Forum

Kuchenne porady

Wesele w sierpmiu

• Autor: knedelek Data: 2008-07-19 21:56:35

W sierpniu mam wesele córki. Oprócz ciast typu sernik, makowiec czy jabłecznik chciałabym upiec coś z kremem. Chodzi mi głównie o kremy na bazie budyniu. Które z ciast według was może postać bezpiecznie  kilka godzin na stole i  będzie  się "trzymać"? Czy rurki nadziane kremem w piątek nie zmiękną? do soboty?

• Autor: till Data: 2008-07-19 23:10:06

http://wielkiezarcie.com/przepis11471.html sprawdziłam na kilku letnich imprezach na działce.
    Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest też fakt, że najlepiej smakuje drugiego, trzeciego dnia po zrobieniu. Tyle, że u mnie w domu trzeciego dnia to rzadko doczeka.

• Autor: kryska Data: 2008-07-19 23:14:52

Witam.
    Mozesz posmarowac rurki w srodku roztopiona biala czekolada, pedzelkiem cienka warstewke, wtedy nie nasiakna i w sobote bedo chrupkie.
    Pozdrawiam eryk.

• Autor: Basienkaa0 Data: 2008-07-20 08:20:00

kolezanka robi wesele we wrześniu ciasto zamawia /również rurki, łabedzie, grzybki, orzeszki- to oczywiście z drobnicy/ i ciasto przywożą w piątek a ciastkarnia obsługujaca głównie wesela czyli wiedzą, że wszystko będzie w porządku,
    U mojego syna na weselu /w czerwcu/ kucharka zaczynała piec w środę /wesele było w domu kultury na wsi/ wszystkie ciasta podane w sobotę ównież na poprawinach w niedzielę były smaczne i apetyczne /było 27 rodzai ciast/na stole trzymały się doskonałe tyle, że ja hmmm zarządziłam, że ciasta stoją na osobnym stole, razem z kawą i herbata i sukcesywnie były donoszone, było również sporo ciast z masą, ale były to wszystko ciasta wieleowarstwowe i niskie, sporo było na bazie ciasta ktuchego i amoniakowego.. uffff jak dobrze,że ja już pozeniłam wszystkich synów /wszystkich 2 w ciągu 8 miesięcy/, pozdrawiam.

• Autor: kokliko Data: 2008-07-20 21:10:03

Co mnie czeka Boze slodki, dwoch synow do ozenienia, nawet gdyby mialo to nastapic za rok
    to juz teraz musialabym sie zabrac za te ciasta. 27 rodzajow, cho, cho, nie wiem czy czasem nie wybiore dla nich starokawalerstwa.
    Powalilas mnie na nogi Basienko, czy naprawde zostaly zjedzone? A jak duze urzadzacie wesela?
    Czuje, ze w kompleksy popadam. Pozdrowionka

• Autor: Basienkaa0 Data: 2008-07-21 10:34:52

nic się nie martw jak masz synów wiecej obowiązków maja rodzice młodej , niech sobie tylko znajdą dziewczyny z "dużą"ilościa wszelkiego kalibru cioteczek i ciastka same się pieką. U mnie jedno wesele w lokoalu w październiku było na 110 osób i tu ciasto piekły mi kolezanki a ja im teraz sukcesywnie "odpiekam" adrugie w Suścu było na 150 osób i tu właśnie było grono wspaniałych ciotek i cioteczek ze strony młodej, zresztą ja z mężem też przez trzy dni pomagałam.
    Ale takie rodzinne przygotowania są doskonałe, przynajmniej w tym właśnie "wydaniu".
    A ciasto rozdawaliśmy, zresztą ja sama jestem mocno zawiedziona jeżeli z wesela wracam bez ciasta....fajnie na drugi czy na trzeci dzień siąśc sobie z kawką i weselnym ciachem..no i w lipcu mam imprezę Krzyśkową więc .....

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-07-20 08:45:23

Użytkownik knedelek napisał w wiadomości:
    > W sierpniu mam wesele córki. Oprócz ciast typu sernik, makowiec czy jabłecznik
    > chciałabym upiec coś z kremem. Chodzi mi głównie o kremy na bazie budyniu.
    > Które z ciast według was może postać bezpiecznie kilka godzin na stole
    > i będzie się "trzymać"? Czy rurki nadziane kremem w
    > piątek nie zmiękną? do soboty?

Rurki na drugi dzien są jeszcze lepsze. Zawsze robie je dzien wczesniej . W czerwcu robiłam sporą ilosc na impreze do przedszkola . Rurki były pyszne, chrupiące .Było bardzo goraco, impreza była na zewnątrz i nic im sie nie stało. Ja ciasto na rurki robie z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis21673.html a krem robie karpatkowy . Rurki mozesz upiec we czwartek a w piątek zrobić do nich krem.

Polecam ci rowniez grzybki z tym ,ze przy nich jest sporo pracy. Na moim weselu były grzybki i do dzisiaj pamietam jakie były pyszne!!
    Bardzo szybko znikały ze stołów. Jeśli chcesz to moge wysłać ci przepis na pyszne grzybki.

Mozesz tez zrobić babeczki z masą budyniową .Bardzo smaczne i efektowne . śmiało mozesz je zrobic we czwartek. http://wielkiezarcie.com/przepis30854.html

Pozdrawiam

• Autor: knedelek Data: 2008-07-20 22:23:59

Dziękuję wam bardzo za pomoc. Uczepiłam się tych rurek bo koleżanka była w maju na komunii i opowiadała,że rurki pierwsze zniknęły ze stołu. Za grzybki się już raczej nie zabiorę bo ciast ma być sporo i pomimo pomocy koleżanek ja też chcę kilka upiec. Twoje babeczki też mam w planie bo są bardzo efektowne i na pewno smaczne. Wesele ma być na prawie 90 osób więc ciast musi być sporo. Wszystkie moje ciasta będą a wielkiego żarcia więc muszą być dobre.Może wyjdą mi zdjęcia to się pochwalę, ale niestety lepiej piekę niż fotografuję.

• Autor: avea Data: 2008-07-22 18:09:29

Wszystko sie uda na pewno .Tylko spokojnie i wiem co mówie.Zaplanuj sałatki owocowe na bazie arbuza mamy teraz sezon na owoce i tak jak radzila juz wczesniej inna rozmówczyni osobny stół na ciasta ,ciasteczka i owoce ,obok oczywista sztućce,zastawa,i serwetk.Na ostatnim weselu ,które przygotowywałam był osobny stół do wina i likierów ,a stół z ciastami dekorowały kwiaty z samochodu. Na kwiaty od gości przygotowane były ogromne koszez wikliny do których wstawione były wiadra z wodą.Niestety nie wszystkie fotki mogę zmieszczac poniewaz nie wszyscy moi zleceniodawcy chcą aby je publikowano.Życzę udanej uroczystości.

• Autor: knedelek Data: 2008-07-24 00:16:11

Dziękuję bardzo za rady i życzenia, Zapomnałam o wazonach na kwiaty.

Przejdź do pełnej wersji serwisu