Hej.
Szukam pomysłu na jedzonko.
Przychodzą do mnie znajomi na piwko i pogaduchy. Razem z żonką nie wiemy co zrobić - ma być proste i pyszne.
Kto ma jakieś dobre pomysły ?
Pozdrawiam,
Paweł
"Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem" przepis ilki 76 Na spotkanie przy piwku super , proste, pyszne i szybkie :)Można przygotować wcześniej a póżniej tylko upiec:)
Proponuję zrobić baaardzo proste pieczywko http://wielkiezarcie.com/przepis20543.html Do tego możecie podać w miseczkach oliwki, czosnek w ząbkach do pocierania pieczywa, smalec ze skwarkami, ogórki małosolne, oliwę do maczania pieczywa i oregano do posypania. A jeśli chcecie coś podać na gorąco i ma być mało skomplikowane, to proponuję taką :przegryzkę": http://wielkiezarcie.com/przepis17274.html
- ciemny chleb z domowym smalcem i z ogórkiem kiszonym. Chleb moze być opieczony na tosterze.... - koreczki z sera zółtego, cienkiej kiełbaski i ogórka konserwowego, albo konserwowanej cebulki perłowej - tosty z żółtym serem- zapieczone w piekerniku, polane keczupem, albo jeszcze pod ser włozyc troszkę sąłtki szwedzkiej z ogróka - zapiekanki z pieczarkami, albo z szynką - żólty ser, szynka, jakaś cienka kiełbaska pokrojona w słupki - a do tego jakieś sosy, dipy, albo salsy - prażynki, chipsy, nachos, albo grzanki- i do tego jakies sosy do maczania - skrzydełka takie, jak z KFC ( albo z KFC ;) ) - agikowe bułeczki, z masełkiem czosnkowym - coś w rodzaju zapiekanek z gotowego ciasta francuskiego- czymś konkretnym- kiełbaską, szynka, pieczarkami, no i żółtym serem
To ma być w kazdym razie coś konkretnego, cos co sobie lezy na stole i czeka, aż ktoś będie miał apetyt skosztowac, przegryżć. Ważne też jest, zeby gospodyni nie musiała siedziec w kuchni, by to było szybkie, na tyle, by tylko mogła na chwilke oddalić się do kuchni.
Jeśli to ma być dłuższa nasiadówka- to fajnie by było, gdyby na stole coś do przegryzienia stało od początku- smalec w miseczce, kiełbaska, ser, szynka, może jakieś sosy, chipsy, grzanki- jakies drobiażdżki kulinarne, na na później zaplanować coś na ciepło- zapiekanki, albo bogracz, fasolkę, bigos- żeby się goście nie popili i żeby wspomnieniem miłego wieczoru nie był kac- morderca, tylko właśnie czas spędzony z przyjaciółmi. szwedzki bufet ma tu wszystkie zalety...
Ugotować golonkę. Z mięsa pokrojonego w kostkę zrobić coś dowolnego, np. bigos z młodą kapustą. Skórę razem z tłuszczem pokroić i paski wielkośc małego palca. Obtoczyć w drobno pokruszonym razowym chlebie i krótko usmażyć w głębokim tłuszczu (jak frytki)
Podawać na zimno (ale nie prosto z lodówki!) jako przegryzkę do piwa. Kto lubi może rzecz zaostrzyć posypując na wydaniu mieszanką z czerwonej sproszkowanej papryki i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Użytkownik bahus napisał w wiadomości: > Bardzo ciekawa ta "przegryzka" Napewno wkrótce wypróbuję. Pytanie > ...panierka może być z suchego zmielonego chleba razowego? Taka "bułka > tarta"?Bahus
To ma być raczej kilkudniowy chleb razowy roztarty w dłoniach. Mają to być wyraźne (nie za grube) okruchy a nie forma tartej bułki. Powodzenia!
