Forum

Kuchenne porady

jaki sosik do nalesnikow z tunczykiem?

  • Autor: atena Data: 2006-05-19 11:52:42

    Czytalam o sosie z rowniej porcji majonezu, musztardy i ketchupu. Ale co jeszcze mozna wymyslec?

  • Autor: nata30 Data: 2006-05-19 11:56:57

    Napisz jak robisz te nalesniki (oczywiście farsz).

  • Autor: atena Data: 2006-05-19 12:00:21

    http://wielkiezarcie.com/przepis9261.html w komentarzach zaznaczylam, ze dodaje pieczarki podsmazone z cebulka. O pysznosci!! :)

  • Autor: nata30 Data: 2006-05-19 12:06:35

    Ok. dzięki, teraz czekamy na sos.

  • Autor: klio Data: 2006-05-19 12:55:47

    Do tuńczyka pasuje sos pomidorowy z bazylią albo beszamel z odrobiną curry tak myślę.


    klio
    ~(*_*)~

  • Autor: bahus Data: 2006-05-19 14:35:43

    Doskonały będzie sos "Tysiąc wysp"
    Bahus

  • Autor: inka21 Data: 2006-05-19 17:19:44

    a moze taki? http://wielkiezarcie.com/przepis8209.html , inka21

  • Autor: aryt Data: 2006-05-20 00:08:17

    Sos ogórkowo-ziołowy

    · koperek, 1 pęczek
    · cebula, 1 sztuka
    · masło, 1 łyżka
    · ogórek, 1 sztuka
    · Bulion warzywny, 0,4 szklanki
    · śmietana, 3 łyżki
    · jogurt naturalny, 3 łyżki
    · czosnek, 2 ząbki
    · sól, pieprz
    · sok z 0,5 cytryny
    Cebulę i ogórek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać, rozgnieść. Masło rozgrzać w rondelku, zeszklić cebulę i ogórek. Wlać bulion wymieszany ze śmietaną, gotować 5 minut. Wsypać koperek, zamieszać i zdjąć z ognia. Do sosu dodać jogurt naturalny, sok z cytryny i czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos podawać na zimno do ryb lub drobiu. Dobrze komponuje się z mięsami z marynaty francuskiej oraz greckiej.
    Sos holenderski

    § masło, 17 dag
    § żółtka, 3 sztuki
    § woda, 3 łyżki
    § pieprz biały (ziarna), 10 sztuk
    § ocet, 3 łyżki
    § sok z cytryny
    § cebula, 1 sztuka
    § Jarzynka, 0,5 łyżeczki
    § pieprz biały mielony, 1 szczypta

    Masło roztopić, dodać Jarzynkę , raz krótko zagotować, przelać przez gęste sitko (sklarować). Pokrojoną w kostkę cebulę i ziarna pieprzu zagotować z wodą i octem. Płyn odparować do połowy. Przygotować kąpiel wodną. Żółtka wbić do miski, zalać przecedzonym octem z wodą. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać ubijaczką do piany tak długo, aż żółtka uzyskają konsystencję kremu. Po troszeczku dodawać stopione masło. Każdą wlaną porcję masła dokładnie rozmieszać ubijaczką do piany przed dodaniem następnej. Sos doprawić cytryną i białym pieprzem. Można przecedzić. Podawać do rybek, białych mięs i warzyw z wody
    .

  • Autor: atena Data: 2006-05-20 13:43:58

    Dziekuje wszystkim za odpowiedz :) Pozdrawiam serdecznie. Sos holenderski wykorzystam wkrotce do szaragöw :) Dzieki!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu