Forum

Kuchenne porady

Zupa Czosnkowa

• Autor: Balbina71 Data: 2007-10-23 19:27:09

Szukam sprawdzonego przepisu. Na WZ znalazlam tylko chyba cztery przepisy
    ale widze ze nikt sie na nie nie skusil-nie ma zadnych komentarzy.
    Tak wiec POMOCY! Moze z was ktos ma bardzo smaczny przepisik.
    Dzieki Kaska

• Autor: Kotlinka Data: 2007-10-23 19:38:46

Niestety, ja sie w ogóle nie spotkałam z takim smakołykiem, ale radzę-spróbuj któryś z przepisów, wiele razy próbowałam przepis bez komentarzy i był udany;-)
    Pozdrawiam

• Autor: Kry Data: 2007-10-23 19:39:14

http://wielkiezarcie.com/przepis4244.html. Nie wiem, czy widziałaś ten przepis. Zupka bardzo smaczna.

• Autor: Balbina71 Data: 2007-10-23 19:42:30

Jakos boje sie tych surowych jajek-co sie znimi ma robic-tego nie kapuje.

• Autor: Balbina71 Data: 2007-10-23 20:09:26

OK dzieki wam Babeczki.Bede eksperymentowac.
    Kaska

• Autor: małgoska Data: 2007-10-23 20:07:45

ech jadłam kiedys w Popradzie rewelacyjna zupkę czosnkowa byla tak przezroczysta z serem i grzankami do dzis nie moge zapomniec smaku tez ym chciala taka zrobic sama ale nie mam przepisu

• Autor: ekkore Data: 2007-10-23 20:56:44

To przepis od rodowitego Czecha http://wielkiezarcie.com/przepis15791.html. Zupa jest naprawdę smaczna. Na eksperyment z jajem się nie odważyłam (jakoś wbicie jaja do zupy własna ręką mi nie pasuje), choć nie miałabym obiekcji zjeść tak podanej zupy (bo jadłam w Czechach)

• Autor: Balbina71 Data: 2007-10-23 21:37:44

Wyglada smakowicie!!

• Autor: Paulusia Data: 2007-10-23 21:56:52

Ja mam przepis ze Słowacji. Gotujemy rosołek, taki polski. Wyłaczasz gotowanie, dodajesz czosnek. Ja mielę ząbki w blenderze. Do miseczki ser, najlepiej bryndza, moze być żółty, ale łagodny, grzaneczki, pietruszka. Pycha!!!!!

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-09-29 19:55:53

Na Śląsku gotuje się tzw. wodzionkę - bulion, czosnek przetarty przez praskę, smalec - skwareczki, kawałki czerstwego chleba, pieprz, sól (Ślązacy używaja maggi), majeranek - prosty skład.

W Czechach jadłam raz dobrą, a w większości okropną - taka gęsta i wyglądała jak zupa mleczna o smaku czosnkowym... fuj.

Zależy widać jak kto ugotuje. Ta nie dobra była chyba z mlekiem i zabielana mąką.

• Autor: alidab Data: 2007-10-23 22:01:00

Ja gotuję zabielaną zupę czosnkową - jest pikantna, ostra i bardzo rozgrzewająca.
    1 główka czosnku (jak mała - to więcej) . Czosnek dzielę na ząbki, obieram ze skórki, odkładam 2-3 ząbki a resztę smażę na 2-3 łyżkach dobrej oliwy aż się z wierzchu delikatnie zrumieni a w środku stanie się przezroczysty.Odkładam na talerzyk.
    Do wrzącego ok.1 - 1,5 l wywaru warzywnego wrzucam rozgnieciony wcześniej przesmażony czosnek i gotuję ok.15 minut.
    Następnie doprawiam solą, mieloną papryką, rozgniatam jeszcze 1-2 ząbki świeżego czosnku i podbijam zupę 2-3 jajkami skropionymi delikatnie octem i rozmąconymi z kilkoma łyżkami śmietany. Należy pamiętać żeby wcześniej jajka ze śmietaną zahartować wrzącym wywarem aby zupa się nie zwarzyła. Zupa ma tylko "mrugnąć" i palnik wyłączamy.Zupa powinna mieć kremową konsystencję.
    Na pozostałej z przesmażania czosnku rozgrzanej oliwie podsmażamy bułkę wrocławską pokrojoną w skośne plastry i potartą ząbkiem czosnku.
    Zupę podajemy z podsmażonymi na złoto grzankami posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem (niekoniecznie).Jest bardzo smaczna...:)))

• Autor: alidab Data: 2007-10-23 22:14:08

Zapomniałąm dodać, że jeśli akurat mam, to do wywaru lubię dodać trochę białego wytrawnego wina...:)))

• Autor: Balbina71 Data: 2007-10-24 18:21:34

Ten twoj przepisik brzmi zachecajaco
    Dzieki

• Autor: Malena Data: 2007-10-23 22:03:43

Ja jadlam kiedys u znajomej zupe czosnkowa wg tego przepisu:

skladniki dla 4 osob

6 zabkow czosnku
    1 lyzka masla
    1 lyzka maki
    1 litr bulionu
    2 serki topione (trojkaciki) smietankowe
    125 ml kwasnej smietany
    4 kromki chleba tostowego
    150 g tartego sera zoltego
    pieprz, sol
    1 lyzka natki pietruszki
    maslo
    granulowany czosnek

Najpierw trzeba przecisnac przez praske czosnek, wymieszac go z natka pietruszki i poddusic na masle, podsypac maka. Gdy sie zabrazowi podlewamy calosc bulionem, posypujemy pieprzem i gotujemy na malym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy serki topione i kwasna smietane i ew jeszcze doprawic do smaku.

Chleb tostowy kroimy w kostke i podsmazamy na sporej ilosci masla, mozna posypac czosnkiem granulowanym. Gdy beda juz zlotego koloru posypujemy nimi zupe, ale dopiero jak bedzie na talerzu.

• Autor: Mari Data: 2007-10-23 22:58:54

Strasznie skomplikowane i pracochlonne sa te Wasze przepisy, ja polecam  zupe przygotowana w ciagu kilku minut, tylu ile trzeba do zagotowania wody.
    Zagotowac szklanke wody w czajniku, na talerzu rozgniesc z sola 1-2-3 /ile kto lubi/ zabkow czosnku, zalac wrzaca woda, wkroic kromke chleba lub bulki i gotowe.
    Najlepszy sposob na kaca. 
    Inny szybki przepis: wrzucic do wody kostke rosolowa, pare pokrojonych w kostke ziemniakow, 1 lyzeczke kminku i 2 kromki czerstwego  chleba bez skorki, pokrojone w kostke.
    Gotowac az ziemniaki beda miekkie. Do gotowej zupy dodac roztarty z sola czosnek, juz NIE gotowac! Mozna dodac roztarty w palcach majeranek.
    I to tyle, nigdy nie jadlam "česnečky" z jajkiem czy serem a w polnocnych Czechach mieszkam ponad 30 lat. Stad wniosek, ze kazda rodzina i kazda gospoda ma swoj przepis i ten uwaza za najlepszy.

• Autor: ekkore Data: 2007-10-24 08:38:49

Nasz znajomy Czech mówił, że u nich to taka "bida -zupa" - jak już nie ma co jeść (szczególnie u studentów) to wtedy robi się czosnkową...

• Autor: MissAgi Data: 2011-09-29 19:42:48

Bylam w Pradze i na Slowacji i tam w kazdej restauracji w glownym menu jest polewka czosnkowa z serem,u nas rosol tez mozna nazwac zupa-bida ale jest smaczny.

• Autor: Kasia cz Data: 2007-10-23 23:28:26

Hej Balbina! Jakos nie mialam okazji jesc takiej zupki ale ta wyglada mi na apetyczna http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zupy/hiszpa%F1ska-zupa-czosnkowa.html

• Autor: Kasia cz Data: 2007-10-23 23:30:57

nie wiem co jest nie tak :-( bylo dobrze a teraz jak Ci przeslalam pokazuje sie cos innego buuu, sprobuj w wyszukiwarce na gorze strony napisac hiszpanska zupa czosnkowa, moze sie wyswietli.

• Autor: Balbina71 Data: 2007-10-24 18:26:56

Dzieki znalazlam-tesz troszke inna zupkNo to teraz mam problem hmmm
    ktory przepisik mam pierwszy wyprobowac???

• Autor: Janek Data: 2007-10-24 08:21:23

Dziewczyny, Kasia znalazła tylko cztery przepisy, tu ...dopisujecie swoje, czy nie swoje przepisy ...i co, ja mam przenosić sobie do Worda...itd ...żeby mieć w "ulubionych".??!

Czekam na informację:
    Janek, marudo, wklepałam, przenieś sobie do "ulubionych", tylko pierw ugotuj i skomentuj.

Pozdrawiam
    Janek

P.S.
    W ten sposób ginie wiele naprawdę dobrych Waszych przepisów.
    J.

• Autor: Balbina71 Data: 2007-10-24 18:33:14

Dobry pomysl Babeczki-byloby latwiej jakby te przepisy przelac do przepisow
    Oj bede drukowac i gotowac.
    Tak naprawde ja i moja reszta nabawila sie jakigos przeziebienia-i teraz mnie morduja o zupki a najlepiej z czosnkiem.
    Wiedzialam gdzie pojsc o pomoc. Teraz dam im te zupki czosnkowe codziennie w innym wydaniu. HA HA
    DZIEKI wielkie Kaska

• Autor: kasztelan Data: 2008-05-09 14:23:07

Użytkownik Balbina71 napisał w wiadomości:
    > Szukam sprawdzonego przepisu. Na WZ znalazlam tylko chyba cztery przepisyale
    > widze ze nikt sie na nie nie skusil-nie ma zadnych komentarzy.Tak wiec POMOCY!
    > Moze z was ktos ma bardzo smaczny przepisik.Dzieki Kaska

Właśnie dorzuciłem przepis, który dostałem od znajomego Czecha.
    Zupa jest rewelacyjna.
    Pozdrawiam i smacznego życzę. :)

• Autor: jolka60 Data: 2011-10-01 19:35:59

Może to???

Wypróbowałam ten przepis wielokrotnie,czasami troszkę go zmieniałam.Zwiększłaam ilośc czosnku,dodałam czasem dodałam morchew.Wszystkim nam (domownikom)  ta zupa smakowała.

• Autor: jolka60 Data: 2011-10-02 17:50:48

Może to??? Wypróbowałam ten przepis wielokrotnie,czasami troszkę go
    zmieniałam.Zwiększłaam ilośc czosnku,dodałam czasem dodałam
    morchew.Wszystkim nam (domownikom) ta zupa smakowała.

Przepraszam-widze,ze przepis sie nie wpisal

http://wielkiezarcie.com/recipe55172.html

• Autor: makusia Data: 2011-10-02 17:53:03

Właśnie miałam zapytać, gdzie? :) Link uaktywniłam:)

• Autor: jolka60 Data: 2011-10-02 17:57:55

Dziekuje Ci bardzo.

Wczesniej niby wpisalam link,ale nie sprawdzalam,czy ''wszedl''-no i te slowne powtorki.Cos nie wyszlo.Przepraszam.

• Autor: makusia Data: 2011-10-02 18:13:52

Nie ma za co przepraszać Jolu;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu