Szukam sprawdzonego przepisu. Na WZ znalazlam tylko chyba cztery przepisy ale widze ze nikt sie na nie nie skusil-nie ma zadnych komentarzy. Tak wiec POMOCY! Moze z was ktos ma bardzo smaczny przepisik. Dzieki Kaska
Niestety, ja sie w ogóle nie spotkałam z takim smakołykiem, ale radzę-spróbuj któryś z przepisów, wiele razy próbowałam przepis bez komentarzy i był udany;-) Pozdrawiam
ech jadłam kiedys w Popradzie rewelacyjna zupkę czosnkowa byla tak przezroczysta z serem i grzankami do dzis nie moge zapomniec smaku tez ym chciala taka zrobic sama ale nie mam przepisu
To przepis od rodowitego Czecha http://wielkiezarcie.com/przepis15791.html. Zupa jest naprawdę smaczna. Na eksperyment z jajem się nie odważyłam (jakoś wbicie jaja do zupy własna ręką mi nie pasuje), choć nie miałabym obiekcji zjeść tak podanej zupy (bo jadłam w Czechach)
Ja mam przepis ze Słowacji. Gotujemy rosołek, taki polski. Wyłaczasz gotowanie, dodajesz czosnek. Ja mielę ząbki w blenderze. Do miseczki ser, najlepiej bryndza, moze być żółty, ale łagodny, grzaneczki, pietruszka. Pycha!!!!!
Ja gotuję zabielaną zupę czosnkową - jest pikantna, ostra i bardzo rozgrzewająca. 1 główka czosnku (jak mała - to więcej) . Czosnek dzielę na ząbki, obieram ze skórki, odkładam 2-3 ząbki a resztę smażę na 2-3 łyżkach dobrej oliwy aż się z wierzchu delikatnie zrumieni a w środku stanie się przezroczysty.Odkładam na talerzyk. Do wrzącego ok.1 - 1,5 l wywaru warzywnego wrzucam rozgnieciony wcześniej przesmażony czosnek i gotuję ok.15 minut. Następnie doprawiam solą, mieloną papryką, rozgniatam jeszcze 1-2 ząbki świeżego czosnku i podbijam zupę 2-3 jajkami skropionymi delikatnie octem i rozmąconymi z kilkoma łyżkami śmietany. Należy pamiętać żeby wcześniej jajka ze śmietaną zahartować wrzącym wywarem aby zupa się nie zwarzyła. Zupa ma tylko "mrugnąć" i palnik wyłączamy.Zupa powinna mieć kremową konsystencję. Na pozostałej z przesmażania czosnku rozgrzanej oliwie podsmażamy bułkę wrocławską pokrojoną w skośne plastry i potartą ząbkiem czosnku. Zupę podajemy z podsmażonymi na złoto grzankami posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem (niekoniecznie).Jest bardzo smaczna...:)))
Ja jadlam kiedys u znajomej zupe czosnkowa wg tego przepisu:
skladniki dla 4 osob
6 zabkow czosnku 1 lyzka masla 1 lyzka maki 1 litr bulionu 2 serki topione (trojkaciki) smietankowe 125 ml kwasnej smietany 4 kromki chleba tostowego 150 g tartego sera zoltego pieprz, sol 1 lyzka natki pietruszki maslo granulowany czosnek
Najpierw trzeba przecisnac przez praske czosnek, wymieszac go z natka pietruszki i poddusic na masle, podsypac maka. Gdy sie zabrazowi podlewamy calosc bulionem, posypujemy pieprzem i gotujemy na malym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy serki topione i kwasna smietane i ew jeszcze doprawic do smaku.
Chleb tostowy kroimy w kostke i podsmazamy na sporej ilosci masla, mozna posypac czosnkiem granulowanym. Gdy beda juz zlotego koloru posypujemy nimi zupe, ale dopiero jak bedzie na talerzu.
Strasznie skomplikowane i pracochlonne sa te Wasze przepisy, ja polecam zupe przygotowana w ciagu kilku minut, tylu ile trzeba do zagotowania wody. Zagotowac szklanke wody w czajniku, na talerzu rozgniesc z sola 1-2-3 /ile kto lubi/ zabkow czosnku, zalac wrzaca woda, wkroic kromke chleba lub bulki i gotowe. Najlepszy sposob na kaca. Inny szybki przepis: wrzucic do wody kostke rosolowa, pare pokrojonych w kostke ziemniakow, 1 lyzeczke kminku i 2 kromki czerstwego chleba bez skorki, pokrojone w kostke. Gotowac az ziemniaki beda miekkie. Do gotowej zupy dodac roztarty z sola czosnek, juz NIE gotowac! Mozna dodac roztarty w palcach majeranek. I to tyle, nigdy nie jadlam "česnečky" z jajkiem czy serem a w polnocnych Czechach mieszkam ponad 30 lat. Stad wniosek, ze kazda rodzina i kazda gospoda ma swoj przepis i ten uwaza za najlepszy.
Bylam w Pradze i na Slowacji i tam w kazdej restauracji w glownym menu jest polewka czosnkowa z serem,u nas rosol tez mozna nazwac zupa-bida ale jest smaczny.
nie wiem co jest nie tak :-( bylo dobrze a teraz jak Ci przeslalam pokazuje sie cos innego buuu, sprobuj w wyszukiwarce na gorze strony napisac hiszpanska zupa czosnkowa, moze sie wyswietli.
Dziewczyny, Kasia znalazła tylko cztery przepisy, tu ...dopisujecie swoje, czy nie swoje przepisy ...i co, ja mam przenosić sobie do Worda...itd ...żeby mieć w "ulubionych".??!
Czekam na informację: Janek, marudo, wklepałam, przenieś sobie do "ulubionych", tylko pierw ugotuj i skomentuj.
Pozdrawiam Janek
P.S. W ten sposób ginie wiele naprawdę dobrych Waszych przepisów. J.
Dobry pomysl Babeczki-byloby latwiej jakby te przepisy przelac do przepisow Oj bede drukowac i gotowac. Tak naprawde ja i moja reszta nabawila sie jakigos przeziebienia-i teraz mnie morduja o zupki a najlepiej z czosnkiem. Wiedzialam gdzie pojsc o pomoc. Teraz dam im te zupki czosnkowe codziennie w innym wydaniu. HA HA DZIEKI wielkie Kaska
Użytkownik Balbina71 napisał w wiadomości: > Szukam sprawdzonego przepisu. Na WZ znalazlam tylko chyba cztery przepisyale > widze ze nikt sie na nie nie skusil-nie ma zadnych komentarzy.Tak wiec POMOCY! > Moze z was ktos ma bardzo smaczny przepisik.Dzieki Kaska
Właśnie dorzuciłem przepis, który dostałem od znajomego Czecha. Zupa jest rewelacyjna. Pozdrawiam i smacznego życzę. :)
Wypróbowałam ten przepis wielokrotnie,czasami troszkę go zmieniałam.Zwiększłaam ilośc czosnku,dodałam czasem dodałam morchew.Wszystkim nam (domownikom) ta zupa smakowała.
Może to??? Wypróbowałam ten przepis wielokrotnie,czasami troszkę go zmieniałam.Zwiększłaam ilośc czosnku,dodałam czasem dodałam morchew.Wszystkim nam (domownikom) ta zupa smakowała.
Szukam sprawdzonego przepisu. Na WZ znalazlam tylko chyba cztery przepisy
ale widze ze nikt sie na nie nie skusil-nie ma zadnych komentarzy.
Tak wiec POMOCY! Moze z was ktos ma bardzo smaczny przepisik.
Dzieki Kaska
Niestety, ja sie w ogóle nie spotkałam z takim smakołykiem, ale radzę-spróbuj któryś z przepisów, wiele razy próbowałam przepis bez komentarzy i był udany;-)
Pozdrawiam
http://wielkiezarcie.com/przepis4244.html. Nie wiem, czy widziałaś ten przepis. Zupka bardzo smaczna.
Jakos boje sie tych surowych jajek-co sie znimi ma robic-tego nie kapuje.
OK dzieki wam Babeczki.Bede eksperymentowac.
Kaska
ech jadłam kiedys w Popradzie rewelacyjna zupkę czosnkowa byla tak przezroczysta z serem i grzankami do dzis nie moge zapomniec smaku tez ym chciala taka zrobic sama ale nie mam przepisu
To przepis od rodowitego Czecha http://wielkiezarcie.com/przepis15791.html. Zupa jest naprawdę smaczna. Na eksperyment z jajem się nie odważyłam (jakoś wbicie jaja do zupy własna ręką mi nie pasuje), choć nie miałabym obiekcji zjeść tak podanej zupy (bo jadłam w Czechach)
Wyglada smakowicie!!
Ja mam przepis ze Słowacji. Gotujemy rosołek, taki polski. Wyłaczasz gotowanie, dodajesz czosnek. Ja mielę ząbki w blenderze. Do miseczki ser, najlepiej bryndza, moze być żółty, ale łagodny, grzaneczki, pietruszka. Pycha!!!!!
Na Śląsku gotuje się tzw. wodzionkę - bulion, czosnek przetarty przez praskę, smalec - skwareczki, kawałki czerstwego chleba, pieprz, sól (Ślązacy używaja maggi), majeranek - prosty skład.
W Czechach jadłam raz dobrą, a w większości okropną - taka gęsta i wyglądała jak zupa mleczna o smaku czosnkowym... fuj.
Zależy widać jak kto ugotuje. Ta nie dobra była chyba z mlekiem i zabielana mąką.
Ja gotuję zabielaną zupę czosnkową - jest pikantna, ostra i bardzo rozgrzewająca.
1 główka czosnku (jak mała - to więcej) . Czosnek dzielę na ząbki, obieram ze skórki, odkładam 2-3 ząbki a resztę smażę na 2-3 łyżkach dobrej oliwy aż się z wierzchu delikatnie zrumieni a w środku stanie się przezroczysty.Odkładam na talerzyk.
Do wrzącego ok.1 - 1,5 l wywaru warzywnego wrzucam rozgnieciony wcześniej przesmażony czosnek i gotuję ok.15 minut.
Następnie doprawiam solą, mieloną papryką, rozgniatam jeszcze 1-2 ząbki świeżego czosnku i podbijam zupę 2-3 jajkami skropionymi delikatnie octem i rozmąconymi z kilkoma łyżkami śmietany. Należy pamiętać żeby wcześniej jajka ze śmietaną zahartować wrzącym wywarem aby zupa się nie zwarzyła. Zupa ma tylko "mrugnąć" i palnik wyłączamy.Zupa powinna mieć kremową konsystencję.
Na pozostałej z przesmażania czosnku rozgrzanej oliwie podsmażamy bułkę wrocławską pokrojoną w skośne plastry i potartą ząbkiem czosnku.
Zupę podajemy z podsmażonymi na złoto grzankami posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem (niekoniecznie).Jest bardzo smaczna...:)))
Zapomniałąm dodać, że jeśli akurat mam, to do wywaru lubię dodać trochę białego wytrawnego wina...:)))
Ten twoj przepisik brzmi zachecajaco
Dzieki
Ja jadlam kiedys u znajomej zupe czosnkowa wg tego przepisu:
skladniki dla 4 osob
6 zabkow czosnku
1 lyzka masla
1 lyzka maki
1 litr bulionu
2 serki topione (trojkaciki) smietankowe
125 ml kwasnej smietany
4 kromki chleba tostowego
150 g tartego sera zoltego
pieprz, sol
1 lyzka natki pietruszki
maslo
granulowany czosnek
Najpierw trzeba przecisnac przez praske czosnek, wymieszac go z natka pietruszki i poddusic na masle, podsypac maka. Gdy sie zabrazowi podlewamy calosc bulionem, posypujemy pieprzem i gotujemy na malym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy serki topione i kwasna smietane i ew jeszcze doprawic do smaku.
Chleb tostowy kroimy w kostke i podsmazamy na sporej ilosci masla, mozna posypac czosnkiem granulowanym. Gdy beda juz zlotego koloru posypujemy nimi zupe, ale dopiero jak bedzie na talerzu.
Strasznie skomplikowane i pracochlonne sa te Wasze przepisy, ja polecam zupe przygotowana w ciagu kilku minut, tylu ile trzeba do zagotowania wody.
Zagotowac szklanke wody w czajniku, na talerzu rozgniesc z sola 1-2-3 /ile kto lubi/ zabkow czosnku, zalac wrzaca woda, wkroic kromke chleba lub bulki i gotowe.
