Forum

Gawędy o jedzeniu

pieczarka amatorka

  • Autor: luizzka Data: 2006-09-14 15:47:15

    Mam plan ambitny aby upiec tort na urodziny mojego synka, jak widze te cuda to sie rumieńcem oblewam bo mi nawet biszkopt nie zawasze wychodzi nie mowiąc juz o masie czy dekoracjach.
    Może sie wiec znajdzie jakaś dobra dusza co pomoze mi wybrac jakis mało wymagający torcik w sam raz na moje umiejętności, pozdrawiam.

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-09-14 16:01:50

    Ja polecam ci masę do tortów autorstwa Nutelli.
    http://wielkiezarcie.com/przepis7979.html
    Kup gotowe krążki biszkoptowe i do dzieła!

  • Autor: elo Data: 2006-09-14 16:14:38

    Lepszy jest cały biszkop niż krążki, można taki kupić w sklepach cukierniczych lub piekarniczych. W Toruniu biszkop o średnicy około 30 cm kosztuje 7,00-9,00 zł.

  • Autor: nutella Data: 2006-09-14 17:14:17

    Ja bałabym się kupić gotowy biszkopt, bo te które ja kupowałam po nasączeniu zmieniały się w "papkę". Moim zdaniem lepiej samej upiec biszkopt- nawet jeżeli nie będzie w 100% udany to i tak lepszy niż kupny.

  • Autor: elo Data: 2006-09-15 09:23:20

    Ja mam sprawdzony sklep cukierniczy z biszkoptami, i jak nie zdąże upiec to kupuję. Po na sączeniu jest sztywno, trzyma się ok. No ale różni są producenci jak w każdej branży.

  • Autor: nutella Data: 2006-09-14 17:15:07

    A jeżeli boisz się kremów możesz przełożyć tort bitą śmietaną:)

  • Autor: nutella Data: 2006-09-14 17:15:50

    Tak jak tu: http://wielkiezarcie.com/przepis10632.html

  • Autor: MonikaK Data: 2006-09-14 16:49:59

    Może coś z tych propozycji http://wielkiezarcie.com/przepis18983.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis16550.html pozdrawiam

  • Autor: ekkore Data: 2006-09-14 17:31:08

    ja proponuję przepis na biszkopt Doroty40 lub inki21- one zawsze wychodzą. Jak będziesz miała wrażnie, że jest za niski - nie przejmuj się - po prostu upiecz jeszcze jeden. Ale z tych dwóch przepisów raczej marne szanse, że nie wyrośnie.
    A krem - wypróbuj masę budyniową, samą bitą smietanę lub masę jogurtowo-śmietanową

  • Autor: luizzka Data: 2006-09-14 19:23:40

    bardzo dziękuję za liczny odzew, zaczynam wierzyc ze sie uda, oczywiście zawiadomię ale to dopiero za miesiąc w tym czasie z checia przyjme dalsze porady np.
    co z dekoracją łatwiej pewnie kupić gotowe niż zrobić samemu ale np. jak zrobić takie super kolorowe polewy??

  • Autor: Sweetya Data: 2006-09-16 10:58:40

    http://wielkiezarcie.com/przepis13300.html
    -polecam ten kremik,jeśli lubisz czekoladę;)))

  • Autor: luizzka Data: 2006-11-06 16:46:30

    zdecydowalam sie na torcik rafaello ireny sikory, w moim wykananiu bardzij przypominał ciasto niz tort ale ciasto bardzo pyszne, gorzej bylo z dekoracja, zielonego lukru kupiłam za mało, polewa nie chciala sie rozlewac, za to rozlal sie sos truskawkowy kroko mowiac dekoracyjna klapa, ale sie nie poddaje a wrecz mam zamiar sie rozwijac, pozdrawiam i dziekuje za wszystkie dobre rady

Przejdź do pełnej wersji serwisu