Hej. Szukam pomysłu na jedzonko. Przychodzą do mnie znajomi na piwko i pogaduchy. Razem z żonką nie wiemy co zrobić - ma być proste i pyszne. Kto ma jakieś dobre pomysły ? Pozdrawiam, Paweł
"Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem" przepis ilki 76 Na spotkanie przy piwku super , proste, pyszne i szybkie :)Można przygotować wcześniej a póżniej tylko upiec:)
polecam http://wielkiezarcie.com/przepis16472.html
Proponuję zrobić baaardzo proste pieczywko http://wielkiezarcie.com/przepis20543.html Do tego możecie podać w miseczkach oliwki, czosnek w ząbkach do pocierania pieczywa, smalec ze skwarkami, ogórki małosolne, oliwę do maczania pieczywa i oregano do posypania. A jeśli chcecie coś podać na gorąco i ma być mało skomplikowane, to proponuję taką :przegryzkę": http://wielkiezarcie.com/przepis17274.html
- koreczki z sera zółtego, cienkiej kiełbaski i ogórka konserwowego, albo konserwowanej cebulki perłowej
- tosty z żółtym serem- zapieczone w piekerniku, polane keczupem, albo jeszcze pod ser włozyc troszkę sąłtki szwedzkiej z ogróka
- zapiekanki z pieczarkami, albo z szynką
- żólty ser, szynka, jakaś cienka kiełbaska pokrojona w słupki - a do tego jakieś sosy, dipy, albo salsy
- prażynki, chipsy, nachos, albo grzanki- i do tego jakies sosy do maczania
- skrzydełka takie, jak z KFC ( albo z KFC ;) )
- agikowe bułeczki
- coś w rodzaju zapiekanek z gotowego ciasta francuskiego- czymś konkretnym- kiełbaską, szynka, pieczarkami, no i żółtym serem
To ma być w kazdym razie coś konkretnego, cos co sobie lezy na stole i czeka, aż ktoś będie miał apetyt skosztowac, przegryżć.
Ważne też jest, zeby gospodyni nie musiała siedziec w kuchni, by to było szybkie, na tyle, by tylko mogła na chwilke oddalić się do kuchni.
Jeśli to ma być dłuższa nasiadówka- to fajnie by było, gdyby na stole coś do przegryzienia stało od początku- smalec w miseczce, kiełbaska, ser, szynka, może jakieś sosy, chipsy, grzanki- jakies drobiażdżki kulinarne, na na później zaplanować coś na ciepło- zapiekanki, albo bogracz, fasolkę, bigos- żeby się goście nie popili i żeby wspomnieniem miłego wieczoru nie był kac- morderca, tylko właśnie czas spędzony z przyjaciółmi.
szwedzki bufet ma tu wszystkie zalety...
http://wielkiezarcie.com/przepis27836.html polecam proste szybkie i smaczne
Ugotować golonkę. Z mięsa pokrojonego w kostkę zrobić coś dowolnego, np. bigos z młodą kapustą. Skórę razem z tłuszczem pokroić i paski wielkośc małego palca. Obtoczyć w drobno pokruszonym razowym chlebie i krótko usmażyć w głębokim tłuszczu (jak frytki) Podawać na zimno (ale nie prosto z lodówki!) jako przegryzkę do piwa. Kto lubi może rzecz zaostrzyć posypując na wydaniu mieszanką z czerwonej sproszkowanej papryki i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Bardzo ciekawa ta "przegryzka" Napewno wkrótce wypróbuję. Pytanie ...panierka może być z suchego zmielonego chleba razowego? Taka "bułka tarta"?
Bahus
Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
> Bardzo ciekawa ta "przegryzka" Napewno wkrótce wypróbuję. Pytanie
> ...panierka może być z suchego zmielonego chleba razowego? Taka "bułka
> tarta"?Bahus
To ma być raczej kilkudniowy chleb razowy roztarty w dłoniach. Mają to być wyraźne (nie za grube) okruchy a nie forma tartej bułki.
Powodzenia!