Najlepszy sposob na kaca.
Inny szybki przepis: wrzucic do wody kostke rosolowa, pare pokrojonych w kostke ziemniakow, 1 lyzeczke kminku i 2 kromki czerstwego chleba bez skorki, pokrojone w kostke.
Gotowac az ziemniaki beda miekkie. Do gotowej zupy dodac roztarty z sola czosnek, juz NIE gotowac! Mozna dodac roztarty w palcach majeranek.
I to tyle, nigdy nie jadlam "česnečky" z jajkiem czy serem a w polnocnych Czechach mieszkam ponad 30 lat. Stad wniosek, ze kazda rodzina i kazda gospoda ma swoj przepis i ten uwaza za najlepszy.
Nasz znajomy Czech mówił, że u nich to taka "bida -zupa" - jak już nie ma co jeść (szczególnie u studentów) to wtedy robi się czosnkową...
Bylam w Pradze i na Slowacji i tam w kazdej restauracji w glownym menu jest polewka czosnkowa z serem,u nas rosol tez mozna nazwac zupa-bida ale jest smaczny.
Hej Balbina! Jakos nie mialam okazji jesc takiej zupki ale ta wyglada mi na apetyczna http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zupy/hiszpa%F1ska-zupa-czosnkowa.html
nie wiem co jest nie tak :-( bylo dobrze a teraz jak Ci przeslalam pokazuje sie cos innego buuu, sprobuj w wyszukiwarce na gorze strony napisac hiszpanska zupa czosnkowa, moze sie wyswietli.
Dzieki znalazlam-tesz troszke inna zupkNo to teraz mam problem hmmm
ktory przepisik mam pierwszy wyprobowac???
Dziewczyny, Kasia znalazła tylko cztery przepisy, tu ...dopisujecie swoje, czy nie swoje przepisy ...i co, ja mam przenosić sobie do Worda...itd ...żeby mieć w "ulubionych".??!
.
Czekam na informację:
Janek, marudo, wklepałam, przenieś sobie do "ulubionych", tylko pierw ugotuj i skomentuj
Pozdrawiam
Janek
P.S.
W ten sposób ginie wiele naprawdę dobrych Waszych przepisów.
J.
Dobry pomysl Babeczki-byloby latwiej jakby te przepisy przelac do przepisow
codziennie w innym wydaniu. HA HA
Oj bede drukowac i gotowac.
Tak naprawde ja i moja reszta nabawila sie jakigos przeziebienia-i teraz mnie morduja o zupki a najlepiej z czosnkiem.
Wiedzialam gdzie pojsc o pomoc. Teraz dam im te zupki czosnkowe
DZIEKI wielkie Kaska
Użytkownik Balbina71 napisał w wiadomości:
> Szukam sprawdzonego przepisu. Na WZ znalazlam tylko chyba cztery przepisyale
> widze ze nikt sie na nie nie skusil-nie ma zadnych komentarzy.Tak wiec POMOCY!
> Moze z was ktos ma bardzo smaczny przepisik.Dzieki Kaska
Właśnie dorzuciłem przepis, który dostałem od znajomego Czecha.
Zupa jest rewelacyjna.
Pozdrawiam i smacznego życzę. :)
Może to???
Wypróbowałam ten przepis wielokrotnie,czasami troszkę go zmieniałam.Zwiększłaam ilośc czosnku,dodałam czasem dodałam morchew.Wszystkim nam (domownikom) ta zupa smakowała.
Może to??? Wypróbowałam ten przepis wielokrotnie,czasami troszkę go
zmieniałam.Zwiększłaam ilośc czosnku,dodałam czasem dodałam
morchew.Wszystkim nam (domownikom) ta zupa smakowała.
Przepraszam-widze,ze przepis sie nie wpisal
http://wielkiezarcie.com/recipe55172.htmlWłaśnie miałam zapytać, gdzie? :) Link uaktywniłam:)
Dziekuje Ci bardzo.
Wczesniej niby wpisalam link,ale nie sprawdzalam,czy ''wszedl''-no i te slowne powtorki.Cos nie wyszlo.Przepraszam.
Nie ma za co przepraszać Jolu;)