CHCECIE SIĘ ZABAWIĆ W TWORZENIE NASZEJ LISTY SEZONOWYCH PRZYSMAKÓW? , dlaczego spytacie? ano właśnie dlatego,że lato to nie tylko sezon na zaprawy kompocików, wyrób i produkcja dżemików, marmolad i konfitur - to także pora na takie przysmaki jak...... na przykład BÓBhttp://wielkiezarcie.com/przepis8444.html , czekam na propozycje i słonecznie pozdrawiam ,inka21
Inuś, fajny ten przepis z bobem tylko musiałbym wściekłe trzy dobermany kupić. Jak tylko się ugotuje totrzy "sepy" stoją z talerzami i studzą sobie w..."japach". Dobre sobie ...obierz ...chyba ziemniaki(!), o to to mogę obrać. Jak przy odcedzaniu nie odłożę sobie od razu ...to ....taki wierszyk juz pisałem.. Janek
Jeszcze mamy sezon na fasolkę szparagową w róznej postaci !! Mnie osobiście smakuje fasolka z ziołami i serem - po ugotowaniu zapiekana w piekarniku. Robiłam wg przepisu bahusa . http://wielkiezarcie.com/przepis1175.html
No i oczywiście tradycyjnie z bułką tartą na masełku.
A dla mnie hitem WŻ są wściekłe ogórki z przepisu Marinika http://wielkiezarcie.com/przepis10189.html i polecam je wszystkim ogórkożercom, a Marinikowi dziekuję raz jeszcze za wpisanie tego przepisu. Ja na swój użytek robię je trochę "mniej wściekłe" i krócej trzymam w soli (2-3 godz.)ale to każdy musi sobie sam wypróbować.Pozdrawiam!
na szarlotkę, a ponieważ taki upał to z lodami, pycha, zrobiłam na niedzielę z podwójnej porcji na ogromnej blasze i została dosłownie odrobina poza tym dania z kabaczka - ja robię faszerowanego ale tez coś na wzór "po grecku" - uwielbiam
dzięki almanku, myslałam,że lista padła, a ty przywrociląś mi wiarę w sens tego postu, a wracając do szarlotki z lodami- no cóż PYCHA I TYLE!!,pozdrawiam , ja robie mrozona herbatę miętową na przemian z mrozona kawą i tak się studzimy
Inka, zasługujesz na:.. .... ...i ...nie życzę sobie abyś publikowała jakieś "deserki", typu kawa mrożona. Zrobiłem ...wg Twojego przepisu podwójną ilość ... "Degustacja" trwała pół godziny i zakończyła się "bezczelnym" pytaniem moich 3-ch "Wiedźm"...: "... na później jeszcze będzie po szklaneczce???..." Nie śmiej się, ja tu nie widze nic śmiesznego. Zaczynaja czytaćWŻ ...i Twoje "deserki". Jeszcze troche to przez Ciebie jeszcze przykuja mnie w kuchni kajdanami. Dosyć , nie pozwalam...Veto.... Janek
P.S. Cholera , fajne to było na języku i pod podniebieniem...
Ja o słodkościach: ucierane ciasto maślane z morelami (właśnie pachnie z piekarnika), tort Czarna Joanna- ciemny biszkopt przełożony masą z musu z czarnej porzeczki i budyniu śmietankowego, no i oczywiście standardowe zimne destery: galaretaka+owoce (teraz jagody i maliny)+pianka z bitej śmietany wymieszanej z serkiem waniliowym usztywniona żelatyną. Co do wściekłych ogórków i sałatki z brokułam to święta prawda!!! Ponadto dorzucam dania grillowe: szaszłyki z brzoskwiniami w sosie miodowym, albo pomarańczami w skórach w tym samym sosie, cukinia z grilla (z dodatkiem ziół i czosnku, posmarowana oliwą), grzanki z masłem czosnkowym, sos- właściwie dip w typie tzatzyki (feta wymieszana z neutralnym serkiem Bieluchem, z dodatkiem startych na najgrubszej tarce ogórków, wcześniej osolonych i odciśniętych z nadmiaru soku, przeciśniętego czosnku, i mnóstwa posiekanego koperku).
