Forum

Gawędy o jedzeniu

sezon na.... -tworzymy listę

  • Autor: inka21 Data: 2006-07-13 17:29:50

    CHCECIE SIĘ ZABAWIĆ W TWORZENIE NASZEJ LISTY SEZONOWYCH PRZYSMAKÓW? , dlaczego spytacie? ano właśnie dlatego,że lato to nie tylko sezon na zaprawy kompocików, wyrób i produkcja dżemików, marmolad i konfitur - to także pora na takie przysmaki jak...... na przykład BÓB http://wielkiezarcie.com/przepis8444.html , czekam na propozycje i słonecznie pozdrawiam ,inka21

  • Autor: inka21 Data: 2006-07-13 17:36:42

    no i jeszcze jedna moja słabośc:) CUKINIA http://wielkiezarcie.com/przepis5918.html , nadal czekam na wasze propozycje:))

  • Autor: zosia-k Data: 2006-07-13 17:42:22

    Sezon na ogórki małosolne

  • Autor: Janek Data: 2006-07-13 17:56:48

    Inuś, fajny ten przepis z bobem tylko musiałbym wściekłe trzy dobermany kupić. Jak tylko się ugotuje totrzy "sepy" stoją z talerzami i studzą sobie w..."japach".
    Dobre sobie ...obierz ...chyba ziemniaki(!), o to to mogę obrać. Jak przy odcedzaniu nie odłożę sobie od razu ...to ....taki wierszyk juz pisałem..
    Janek

  • Autor: inka21 Data: 2006-07-13 18:02:41

    hahahha u mnie to samo janku,wszyscy w gębie studzą, wiesz ile się musialam nagłókować aby ten bób dotrwal do czasu zrobienia zdjęć?

  • Autor: Janek Data: 2006-07-13 18:22:10

    No ja tego problemu nie mam, po prostu nie mam czym "fotkować". Czasem szkoda...ale może kiedyś...

  • Autor: miauka Data: 2006-07-13 19:03:40

    u mnie problemu bo mój mąż ma "długie zęby" na bób .. no chyba, że ze mną może być problem bo ja tez w paszczy studzę ! :):)

  • Autor: Aleex Data: 2006-07-13 19:08:30

    Janku - u mnie jest podobnie. Jeszcze się gotuje, a "towarzystwo" już się sprzecza kto ile zje :)))

  • Autor: Aleex Data: 2006-07-13 19:10:03

    inko21 - oczywiście sezon na naleśniki z jagodami:
    http://wielkiezarcie.com/przepis4016.html
    PYCHA

  • Autor: Elek Data: 2006-07-13 19:24:11

    Jeszcze mamy sezon na fasolkę szparagową w róznej postaci !!
    Mnie osobiście smakuje fasolka z ziołami i serem - po ugotowaniu zapiekana w piekarniku.
    Robiłam wg przepisu bahusa . http://wielkiezarcie.com/przepis1175.html

    No i oczywiście tradycyjnie z bułką tartą na masełku.

  • Autor: till Data: 2006-07-13 20:36:52

    http://wielkiezarcie.com/przepis1969.html mój absolutny nr 1 z Wielkiego Żarcia ;))))
    Brokuły w niespodziewanym wydaniu .

    http://wielkiezarcie.com/przepis18697.html i kabaczki ... teraz są młode , miękkie , idealne ...

  • Autor: Kasza Data: 2006-07-20 21:44:39

    co do listy , to pierogi z jagodami polane sosem śmietanowo-waniliowym

  • Autor: irena sikora Data: 2006-07-21 09:37:23

    A dla mnie hitem WŻ są wściekłe ogórki z przepisu Marinika http://wielkiezarcie.com/przepis10189.html i polecam je wszystkim ogórkożercom, a Marinikowi dziekuję raz jeszcze za wpisanie tego przepisu.
    Ja na swój użytek robię je trochę "mniej wściekłe" i krócej trzymam w soli (2-3 godz.)ale to każdy musi sobie sam wypróbować.Pozdrawiam!

