Forum

Kuchenne porady

co z białek?

  • Autor: anko72 Data: 2007-10-28 14:35:33

    Mam pytanko, co zrobić z kurzych białek? Zwykle dzieci robiąc kogel mogel odkładają białka do zamrażlanika. Jak nazbiera się odpowiednia ilość robię z nich kokosanki,  ale już nam się przejadły. Macie jakieś pomysły? Oj, jestem pewna , że macie:).

  • Autor: kiiri Data: 2007-10-28 14:39:33

    Zamiast kokosu do kokosanek mozna dac bardzo drobno zmielone orzechy (polowe takiego orzechowego pylku i polowe drobno posiekanych) i wyjda orzechowki :)

  • Autor: makusia Data: 2007-10-28 14:55:06

    może cos wybierzesz :
    http://wielkiezarcie.com/przepis27176.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis18021.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis15639.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis3906.html
    znajdziesz wiecej przepisow , wpisujać w wyszukiwarke słowo " białka "
    pozdrawiam i powodzenia :)))

  • Autor: Kry Data: 2007-10-28 15:57:10

    http://wielkiezarcie.com/przepis17209.html

  • Autor: Kry Data: 2007-10-28 16:00:20

    http://wielkiezarcie.com/przepis21358.html

  • Autor: dzinks Data: 2007-10-28 18:17:01

    Spróbuj zrobic babkę czekoladową:
    - 1 szkl. białek, 1 szkl. cukru, 3/4 kostki margaryny, 1 szkl. maki pszennej, 1/2 szkl. maki ziemniaczanej, 3 płaskie łyzki kakao, 2 łyżeczki proszku lub po 1 łyżeczce proszku i sody, zapach,
    - ok. 1/2 szkl. bakalii, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej
    białka ubic z cukrem z częścią cukru, resztę cukru utrzeć z margaryną, delikatnie miezać dodając po kolei pozostałe składniki
    babka prosta, piecze sie ją w keksówce, można polać polewą lub nie

  • Autor: alidab Data: 2007-10-28 18:18:35

    Proszę bardzo: http://wielkiezarcie.com/przepis21639.html - sernik Biały Puch

  • Autor: ekkore Data: 2007-10-28 19:32:21

    i jeszcze to http://wielkiezarcie.com/przepis22016.html

  • Autor: anko72 Data: 2007-10-29 21:59:04

    Jesteście niesamowici:). Dziękuję.

  • Autor: Wkn Data: 2007-10-30 17:08:59

    To jest absolutna rewelacja, szczególnie z cytrynowym lukrem. Nieważne, czy zrobi się z twarogiem zwykłym czy homogenizowanym
    http://wielkiezarcie.com/przepis21639.html

    Wkn

  • Autor: alidab Data: 2007-10-30 20:54:12

     Dziękuję za uznanie dla mojego sernika. Biały Puch "spuchł" z dumy po taakich pochwałach...:)))

  • Autor: ekkore Data: 2007-10-31 07:44:01

    ja też dodałam go do ulubionych. Najpierw przeczytałam składniki spodu - i zastanawiałam się jak one sie pomyliły - przecież są żółtka a miało być z białek. przy którymś z rzędu czytaniu - raczyłam dokładnie przyjrzeć się składnikom masy serowej..no i mam te białke, Już zaczynam zbierać, moze na świeta wypróbujemy coś nowego..tylko jak przekonać dzieci - bo każde ma swój ulubiony sernik (niestety nie ten sam) - na nowe eksperymenty nie bardzo wyrażaja zgodę. trudno będzie trzeci - zamrozi się potem i będzie jadło do Wielkanocy.

  • Autor: alidab Data: 2007-10-31 09:26:58

    ekko, na początek spróbuj zrobić z połowy masy serowej a ciasto z normalnej (podanej w przepisie) porcji i w trochę mniejszej formie, np. w tortownicy.
    W ten sposób szybciej uzbierasz białka i "przetestujesz" z ewentualną mniejszą stratą  czy trafi w gusta Twojej rodzinki...:)))

  • Autor: ekkore Data: 2007-10-31 09:44:43

    Na pewno będzie blacha - nie lubię sie bawić w małe ciasta. Poza tym brzmi i wygląda za smakowicie, aby tylko próbować, a potem obchodzić sie smakiem. Ja i tak każde ciasto mrożę - może troche traci na smaku, ale ja mam w przypadku braku czasu problem z głowy.

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-10 08:41:50

    Czy planujesz w najbliższym czasie wykonywać ten sernik. I czy masz wagę? Jeżeli tak to mogłabyś podać mi wagę białek - wiadomo, że z każdej porcji jaj będzie inna waga - ale choć w przybliżeniu...W zamrażalniku mam białka - tyle, że już nie potafię sobie przypomnieć ile ich było - a kartka gdzieś się ulotniła...

  • Autor: alidab Data: 2007-11-10 10:48:26

    Ekko, wczoraj piekłam ciasto na napoleonkę(zostały białka) a dzisiaj będzie krem z 6 żółtek i białka też zostaną. Mogę je zważyć albo przelać do naczynia z miarką i będzie znana i waga i miara objętości. O efektach pomiarów poinformuję Cię...:)))

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-10 11:47:32

    Wolę ważone. Ale pewnie i litrach (ich dziesiątych) też sie przyda - jak nie mnie to może komuś innemu. Jakby nie sprawiło kłopotu...

  • Autor: alidab Data: 2007-11-11 13:52:32

      Ekko, 8 białek (średnie jaja) waży 23 dag i ma objetość 225 ml. Może zapiszę to w przepisie albo w komentarzach do tego sernika - tu może
      zginąć a raczej pójść w zapomnienie.

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-11 18:07:49

    juz zapisałm w notatkach - ale jak wpiszesz do przepisu może się przydać - szczególnie, gdy białka mamy zbierane w zamrażalniku przez jakiś czas

  • Autor: anko72 Data: 2007-10-30 17:29:07

    mniam mniam... mam już 5 białek w zamrażalniku:))), jestem ciekawa nowych przepisów:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu