Forum

Gawędy o jedzeniu

Co pieczecie na niedzielę ?

  • Autor: sunny Data: 2007-11-16 17:43:45

    Jest już wątek o obiedzie, więc czemu nie może być o niedzielnym deserze ?
    Wiele z nas ma zwyczaj pieczenia w niedzielę... Przepisów co nie miara, a jednak czasem każdemu brakuje weny.
    Tutaj będziemy mogły się pochwalić, co upiekliśmy, a także poszukać dla siebie inspiracji. Co Wy na to ? Oczywiście w grę wchodzą wszelkie desery, nie tylko te z piekarnika :). Mam nadzieję, że wątek się utrzyma, bo jak widać podobne wątki chętnie są czytane.

    Więc zacznę :
    Ja na niedzielę upiekę szarlotkę z cyrtynową nutką, bo mam nadmiar jabłek (niestety nie dla mojej rodzinki, tylko do obdarowania). Dla nas będzie sernik "Biały puch" (nazbierałam białek :)).

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-16 18:17:57

    U mnie szarlotka sypana - tylko nie wiem czy mi wyszła, bo na pół ciepło taka margarynowata - za bardzo czuję margarynę i ciapowata. A może to tylko ja nie lubię szarlotki na ciepło - ale nie mogłam się oprzeć. Poprzednią jadłam na zimno. Na noc wstawie do lodówki - i zobaczymy

  • Autor: Wkn Data: 2007-11-16 21:51:08

    Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
    > U mnie szarlotka sypana - tylko nie wiem czy mi wyszła, bo na pół ciepło taka
    > margarynowata - za bardzo czuję margarynę 

    Trza było masło powiórkować. Nie każdy też gatunek jabłek się nadaje na szarlotki. Potrzebne sa takie, co na ciepło ropadają się na sypko, zamiast puszczać hektolitry wody.

    wkn

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-17 08:17:09

    miałam renety. Po zastygnięciu - na zimno smakuje lepiej

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-17 14:55:46

    No i przyczyna ciapowatości i margarynowości sie wyjaśniła...Placek był niedopieczony - mimo, że piekłam go przez ponad godzinę. Na zimno zjadłam resztę tego co próbowałam na ciepło - to było i tak lepsze niż pierwsza próba. Jak próbowałam kroić dalej to mi się wszystko rozpadało...wsadziłam jeszcze na pół godziny do piekarnika, z ustawionym grzaniem na dolną grzałkę. I wreszcie jest to co powinno być i to czego oczekiwałam po tym cieście. Hurraaa!!!

    pierwszy raz tą szarlotkę piekłam tak długo. I to na 200 stopniach

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-17 15:22:56

    Ekkore, zerknij na komentarz Maleny pod nr 20. Tam chyba jest mowa o serniku, którego szukałaś (?)

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-18 08:38:01

    widziałam, widziałam i dodałam do ulubionych. Nie jest to pewnie ten przepis, który być może sobie wymyśliłam, że był, bo Malena dodała go dopiero co, a tamten widziałam wcześniej, nawet jeżeli oczami wyobraźni. Niemniej spełnia oczekiwania. Mam już trochę tych serników z kajmakiem - będą czekać w kolejce na realizację

  • Autor: basia19 Data: 2007-11-16 18:18:54

    A ja chyba upiekę "Aniołka" jeszcze tego ciasta nie piekłam, a wygląda smakowicie, pozdrówka Basia.

  • Autor: dankarz Data: 2007-11-16 18:27:25

    Ja też sernik ale gazetowy, no i jutro robie ciasto na piernik, pozdrawiam danka

  • Autor: rynia2 Data: 2007-11-16 18:39:45

    A ja dzisiaj zrobiłam princepolo z brzoskwiniami,bo jeszcze go nie robiłam.A po niedzieli  zrobię  ciasto na  pierniki.

  • Autor: dycha Data: 2007-11-16 19:03:22

    A ja spróbuję upiec Królewski Grysikowiec, mam nadzieję że się uda:)

  • Autor: kola Data: 2007-11-16 19:20:07

    A ja zrobilam tort nugatowy na jutrzejsza rocznice slubu tesciow. Wrazenia smakowe opisze po niedzieli.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2007-11-16 19:24:49

    Jeszcze nie wiem jak będzie nazywało się to ciasto. Biszkopt właśnie już się piecze. Później będzie jakaś kombinacja jabłkowa i krem. Na razie wszystko mam w myślach. Jak wyjdzie smaczne to wklepię przepis.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2007-11-18 09:37:50

    Ciasto wszystkim smakowało i przepis wpisany http://wielkiezarcie.com/przepis28021.html

  • Autor: Weronika11 Data: 2007-11-16 19:37:53

    A ja piekę jabłka po amerykańsku :)

  • Autor: olusia1 Data: 2007-11-16 19:41:10

    ja jeszcze myslę , kupiłam smietanę i myślę , że coś własnie z nią zrobię moze ciasto Ilka76 z bananami

  • Autor: nadia Data: 2007-11-16 19:52:54

    Zrobilam krem karpatkowy na krakersach z kleksami gorzkiej czekolady, oraz murzynek, ktory siedzi juz w piekarniku. Spodziewam sie jutro mojej kolezanki z Polski - Hanki,sasanki,krakowianki...;) i juz nie moge sie doczekac, moja radosc jest tak ogromna,ze nie miesci sie w zadnej skali

  • Autor: Shanna Data: 2007-11-16 19:53:58

    Maz zazyczyl sobie "Milky Way 2" wiec jutro sie za nie zabieram.

  • Autor: terwila Data: 2007-11-16 21:38:27

    Ja robie ciasto kapucino - tak sobie zazyczyli domownicy

  • Autor: rybka_M Data: 2007-11-16 21:50:01

    Witajcie. Ja jutro będę piekła rurki z kremem - po raz pierwszy, bo dopiero kupiłam do nich foremki. Nie mogę się tylko zdecydować z jakiego ciasta.
    Pozdrawiam. Monika

  • Autor: Malena Data: 2007-11-16 22:08:02

    A ja dzis upieklam sernik z karmelem http://wielkiezarcie.com/przepis27991.html



    a jutro zrobie jeszcze dla dzieci gofry z bita smietana i goracymi wisniami.

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-16 22:46:08

    O! Chyba Ekkore tego ostatnio szukała (?) Ale bym sobi zjadła takie śliczne cuś :-)

  • Autor: Malena Data: 2007-11-16 22:54:14

    Zapraszam jutro na kawe i serniczek.

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-16 23:23:50

    Będę! ;-) Dzięki.

  • Autor: alidab Data: 2007-11-16 23:26:04

    Ja mam sympatyczny najazd rodzinny od dzisiaj i w związku z tym piekłam wczoraj a właściwie do dzisiaj...
    Wszystkie ciasta były na specjalne życzenie rodzinki...:)))
    napoleonka mojej Mamy - ,
    sernik biały puch -
    placek makowy krucho drożdżowy -
    Wszystkie te ciasta mają długą tradycję w mojej rodzinie ale z przyjemnością do nich wracamy.
    Z tego trio dla mnie numer jeden jest napoleonka...:)))

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-16 23:30:47

    Ja właśnie sobie pomyślalam, że w pierwszej kolejności bym sięgnęła po napoleonkę :-) Ja zwariuję! Jak mi się chce ciasta! ...a w domu pustki :-(

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-16 23:32:06

    Tej napoleonki chyba nie ma w Twoich przepisach?

  • Autor: alidab Data: 2007-11-16 23:52:56

    Napoleonka mojej Mamy nie ma ustalonych precyzyjnie proporcji i jest robiona ..."na oko"....:)))
    Może sama w sobie , szczególnie w tym gąszczu przepisów nie jest jakimś "ekstra" ciastem ale dla mnie jest pyszna, nie do podrobienia, przypomina mi całe dzieciństwo... Może "zbiorę się w sobie" i umieszczę przepis w swojej książce...

  • Autor: Malena Data: 2007-11-17 00:39:37

    Zrob to, ja napewna ja zrobie. Sam widok nakreca moje slinianki.

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-17 09:16:47

    Wygląda faktycznie niesamowicie. Myślę, że jak kiedyś uda Ci się ją "przelać" na papier, to zrobi ogromną furrorę. A jak jeszcze sobie pomyślę, że ma dla Ciebie szczególną wartość, to jakoś tak, inaczej patrzę na to ciacho i już czuję, że byłoby idealne na rodzinne spotkania. Uściski :-)

  • Autor: rybka80 Data: 2007-11-17 09:20:51

    Ja upiekłam na chrzciny na jutro dla córeczki Tort na różne okazje Irenki Sikory,jest fantastyczny.I do tego zaraz zabieram się za Cytrynowca Pani Matki, ostatnio była próba i też bardzo nam smakował.do tego będą mazurki mojej teściowej (cudo) i ciasteczka różne wykonane przez ciocię.Będzie pysznie.Pozdrawiam

  • Autor: renataz36 Data: 2007-11-17 11:09:10

    dołaczam się do próśb o przepis na Twoją napoleonkę, wygląda tak że ślinianki wariują hehehe choć reszta też grzechu warta. Pozdrówka

  • Autor: elo Data: 2007-11-17 09:39:03

    A ja upiekę roladę drożdżową z nadzieniem z masy makowej i powiedeł śliwkowych z czekoladą.

  • Autor: sunny Data: 2007-11-17 11:02:10

    O łał... dzięki za tyle komentów :)))).
    U mnie narazie ciasta siedzą w piecu i się pieką.. mam nadzieję, że wyjdą jak należy. Białka do sernika nie ubiły mi się tak super sztywno, ale mama mówi, że to przez to, że były zamrożone... Na jabłecznik zużułam chyba ze 3 kg jabłek... będzie pysznie :)). Pozdrawiam :).

  • Autor: mysha2006 Data: 2007-11-17 14:37:56

    Ja również piekę Milky Way ale z przepisu Jamaica jest lepszy niż Milky Way 2 z przepisu magdah18.

  • Autor: orota Data: 2007-11-17 15:06:33

    Już upiekłam murzynka, a za chwilę zrobię sernik ze śmietany. Bardzo jestem go ciekawa...

  • Autor: alman Data: 2007-11-17 17:25:56

    sernik w ciemnym cieście http://wielkiezarcie.com/przepis8894.html ale dałam margaryny tylko 1 kostkę /25 dkg/ i ze 2-3 łyżki smalcu - jest pyszny a ciasto kruchutkie

  • Autor: Agapis Data: 2007-11-17 17:55:00

    Ja dzisiaj piekę murzynka z bananami z przepisu Ilki 76. Jest naprawdę przepyszny. Polecam i pozdrawiam autorkę przepisu . Agapis.

  • Autor: ilka76 Data: 2007-11-17 19:23:48

    Ogromnie się cieszę. Pozdrawiam cieplutko:))

    U mnie dzisiaj drożdżowe tym razem z jabłkami i rodzynkami (nadmiar drożdży w lodówce) http://wielkiezarcie.com/przepis22959.html

  • Autor: anna-gu Data: 2007-11-17 19:02:59

    Właśnie skończyłam piec esy, przepis ze zdjęciem udostępniony

  • Autor: kawa3 Data: 2007-11-17 19:36:47

    Zrobiłam stefankę bez pieczenia, ale wydaje mi się ,że krem wyszedł mi za słodki. Zobaczymy jutro

  • Autor: Krystyna911 Data: 2007-11-24 07:29:04

    Wczoraj wieczorem powstało coś na kształt "trzy bit", a za chwilę biorę za "ciepane" . Sama jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie.

  • Autor: sunny Data: 2007-11-24 15:10:54

    Ja miałam zamiar robić ciepane, ale mama kupiła 3 łaaadne grejfruty i trzeba je wykorzystać, więc będzie biszkopt z masą serkowo-grejfrutową. Na dodatek na Cinie jest cytrusowy weekend - akurat :)).

  • Autor: Malena Data: 2007-11-24 18:10:54

    Ja dzis upieklam "Latwy pierniczek". http://wielkiezarcie.com/przepis21518.html

  • Autor: anna65 Data: 2007-11-24 21:47:56

    Wczoraj piekłam ciasto siostry Anastazji z masą brzoskwiniową ,bardzo dobre :D


  • Autor: sabia Data: 2007-11-24 22:31:33

    Ja dziś bardzo szybko zrobiłam "babkę błyskawiczną" wg Aleex http://wielkiezarcie.com/przepis7834.html :D.

  • Autor: Ulam Data: 2007-11-25 09:46:20

    Wczoraj upiekłam "babkę tulipan wg gosika", dobra

  • Autor: anna-gu Data: 2007-11-25 11:20:06

    Zrobiłam wuzetkę Alidab i wreszcie to było to, jeśli chodzi o ciasto. Smietane po swojemu ubijam.I jeszze struclę makową Maryli. Pięknie się udała!

  • Autor: dankarz Data: 2007-11-25 11:23:25

    Wczoraj piekłam strucle makową   http://wielkiezarcie.com/przepis12844.html  już na święta i zostało mi troche maku więc upiekłam kruche z makiem, całkiem dobre.

  • Autor: alidab Data: 2007-11-25 12:10:03

    A ja trochę pokombinowałam i upiekłam placki miodowe z orzechami i przełożyłam gotowanym serem.
    Pycha...:)))

  • Autor: Wkn Data: 2007-11-25 20:15:39

    Pierniczki brukowce, potem wklepię przepis.

  • Autor: Baśka Data: 2007-11-27 20:46:10

    Potem? tzn kiedy...błagam wpisz jak najszybciej...pamiętam takie pierniczki z dzieciństwa...potem juz nigdy ich nie jadlam...może to takie same.Ja jeszcze nie "pierniczyłam" może więc zaczne od brukowców 
        Basia

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-27 20:50:44

    Czy "brukowce" to, to samo co "kopytka piernikowe"?

  • Autor: Baśka Data: 2007-11-27 20:53:24

    Nie znam takich kopytek,ale te pierniczki,to kwadraciki oblane lukrem..ja znam takie...czekam co napisze Wkn.

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-27 21:00:14

    Coś czuję, że to chyba będze to - moje ulubione "kopytka piernikowe" (czyli te kwadraciki) :-)

  • Autor: Wkn Data: 2007-11-27 21:19:08

    Użytkownik Baśka napisał w wiadomości:
    > Potem? tzn kiedy...błagam wpisz jak najszybciej...pamiętam takie pierniczki z
    > dzieciństwa...potem juz nigdy ich nie jadlam...może to takie same.Ja jeszcze
    > nie "pierniczyłam" może więc zaczne od brukowców 
    >     Basia

    o rany, przydusiłaś leniucha, zabieram się za wklepywanie przepisu, tylko ostrzegam, lukier na tych piernikach spieprzyłam (piiiiiiiiiiiiiiip to była cenzura, której nie było, ciekawe który z moderatorów mi po łbie da) totalnie, więc jak zobaczycie zdjęcia, nie przestraszcie się :)

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-27 21:21:06

    ...chyba "spierniczyłaś" :-D. No to czekamy :-)

  • Autor: Wkn Data: 2007-11-27 22:57:57

    Użytkownik smakosia napisał w wiadomości:
    > ...chyba "spierniczyłaś" :-D. No to czekamy :-)

    łeh, ale przygody, cierpliwie wpisywany przepis diabli wzięli jak podczas zapisywania go serwer się zbiesił i zwiesił i musieliśmy wszystko restartować grrrrrrr brrrrrrrrr wrrrrrrrrrr
    No i pisałam od nowa, najpierw czekając aż to diabelstwo (serwer znaczy się) raczy na nowo powstać i radośnie rzęzić, dając znak, że wszystko po staremu i można wleźć na Wielkie Żarcie.
    Tu link: http://wielkiezarcie.com/przepis28189.html

    ufff
    zła Wkn

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-27 23:06:54

    O kurna! Znów mam smaka na pierniczki. Wkn, ale mam przez Ciebie ślinotok. Jak tu teraz zasnąć...? To zdjęcie! Ech! Nie są to moje "kopytka piernikowe" (które kupuję w cukierni), ale wyglądają smakowicie. Pewnie znajdzie się sporo chętnych na ten przepis wpisywany w takim trudzie :-) Na święta jak znalazł.

  • Autor: sunny Data: 2007-11-25 20:20:45

    Mój grejfrutowy wyczyn nawet jadalny, smaczny, ale nie olśniewający :). Przepisu nie wklepuję, bo to przecież zwykły sernik na zimno z rozdrobnionym grejpfrutem :).

  • Autor: sunny Data: 2007-11-30 16:38:06

    Przypominam, że zbliża się kolejny weekend :). U mnie szykuje się drożdżowy makowiec. W związku z tym mam zapytanie, co się robi, żeby mak nie oddzielał się od ciasta ? Jeszcze nigdy nie piekłam makowca..... stąd to pytanie :). Oprócz tego coś jeszcze będzie, ale nie mam pomysłu. Może ciepane ??...

  • Autor: alidab Data: 2007-11-30 17:15:34

    Rozwałkowane na makowiec ciasto należy posmarować rozbitym białkiem. Czasem pomaga...:)))

  • Autor: ekkore Data: 2007-12-01 08:55:39

    Od dzisiaj do Bozego Narodzenia już nic (piernika nie liczę, ale nikt go nie będzie jadł na bieżąco) - zaczyna się post - dla mnie. Dzisiaj ostatni kawałek snikersa z zamrażalnika

Przejdź do pełnej wersji serwisu