Witam. Pamiętam, że na naszej parapetówce 1,5 roku temu miałam w większej części śledziki pod różną postacią: opiekane w occie, po kaszubsku, rolmopsy, sałatka śledziowa salsa. Były 2 sałatki: jedna z ryżem, druga jarzynowa. Był też wielki półmisek wędlin (wędlinki tak pozwijane, żeby w każdym plasterku tkwiła wykałaczka dla wygody gości). Miałam też swojski smalec i obok tego ogórki kiszone oraz kilka gatunków chleba (miało być tak tradycyjnie). Na ciepło podałam bigos, krokiety i barszcz czerwony do popicia. A i była sałatka brokułowa z serem feta, ponieważ wśród gości była wegetarianka i specjalnie dla niej kilka gatunków sera. Ciasta miałam dwa, ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć jakie (na pewno nie z kremem). Pamiętam jednak, że ciasta nie miały wzięcia, bo jakoś tak każdy wolał wódeczkę zagryźć czymś innym. Dodam, że u mnie było 20 osób i nikt nie wyszedł głodny (ani trzeźwy )
Co podać? Nigdy nie robiłam i nie wiem co podać? Czy tradycyjny bigos na ciepło? Czy cos innego? Coś do chrupania? Pomóżcie.
Może to Ci pomoże...:
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=39577&post=44327
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=22571&post=22573
Mnóstwo pomysłów,dzięki
Ja bym podała taką sałatkę: http://wielkiezarcie.com/przepis11289.html
do sałatki przydałyby się jakieś pieczone udka lub skrzydełka do "pogryzania", marynatę proponuję taką: http://wielkiezarcie.com/przepis4669.html
może jakaś przystawka?? http://wielkiezarcie.com/przepis16192.html i sosik do tego: http://wielkiezarcie.com/przepis11250.html
no i oczywiście ciasto, bez tego się nie obędzie: http://wielkiezarcie.com/przepis11210.html
a zamiast tradycyjnego bigosu, proponuję niezwykły gulasz, który można zjeść z chlebem: http://wielkiezarcie.com/przepis6145.html
No tak zapomniałam o gulaszu szegetyńskim.Dziekuje za przypomnienie.
Może coś z tego wybierzesz http://wielkiezarcie.com/przepis4747.html
http://wielkiezarcie.com/przepis16550.html
http://wielkiezarcie.com/przepis16127.html
http://wielkiezarcie.com/przepis16550.html
a do rolady polecam trunek http://wielkiezarcie.com/przepis12849.html, pozdrawiam
Witam.
Pamiętam, że na naszej parapetówce 1,5 roku temu miałam w większej części śledziki pod różną postacią: opiekane w occie, po kaszubsku, rolmopsy, sałatka śledziowa salsa. Były 2 sałatki: jedna z ryżem, druga jarzynowa. Był też wielki półmisek wędlin (wędlinki tak pozwijane, żeby w każdym plasterku tkwiła wykałaczka dla wygody gości). Miałam też swojski smalec i obok tego ogórki kiszone oraz kilka gatunków chleba (miało być tak tradycyjnie). Na ciepło podałam bigos, krokiety i barszcz czerwony do popicia. A i była sałatka brokułowa z serem feta, ponieważ wśród gości była wegetarianka i specjalnie dla niej kilka gatunków sera. Ciasta miałam dwa, ale nie jestem sobie w stanie przypomnieć jakie (na pewno nie z kremem). Pamiętam jednak, że ciasta nie miały wzięcia, bo jakoś tak każdy wolał wódeczkę zagryźć czymś innym. Dodam, że u mnie było 20 osób i nikt nie wyszedł głodny (ani trzeźwy )