Forum

Kuchenne porady

Jak wykorzystać..?

  • Autor: appetita Data: 2007-07-09 08:08:06

    No właśnie, mam cały litrowy słoik dobrej wiejskiej śmietany i nie mam pomysłu na jej wykorzystanie. Najchętniej zrobiłabym jakieś ciasto z owocami, a może coś podpowiecie...?Pozdrawiam. K.

  • Autor: smakosia Data: 2007-07-09 08:40:00

    Może to: http://wielkiezarcie.com/przepis20.html

  • Autor: till Data: 2007-07-09 08:47:27

    http://wielkiezarcie.com/przepis23765.html

  • Autor: appetita Data: 2007-07-09 09:06:20

    W obu perzepisach jset mowa o raczej słodkiej smietance 36% moja jest gesta i kwaśna wrecz  można ja kroić czy można użyć właśnie takiej?

  • Autor: zosia Data: 2007-07-09 09:34:26

     Zrob masę krówkową, 1litr takiej śmietany ,1kg cukru ,gotuj nawolnym ogniu ,wlej do większego garnka bo z małego Ci ucieknie,często mieszaj zeby się nieprzypaliło.
     po 1godzinie gotowania powinna powstac masa krówkowa-pyszna jest. Moze byc to masa do wafla. pozdrawiam Zosia

  • Autor: alidab Data: 2007-07-09 19:11:20

    Till, mam obawy czy z kwaśnej wiejskiej śmietany przy próbie ubicia nie zrobi się masło...:)))  Ja kiedyś miałam kremówkę lekko podkwaszoną i próbowałam ją zmusić do ubicia, dodałam trochę cukru pudru i wyszło mi słodkie masło.

  • Autor: till Data: 2007-07-09 21:02:31

    :)))) nie pomyślałam o tym... ostatni mój kontakt ze śmietaną wiejską miał miejsce w 1985 roku :))))))

  • Autor: alidab Data: 2007-07-09 22:19:32

    To bardzo odległe i chude lata....:)))  Wtedy to i wiejska smietana musiała się ubić...:)))

  • Autor: bunia Data: 2007-07-09 10:10:25

    http://wielkiezarcie.com/przepis21693.html

  • Autor: kola Data: 2007-07-09 14:07:49

    http://wielkiezarcie.com/przepis9933.html

  • Autor: gena Data: 2007-07-09 18:25:08

    Wlej do malaksera i zrób masło.

  • Autor: alidab Data: 2007-07-09 19:13:20

    Jesli dostałaś tez w komplecie wiejski ser, to zrób sernik bez dodatku masła ale za to właśnie ze śmietaną. Na 1 kg sera daję 250 ml dobrej wiejskiej śmietany i sernik jest bardzo puszysty i pyszny. :)))

  • Autor: appetita Data: 2007-07-10 17:42:30

    Dziękuje serdecznie za wszystkie porady, chyba bedzie wszystkiego po trochu, a jeśli chodzi o masło to tak na przyszłość jakiej końcówki należy użyć aby zrobić masło w malakserze?Pozdrawiam wszystkich! K.

  • Autor: gena Data: 2007-07-10 21:30:37

    Plastikowe mieszadło.

  • Autor: appetita Data: 2007-07-11 08:25:33

    Dzięki!

Przejdź do pełnej wersji serwisu