Forum

Gawędy o jedzeniu

Sernik Bananowy, Ciasto kruche do serniczka -jak to się robi?

  • Autor: ewelinak_26 Data: 2007-07-12 21:04:32

    mam bardzo dobry przepis na SERNIK BANANOWY ale nie ma przepisu na spód, (świetnie gotuje lecz pieczeniem bawię się niedługo) wydaje mi się że pasuje tu spód z ciasta kruchego ale nie mam doprego i sprawdzonego przepisu.Oto przepis:
    Sernik bananowy
    - 1 kg tłustego sera twarogowego
    - 2 banany (40 dag)
    - 8 jajek
    - 1 szklanka miodu
    - 20 dag rodzynek
    - 10 dag wiórków kokosowych (niekoniecznie)
    - po 1 esencji waniliowej
    - pomarańczowej i cytrynowej; do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny
    - 1 łyżka bułki tartej

    Sposób przyrządzania:

    Rodzynki opłukać i osuszyć. Banany obrać i zemleć z serem. Żółtka utrzeć z miodem i nadal ucierając, dodawać porcjami masę serowo-bananową. Następnie wymieszać z rodzynkami. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą serową. Na końcu dodać aromaty. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć masę serową, wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami kokosowymi. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 50 min.

  • Autor: piq Data: 2007-07-13 09:27:18

    Kochanie- wrzuć ten przepis w "moje przepisy" i udostępnij. Jeżeli nie jest Twojego autorstwa to podaj źródło np. "dostałam od koleżanki, albo przepis pochodzi z..... A co do ciasta to każda z nas ma swój ulubiony przepis na kruche ciasto więc tym się nie martw. Pozdrawiam.

  • Autor: piq Data: 2007-07-13 09:36:03

    A tu masz jeden z przepisów na sernik na kruchym spodzie- autor Wróbelek http://wielkiezarcie.com/przepis12325.html

  • Autor: Mareek Data: 2007-07-13 10:32:45

    » sernik mirki - w nim jest przepis na świetny spód.

  • Autor: Mareek Data: 2007-07-13 10:41:39

    Jeszcze pytanie czy w przypadku tego sernika banany zastąpią margarynę?
    Nie ma jej w przepisie.

  • Autor: ewelinak_26 Data: 2007-07-14 22:26:25

    tak

  • Autor: ewas Data: 2007-07-15 14:39:18

    Skusiłam się i go dzisiaj zrobiłam ale mi nie wyszedłbył bardzo rzadki (dodałam już przed pieczeniem do niego 2 budynie - i tak go nie uratowały )piekłam go półtorej godziny. Nie wiem o co chodzi- będziemy go jeść łyżką

Przejdź do pełnej wersji serwisu