Czarną Joannę wrzuciłam a co do morelowego to byłabym wdzięczna gdyby ktoś podał dobre proporcje do ucieranego maślanego (masło ucierane na puch z dodawaniem żółtek i soku z połowy cytryny, do tego piana ubita na sztywno z białek i na koniec delikatnie wmieszana mąka). Niestety zgubiłam przepis i odtwarzam go z głowy czyli z niczego. Wychodzi z różnym skutkiem. W smaku zawsze idealny ale często opada środek. Robię wersję podstawową do której dodaję rodzynki albo morele albo maliny (truskawki są za mokre). Wersja z rodzynkami pieczona jest w keksówce a owocowe na blasze.
Szarlotka z rabarbarem i kilo czereśni na deser!!! I chłodniki. Polecam książeczkę z serii "Poradnika Domowego". Cukinia w cieście, kukurydza w kolbach z masełkiem.... a w sierpniu i po - WĘGIERKI!!!! nawet bez ciasta...
CHCECIE SIĘ ZABAWIĆ W TWORZENIE NASZEJ LISTY SEZONOWYCH PRZYSMAKÓW? , dlaczego spytacie? ano właśnie dlatego,że lato to nie tylko sezon na zaprawy kompocików, wyrób i produkcja dżemików, marmolad i konfitur - to także pora na takie przysmaki jak...... na przykład BÓB http://wielkiezarcie.com/przepis8444.html , czekam na propozycje i słonecznie pozdrawiam ,inka21
no i jeszcze jedna moja słabośc:) CUKINIA http://wielkiezarcie.com/przepis5918.html , nadal czekam na wasze propozycje:))
Sezon na ogórki małosolne
Inuś, fajny ten przepis z bobem tylko musiałbym wściekłe trzy dobermany kupić. Jak tylko się ugotuje totrzy "sepy" stoją z talerzami i studzą sobie w..."japach".
Dobre sobie ...obierz ...chyba ziemniaki(!), o to to mogę obrać. Jak przy odcedzaniu nie odłożę sobie od razu ...to ....taki wierszyk juz pisałem..
Janek
hahahha u mnie to samo janku,wszyscy w gębie studzą, wiesz ile się musialam nagłókować aby ten bób dotrwal do czasu zrobienia zdjęć?
No ja tego problemu nie mam, po prostu nie mam czym "fotkować". Czasem szkoda...ale może kiedyś...
u mnie problemu bo mój mąż ma "długie zęby" na bób .. no chyba, że ze mną może być problem bo ja tez w paszczy studzę ! :):)
Janku - u mnie jest podobnie. Jeszcze się gotuje, a "towarzystwo" już się sprzecza kto ile zje :)))
inko21 - oczywiście sezon na naleśniki z jagodami:
http://wielkiezarcie.com/przepis4016.html
PYCHA
Jeszcze mamy sezon na fasolkę szparagową w róznej postaci !!
Mnie osobiście smakuje fasolka z ziołami i serem - po ugotowaniu zapiekana w piekarniku.
Robiłam wg przepisu bahusa . http://wielkiezarcie.com/przepis1175.html
No i oczywiście tradycyjnie z bułką tartą na masełku.
http://wielkiezarcie.com/przepis1969.html mój absolutny nr 1 z Wielkiego Żarcia ;))))
Brokuły w niespodziewanym wydaniu .
http://wielkiezarcie.com/przepis18697.html i kabaczki ... teraz są młode , miękkie , idealne ...
co do listy , to pierogi z jagodami polane sosem śmietanowo-waniliowym
a ja dodam cukinię http://wielkiezarcie.com/przepis5918.html?PHPSESSID=4884535e0f45dc3a46f46d016dabb2e2
A dla mnie hitem WŻ są wściekłe ogórki z przepisu Marinika http://wielkiezarcie.com/przepis10189.html i polecam je wszystkim ogórkożercom, a Marinikowi dziekuję raz jeszcze za wpisanie tego przepisu.
