Przygotowanie: -W dużym garnuszku wymieszaj 4 łyżki mąki, pokruszone drożdże łyżkę cukru i 1/4 szklanki lekko podgrzanej śmietanki. Odstaw w ciepłe miejsce. -Rozpuść masło -do jajek i żółtek wsyp sól i cukier, ubij. Dodaj mąkę, szafran, cukier, resztę śmietanki (też ma być lekko podgrzana) i zaczyn drożdżowy. -Wyrabiaj, a kiedy ciasto odchodzi od ręki dodaj letnie masło i rum. Wyrabiaj, po czym dodaj rodzynki i skórkę. -Zostaw do wyrośnięcia -Piecz 35-40 min. w 180 stopniach. Na dole piekarnika powinno być ustawione małe naczynko z wodą. -Polukruj (lukier: cukier puder+odrobinka mleka+ aromat pomarańcz.)
Może się wydawać pracochłonna ale naprawdę warto! Smacznego
1 kg maki 1/2 l mleka 8 dkg drożdży 4 jajka całe 4 żółteka 15 dkg cukru szczyptę imbiru i kardamonu kieliszek spirytusu w którym moczyła sie skórka cytrynowa szczypta szafranu(wsypać do kieliszka z wodą i przecedzić) 15 dkg roztopionego masła 10 dkg rodzyneki kilka łyżek innych bakalii 1 płaska lyzeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli aromat waniliowy lub rumowy
Najpierw trzeba zrobic zaczyn;25 gkg maki wsypać domiski zalać cieplym mlekiem ,dodac rozkruszone drożdże,trochę cukru wymieszać i odstawic do wyrośnięcia. Żółtka oraz 4 człe jajka ubić z cukrem dodać wodę szafranową i spirytus cytrynowy,wymieszać z zaczynem dodac sól,resztę mąkii wyrabiac 30-40 minut. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Na wysmarowaną blachę ułożyć płat ciasta wyrównać posypać częścią bakalii ,na to następny ołat i tak na zmianę. Czym więcej warstw tym baba będzie lepsza.Odstawić do wyrośnięcia.Jak wyrośnie o połowę wstawić do piekarnika i piec około 1 godzina . Sprawdzam drewnianym patyczkiem , jeżeli jest suchy to ciasto upieczone. Życzę udanych wypieków
zapomniałam dopisać że trzeba polukrować 1 szklanka cukru ,1/2 wody gotować mieszjac.Jak wyjmiesz łyżkę i będzie ciągnęla się niteczka, dodajemy 1 łyżkę octu zestawiamy i ucieramy. Jak zrobi się biały smarujemy pędzelkiem ciasto .gotowe Pozdrawiam Regina
Poszukuję przepisu na dobra drożdżową babkę z lukrem :)) święta tuż tuż ....;)
Dziekuję i cieplutko pozdrawiam
Milusiu postaram sie znależc ciekawy przepis na jutro,bo muszę przeiżeć troche przepisow Pozdrawiam Regina
Regino dziekuje Ci bardzo :))
Milusiu..polecam przepis na babke ..autor Zona Zofia....Baba drozdzowa dla kobiet o silnych rekach. http://wielkiezarcie.com/przepis4803.html pieklam ta babe jest pyszna.Zrobilam do niej lukier bialy autorstwa iisskkaa "kolorowy lukier' http://wielkiezarcie.com/przepis21533.html
Przepis na 2 babki
0,5kg mąki
250ml śmietanki
10 żółtek + 2 całe jaja
20dag masła
150g cukru pudru
5dag drożdży
100g rodzynek
2 łyżki skórki pom.
50ml rumu
szczypta soli i szczypta szafranu
Przygotowanie:
-W dużym garnuszku wymieszaj 4 łyżki mąki, pokruszone drożdże łyżkę cukru i 1/4 szklanki lekko podgrzanej śmietanki. Odstaw w ciepłe miejsce.
-Rozpuść masło
-do jajek i żółtek wsyp sól i cukier, ubij. Dodaj mąkę, szafran, cukier, resztę śmietanki (też ma być lekko podgrzana) i zaczyn drożdżowy.
-Wyrabiaj, a kiedy ciasto odchodzi od ręki dodaj letnie masło i rum. Wyrabiaj, po czym dodaj rodzynki i skórkę.
-Zostaw do wyrośnięcia
-Piecz 35-40 min. w 180 stopniach. Na dole piekarnika powinno być ustawione małe naczynko z wodą.
-Polukruj (lukier: cukier puder+odrobinka mleka+ aromat pomarańcz.)
Może się wydawać pracochłonna ale naprawdę warto!
Smacznego
Bardzo Wam dziekuje ...napewno wypróbuję obie babeczki :))
pozdrawiam
Witaj będę musiała wypróbować jest inna niż moja (moja już mi się znudziła).Z rumem nie piekłam.Powodzenia Regina
http://wielkiezarcie.com/przepis3686.html
http://wielkiezarcie.com/przepis21611.html
http://wielkiezarcie.com/przepis15272.html
http://wielkiezarcie.com/przepis8085.html
1/2 l mleka
8 dkg drożdży
4 jajka całe
4 żółteka
15 dkg cukru
szczyptę imbiru i kardamonu
kieliszek spirytusu w którym moczyła sie skórka cytrynowa
szczypta szafranu(wsypać do kieliszka z wodą i przecedzić)
15 dkg roztopionego masła
10 dkg rodzyneki kilka łyżek innych bakalii
1 płaska lyzeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
aromat waniliowy lub rumowy
Żółtka oraz 4 człe jajka ubić z cukrem dodać wodę szafranową i spirytus cytrynowy,wymieszać z zaczynem dodac sól,resztę mąkii wyrabiac 30-40 minut. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Na wysmarowaną blachę ułożyć płat ciasta wyrównać posypać częścią bakalii ,na to następny ołat i tak na zmianę. Czym więcej warstw tym baba będzie lepsza.Odstawić do wyrośnięcia.Jak wyrośnie o połowę wstawić do piekarnika i piec około 1 godzina .
Sprawdzam drewnianym patyczkiem , jeżeli jest suchy to ciasto upieczone.
Życzę udanych wypieków
zapomniałam dopisać że trzeba polukrować
1 szklanka cukru ,1/2 wody gotować mieszjac.Jak wyjmiesz łyżkę i będzie ciągnęla się niteczka, dodajemy 1 łyżkę octu zestawiamy i ucieramy. Jak zrobi się biały smarujemy pędzelkiem ciasto .gotowe Pozdrawiam Regina
dziekuje za przepisy .....teraz nie wiem ktora zrobic :)) ale bede chciała wypróbowac wszystkie :)
pozdrawiam :))