Pieczarki wypłukać w zimnej wodzie zagotować je w wodzie z dodatkiem soli (1 łyżka na 5 litrów wody i kwasek cytrynowy mały).Gotować 3-5 min. Odcedzić i włożyć do słoików. Zalać gorącą zalewą i zakręcić nie pasteryzować. Zalewa: 1szkl octu 1 szklanka wody 5 łyżek cukru 1 łyżka soli Do każdego słoika dodać: liść laurowy ziele angielskie gorczyca cebula sparzona i pokrojona Bahus
Jasne, ale na litość Boską nie marnuj rydzów marynując je....te grzyby najlepsze są smażone...i przygotowywanie ich jako marynowane to PROFANACJA. A jeśli chodzi o ocet to akurat do pieczarek najlepszy 10 % (spirytusowy). Bahus
Wiedziałam, Bahusie, że to powiesz! :))) , oczywiście, że rydze smażę na masełku itp ale mam dostęp do takiej ilości, że nie mam już jak przechowywać. W zeszłym roku najadłam się rydzami do woli, nakarmiłam znajomych, zamroziłam i zrobiłam kilka słoików z cebulą i papryką czerwoną w occie, problem tylko taki, że gdzieś przepadł mi przepis (był na papierze, a nie pamiętam skąd go miałam), przyznam, że rydze są wyśmienite w tym zestawie, no i z uwagi na to, że jest ci u nas dostatek rydzyków, mogę przy okazji trochę sprofanować , przecież nie będę marnować czasu na znalezienie do marynowania innych grzybów niż rydze skoro dosłownie depczę po nich...
Kilka lat temu widzialam na wlasne oczy, w lesie kolo Krosna, ze nie bylo gdzie postawic nogi bo byly rydze,rydze,rydze! Miejscowi marynowali je w 5 litrowych slojach. Mowiono nam, ze co kilka lat jest taka sytuacja. Oj, jak zazdroszcze, u nas nie ma chocbys ze swieca szukal!
Jeżeli kupię małe pieczarki to marynuję je podobnie jak Bahus. Jednak zalewę robię słabszą : na szklankę octu dodaję 2,5 szklanki wody. Dodatkowo do każdego słoika dodaję kawałek ostrej papryki.
Sprobuj "grzyby jak ryby" to naprawde rewelacja.Robilam juz kilkakrotnia tak na orzyjecie w domu jak i wyjazd w plener.Naprawde nie bedziesz zalowac.Pozdrawiam.
Szukam przepisu na marynowane pieczarki. Na WŻ znalazłam jeden. Czy może ktoś ma jakiś wypróbowany?
Pozdrawiam Żarłoczki!
moja mama robi takie z farszem miesnym i zapiekane z serem..o cos takiego Ci chodzi?
Spróbuj zrobić pieczarki wg tego przepisu : http://wielkiezarcie.com/przepis11004.html
pozdrawiam - Elek
Bardzo ciekawy przepis, Elek. Na pewno wypróbuję. Interesują mnie także pieczarki marynowane, które można zrobić w słoikach.
Pieczarki marynowane
Pieczarki wypłukać w zimnej wodzie zagotować je w wodzie z dodatkiem soli (1 łyżka na 5 litrów wody i kwasek cytrynowy mały).Gotować 3-5 min. Odcedzić i włożyć do słoików. Zalać gorącą zalewą i zakręcić nie pasteryzować.
Zalewa: 1szkl octu 1 szklanka wody 5 łyżek cukru 1 łyżka soli Do każdego słoika dodać: liść laurowy ziele angielskie gorczyca cebula sparzona i pokrojona
Bahus
http://wielkiezarcie.com/przepis21785.html To sa moje bardzo pyszne
Bahusie, powiedz jeszcze czy można w ten sam sposób zrobić np rydze? i jaki % octu dodajesz do tej zalewy? woila
Jasne, ale na litość Boską nie marnuj rydzów marynując je....te grzyby najlepsze są smażone...i przygotowywanie ich jako marynowane to PROFANACJA. A jeśli chodzi o ocet to akurat do pieczarek najlepszy 10 % (spirytusowy).
Bahus
Wiedziałam, Bahusie, że to powiesz! :))) , oczywiście, że rydze smażę na masełku itp ale mam dostęp do takiej ilości, że nie mam już jak przechowywać. W zeszłym roku najadłam się rydzami do woli, nakarmiłam znajomych, zamroziłam i zrobiłam kilka słoików z cebulą i papryką czerwoną w occie, problem tylko taki, że gdzieś przepadł mi przepis (był na papierze, a nie pamiętam skąd go miałam), przyznam, że rydze są wyśmienite w tym zestawie, no i z uwagi na to, że jest ci u nas dostatek rydzyków, mogę przy okazji trochę sprofanować
, przecież nie będę marnować czasu na znalezienie do marynowania innych grzybów niż rydze skoro dosłownie depczę po nich...
Kilka lat temu widzialam na wlasne oczy, w lesie kolo Krosna, ze nie bylo gdzie postawic nogi bo byly rydze,rydze,rydze! Miejscowi marynowali je w 5 litrowych slojach.
Mowiono nam, ze co kilka lat jest taka sytuacja. Oj, jak zazdroszcze, u nas nie ma chocbys ze swieca szukal!
Jeżeli kupię małe pieczarki to marynuję je podobnie jak Bahus. Jednak zalewę robię słabszą : na szklankę octu dodaję 2,5 szklanki wody. Dodatkowo do każdego słoika dodaję kawałek ostrej papryki.
Sprobuj "grzyby jak ryby" to naprawde rewelacja.Robilam juz kilkakrotnia tak na orzyjecie w domu jak i wyjazd w plener.Naprawde nie bedziesz zalowac.Pozdrawiam.
Na pewno wypróbuję. I przepis na typowe marynowane pieczarki też.:))
Ja pieczarki zalewam identyczną zalewą jak korniszony:1 litr wody,1/2szkl.octu ,1 łyżka soli, 2 łyżki cukru.Jak do tej pory wszystkim smakują