· koperek, 1 pęczek · cebula, 1 sztuka · masło, 1 łyżka · ogórek, 1 sztuka · Bulion warzywny, 0,4 szklanki · śmietana, 3 łyżki · jogurt naturalny, 3 łyżki · czosnek, 2 ząbki · sól, pieprz · sok z 0,5 cytryny Cebulę i ogórek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać, rozgnieść. Masło rozgrzać w rondelku, zeszklić cebulę i ogórek. Wlać bulion wymieszany ze śmietaną, gotować 5 minut. Wsypać koperek, zamieszać i zdjąć z ognia. Do sosu dodać jogurt naturalny, sok z cytryny i czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos podawać na zimno do ryb lub drobiu. Dobrze komponuje się z mięsami z marynaty francuskiej oraz greckiej. Sos holenderski
§ masło, 17 dag § żółtka, 3 sztuki § woda, 3 łyżki § pieprz biały (ziarna), 10 sztuk § ocet, 3 łyżki § sok z cytryny § cebula, 1 sztuka § Jarzynka, 0,5 łyżeczki § pieprz biały mielony, 1 szczypta
Masło roztopić, dodać Jarzynkę , raz krótko zagotować, przelać przez gęste sitko (sklarować). Pokrojoną w kostkę cebulę i ziarna pieprzu zagotować z wodą i octem. Płyn odparować do połowy. Przygotować kąpiel wodną. Żółtka wbić do miski, zalać przecedzonym octem z wodą. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać ubijaczką do piany tak długo, aż żółtka uzyskają konsystencję kremu. Po troszeczku dodawać stopione masło. Każdą wlaną porcję masła dokładnie rozmieszać ubijaczką do piany przed dodaniem następnej. Sos doprawić cytryną i białym pieprzem. Można przecedzić. Podawać do rybek, białych mięs i warzyw z wody .
Czytalam o sosie z rowniej porcji majonezu, musztardy i ketchupu. Ale co jeszcze mozna wymyslec?
Napisz jak robisz te nalesniki (oczywiście farsz).
http://wielkiezarcie.com/przepis9261.html w komentarzach zaznaczylam, ze dodaje pieczarki podsmazone z cebulka. O pysznosci!! :)
Ok. dzięki, teraz czekamy na sos.
Do tuńczyka pasuje sos pomidorowy z bazylią albo beszamel z odrobiną curry tak myślę.
klio
~(*_*)~
Doskonały będzie sos "Tysiąc wysp"
Bahus
a moze taki? http://wielkiezarcie.com/przepis8209.html , inka21
Sos ogórkowo-ziołowy
· koperek, 1 pęczek
· cebula, 1 sztuka
· masło, 1 łyżka
· ogórek, 1 sztuka
· Bulion warzywny, 0,4 szklanki
· śmietana, 3 łyżki
· jogurt naturalny, 3 łyżki
· czosnek, 2 ząbki
· sól, pieprz
· sok z 0,5 cytryny
Cebulę i ogórek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać, rozgnieść. Masło rozgrzać w rondelku, zeszklić cebulę i ogórek. Wlać bulion wymieszany ze śmietaną, gotować 5 minut. Wsypać koperek, zamieszać i zdjąć z ognia. Do sosu dodać jogurt naturalny, sok z cytryny i czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos podawać na zimno do ryb lub drobiu. Dobrze komponuje się z mięsami z marynaty francuskiej oraz greckiej.
Sos holenderski
§ masło, 17 dag
§ żółtka, 3 sztuki
§ woda, 3 łyżki
§ pieprz biały (ziarna), 10 sztuk
§ ocet, 3 łyżki
§ sok z cytryny
§ cebula, 1 sztuka
§ Jarzynka, 0,5 łyżeczki
§ pieprz biały mielony, 1 szczypta
Masło roztopić, dodać Jarzynkę , raz krótko zagotować, przelać przez gęste sitko (sklarować). Pokrojoną w kostkę cebulę i ziarna pieprzu zagotować z wodą i octem. Płyn odparować do połowy. Przygotować kąpiel wodną. Żółtka wbić do miski, zalać przecedzonym octem z wodą. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać ubijaczką do piany tak długo, aż żółtka uzyskają konsystencję kremu. Po troszeczku dodawać stopione masło. Każdą wlaną porcję masła dokładnie rozmieszać ubijaczką do piany przed dodaniem następnej. Sos doprawić cytryną i białym pieprzem. Można przecedzić. Podawać do rybek, białych mięs i warzyw z wody
.
Dziekuje wszystkim za odpowiedz :) Pozdrawiam serdecznie. Sos holenderski wykorzystam wkrotce do szaragöw :) Dzieki!!!