Forum

Kuchenne porady

kwaśna śmietana 30% do zagospodarowania ;)

  • Autor: Ave Data: 2007-11-20 10:14:55

    Zostałam "obdarowana" kwaśną śmietaną 30% w ilości 750g - i chciałabym ją wykorzystać. Może być do ciasta albo innej potrawy. Chodzi mi po głowie taki przepis, gdzie się przekładało gorace ciasto śmietaną ale nie jestem pewna czy taką i czy na pewno :) Szukałam przez wyszukiwarkę, ale nie wyskoczyło mi nic ze zwiększoną ilością takiej smietany. Mam nadzieję, że cos mi podpowiecie :) Z góry dziekuję . Ewa

  • Autor: Baśka Data: 2007-11-20 10:29:01

    może chodzi Ci o "biszkopt z truskawkami troszkę inny  autorstwa aintno1.Robiłam go też bez truskawek,ale z pokrojoną galaretką

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-20 10:42:45

    http://wielkiezarcie.com/przepis9933.html to ten przpis

  • Autor: Ave Data: 2007-11-20 11:16:38

    Tak to chyba ten przepis, dziekuję Wam bardzo Basiu i Ekkore, chociaz smietana tylko 18%, ale może i ta moja mogłaby być. Ciekawe czy ktos jeszcze ma sposób na zagospodarowanie takiej ilości śmietany kwasnej 30%.

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-20 11:35:31

    a kruche ciasto? zawsze mozesz wykonać na zaś i zamrozić (surowe)  - wyciągać z zamrażalnika, w razie potrzeby i coś fajnego upiec.
    Co prawda w większości przepisów jest niżej procentowa - ale nie sądzę, aby to przeszkadzało

  • Autor: Ave Data: 2007-11-20 12:01:56

    Dzieki Ekko, to tez dobry pomysł :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2007-11-20 11:57:16

    A co powiesz na to: http://wielkiezarcie.com/przepis15973.html lub to: http://wielkiezarcie.com/przepis19650.html i jeszcze na dokładkę ten sernik .

  • Autor: Ave Data: 2007-11-20 12:04:20

    Bardzo dziekuję Krysiu za te propozycje :) Coraz optymistyczniej patrzę na to, że jednak wykorzystam tę  śmietanę z korzyścią dla kubków smakowych mojej rodzinki.

  • Autor: Glumanda Data: 2007-11-20 12:44:17

    http://wielkiezarcie.com/przepis16651.html

    Ave, na to ciasto, tez mozesz zuzyc swoja smietane, nieszkodzi ze jest tlusciejsza:)

  • Autor: Ave Data: 2007-11-20 12:59:06

    Wow, dzieki Glumando, ciasto wygląda smakowicie, a te dekoracje z brzoskwinie i ananasów (chyba :) - super. Jesli nie teraz, to później napewno wypróbuję, tym bardziej, że ono takie "dietetyczne" jest, w sam raz dla mnie :))))))))

  • Autor: Glumanda Data: 2007-11-23 18:01:56

    No moze one nie jest dietetyczne..ale po co sie je ciasto? zeby sie odchudzac??? Niedawno skrytykowano, moje przepisy, za to ze maja dopisek, ze nadaja sie dla diabetykow. Napisalam tak, tylko na podstawie wymiany cukru ze zwyklego na diabetyczny. O dziwo wczoraj w gazecie z przepisami, znalazlam podobny przepis na ciasto dla diabetykow, wlasnie dlatego bo byl z innym cukrem. Smietana i maslo, jajka.. zanjdowaly sie tam rowniez... to tak na marginesie, Ave.. nie przejmuj sie... nie ma takiego ciasta, ktore nadawalo by sie na diete :) ciasta sa po to aby grzeszyc... mniam, mniam... pozdrowienia - Glumanda

Przejdź do pełnej wersji serwisu