Szukam przepisu na owsiane ciasteczka ale takie, w których ciasto na blachę nakłada się np. łyżką do lodów a ono potem rozpływa się na płaskie, spore ciasteczka. Macie może taki przepis? Ja miałam ale nie mogę go znaleźć, przeszukałam wszystkie moje przepisy na kartkach i w zeszytach ale gdzieś zniknął:(
Chyba mi czytasz w myślach, zamierzałam własnie jutro po południu takie piec, wymyslając przepis od zera, ponieważ nie mam gotowego - na pewno będę miksować składniki w podobny sposób jak na babkę, dodawać cukier kryształ, żeby w ciastkach zostały wyraźne drobinki oraz mielić płatki owsiane i kokos. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Trochę się boję, ale do odważnych świat należy. Z wieloma rzeczami się świetnie udało :) Jeśli eksperyment się powiedzie, wieczorem podzielę się wrażeniami, jeśli się nie powiedzie, też się podzielę, może metodą prób i błędów opracujemy przepis doskonały :D
Hej Czytając wasze wypowiedzi i ja zainteresowałam się ciasteczkami owsianymi :) Zwłaszcza, ze nigdy takich nie próbowałam. Jeśli mają rozpływać sie podczas pieczenia to uciera się masło z cukrem dodaje 1 jajo, mąke, sode i proszek do pieczenia (w małych ilosciach ). I wychodzi ok 60 ciastek.
Tylko mam pytanie jak smakują takie ciastka owsiane? I czy te płatki się do nich mieli bo wydawało mi się, że nie.
Czekam na wyniki waszych ciasteczek. Pozdrawiam :)
Ja mam cos takiego: 200 g platkow owsianych, 100 g margaryny, 100 g cukru, 2 jajka, 1 pelna lyzka kakao Platki owsiane zemlec lub tylko rozgniesc walkiem. Margaryne, cukier i zoltka utrzec, dodac kakao i platki owsiane. Ubic piane z bialek, wmieszac delikatnie do ciasta. Blache do pieczenia wylozyc papierem, lyzeczka formowac ciasteczka dowolnej wielkosci i ksztaltu. Piec w temp. 180 stopni okolo 8-10 minut.
W mojej "domowej książce kucharskiej" mam przepis pau_pau85 na makaroniki owsiane ( ale tu przepis gdzieś zniknął ) i abba na owsiane pychotki http://wielkiezarcie.com/przepis14968.html. W obu przepisach masę ( ciasto ) owsiane kładzie się łyżeczką na blaszkę do pieczenia. Ciasteczka pau_pau85 są z morelami lub daktylami. 150 g płatków praży się z 65 g masła, po ostudzeniu dodajemy 1 jajko, 50 g cukru i przyprawy ( szczypta soli, cukier waniliowy, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, cynamon). Mieszamy i nakladamy łyżeczką na wyłożoną pergaminem blaszkę. Czas pieczenia ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Nawet nam smakowały. Pozdrawiam.
http://wielkiezarcie.com/przepis30844.html Coś mi się zdaje, że popełnię jeszcze kilka innych wersji, mając nadzieję na kolejne ciekawe efekty smakowe. Próby będę przeprowadzać z podobnymi składnikami.
Nie polecam natomiast dodawania nawet bardzo niewielkiej ilości sody (zamiast proszku do pieczenia)do innej wersji ciasteczek owsianych, w której rozpuszcza się masło i miesza z płatkami, otrębami, mąką, solą, jajkiem. Można być rozczarowanym dziwnym gorzkawym, jakby nieco piekącym posmakiem ciasteczek. Może też swoje zrobiły te otręby, nie wiem... Tego typu przepisy dwa razy mnie skusiły i chyba nigdy więcej.
