycha sie w brzuchu no i jeszcze praca. Prosze o porady.
Proponuję pyszne danie:
http://wielkiezarcie.com/przepis3781.html
Sprawdź inne moje przepisy :))
polecam- http://wielkiezarcie.com/przepis5125.html
zamiast zwykłych ziemniaczków do tego może takie coś- http://wielkiezarcie.com/przepis15553.html
sałatkę- http://wielkiezarcie.com/przepis11370.html
a może jakiegoś śledzika np. http://wielkiezarcie.com/przepis5937.html -są pycha;)))
jakieś ciacho może- http://wielkiezarcie.com/przepis5480.html
To tylko sugestie-może coś Ci się spodoba...pozdrawiam
Witam!
Polecam przepis, który znalazłam w internecie. Korzystam z niego często, zwłaszcza kiedy mam gości.Jest praktyczny, a udka wychdzą smaczne
Udka kurczaka z majonezemSkładniki:
- 5-6 udek z kurczaka,
- sól, pieprz, vegeta,
- przyprawa do kurczaka,
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki keczupu,
- bułka tarta,
- olej.
Jak przyrządzić?
Udka natrzeć solą zmieszaną z pieprzem, vegetą i przyprawą do kurczaka, pozostawić na ok. 1 godz. w chłodnym miejscu. Blaszkę wysmarować olejem, ułożyć udka. Majonez doprawić keczupem i nałożyć niewielką ilość na każde udko. Wierzch posypać bułka tartą. Przykryć folią aluminiowąi piec w piekarniku. Gdy udka staną się miekkie, zdjąć folię, aby się zrumieniły. SMACZNEGO!!!
Witam Gosiaczku! Mam pytanie odnosnie tych udek: Jak długo piekłas je w piekarniku i w jakiej temperaturze? Czekam na odpowiedz! Pozdrawiam!morisek11
Szczerze polecam Ci "bogracz", autorką przepisu jest Klio
dziękuje wszystkim za porady, zastanawiam się jeszcze nad sałatkami i ciastem, pozdrawiam
Basieńko ja też jestem zaproszona na imprezę urodzinową do córki. Będziemy obchodzić jej urodzinki i jej synka. Na tę uroczystość zaproszeno całą rodzinkę. Wiek zbliżony do Twojej rodzinki. U nas jest tradycja świętowania w niedzielę rano po kościele. Regułą jest podanie najpierw coś ciepłego. Na pierwszy rzut jest to barszczyk czerwony do picia lub z uszkami i flaczki do wyboru. Po tym zabieramy się za przystawki zimne czyli wędlina, rybki, grzybki i sałatki. Następnie potrawy na gorąco: bigos, zrazy zwijane z pieczarkami, udka pieczone na chrupko, szynka pieczona, gołąbki,karkówka ze śliwkami, kostka wołowa pieczona po węgiersku, leczo.rizotto.
Po odsapce i małej przerwie na zmianę zastawy, podaje się ciasto i ciasteczka. Zaraz po nich desery tj. kremy, lody i owoce.
Te wymienione potrawy na ciepło nie są podawane w jednym domu. Każdy dom ma swoje menu /specjalność kulinarną/. Jeżeli chodzi o ciasta to także spodziewać się można konkretnych dla danego domu. Chcę Ci jeszcze powiedzieć, że osoby starsze bardzo niechętnie podejmują się jedzenia nowości i potraw egzotycznych. Dlatego nigdy nie robię szoku. Podaję na takiej imprezie jedną nowość i obserwuję jak się przyjmie. Życzę udanego przyjęcia rodzinnego.
(~_~) Barbara
Dziekuję Aba, skompletowałam juz menu. Udka pieczone z majonezem, bigos, żeberka w piwie, śledzik, galareta z kurczaka, sałatka z por i sałatka z pekinka i fetą, oczywiscie wedliny, grzybki... i dwa lub trzy ciasta (biszkopt inaczej.. i makowe z jabłkami, baba majonezowa) mam nadzieję, że wszyscy beda zadowoleni. jeszcze zastanawiam sie nad tatarem. Co o tym sądzisz? Pozdrawiam
Wiesz Basiu kiedyś u nas podawało się tatar, ale ostatnio jakoś zapomniało się o tym daniu. To danie nie jest takie pracochłonne. Jeżeli znasz gusta swoich gości i wiesz, ze oni lubią surowe mięso to jak najbardziej możesz podać.
Tę potrawę uważam za cymes. U nas będą 2 torty-dla córki i wnuczka, karpatka, rafaello i andrut. Z ciastek babeczki ptysiowe i niesłodkie z paluszki z serka topionego.
Życzę udanej imprezki.
W sobotę robię imieniny męża. Na ciepło podam zupę czosnkową i schab nadziewany śliwkami. Na zimno będą grzyby jak ryby, kurczak w galaretce, śledzie korzenne, schab parzony, jajka nadziewane, sałatka gyros i sałatka imprezowa z czerwoną fasolką. Na deser będzie tort wiśniowo-rumowy i brzoskwiniowe wydmy. Tatara nie podaję bo jest bardzo sytym daniem i inne potrawy już nie są tak chętnie zjadane. Później musimy wszystko zjadać sami. Jednym słowem ludzie tatarem się zapychają.