Mam plan ambitny aby upiec tort na urodziny mojego synka, jak widze te cuda to sie rumieńcem oblewam bo mi nawet biszkopt nie zawasze wychodzi nie mowiąc juz o masie czy dekoracjach. Może sie wiec znajdzie jakaś dobra dusza co pomoze mi wybrac jakis mało wymagający torcik w sam raz na moje umiejętności, pozdrawiam.
Lepszy jest cały biszkop niż krążki, można taki kupić w sklepach cukierniczych lub piekarniczych. W Toruniu biszkop o średnicy około 30 cm kosztuje 7,00-9,00 zł.
Ja bałabym się kupić gotowy biszkopt, bo te które ja kupowałam po nasączeniu zmieniały się w "papkę". Moim zdaniem lepiej samej upiec biszkopt- nawet jeżeli nie będzie w 100% udany to i tak lepszy niż kupny.
Ja mam sprawdzony sklep cukierniczy z biszkoptami, i jak nie zdąże upiec to kupuję. Po na sączeniu jest sztywno, trzyma się ok. No ale różni są producenci jak w każdej branży.
ja proponuję przepis na biszkopt Doroty40 lub inki21- one zawsze wychodzą. Jak będziesz miała wrażnie, że jest za niski - nie przejmuj się - po prostu upiecz jeszcze jeden. Ale z tych dwóch przepisów raczej marne szanse, że nie wyrośnie. A krem - wypróbuj masę budyniową, samą bitą smietanę lub masę jogurtowo-śmietanową
bardzo dziękuję za liczny odzew, zaczynam wierzyc ze sie uda, oczywiście zawiadomię ale to dopiero za miesiąc w tym czasie z checia przyjme dalsze porady np. co z dekoracją łatwiej pewnie kupić gotowe niż zrobić samemu ale np. jak zrobić takie super kolorowe polewy??
zdecydowalam sie na torcik rafaello ireny sikory, w moim wykananiu bardzij przypominał ciasto niz tort ale ciasto bardzo pyszne, gorzej bylo z dekoracja, zielonego lukru kupiłam za mało, polewa nie chciala sie rozlewac, za to rozlal sie sos truskawkowy kroko mowiac dekoracyjna klapa, ale sie nie poddaje a wrecz mam zamiar sie rozwijac, pozdrawiam i dziekuje za wszystkie dobre rady
Mam plan ambitny aby upiec tort na urodziny mojego synka, jak widze te cuda to sie rumieńcem oblewam bo mi nawet biszkopt nie zawasze wychodzi nie mowiąc juz o masie czy dekoracjach.
Może sie wiec znajdzie jakaś dobra dusza co pomoze mi wybrac jakis mało wymagający torcik w sam raz na moje umiejętności, pozdrawiam.
Ja polecam ci masę do tortów autorstwa Nutelli.
http://wielkiezarcie.com/przepis7979.html
Kup gotowe krążki biszkoptowe i do dzieła!
Lepszy jest cały biszkop niż krążki, można taki kupić w sklepach cukierniczych lub piekarniczych. W Toruniu biszkop o średnicy około 30 cm kosztuje 7,00-9,00 zł.
Ja bałabym się kupić gotowy biszkopt, bo te które ja kupowałam po nasączeniu zmieniały się w "papkę". Moim zdaniem lepiej samej upiec biszkopt- nawet jeżeli nie będzie w 100% udany to i tak lepszy niż kupny.
Ja mam sprawdzony sklep cukierniczy z biszkoptami, i jak nie zdąże upiec to kupuję. Po na sączeniu jest sztywno, trzyma się ok. No ale różni są producenci jak w każdej branży.
A jeżeli boisz się kremów możesz przełożyć tort bitą śmietaną:)
Tak jak tu: http://wielkiezarcie.com/przepis10632.html
Może coś z tych propozycji http://wielkiezarcie.com/przepis18983.html
http://wielkiezarcie.com/przepis16550.html pozdrawiam
ja proponuję przepis na biszkopt Doroty40 lub inki21- one zawsze wychodzą. Jak będziesz miała wrażnie, że jest za niski - nie przejmuj się - po prostu upiecz jeszcze jeden. Ale z tych dwóch przepisów raczej marne szanse, że nie wyrośnie.
A krem - wypróbuj masę budyniową, samą bitą smietanę lub masę jogurtowo-śmietanową
bardzo dziękuję za liczny odzew, zaczynam wierzyc ze sie uda, oczywiście zawiadomię ale to dopiero za miesiąc w tym czasie z checia przyjme dalsze porady np.
co z dekoracją łatwiej pewnie kupić gotowe niż zrobić samemu ale np. jak zrobić takie super kolorowe polewy??
http://wielkiezarcie.com/przepis13300.html
-polecam ten kremik,jeśli lubisz czekoladę;)))
zdecydowalam sie na torcik rafaello ireny sikory, w moim wykananiu bardzij przypominał ciasto niz tort ale ciasto bardzo pyszne, gorzej bylo z dekoracja, zielonego lukru kupiłam za mało, polewa nie chciala sie rozlewac, za to rozlal sie sos truskawkowy kroko mowiac dekoracyjna klapa, ale sie nie poddaje a wrecz mam zamiar sie rozwijac, pozdrawiam i dziekuje za wszystkie dobre rady