Zachęcona waszymi rozważaniami na temat owsianych ciasteczek i ja postanowiłam takowe upiec. Żeby nie marnować już raz nagrzanego piekarnika zrobiłam od razu w dwóch rodzajach. A oto wyniki:
- owsiane z rodzynkami i orzechami
- owsiane z masłem orzechowym (które aż się proszą by przyszłym razem zawierały czekoladę i rodzynki :) )
No to do kompletu dzisiejsza krucha wersja, o której pisałam w pierwszej kolejności, że mam na coś takiego ochotę. Pampas zachwycony ciasteczkami owsianymi delikatnymi, ja kruchymi :) Może ktoś skorzysta, oto one: Kruche ciasteczka kokosowo-owsiane
Piękne te ciasteczka...:))) Wkn, ja mam do Ciebie prośbę... Kiedyś dawno temu przy okazji dyskusji na temat ciast, poleciłaś jakiś swój przepis na ciasto z konfiturą malinową. Przepis brzmiał na tyle interesująco, że postanowiłam wtedy upiec to ciasto jako mazurek wielkanocny . Przejrzałam wszystkie Twoje ciasta i...nie widzę takiego mazurka, ani placka, ani ciasta...:( Możliwe, że to ciasto było z migdałami lub z orzechami, miało jeszcze tę zaletę, że można je było upiec wcześniej... Jesteś w stanie pomóc ? ...:)))
Zapewne o to Ci chodzi: Świąteczny tort z Linzu niestety nie jest to mój przepis, różne warianty tego ciasta są podawane w wielu gazetach. Coś pysznego stanowi połączenie orzechów i malin. Nie należy moim zdaniem tych składników wymieniac na inne.
Dziękuję Ci bardzo...:))) To jest ten przepis ale nie sądziłam, że jest to tort i dlatego nie znalazłam. Pozwolisz, że zdegraduję ten tort do rangi mazurka ?
Trafiły do ulubionych więc napewno niedługo zrobię:) bo wyglądają bardzo apetycznie. Sody napewno nie dodam bo w ogóle nie przepadam za wypiekami z proszkiem.
A mnoże takie:500g płatków owsianych,1 i3/4 kostki margaryny,2 szkl.mąki,2 szkl. cukru,4 jajka,4 łyżeczki proszku do pieczenia. Płatki polać gorącym tłuszczem,ostudzić.Dodać mąkę z proszkiem,cukier lekko przetarty z żółtkami-wymieszać.Na końcu dodać pianę ubitą z białek.Delikatnie wymieszać.Ciasto musi być trochę gęste.Na blaszce trzeba kłaść małe kupki,bo ciasteczka się rozrastają.Są smaczne,tylko nie jestem pewna tej ilości proszku do pieczenia.W przepisie oryginalnym,w jakiejś starej książce kucharskiej były podane 4 ŁYŻKI !!!proszku do pieczenia,ale moim zdaniem to gruba przesada:)
Szukam przepisu na owsiane ciasteczka ale takie, w których ciasto na blachę nakłada się np. łyżką do lodów a ono potem rozpływa się na płaskie, spore ciasteczka. Macie może taki przepis? Ja miałam ale nie mogę go znaleźć, przeszukałam wszystkie moje przepisy na kartkach i w zeszytach ale gdzieś zniknął:(
Chyba mi czytasz w myślach, zamierzałam własnie jutro po południu takie piec, wymyslając przepis od zera, ponieważ nie mam gotowego - na pewno będę miksować składniki w podobny sposób jak na babkę, dodawać cukier kryształ, żeby w ciastkach zostały wyraźne drobinki oraz mielić płatki owsiane i kokos. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Trochę się boję, ale do odważnych świat należy. Z wieloma rzeczami się świetnie udało :)
Jeśli eksperyment się powiedzie, wieczorem podzielę się wrażeniami, jeśli się nie powiedzie, też się podzielę, może metodą prób i błędów opracujemy przepis doskonały :D
Czytając wasze wypowiedzi i ja zainteresowałam się ciasteczkami owsianymi :) Zwłaszcza, ze nigdy takich nie próbowałam.
Jeśli mają rozpływać sie podczas pieczenia to uciera się masło z cukrem dodaje 1 jajo, mąke, sode i proszek do pieczenia (w małych ilosciach ). I wychodzi ok 60 ciastek.
Tylko mam pytanie jak smakują takie ciastka owsiane? I czy te płatki się do nich mieli bo wydawało mi się, że nie.
Czekam na wyniki waszych ciasteczek.
Pozdrawiam :)
Ja mam cos takiego: 200 g platkow owsianych, 100 g margaryny, 100 g cukru, 2 jajka, 1 pelna lyzka kakao
Platki owsiane zemlec lub tylko rozgniesc walkiem. Margaryne, cukier i zoltka utrzec, dodac kakao i platki owsiane.
Ubic piane z bialek, wmieszac delikatnie do ciasta.
Blache do pieczenia wylozyc papierem, lyzeczka formowac ciasteczka dowolnej wielkosci i ksztaltu.
Piec w temp. 180 stopni okolo 8-10 minut.
W mojej "domowej książce kucharskiej" mam przepis pau_pau85 na makaroniki owsiane ( ale tu przepis gdzieś zniknął ) i abba na owsiane pychotki http://wielkiezarcie.com/przepis14968.html.
W obu przepisach masę ( ciasto ) owsiane kładzie się łyżeczką na blaszkę do pieczenia.
Ciasteczka pau_pau85 są z morelami lub daktylami. 150 g płatków praży się z 65 g masła, po ostudzeniu dodajemy 1 jajko, 50 g cukru i przyprawy ( szczypta soli, cukier waniliowy, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, cynamon). Mieszamy i nakladamy łyżeczką na wyłożoną pergaminem blaszkę.
Czas pieczenia ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Nawet nam smakowały.
Pozdrawiam.
http://wielkiezarcie.com/przepis30844.html
Coś mi się zdaje, że popełnię jeszcze kilka innych wersji, mając nadzieję na kolejne ciekawe efekty smakowe. Próby będę przeprowadzać z podobnymi składnikami.
Nie polecam natomiast dodawania nawet bardzo niewielkiej ilości sody (zamiast proszku do pieczenia)do innej wersji ciasteczek owsianych, w której rozpuszcza się masło i miesza z płatkami, otrębami, mąką, solą, jajkiem. Można być rozczarowanym dziwnym gorzkawym, jakby nieco piekącym posmakiem ciasteczek. Może też swoje zrobiły te otręby, nie wiem... Tego typu przepisy dwa razy mnie skusiły i chyba nigdy więcej.
Żeby nie marnować już raz nagrzanego piekarnika zrobiłam od razu w dwóch rodzajach. A oto wyniki:
- owsiane z rodzynkami i orzechami
- owsiane z masłem orzechowym (które aż się proszą by przyszłym razem zawierały czekoladę i rodzynki :) )
No to do kompletu dzisiejsza krucha wersja, o której pisałam w pierwszej kolejności, że mam na coś takiego ochotę. Pampas zachwycony ciasteczkami owsianymi delikatnymi, ja kruchymi :)
Może ktoś skorzysta, oto one:
Kruche ciasteczka kokosowo-owsiane
Piękne te ciasteczka...:)))
Wkn, ja mam do Ciebie prośbę... Kiedyś dawno temu przy okazji dyskusji na temat ciast, poleciłaś jakiś swój przepis na ciasto z konfiturą malinową. Przepis brzmiał na tyle interesująco, że postanowiłam wtedy upiec to ciasto jako mazurek wielkanocny . Przejrzałam wszystkie Twoje ciasta i...nie widzę takiego mazurka, ani placka, ani ciasta...:( Możliwe, że to ciasto było z migdałami lub z orzechami, miało jeszcze tę zaletę, że można je było upiec wcześniej... Jesteś w stanie pomóc ? ...:)))
Zapewne o to Ci chodzi:
Świąteczny tort z Linzu
niestety nie jest to mój przepis, różne warianty tego ciasta są podawane w wielu gazetach. Coś pysznego stanowi połączenie orzechów i malin. Nie należy moim zdaniem tych składników wymieniac na inne.
Dziękuję Ci bardzo...:))) To jest ten przepis ale nie sądziłam, że jest to tort i dlatego nie znalazłam.
Pozwolisz, że zdegraduję ten tort do rangi mazurka ?
Ciekawe pytanie :) Właściwie nie do końca wiem, dlaczego to ciasto tortem się nazywało :)
Ale jest pyszszne, miłej pracy i smacznego
A mnoże takie:500g płatków owsianych,1 i3/4 kostki margaryny,2 szkl.mąki,2 szkl. cukru,4 jajka,4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Płatki polać gorącym tłuszczem,ostudzić.Dodać mąkę z proszkiem,cukier lekko przetarty z żółtkami-wymieszać.Na końcu dodać pianę ubitą z białek.Delikatnie wymieszać.Ciasto musi być trochę gęste.Na blaszce trzeba kłaść małe kupki,bo ciasteczka się rozrastają.Są smaczne,tylko nie jestem pewna tej ilości proszku do pieczenia.W przepisie oryginalnym,w jakiejś starej książce kucharskiej były podane
4 ŁYŻKI !!!proszku do pieczenia,ale moim zdaniem to gruba przesada:)