kupiłam bardzo ładne polędwiczki wieprzowe i chciałabym "zabłysnąć" jakąś fajną potrawą.Niestety nie mam wielkiego doświadczenia w kuchni i dlatego zwracam się z prośbą bo wiem że można na Was liczyć. Mam tych polędwiczek 15 sztuk(ok. 2,2kg)
Jeśli masz ich dużo a tak zapewne jest bo 2,2kg to jakieś ok11 szt. Proponuję byś ponadziewała je albo morelami lub śliwkami i zrobiła w leśnym sosie. Zabejcuje na około dobę, porób najlepiej okrągłym trzonkiem od łyżki drewnianej wzdłuż polędwiczek dziury w które powciskasz morele, bądź śliwki upiecz to podlewając winem z dodatkiem rozgniecionych owoców jałowca i paru śliwek luzem. Wyjmij polędwiczki sos zmiksuj przecedź i podawaj w sosjerce. Ja tak robię podaję z warzywami gotowanymi ( malutkie marcheweczki, fasolka,brokuły, kalafior i po kulce ziemniaczków piure. Do tego czerwone wino i kolacja nawet przy świecach powinna zaskoczyć biesiadników. Pozdrawiam życzę smacznego - przepis ogólnikowy dobór przypraw pozostawiam w twojej gestii, aczkolwiek pamiętaj , by nie zabić smaku nadmierną ich ilością.
A co myślisz o przebiciu polędwiczek bynajmniej-nie-osinowym-kołkiem ;) tylko trzonkiem warząchwi i nadzianiiu polędwiczki obsmażonymi pieczarkami z serem żółtym albo samym serowym rokpolem (Maciej Kuroń), obsznurowaniem polędwiczek lnianym sznurkiem i upieczeniem ?
propozycje są naprawdę bardzo pyszne i efektowne. z taką ilością polędwiczek mogę poeksperymentować na święta. bardzo dziękuję. wiedziałam że mogę na was liczyć. pozdrawiam gorąco
A moze w sosie musztardowym? Jesli: to potrzeba 250 g pieczarek, 4 lyzki musztardy, 2 srednie cebule, 4 lyzki smietany, 1 kostka bulionowa,1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki wytrawnego wina bialego, odrobina masla, ciut oleju, pieprz i sol. Gotuje sie to to przez pol godziny, po uprzednim podsmazeniu, rzeczywiscie pyszne, jesli sobie zyczysz to "detaliczny przepis" umieszcze. Pozdrowienia.
Albo poledwiczki w sosie serowym , był kiedyś taki przepis na WŻ, zdaje sie autorstwa Glombasa
1 polędwiczka wieprzowa
1 śmietana kremowa słodka 30% (ja uzyłam 18% , ale ma byc słodka nie kwasna, i też było OK)
1 ser Camembert naturalny
maso prawdziwe do smażenia (sklarowane, czyli rozpuszczone, zebrana piana i ponownie wlane na patelnię)
sól, pieprz, wino białe półwytrawne
Polędwiczke pokroićw poprzek na małe kotleciki i delikatnie rozklepać, następnie posolić i popieprzyć. Usmażyć na rozgrzanym maśle (sklarowanym). Zlać masło z patelni i wlać ok 25 gram wina i pogdrzewać aby odparowało. (Bez wina tez są pyszne.)
Następnie wlać śmietane i włożyć ser Camembert (ser musi sie rozpuścić). Gotowć ciągle mieszając aby sos zgęstniał. W razie potrzeby delikatnie posolić i popieprzyć sos. Polędwiczki włozyc do przygotowanego sosu .
Mnie tak przypadł do gustu ten przepis, że na te święta tez robie :) Ewa
dla mnie TO jest mistrzostwem: http://poprostugotuj.home.pl/home/cookbook/159 co prawda ilosc poledwiczek jest wg mnie przesadzona znacznie- na jedna porcje wystarczy kawalek dlugosci ok 10 cm. szalwii swiezej tez nie mialem - ale suszona tez byla OK.
http://wielkiezarcie.com/przepis3982.html polecam są pyszne.
bardzo ciekawe i aż się kusi żeby zrobić. Napewno jakąś część moich polędwiczek tak zrobię. Wielkie dzięki
Jeśli masz ich dużo a tak zapewne jest bo 2,2kg to jakieś ok11 szt. Proponuję byś ponadziewała je albo morelami lub śliwkami i zrobiła w leśnym sosie. Zabejcuje na około dobę, porób najlepiej okrągłym trzonkiem od łyżki drewnianej wzdłuż polędwiczek dziury w które powciskasz morele, bądź śliwki upiecz to podlewając winem z dodatkiem rozgniecionych owoców jałowca i paru śliwek luzem. Wyjmij polędwiczki sos zmiksuj przecedź i podawaj w sosjerce. Ja tak robię podaję z warzywami gotowanymi ( malutkie marcheweczki, fasolka,brokuły, kalafior i po kulce ziemniaczków piure. Do tego czerwone wino i kolacja nawet przy świecach powinna zaskoczyć biesiadników. Pozdrawiam życzę smacznego - przepis ogólnikowy dobór przypraw pozostawiam w twojej gestii, aczkolwiek pamiętaj , by nie zabić smaku nadmierną ich ilością.
Polecam bardzo smaczne http://wielkiezarcie.com/przepis1609.html
A co myślisz o przebiciu polędwiczek bynajmniej-nie-osinowym-kołkiem ;) tylko trzonkiem warząchwi i nadzianiiu polędwiczki obsmażonymi pieczarkami z serem żółtym albo samym serowym rokpolem (Maciej Kuroń), obsznurowaniem polędwiczek lnianym sznurkiem i upieczeniem ?
propozycje są naprawdę bardzo pyszne i efektowne. z taką ilością polędwiczek mogę poeksperymentować na święta. bardzo dziękuję. wiedziałam że mogę na was liczyć. pozdrawiam gorąco
2 srednie cebule, 4 lyzki smietany, 1 kostka bulionowa,1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki
wytrawnego wina bialego, odrobina masla, ciut oleju, pieprz i sol.
Gotuje sie to to przez pol godziny, po uprzednim podsmazeniu, rzeczywiscie pyszne,
jesli sobie zyczysz to "detaliczny przepis" umieszcze. Pozdrowienia.
Polecam moja poledwice wieprzowa z owocami. Jest wikwintna i pyszna
Albo poledwiczki w sosie serowym , był kiedyś taki przepis na WŻ, zdaje sie autorstwa Glombasa
1 polędwiczka wieprzowa
wino białe półwytrawne
Polędwiczke pokroićw poprzek na małe kotleciki i delikatnie rozklepać, następnie posolić i popieprzyć.
Usmażyć na rozgrzanym maśle (sklarowanym).
Zlać masło z patelni i wlać ok 25 gram wina i pogdrzewać aby odparowało. (Bez wina tez są pyszne.)
Następnie wlać śmietane i włożyć ser Camembert (ser musi sie rozpuścić).
Gotowć ciągle mieszając aby sos zgęstniał. W razie potrzeby delikatnie posolić i popieprzyć sos.
Polędwiczki włozyc do przygotowanego sosu .
Mnie tak przypadł do gustu ten przepis, że na te święta tez robie :)
Ewa
dla mnie TO jest mistrzostwem:
http://poprostugotuj.home.pl/home/cookbook/159
co prawda ilosc poledwiczek jest wg mnie przesadzona znacznie- na jedna porcje wystarczy kawalek dlugosci ok 10 cm.
szalwii swiezej tez nie mialem - ale suszona tez byla OK.
szynka parmeńska - rozpusta :))))))), ale jak takie sprawdzone do wpadne do Was, bo przepis zaiste smakowity ;))))))))))
racja Ewciu- ze wzgledu na jej cene w moim wykonaniu byly z szynka szwarzwaldzka - tez z tych dojrzewajacych, ale o 2/3 tansza
bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Wiedziałam że mogę na was liczyć.
ja polecam >> http://wielkiezarcie.com/przepis21079.html tylko zamienic miesko :)