Na straganach można już kupić od pewnego czasu świeży szpinak. Macie jakieś propozycje co można z niego ugotować. Ja zawsze kupuję mrożony, więc nawet za bardzo nie wiem jak obchodzić się z takim liściastym.
Podam Ci przepis na risotto ze szpinakiem ok 70 dag szpinaku obieramy , płuczemy i wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy ok 10 min po czym odciskamy i siekamy. W garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy z pokrojonymi 2 ząbkami czosnku, wrzucamy szpinak czekamy chwile az odparuje dolewamy mleka i dodajemy łyżkę masła i chwile dusimy, przyprawiamy wedle gustu. Całość łączymy z ryżem i posypujemy parmezanem. Przepis prosto z południa Italii Polecam Patrycja
Ponoć jedzenie szpinaku jest bardzo zdrowe, ale tylko wtedy, gdy jemy go na surowo. Pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje wartości. Wygląda na to, że przepis Marylki to dobra propozycja.
A ja proponuję szpinak, który jadłam będac we Włoszech. Liście należy dobrze wypłukać i podsmazyć parę minut na oliwie. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Można "posypac" mozzarelą. Proste, ale pyszne. pozdrawiam
Luckystar na Twoją sałatkę to mam ochotę od dawna tylko na jeżyny u nas trzeba jeszcze poczekać, chyba, że zastapiłabym je gruszką tak jak ktoś to już zrobił.
Tez polecam swiezy szpinak w salatce, to salatka Pascala wielokrotnie przez mnie wyprobowana,
300 g fasolki czerwonej, lub czarnej
200 g pomidorków koktajlowych czerwonych pokrojonych na ćwiartki
2 cebule czerwone
100 g szpinaku bez rdzenia pokrojonego na drobne paseczki Sos:
1 ząbek czosnku posiekany na papkę
80 ml soku z cytryny
1 łyżeczka cukru brązowego
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego białego
1 pęczek kolendry bez gałązki, bądź natka pietruszki
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
słodka mielona papryka
. Włóż fasolę i pomidory koktajlowe do miseczki. 2. Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do miseczki. 3. Dodaj do całości szpinak, wymieszaj.
Sos: 4. Kolendrę, natkę pietruszki umyj pod wodą i mocno posiekaj. Włóż ją do słoika. 5. Dodaj do słoika czosnek, sok z cytryny, cukier brązowy, oliwę, ocet winny biały, pieprz kajeński, słodką paprykę i odrobinę soli. 6. Zamknij słoik i trzymając mocno za zakrętkę, wstrząśnij nim mocno. 7. Polej gotowym sosem sałatkę, wymieszaj całość.
A ja polecam szpinak tak przyrządzić jak sałatę liściastą: umyć szpinak,sos: oliwa,cytryna,sól,ocet winny i oczywiście rozmiażdżony czosnek.Albo druga wersja: surowy szpinak z kwaśną,posoloną lekko śmietaną.Względnie z gotowym sosem tzatzyki. U mnie w domu to idealny dodatek do grila!
Na straganach można już kupić od pewnego czasu świeży szpinak. Macie jakieś propozycje co można z niego ugotować. Ja zawsze kupuję mrożony, więc nawet za bardzo nie wiem jak obchodzić się z takim liściastym.
może tu coś wybierzesz
http://wielkiezarcie.com/przepis3941.html
http://wielkiezarcie.com/przepis17703.html
http://wielkiezarcie.com/przepis17067.html
http://wielkiezarcie.com/przepis14288.html
http://wielkiezarcie.com/przepis2718.html
smacznego
Podam Ci przepis na risotto ze szpinakiem
ok 70 dag szpinaku obieramy , płuczemy i wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy ok 10 min po czym odciskamy i siekamy. W garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy z pokrojonymi 2 ząbkami czosnku, wrzucamy szpinak czekamy chwile az odparuje dolewamy mleka i dodajemy łyżkę masła i chwile dusimy, przyprawiamy wedle gustu. Całość łączymy z ryżem i posypujemy parmezanem. Przepis prosto z południa Italii Polecam Patrycja
Polecam moja salatke http://wielkiezarcie.com/przepis21905.html wlasnie dlatego, ze szpinak zawiera wiele witamin to jem go na surowo.
Ponoć jedzenie szpinaku jest bardzo zdrowe, ale tylko wtedy, gdy jemy go na surowo. Pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje wartości. Wygląda na to, że przepis Marylki to dobra propozycja.
A ja proponuję szpinak, który jadłam będac we Włoszech. Liście należy dobrze wypłukać i podsmazyć parę minut na oliwie. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Można "posypac" mozzarelą. Proste, ale pyszne.
pozdrawiam
Luckystar na Twoją sałatkę to mam ochotę od dawna tylko na jeżyny u nas trzeba jeszcze poczekać, chyba, że zastapiłabym je gruszką tak jak ktoś to już zrobił.
Tez polecam swiezy szpinak w salatce, to salatka Pascala wielokrotnie przez mnie wyprobowana,
- 300 g fasolki czerwonej, lub czarnej
- 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych pokrojonych na ćwiartki
- 2 cebule czerwone
- 100 g szpinaku bez rdzenia pokrojonego na drobne paseczki
- 1 ząbek czosnku posiekany na papkę
- 80 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 pęczek kolendry bez gałązki, bądź natka pietruszki
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól
- słodka mielona papryka
. Włóż fasolę i pomidory koktajlowe do miseczki.Sos:
2. Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do miseczki.
3. Dodaj do całości szpinak, wymieszaj.
Sos:
4. Kolendrę, natkę pietruszki umyj pod wodą i mocno posiekaj. Włóż ją do słoika.
5. Dodaj do słoika czosnek, sok z cytryny, cukier brązowy, oliwę, ocet winny biały, pieprz kajeński, słodką paprykę i odrobinę soli.
6. Zamknij słoik i trzymając mocno za zakrętkę, wstrząśnij nim mocno.
7. Polej gotowym sosem sałatkę, wymieszaj całość.
A ja polecam szpinak tak przyrządzić jak sałatę liściastą: umyć szpinak,sos: oliwa,cytryna,sól,ocet winny i oczywiście rozmiażdżony czosnek.Albo druga wersja: surowy szpinak z kwaśną,posoloną lekko śmietaną.Względnie z gotowym sosem tzatzyki. U mnie w domu to idealny dodatek do grila!
a może wielkiezarcie.com/przepis22869.html
No i zostałam zasypana przepisami, część wykorzystam napewno, dziekuję za podanie propozycji, zapowiada się smakowicie