Mam pytanko, co zrobić z kurzych białek? Zwykle dzieci robiąc kogel mogel odkładają białka do zamrażlanika. Jak nazbiera się odpowiednia ilość robię z nich kokosanki, ale już nam się przejadły. Macie jakieś pomysły? Oj, jestem pewna , że macie:).
Zamiast kokosu do kokosanek mozna dac bardzo drobno zmielone orzechy (polowe takiego orzechowego pylku i polowe drobno posiekanych) i wyjda orzechowki :)
Spróbuj zrobic babkę czekoladową: - 1 szkl. białek, 1 szkl. cukru, 3/4 kostki margaryny, 1 szkl. maki pszennej, 1/2 szkl. maki ziemniaczanej, 3 płaskie łyzki kakao, 2 łyżeczki proszku lub po 1 łyżeczce proszku i sody, zapach, - ok. 1/2 szkl. bakalii, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej białka ubic z cukrem z częścią cukru, resztę cukru utrzeć z margaryną, delikatnie miezać dodając po kolei pozostałe składniki babka prosta, piecze sie ją w keksówce, można polać polewą lub nie
To jest absolutna rewelacja, szczególnie z cytrynowym lukrem. Nieważne, czy zrobi się z twarogiem zwykłym czy homogenizowanym http://wielkiezarcie.com/przepis21639.html
ja też dodałam go do ulubionych. Najpierw przeczytałam składniki spodu - i zastanawiałam się jak one sie pomyliły - przecież są żółtka a miało być z białek. przy którymś z rzędu czytaniu - raczyłam dokładnie przyjrzeć się składnikom masy serowej..no i mam te białke, Już zaczynam zbierać, moze na świeta wypróbujemy coś nowego..tylko jak przekonać dzieci - bo każde ma swój ulubiony sernik (niestety nie ten sam) - na nowe eksperymenty nie bardzo wyrażaja zgodę. trudno będzie trzeci - zamrozi się potem i będzie jadło do Wielkanocy.
ekko, na początek spróbuj zrobić z połowy masy serowej a ciasto z normalnej (podanej w przepisie) porcji i w trochę mniejszej formie, np. w tortownicy. W ten sposób szybciej uzbierasz białka i "przetestujesz" z ewentualną mniejszą stratą czy trafi w gusta Twojej rodzinki...:)))
Na pewno będzie blacha - nie lubię sie bawić w małe ciasta. Poza tym brzmi i wygląda za smakowicie, aby tylko próbować, a potem obchodzić sie smakiem. Ja i tak każde ciasto mrożę - może troche traci na smaku, ale ja mam w przypadku braku czasu problem z głowy.
Czy planujesz w najbliższym czasie wykonywać ten sernik. I czy masz wagę? Jeżeli tak to mogłabyś podać mi wagę białek - wiadomo, że z każdej porcji jaj będzie inna waga - ale choć w przybliżeniu...W zamrażalniku mam białka - tyle, że już nie potafię sobie przypomnieć ile ich było - a kartka gdzieś się ulotniła...
Ekko, wczoraj piekłam ciasto na napoleonkę(zostały białka) a dzisiaj będzie krem z 6 żółtek i białka też zostaną. Mogę je zważyć albo przelać do naczynia z miarką i będzie znana i waga i miara objętości. O efektach pomiarów poinformuję Cię...:)))
Ekko, 8 białek (średnie jaja) waży 23 dag i ma objetość 225 ml. Może zapiszę to w przepisie albo w komentarzach do tego sernika - tu może zginąć a raczej pójść w zapomnienie.
Mam pytanko, co zrobić z kurzych białek? Zwykle dzieci robiąc kogel mogel odkładają białka do zamrażlanika. Jak nazbiera się odpowiednia ilość robię z nich kokosanki, ale już nam się przejadły. Macie jakieś pomysły? Oj, jestem pewna , że macie:).
