Forum

Kuchenne porady

szukam przepisu na marynowane pieczarki

  • Autor: vena1980 Data: 2007-06-04 18:39:35

    Szukam przepisu na marynowane pieczarki. Na WŻ znalazłam jeden. Czy może ktoś ma jakiś wypróbowany?
    Pozdrawiam Żarłoczki!

  • Autor: Eithel Data: 2007-06-04 19:00:33

    moja mama robi takie z farszem miesnym i zapiekane z serem..o cos takiego Ci chodzi?

  • Autor: Elek Data: 2007-06-04 19:12:11

    Spróbuj zrobić pieczarki wg tego przepisu : http://wielkiezarcie.com/przepis11004.html
    pozdrawiam - Elek

  • Autor: vena1980 Data: 2007-06-04 19:21:06

    Bardzo ciekawy przepis, Elek. Na pewno wypróbuję. Interesują mnie także pieczarki marynowane, które można zrobić w słoikach.

  • Autor: bahus Data: 2007-06-04 19:22:42

    Pieczarki marynowane

    Pieczarki wypłukać w zimnej wodzie zagotować je w wodzie z dodatkiem soli (1 łyżka na 5 litrów wody i kwasek cytrynowy mały).Gotować 3-5 min. Odcedzić i włożyć do słoików. Zalać gorącą zalewą i zakręcić nie pasteryzować.
    Zalewa: 1szkl octu 1 szklanka wody 5 łyżek cukru 1 łyżka soli Do każdego słoika dodać: liść laurowy ziele angielskie gorczyca cebula sparzona i pokrojona
    Bahus

  • Autor: Natka64 Data: 2007-06-04 21:16:15

    http://wielkiezarcie.com/przepis21785.html To sa moje bardzo pyszne

  • Autor: woila Data: 2007-06-04 22:03:29

    Bahusie, powiedz jeszcze czy można w ten sam sposób zrobić np rydze? i jaki % octu dodajesz do tej zalewy? woila

  • Autor: bahus Data: 2007-06-09 00:32:09

    Jasne, ale na litość Boską nie marnuj rydzów marynując je....te grzyby najlepsze są smażone...i przygotowywanie ich jako marynowane to PROFANACJA. A jeśli chodzi o ocet to akurat do pieczarek najlepszy 10 % (spirytusowy).
    Bahus

  • Autor: woila Data: 2007-06-09 14:12:25

    Wiedziałam, Bahusie, że to powiesz! :))) , oczywiście, że rydze smażę na masełku itp ale mam dostęp do takiej ilości, że nie mam już jak przechowywać. W zeszłym roku najadłam się rydzami do woli, nakarmiłam znajomych, zamroziłam i zrobiłam kilka słoików z cebulą i papryką czerwoną w occie, problem tylko taki, że gdzieś przepadł mi przepis (był na papierze, a nie pamiętam skąd go miałam), przyznam, że rydze są wyśmienite w tym zestawie, no i z uwagi na to, że jest ci u nas dostatek rydzyków, mogę przy okazji trochę sprofanować , przecież nie będę marnować czasu na znalezienie do marynowania innych grzybów niż rydze skoro dosłownie depczę po nich...

  • Autor: Mari Data: 2007-06-09 15:27:51

    Kilka lat temu widzialam na wlasne oczy, w lesie kolo Krosna, ze nie bylo gdzie postawic nogi bo byly rydze,rydze,rydze! Miejscowi marynowali je w 5 litrowych slojach.
    Mowiono nam, ze co kilka lat jest taka sytuacja. Oj, jak zazdroszcze, u nas nie ma chocbys ze swieca szukal!

  • Autor: klemens Data: 2007-06-04 22:57:59

    Jeżeli  kupię małe pieczarki to marynuję je podobnie jak Bahus. Jednak zalewę robię słabszą :  na szklankę  octu dodaję 2,5  szklanki wody. Dodatkowo do każdego słoika dodaję kawałek ostrej papryki.

  • Autor: mary50 Data: 2007-06-04 23:16:42

    Sprobuj "grzyby jak ryby" to naprawde rewelacja.Robilam juz kilkakrotnia tak na orzyjecie w domu jak i wyjazd w plener.Naprawde nie bedziesz zalowac.Pozdrawiam.

  • Autor: vena1980 Data: 2007-06-05 06:50:55

    Na pewno wypróbuję. I przepis na typowe marynowane pieczarki też.:))

  • Autor: jaska2503 Data: 2009-04-13 23:17:35

    Ja pieczarki zalewam identyczną zalewą jak korniszony:1 litr wody,1/2szkl.octu ,1 łyżka soli, 2 łyżki cukru.Jak do tej pory wszystkim smakują

Przejdź do pełnej wersji serwisu