Forum

Kuchenne porady

Nigdy nie piekłam sernika....

  • Autor: till Data: 2007-07-11 15:56:14

    No... może poza sernikiem z rosą ( który wszystkim się u mnie w domu już znudził), a tak to całe życie tylko na zimno...
    Nie wiem jaki ser kupić, nie potrafię wybrać przepisu, no zwyczajnie katastrofa ;))))))
    Ponieważ podobnie kiedyś miałam z ciastem drożdżowym, ale dzięki Waszej pomocy już pokonałam te lęki i teraz rośnie jedno za drugim, więc proszę, poratujcie mnie i z tym sernikiem.
    No przecież ja nie mogę nie potrafić upiec sernika!!!. To już sprawa honorowa :))))))

  • Autor: nutella Data: 2007-07-11 16:08:01

    Till, polecam Ci mój sernik http://wielkiezarcie.com/przepis2812.html, jest naprawdę prosty i bardzo dobry. Robi się go bardzo szybko i łatwo, poczytaj komentarze, może Ci pomogą.
    A co do sera to nie polecam takich serów w wiaderkach, moim zdaniem szkoda pieniędzy, pracy i reszty skłądników. One są jakieś dziwne, często kwaśne i już z jakimiś dodatkami typu żelatyna czy coś. Kup najlepiej tłusty, 3- krotnie mielony biały ser, uważaj żeby nie był kwaskowy i suchy.

  • Autor: nutella Data: 2007-07-11 16:13:51

    Tak naprawdę, przepis jest oczywiście ważny, ale połowa sukcesu to dobry ser:D

  • Autor: sabia Data: 2007-07-11 16:37:24

    Też polecam ten sernik Nutelli :). Ja robiłam z serka, właśnie w wiaderku dr.Oetker i wyszedł mi taki jak lubię. Dosłownie rozpływał się w buzi. Niektóre serki w wiadeku są homogenizowane i nadają się tylko na sernik na zimno. Ten był super, natomiast z serków w kostkach nigdy mi nie wychodzi taki jak chcę. Ale sernik wypróbuj, bo naprawdę jest prosty i każdemu powinien wyjść ;).

  • Autor: Shanna Data: 2007-07-11 16:44:55

    Polecam moj http://wielkiezarcie.com/przepis21491.html zawsze wychodzi ;)

  • Autor: sunny Data: 2007-07-11 17:45:50

    Till - ja ci polecam na dobry początek sernik czarno-biały - np. taki - http://wielkiezarcie.com/przepis105.html. Mi wychodzi zawsze :). Oprócz tego poszukaj czegoś w przepisach Sweetya - też ma przepyszne serniczki. Też niedawno bałam się piec serniki, bo jak tu poznać, czy upieczony już, czy jeszcze nie... itd. ale udało mi się pokonać te lęki. Jakoś tak przyzyczaiłam się robić serniki w następującej kolejności - żółtka ubić z cukrem, dodać masło ( o ile jest w przepisie), potem po trochu ser, mąkę ( lub budyń), i inne dodatki. Wychodzi z tego taki ładniutki ( i jakże pyszny) kremik. Do tego serowego kremiku dodaję ubite ze szczyptą soli na sztywno białka. Piękę zazwyczaj ponad godzinę. W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika, ale pod koniec sprawdzam na oko - dotykam środeczek i jak ten jest jeszcze zbyt miękki ( czasem się leciutko rusza) to piękę jeszcze. Potem wyłączam piec, uchylam drzwiczki na jakieś 10 min no i wyjmuję. Aha - piekę w ok. 180 stopniach przy termoobiegu, a ser kupuję czasem w kostkach ( dobre są z mlekowity lub łaciate) i mielę 3 razy, albo w wiaderku np. z Włoszczowy lub też w Mlekowity. No ale i tak najlepszy jest taki swojski ze wsi... Życzę sukcesów w pieczenie serniczka :D.

  • Autor: Glumanda Data: 2007-07-11 18:24:08

    Wszyscy zachwalaja SWOJE!!! to ja zachwale MOJE!! : http://wielkiezarcie.com/przepis16662.html niestety, nie udaje mi sie nigdy wstawic niebieskiego linka... ale sernik jest bardzo dobry.. kiedys mial wiecej komentarzy, ale wciela je katastrofa serwerowa! :*ml

  • Autor: gosik Data: 2007-07-11 19:00:12

    Ależ przecież jest na niebiesko A sernik już dodałam do ulubionych - dzięki Till i ja skorzystam

  • Autor: Wróbelek Data: 2007-07-11 19:51:09

    to może taki:
    http://wielkiezarcie.com/przepis13598.html

    jest rosty i bardzo dobry

Przejdź do pełnej wersji serwisu