Ja na swój użytek robię je trochę "mniej wściekłe" i krócej trzymam w soli (2-3 godz.)ale to każdy musi sobie sam wypróbować.Pozdrawiam!
tak są pyszne tu się zgadzam ,a do listy dorzucam jeszcze http://wielkiezarcie.com/przepis10125.html
na szarlotkę, a ponieważ taki upał to z lodami, pycha, zrobiłam na niedzielę z podwójnej porcji na ogromnej blasze i została dosłownie odrobina
poza tym dania z kabaczka - ja robię faszerowanego ale tez coś na wzór "po grecku" - uwielbiam
dzięki almanku, myslałam,że lista padła, a ty przywrociląś mi wiarę w sens tego postu, a wracając do szarlotki z lodami- no cóż PYCHA I TYLE!!,pozdrawiam , ja robie mrozona herbatę miętową na przemian z mrozona kawą i tak się studzimy
Inka, zasługujesz na:.. .... ...i ...nie życzę sobie abyś publikowała jakieś "deserki", typu kawa mrożona. Zrobiłem ...wg Twojego przepisu podwójną ilość ... "Degustacja" trwała pół godziny i zakończyła się "bezczelnym" pytaniem moich 3-ch "Wiedźm"...: "... na później jeszcze będzie po szklaneczce???..."
Nie śmiej się, ja tu nie widze nic śmiesznego. Zaczynaja czytaćWŻ ...i Twoje "deserki". Jeszcze troche to przez Ciebie jeszcze przykuja mnie w kuchni kajdanami. Dosyć , nie pozwalam...Veto....
Janek
P.S.
Cholera , fajne to było na języku i pod podniebieniem...
hehehehe
Diablico... ...wczoraj znów ...dziś nie dam się!!!!!
Ja o słodkościach: ucierane ciasto maślane z morelami (właśnie pachnie z piekarnika), tort Czarna Joanna- ciemny biszkopt przełożony masą z musu z czarnej porzeczki i budyniu śmietankowego, no i oczywiście standardowe zimne destery: galaretaka+owoce (teraz jagody i maliny)+pianka z bitej śmietany wymieszanej z serkiem waniliowym usztywniona żelatyną. Co do wściekłych ogórków i sałatki z brokułam to święta prawda!!! Ponadto dorzucam dania grillowe: szaszłyki z brzoskwiniami w sosie miodowym, albo pomarańczami w skórach w tym samym sosie, cukinia z grilla (z dodatkiem ziół i czosnku, posmarowana oliwą), grzanki z masłem czosnkowym, sos- właściwie dip w typie tzatzyki (feta wymieszana z neutralnym serkiem Bieluchem, z dodatkiem startych na najgrubszej tarce ogórków, wcześniej osolonych i odciśniętych z nadmiaru soku, przeciśniętego czosnku, i mnóstwa posiekanego koperku).
a przepisy na ciacho z morelami i tort będą ? czy mamy się obejść tzw. smakiem? a może są, a ja ślepota nie widzę? pozdrawiam!
Czarną Joannę wrzuciłam a co do morelowego to byłabym wdzięczna gdyby ktoś podał dobre proporcje do ucieranego maślanego (masło ucierane na puch z dodawaniem żółtek i soku z połowy cytryny, do tego piana ubita na sztywno z białek i na koniec delikatnie wmieszana mąka). Niestety zgubiłam przepis i odtwarzam go z głowy czyli z niczego. Wychodzi z różnym skutkiem. W smaku zawsze idealny ale często opada środek. Robię wersję podstawową do której dodaję rodzynki albo morele albo maliny (truskawki są za mokre). Wersja z rodzynkami pieczona jest w keksówce a owocowe na blasze.
Szarlotka z rabarbarem i kilo czereśni na deser!!! I chłodniki. Polecam książeczkę z serii "Poradnika Domowego". Cukinia w cieście, kukurydza w kolbach z masełkiem.... a w sierpniu i po - WĘGIERKI!!!! nawet bez ciasta...