No właśnie, mam cały litrowy słoik dobrej wiejskiej śmietany i nie mam pomysłu na jej wykorzystanie. Najchętniej zrobiłabym jakieś ciasto z owocami, a może coś podpowiecie...?Pozdrawiam. K.
Zrob masę krówkową, 1litr takiej śmietany ,1kg cukru ,gotuj nawolnym ogniu ,wlej do większego garnka bo z małego Ci ucieknie,często mieszaj zeby się nieprzypaliło. po 1godzinie gotowania powinna powstac masa krówkowa-pyszna jest. Moze byc to masa do wafla. pozdrawiam Zosia
Till, mam obawy czy z kwaśnej wiejskiej śmietany przy próbie ubicia nie zrobi się masło...:))) Ja kiedyś miałam kremówkę lekko podkwaszoną i próbowałam ją zmusić do ubicia, dodałam trochę cukru pudru i wyszło mi słodkie masło.
Jesli dostałaś tez w komplecie wiejski ser, to zrób sernik bez dodatku masła ale za to właśnie ze śmietaną. Na 1 kg sera daję 250 ml dobrej wiejskiej śmietany i sernik jest bardzo puszysty i pyszny. :)))
Dziękuje serdecznie za wszystkie porady, chyba bedzie wszystkiego po trochu, a jeśli chodzi o masło to tak na przyszłość jakiej końcówki należy użyć aby zrobić masło w malakserze?Pozdrawiam wszystkich! K.
No właśnie, mam cały litrowy słoik dobrej wiejskiej śmietany i nie mam pomysłu na jej wykorzystanie. Najchętniej zrobiłabym jakieś ciasto z owocami, a może coś podpowiecie...?Pozdrawiam. K.
Może to: http://wielkiezarcie.com/przepis20.html
http://wielkiezarcie.com/przepis23765.html
W obu perzepisach jset mowa o raczej słodkiej smietance 36% moja jest gesta i kwaśna wrecz można ja kroić czy można użyć właśnie takiej?
Zrob masę krówkową, 1litr takiej śmietany ,1kg cukru ,gotuj nawolnym ogniu ,wlej do większego garnka bo z małego Ci ucieknie,często mieszaj zeby się nieprzypaliło.
po 1godzinie gotowania powinna powstac masa krówkowa-pyszna jest. Moze byc to masa do wafla. pozdrawiam Zosia
Till, mam obawy czy z kwaśnej wiejskiej śmietany przy próbie ubicia nie zrobi się masło...:))) Ja kiedyś miałam kremówkę lekko podkwaszoną i próbowałam ją zmusić do ubicia, dodałam trochę cukru pudru i wyszło mi słodkie masło.
:)))) nie pomyślałam o tym... ostatni mój kontakt ze śmietaną wiejską miał miejsce w 1985 roku :))))))
To bardzo odległe i chude lata....:))) Wtedy to i wiejska smietana musiała się ubić...:)))
http://wielkiezarcie.com/przepis21693.html
http://wielkiezarcie.com/przepis9933.html
Wlej do malaksera i zrób masło.
Jesli dostałaś tez w komplecie wiejski ser, to zrób sernik bez dodatku masła ale za to właśnie ze śmietaną. Na 1 kg sera daję 250 ml dobrej wiejskiej śmietany i sernik jest bardzo puszysty i pyszny. :)))
Dziękuje serdecznie za wszystkie porady, chyba bedzie wszystkiego po trochu, a jeśli chodzi o masło to tak na przyszłość jakiej końcówki należy użyć aby zrobić masło w malakserze?Pozdrawiam wszystkich! K.
Plastikowe mieszadło.