Forum

Kuchenne porady

imieniny męża

  • Autor: Basiau-a Data: 2006-03-13 16:37:24

    19 marca mam imieniny meża, zawsze rano przychodzi do nas rodzinka (wujkowie i cioteczki - śrenia wieku 60) a wieczorem znajomi. Naprawdę nie wiem, co mam przygotować - myślałam o trzech daniach gorących (na pewno zrobie bigos, ale co jeszcze) i oczywiscie przekaskach. Nie moge poswiecić przygotowaniom zbyt duzo czasu, gdyż mam małego urwisa a drugi rozpycha sie w brzuchu no i jeszcze praca. Prosze o porady.

  • Autor: Aleex Data: 2006-03-13 19:19:59

    Proponuję pyszne danie:
    http://wielkiezarcie.com/przepis3781.html

    Sprawdź inne moje przepisy :))

  • Autor: Sweetya Data: 2006-03-13 19:23:27

    polecam- http://wielkiezarcie.com/przepis5125.html
    zamiast zwykłych ziemniaczków do tego może takie coś- http://wielkiezarcie.com/przepis15553.html
    sałatkę- http://wielkiezarcie.com/przepis11370.html
    a może jakiegoś śledzika np. http://wielkiezarcie.com/przepis5937.html -są pycha;)))
    jakieś ciacho może- http://wielkiezarcie.com/przepis5480.html
    To tylko sugestie-może coś Ci się spodoba...pozdrawiam

  • Autor: gosiaczek-w Data: 2006-03-13 22:38:45

    Witam!
    Polecam przepis, który znalazłam w internecie. Korzystam z niego często, zwłaszcza kiedy mam gości.Jest praktyczny, a udka wychdzą smaczne

    Udka kurczaka z majonezemSkładniki:
    - 5-6 udek z kurczaka,
    - sól, pieprz, vegeta,
    - przyprawa do kurczaka,
    - 4 łyżki majonezu,
    - 2 łyżki keczupu,
    - bułka tarta,
    - olej.


    Jak przyrządzić?
    Udka natrzeć solą zmieszaną z pieprzem, vegetą i przyprawą do kurczaka, pozostawić na ok. 1 godz. w chłodnym miejscu. Blaszkę wysmarować olejem, ułożyć udka. Majonez doprawić keczupem i nałożyć niewielką ilość na każde udko. Wierzch posypać bułka tartą. Przykryć folią aluminiowąi piec w piekarniku. Gdy udka staną się miekkie, zdjąć folię, aby się zrumieniły. SMACZNEGO!!!

  • Autor: morisek11 Data: 2006-09-19 13:51:08

    Witam Gosiaczku! Mam pytanie odnosnie tych udek: Jak długo piekłas je w piekarniku i w jakiej temperaturze? Czekam na odpowiedz! Pozdrawiam!morisek11

  • Autor: cel Data: 2006-03-14 06:26:43

    Szczerze polecam Ci "bogracz", autorką przepisu jest Klio

  • Autor: Basiau-a Data: 2006-03-15 15:28:16

    dziękuje wszystkim za porady, zastanawiam się jeszcze nad sałatkami i ciastem, pozdrawiam

  • Autor: ABA Data: 2006-03-15 16:10:26

    Basieńko ja też jestem zaproszona na imprezę urodzinową do córki. Będziemy obchodzić jej urodzinki i jej synka. Na tę uroczystość zaproszeno całą rodzinkę. Wiek zbliżony do Twojej rodzinki. U nas jest tradycja świętowania w niedzielę rano po kościele. Regułą jest podanie najpierw coś ciepłego. Na pierwszy rzut jest to barszczyk czerwony do picia lub z uszkami i flaczki do wyboru. Po tym zabieramy się za przystawki zimne czyli wędlina, rybki, grzybki i sałatki. Następnie potrawy na gorąco: bigos, zrazy zwijane z pieczarkami, udka pieczone na chrupko, szynka pieczona, gołąbki,karkówka ze śliwkami, kostka wołowa pieczona po węgiersku, leczo.rizotto.
     Po odsapce i małej przerwie na zmianę zastawy, podaje się ciasto i ciasteczka. Zaraz po nich desery tj. kremy, lody i owoce. 
    Te wymienione potrawy na ciepło nie są podawane w jednym domu. Każdy dom ma swoje menu /specjalność kulinarną/. Jeżeli chodzi o ciasta to także spodziewać się można konkretnych dla danego domu. Chcę Ci jeszcze powiedzieć, że osoby starsze bardzo niechętnie podejmują się jedzenia nowości i potraw egzotycznych. Dlatego nigdy nie robię szoku. Podaję na takiej imprezie jedną nowość i obserwuję jak się przyjmie. Życzę udanego przyjęcia rodzinnego.
    (~_~) Barbara

  • Autor: Basiau-a Data: 2006-03-15 22:52:53

    Dziekuję Aba,  skompletowałam juz menu. Udka pieczone z majonezem, bigos, żeberka w piwie, śledzik, galareta z kurczaka, sałatka z por i sałatka z pekinka i fetą, oczywiscie wedliny, grzybki... i dwa lub trzy ciasta (biszkopt inaczej.. i makowe z jabłkami, baba majonezowa) mam nadzieję, że wszyscy beda zadowoleni. jeszcze zastanawiam sie nad tatarem. Co o tym sądzisz? Pozdrawiam 

  • Autor: ABA Data: 2006-03-15 23:56:25

    Wiesz Basiu kiedyś u nas podawało się tatar, ale ostatnio jakoś zapomniało się o tym daniu. To danie nie jest takie pracochłonne. Jeżeli znasz gusta swoich gości i wiesz, ze oni lubią surowe mięso to jak najbardziej możesz podać.
    Tę potrawę uważam za cymes. U nas będą 2 torty-dla córki i wnuczka, karpatka,  rafaello i andrut. Z ciastek babeczki ptysiowe i niesłodkie z paluszki z serka topionego.
    Życzę udanej imprezki.

  • Autor: angela Data: 2006-03-16 09:42:53

    W sobotę robię imieniny męża. Na ciepło podam zupę czosnkową i schab nadziewany śliwkami. Na zimno będą grzyby jak ryby, kurczak w galaretce, śledzie korzenne, schab parzony, jajka nadziewane, sałatka gyros i sałatka imprezowa z czerwoną fasolką. Na deser będzie tort wiśniowo-rumowy i brzoskwiniowe wydmy. Tatara nie podaję bo jest bardzo sytym daniem i inne potrawy już nie są tak chętnie zjadane. Później musimy wszystko zjadać sami. Jednym słowem ludzie tatarem się zapychają.

Przejdź do pełnej wersji serwisu