Zamiast kokosu do kokosanek mozna dac bardzo drobno zmielone orzechy (polowe takiego orzechowego pylku i polowe drobno posiekanych) i wyjda orzechowki :)
może cos wybierzesz :
http://wielkiezarcie.com/przepis27176.html
http://wielkiezarcie.com/przepis18021.html
http://wielkiezarcie.com/przepis15639.html
http://wielkiezarcie.com/przepis3906.html
znajdziesz wiecej przepisow , wpisujać w wyszukiwarke słowo " białka "
pozdrawiam i powodzenia :)))
http://wielkiezarcie.com/przepis17209.html
http://wielkiezarcie.com/przepis21358.html
Spróbuj zrobic babkę czekoladową:
- 1 szkl. białek, 1 szkl. cukru, 3/4 kostki margaryny, 1 szkl. maki pszennej, 1/2 szkl. maki ziemniaczanej, 3 płaskie łyzki kakao, 2 łyżeczki proszku lub po 1 łyżeczce proszku i sody, zapach,
- ok. 1/2 szkl. bakalii, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej
białka ubic z cukrem z częścią cukru, resztę cukru utrzeć z margaryną, delikatnie miezać dodając po kolei pozostałe składniki
babka prosta, piecze sie ją w keksówce, można polać polewą lub nie
Proszę bardzo: http://wielkiezarcie.com/przepis21639.html - sernik Biały Puch
Ja polecam to http://wielkiezarcie.com/przepis4431.html
albo to http://wielkiezarcie.com/przepis16521.html
i jeszcze to http://wielkiezarcie.com/przepis22016.html
Jesteście niesamowici:). Dziękuję.
To jest absolutna rewelacja, szczególnie z cytrynowym lukrem. Nieważne, czy zrobi się z twarogiem zwykłym czy homogenizowanym
http://wielkiezarcie.com/przepis21639.html
Wkn
Dziękuję za uznanie dla mojego sernika. Biały Puch "spuchł" z dumy po taakich pochwałach...:)))
ja też dodałam go do ulubionych. Najpierw przeczytałam składniki spodu - i zastanawiałam się jak one sie pomyliły - przecież są żółtka a miało być z białek. przy którymś z rzędu czytaniu - raczyłam dokładnie przyjrzeć się składnikom masy serowej..no i mam te białke, Już zaczynam zbierać, moze na świeta wypróbujemy coś nowego..tylko jak przekonać dzieci - bo każde ma swój ulubiony sernik (niestety nie ten sam) - na nowe eksperymenty nie bardzo wyrażaja zgodę. trudno będzie trzeci - zamrozi się potem i będzie jadło do Wielkanocy.
ekko, na początek spróbuj zrobić z połowy masy serowej a ciasto z normalnej (podanej w przepisie) porcji i w trochę mniejszej formie, np. w tortownicy.
W ten sposób szybciej uzbierasz białka i "przetestujesz" z ewentualną mniejszą stratą czy trafi w gusta Twojej rodzinki...:)))
Na pewno będzie blacha - nie lubię sie bawić w małe ciasta. Poza tym brzmi i wygląda za smakowicie, aby tylko próbować, a potem obchodzić sie smakiem. Ja i tak każde ciasto mrożę - może troche traci na smaku, ale ja mam w przypadku braku czasu problem z głowy.
Czy planujesz w najbliższym czasie wykonywać ten sernik. I czy masz wagę? Jeżeli tak to mogłabyś podać mi wagę białek - wiadomo, że z każdej porcji jaj będzie inna waga - ale choć w przybliżeniu...W zamrażalniku mam białka - tyle, że już nie potafię sobie przypomnieć ile ich było - a kartka gdzieś się ulotniła...
Ekko, wczoraj piekłam ciasto na napoleonkę(zostały białka) a dzisiaj będzie krem z 6 żółtek i białka też zostaną. Mogę je zważyć albo przelać do naczynia z miarką i będzie znana i waga i miara objętości. O efektach pomiarów poinformuję Cię...:)))
Wolę ważone. Ale pewnie i litrach (ich dziesiątych) też sie przyda - jak nie mnie to może komuś innemu. Jakby nie sprawiło kłopotu...
Ekko, 8 białek (średnie jaja) waży 23 dag i ma objetość 225 ml. Może zapiszę to w przepisie albo w komentarzach do tego sernika - tu może
zginąć a raczej pójść w zapomnienie.
juz zapisałm w notatkach - ale jak wpiszesz do przepisu może się przydać - szczególnie, gdy białka mamy zbierane w zamrażalniku przez jakiś czas
mniam mniam... mam już 5 białek w zamrażalniku:))), jestem ciekawa nowych przepisów:)