Forum

Kuchenne porady

Obiad-nic smażonego.

  • Autor: monami9 Data: 2008-04-07 19:17:49

    Bardzo proszę o pomoc. W środę mam gości na obiedzie. Okazało się że nie mogą jeść smażonych i zbyt tłustych dań. Nie mam kompletnie pomysłu co zrobić. Myślałam o jakiejś tradycyjnej zupie na pierwsze danie ale nie mam pojęcia co zrobić na drugie. Bardzo proszę o pomoc, może będziecie mieli jakieś pomysły, bo nie wiem czy w takim razie może zrobić coś pieczonego czy coś innego. Z góry dziękuję.

  • Autor: Kayetanka Data: 2008-04-07 19:26:43

    Skoro na pierwsze zupa, to może na drugie makaron z duszonymi warzywami i z jakimś dressingiem? np.: z jogurtem?

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-04-07 20:22:36

    schab duszony z warzywami we wlasnym sosie,razem z pieczarkami zaprawiony odrobiną mąki ziemniaczanej na styl chiński lub pulpety wg mojego przepisu.

  • Autor: Iloria_S Data: 2008-04-07 20:40:38

    A ja proponuję Ci zapiekankę z "Pomysłu na zapiekankę z szynką". Zawiera makaron, pomidory, cebulę, wędlinę (możesz dać chudą lub pokrojone w kostkę kotlety mielone) i ser żółty. W przepisie ser jest tylko do posypania ale ja kroję go w kostkę i wrzucam do całości. Makaron surowy po upieczeniu jest mięciutki. Zalewasz wszystko sosem z "Pomysłu na.." Jedna balcha starczy nawet dla 6 osób. Bardzo smaczne i bardzo syte. Acha! Na blachę z jednym opakowaniem makaronu rurki potrzeba 2 opakowania Pomysłu. Do zapiekanki możesz równiez podać jakąś lekką sałatkę z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki i pomidora z olejem. Pozdrawiam!

  • Autor: jannaj Data: 2008-04-07 22:47:41

    Ja i moja rodzina praktycznie nie jadamy smażonych rzeczy. Wszystko wrzucam do rękawa do pieczenia. Najlepszy jest Jan Niezbędny - trzeba tylko pamiętać, żeby temperatura w piekarniku nie była większa niż 150 stopni - bo rękaw się kruszy. NAjlepsze są udka ale moża piec też kurczaka, karczek, schab, pangę tę ostatnią na ok 20 minut). MOże mało wyszukane ale szybkie i czyste. Pozdrawiam.

  • Autor: vikunia Data: 2008-04-08 10:48:12

    Ja tez używam rekawa Jana Niezbednego ale zawsze w temp. 180-200c i nic sie nie kruszy

  • Autor: Kasia cz Data: 2008-04-08 04:50:13

    Moze pulpeciki z kurczaka  w sosie koperkowym,albo jakas chuda ryba pieczona w folii.

  • Autor: ilka76 Data: 2008-04-08 10:01:43

    Może taką pieczeń: http://wielkiezarcie.com/przepis16436.html

  • Autor: Trusia Data: 2008-04-08 10:08:26

    A może jakieś pierożki np z serem lub owocami albo z serem i szpinakiem lub kaszą gryczną.

  • Autor: Aniula27 Data: 2008-04-08 11:18:40

    http://wielkiezarcie.com/przepis20025.html Szczerze polecam ten przepis, piersi sa soczyste i aromatyczne, majonezu wystarczy dać minimalnie jeżeli nie ma być tłusto.Pycha.

  • Autor: Ave Data: 2008-04-08 12:30:35

    po zupce - mięsko (lub ryba) pieczone na parze albo w rękawie, albo naleśniki z fetą i szpinakiem http://wielkiezarcie.com/przepis18360.html - naleśniki można usmażyć na patelni teflonowej praktycznie bez grama tłuszczu.

  • Autor: monami9 Data: 2008-04-08 13:06:52

    Bardzo dziękuję za Wasze podpowiedzi. Miałam zrobić naleśniki ale dla 8 osób troche za dużo czasu by to zajęło, więc upiekę mięsko w rękawie, najpewniej schab albo filet z indyka. Mam tylko małe pytanie odnośnie tego pieczenia. Mięso nacieramy przyprawami i wkładam do tego rękawa. Czy trzeba tam dolać np wody czy po prostu płyn sam się wytworzy i będzie się to wszystko dusiło potem. Jeszcze nic nie piekłam w rękawie, zazwyczaj w naczyniu żaroodpornym. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Pozdrawiam, Monika.

  • Autor: nonka4 Data: 2008-04-08 16:15:11

    Nic tam nie dolewasz,mięso wytworzy swój sos.

  • Autor: Baśka Data: 2008-04-08 19:24:30

    Sprawdź kilka przepisów,znalazłam tylko takie w których  dolewa się wodę lub wywar, ja też tak robię.

  • Autor: Ave Data: 2008-04-08 22:01:33

    Mozesz zrobic i z wywarem i bez . Oba sposoby sa dobre.

  • Autor: monami9 Data: 2008-04-09 17:05:28

    Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Obiad już zjedzony, zrobiłam zupkę ogórkową na pierwsze a na drugie ziemniaczki, surówka z marchewki,selera i jabłka doprawiona sokiem z cytryny i oliwą z pestek winogron a mięsko-schab, na noc natarte przyprawami, upiekłam w rękawie, do którego wrzuciłam jeszcze cebulkę i parę śliwek suszonych. Nie podlałam wodą a mięso samo puściło swoje soki, tak że i sosik miałam. Goście chwalili, mam nadzieję szczerze. Jeszcze raz wielkie dzięki, myślę że zaprzyjaźnie się z tymi rękawami do pieczenia, bo rzeczywiście mięsko wychodzi bardzo smaczne i kruchutkie. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu