Witam, dopiero zaczynam przygode kulinarna.... czytam przepisy, jest ich mnóstwo, troche sie gubię... czy mozecie mi powiedziec swoje uwagi dotyczące dobrego ciasta kruchego? na co zwracac uwagę? jaka maka najlepsza? a może konkretny, sprawdzony przepis? Z góry dziękuję...
To są przepisy na całe już ciasta wraz z "nadzieniem" itd., ale składniki na sam spód są wyróżnione więc nie powinnaś mieć z tym problemu. Aha, jeśli żółtka są małe to w tym pierwszym przepisie możesz dodać jedno białko, trochę śmietany lub dodatkowe żółtko gdyby nie chciało się zagnieść. Ja mam jajka swojskie, więc są raczej duże.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w kulinarnych próbach:-)
Do ciast kruchych stosuje się tzw. "słabe" mąki, czyli typ poniżej 500. Optymalny 470 - 480. Musisz przestrzegać reżimu czasu i temperatury. Do zagniatania wszystkie składniki powinny być zimne i w gorące dni nie wolno się z tym guzdrać. Po zawinięciu w folię spożywczą - obowiązkowo na minimm 0,5 godziny na parter lodówki. Skadniki muszą mieć czas aby się ze sobą harmonijnie połączyć. Nakaz trzymania zagniecionego ciasta w chłodzie nie oznacza obowiązku przechłodzenia! Jeśli obok żółtka przepis przewiduje zastosowanie np. śmietany, to masz do czynienia z ciastem półkruchym.
A tutaj podam proporcje na bardzo dobre ciasto półkruche ze smalcem np. na półkruche blaty, babeczki, rurki, a często piekę takie 3 cienkie placki i przekładam ciepłymi jabłkami smazonymi - pyszne...:)))
Ciasto półkruche: 1/2 kg mąki pszennej -12 dag smalcu -12 dag margaryny lub masła -3 żółtka -3 łyżki gęstej śmietany -10 dag cukru pudru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimny tłuszcz, posiekać nożem, dodać resztę składników. Szybko wyrobić ciasto, dać na około p.ół godziny do chłodziarki.
Witam serdecznie a ja mam takie pytanko małe które nie daje mi spokoju jak to jest z tym ciastem kruchym pod sernik dokładniej mam go zapiekac wcześniej samo czy piec wszystko już razem tzn cały sernik ? chodzi mi jak będzie lepiej ? hmm
Witam,
dopiero zaczynam przygode kulinarna.... czytam przepisy, jest ich mnóstwo, troche sie gubię... czy mozecie mi powiedziec swoje uwagi dotyczące dobrego ciasta kruchego? na co zwracac uwagę? jaka maka najlepsza? a może konkretny, sprawdzony przepis? Z góry dziękuję...
Soniu, ja mam takie dwa przepisy, jeden stosuję zawsze do ciast z owocami, drugi do serników:)
http://wielkiezarcie.com/przepis34377.html
http://wielkiezarcie.com/przepis24654.html
To są przepisy na całe już ciasta wraz z "nadzieniem" itd., ale składniki na sam spód są wyróżnione więc nie powinnaś mieć z tym problemu.
Aha, jeśli żółtka są małe to w tym pierwszym przepisie możesz dodać jedno białko, trochę śmietany lub dodatkowe żółtko gdyby nie chciało się zagnieść. Ja mam jajka swojskie, więc są raczej duże.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w kulinarnych próbach:-)
Ja polecam następujący przepis:
http://wielkiezarcie.com/przepis29273.html
jak dla mnie najlepszy jaki do tej pory próbowałam.
http://wielkiezarcie.com/przepis29273.html
Do ciast kruchych stosuje się tzw. "słabe" mąki, czyli typ poniżej 500. Optymalny 470 - 480. Musisz przestrzegać reżimu czasu i temperatury. Do zagniatania wszystkie składniki powinny być zimne i w gorące dni nie wolno się z tym guzdrać. Po zawinięciu w folię spożywczą - obowiązkowo na minimm 0,5 godziny na parter lodówki. Skadniki muszą mieć czas aby się ze sobą harmonijnie połączyć.
Nakaz trzymania zagniecionego ciasta w chłodzie nie oznacza obowiązku przechłodzenia! Jeśli obok żółtka przepis przewiduje zastosowanie np. śmietany, to masz do czynienia z ciastem półkruchym.
Albo odrazu wylozyc forme ciastem , nakluc i odstawic do schlodzenia. A czy ktos robi kruche z gotowanymi zoltkami:? To jest najlepsze ciasto kruche:)
a ja polecam ci http://wielkiezarcie.com/przepis29569.html
http://wielkiezarcie.com/przepis31688.html
Polecam.
Proszę bardzo:
http://wielkiezarcie.com/przepis24409.html - ciasto kruche np.na spód pod sernik ale nie tylko
http://wielkiezarcie.com/przepis22206.html - ciasto kruche z gotowanymi żółtkami, bardzo dobre na ciaseczka
A tutaj podam proporcje na bardzo dobre ciasto półkruche ze smalcem np. na półkruche blaty, babeczki, rurki, a często piekę takie 3 cienkie placki i przekładam ciepłymi jabłkami smazonymi - pyszne...:)))
Ciasto półkruche:
1/2 kg mąki pszennej
-12 dag smalcu
-12 dag margaryny lub masła
-3 żółtka
-3 łyżki gęstej śmietany
-10 dag cukru pudru
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimny tłuszcz, posiekać nożem, dodać resztę składników. Szybko wyrobić ciasto, dać na około p.ół godziny do chłodziarki.
Ile szkół - tyle przepisów...:)))
Witam serdecznie a ja mam takie pytanko małe które nie daje mi spokoju jak to jest z tym ciastem kruchym pod sernik dokładniej mam go zapiekac wcześniej samo czy piec wszystko już razem tzn cały sernik ? chodzi mi jak będzie lepiej ? hmm