  • Autor: inka21 Data: 2006-07-21 13:09:21

    tak są pyszne tu się zgadzam ,a do listy dorzucam jeszcze http://wielkiezarcie.com/przepis10125.html

  • Autor: alman Data: 2006-07-24 10:04:29

    na szarlotkę, a ponieważ taki upał to z lodami, pycha, zrobiłam na niedzielę z podwójnej porcji na ogromnej blasze i została dosłownie odrobina
    poza tym dania z kabaczka - ja robię faszerowanego ale tez coś na wzór "po grecku" - uwielbiam

  • Autor: inka21 Data: 2006-07-24 13:18:00

    dzięki almanku, myslałam,że lista padła, a ty przywrociląś mi wiarę w sens tego postu, a wracając do szarlotki z lodami- no cóż PYCHA I TYLE!!,pozdrawiam , ja robie mrozona herbatę miętową na przemian z mrozona kawą i tak się studzimy

  • Autor: Janek Data: 2006-07-25 17:38:47

    Inka, zasługujesz na:.. .... ...i ...nie życzę sobie abyś publikowała jakieś "deserki", typu kawa mrożona. Zrobiłem ...wg Twojego przepisu podwójną ilość ... "Degustacja" trwała pół godziny i zakończyła się "bezczelnym" pytaniem moich 3-ch "Wiedźm"...: "... na później jeszcze będzie po szklaneczce???..."
    Nie śmiej się, ja tu nie widze nic śmiesznego. Zaczynaja czytaćWŻ ...i Twoje "deserki". Jeszcze troche to przez Ciebie jeszcze przykuja mnie w kuchni kajdanami. Dosyć , nie pozwalam...Veto....
    Janek



















    P.S.
    Cholera , fajne to było na języku i pod podniebieniem...

  • Autor: inka21 Data: 2006-07-26 19:47:18

    hehehehe

  • Autor: Janek Data: 2006-07-27 09:41:00

    Diablico... ...wczoraj znów ...dziś nie dam się!!!!!

  • Autor: hiacynta Data: 2006-07-25 17:07:57

    Ja o słodkościach: ucierane ciasto maślane z morelami (właśnie pachnie z piekarnika), tort Czarna Joanna- ciemny biszkopt przełożony masą z musu z czarnej porzeczki i budyniu śmietankowego, no i oczywiście standardowe zimne destery: galaretaka+owoce (teraz jagody i maliny)+pianka z bitej śmietany wymieszanej z serkiem waniliowym usztywniona żelatyną. Co do wściekłych ogórków i sałatki z brokułam to święta prawda!!! Ponadto dorzucam dania grillowe: szaszłyki z brzoskwiniami w sosie miodowym, albo pomarańczami w skórach w tym samym sosie, cukinia z grilla (z dodatkiem ziół i czosnku, posmarowana oliwą), grzanki z masłem czosnkowym, sos- właściwie dip w typie tzatzyki (feta wymieszana z neutralnym serkiem Bieluchem, z dodatkiem startych na najgrubszej tarce ogórków, wcześniej osolonych i odciśniętych z nadmiaru soku, przeciśniętego czosnku, i mnóstwa posiekanego koperku).

  • Autor: alman Data: 2006-07-26 10:57:31

     a przepisy na ciacho z morelami i tort będą ? czy mamy się obejść tzw. smakiem?  a może są, a ja ślepota nie widzę?  pozdrawiam!

  • Autor: hiacynta Data: 2006-07-27 14:16:58

    Czarną Joannę wrzuciłam a co do morelowego to byłabym wdzięczna gdyby ktoś podał dobre proporcje do ucieranego maślanego (masło ucierane na puch z dodawaniem żółtek i soku z połowy cytryny, do tego piana ubita na sztywno z białek i na koniec delikatnie wmieszana mąka). Niestety zgubiłam przepis i odtwarzam go z głowy czyli z niczego. Wychodzi z różnym skutkiem. W smaku zawsze idealny ale często opada środek. Robię wersję podstawową do której dodaję rodzynki albo morele albo maliny (truskawki są za mokre). Wersja z rodzynkami pieczona jest w keksówce a owocowe na blasze.

  • Autor: cailleach Data: 2006-07-25 23:15:07

    Szarlotka z rabarbarem i kilo czereśni na deser!!! I chłodniki. Polecam książeczkę z serii "Poradnika Domowego". Cukinia w cieście, kukurydza w kolbach z masełkiem.... a w sierpniu i po - WĘGIERKI!!!! nawet bez ciasta...

Przejdź do pełnej wersji serwisu