Forum

Kuchenne porady

Jedzonko na wieczór ze znajomymi - coś do piwka i pogadania

  • Autor: pavloo Data: 2008-06-26 22:51:24

    Hej. Szukam pomysłu na jedzonko. Przychodzą do mnie znajomi na piwko i pogaduchy. Razem z żonką nie wiemy co zrobić - ma być proste i pyszne. Kto ma jakieś dobre pomysły ? Pozdrawiam, Paweł

  • Autor: frotka74 Data: 2008-06-26 23:11:59

    "Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem" przepis ilki 76  Na spotkanie przy piwku super , proste, pyszne i szybkie :)Można przygotować wcześniej a póżniej tylko upiec:)

  • Autor: piszczalka Data: 2008-06-27 09:21:47

    polecam http://wielkiezarcie.com/przepis16472.html

  • Autor: smakosia Data: 2008-06-27 09:58:57

    Proponuję zrobić baaardzo proste pieczywko http://wielkiezarcie.com/przepis20543.html Do tego możecie podać w miseczkach oliwki, czosnek w ząbkach do pocierania pieczywa, smalec ze skwarkami, ogórki małosolne, oliwę do maczania pieczywa i oregano do posypania. A jeśli chcecie coś podać na gorąco i ma być mało skomplikowane, to proponuję taką :przegryzkę": http://wielkiezarcie.com/przepis17274.html

  • Autor: agik Data: 2008-06-27 10:07:22

    - ciemny chleb z domowym smalcem i z ogórkiem kiszonym. Chleb moze być opieczony na tosterze....
    - koreczki z sera zółtego, cienkiej kiełbaski i ogórka konserwowego, albo konserwowanej cebulki perłowej
    - tosty z żółtym serem- zapieczone w piekerniku, polane keczupem, albo jeszcze pod ser włozyc troszkę sąłtki szwedzkiej z ogróka
    - zapiekanki z pieczarkami, albo z szynką
    - żólty ser, szynka, jakaś cienka kiełbaska pokrojona w słupki - a do tego jakieś sosy, dipy, albo salsy
    - prażynki, chipsy, nachos, albo grzanki- i do tego jakies sosy do maczania
    - skrzydełka takie, jak z KFC ( albo z KFC ;) )
    - agikowe bułeczki, z masełkiem czosnkowym
    - coś w rodzaju zapiekanek z gotowego ciasta francuskiego- czymś konkretnym- kiełbaską, szynka, pieczarkami, no i żółtym serem

    To ma być w kazdym razie coś konkretnego, cos co sobie lezy na stole i czeka, aż ktoś będie miał apetyt skosztowac, przegryżć.
    Ważne też jest, zeby gospodyni nie musiała siedziec w kuchni, by to było szybkie, na tyle, by tylko mogła na chwilke oddalić się do kuchni.

    Jeśli to ma być dłuższa nasiadówka- to fajnie by było, gdyby na stole coś do przegryzienia stało od początku- smalec w miseczce, kiełbaska, ser, szynka, może jakieś sosy, chipsy, grzanki- jakies drobiażdżki kulinarne, na na później zaplanować coś na ciepło- zapiekanki, albo bogracz, fasolkę, bigos- żeby się goście nie popili i żeby wspomnieniem miłego wieczoru nie był kac- morderca, tylko właśnie czas spędzony z przyjaciółmi.
    szwedzki bufet ma tu wszystkie zalety...

  • Autor: renataz36 Data: 2008-06-27 13:20:37

    http://wielkiezarcie.com/przepis27836.html polecam proste szybkie i smaczne

  • Autor: malbec Data: 2008-07-04 19:30:29

    Z moich przepisów polecam: Bhaji, paszteciki chlebowe mysliwego, meksykańskie kiełbaski w cieście kukurydzianym, "kiełbasa chorizo tańczy salsę" z nachosami. Smacznego!

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-07-05 11:41:09

    Ugotować golonkę. Z mięsa pokrojonego w kostkę zrobić coś dowolnego, np. bigos z młodą kapustą. Skórę razem z tłuszczem pokroić i paski wielkośc małego palca. Obtoczyć w drobno pokruszonym razowym chlebie i krótko usmażyć w głębokim tłuszczu (jak frytki) Podawać na zimno (ale nie prosto z lodówki!) jako przegryzkę do piwa. Kto lubi może rzecz zaostrzyć posypując na wydaniu mieszanką z czerwonej sproszkowanej papryki i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

  • Autor: bahus Data: 2008-07-06 01:11:25

    Bardzo ciekawa ta "przegryzka" Napewno wkrótce wypróbuję. Pytanie ...panierka może być z suchego zmielonego chleba razowego? Taka "bułka tarta"?
    Bahus

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-07-06 12:35:57

    Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
    > Bardzo ciekawa ta "przegryzka" Napewno wkrótce wypróbuję. Pytanie
    > ...panierka może być z suchego zmielonego chleba razowego? Taka "bułka
    > tarta"?Bahus

    To ma być raczej kilkudniowy chleb razowy roztarty w dłoniach. Mają to być wyraźne (nie za grube) okruchy a nie forma tartej bułki.
    Powodzenia!

Przejdź do pełnej wersji serwisu