Forum

Kuchenne porady

ciasto kruche - to najlepsze

  • Autor: sionia7 Data: 2008-08-12 09:57:53

    Witam,
    dopiero zaczynam przygode kulinarna.... czytam przepisy, jest ich mnóstwo, troche sie gubię... czy mozecie mi powiedziec swoje uwagi dotyczące dobrego ciasta kruchego? na co zwracac uwagę? jaka maka najlepsza? a może konkretny, sprawdzony przepis? Z góry dziękuję...

  • Autor: dajanka Data: 2008-08-12 10:38:43

    Soniu, ja mam takie dwa przepisy, jeden stosuję zawsze do ciast z owocami, drugi do serników:)
    http://wielkiezarcie.com/przepis34377.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis24654.html

    To są przepisy na całe już ciasta wraz z "nadzieniem" itd., ale składniki na sam spód są wyróżnione więc nie powinnaś mieć z tym problemu.
    Aha, jeśli żółtka są małe to w tym pierwszym przepisie możesz dodać jedno białko, trochę śmietany lub dodatkowe żółtko gdyby nie chciało się zagnieść. Ja mam jajka swojskie, więc są raczej duże.

    Pozdrawiam i życzę powodzenia w kulinarnych próbach:-)

  • Autor: polin83 Data: 2008-08-12 12:16:23

    Ja polecam następujący przepis: 
    http://wielkiezarcie.com/przepis29273.html
    jak dla mnie najlepszy jaki do tej pory próbowałam.

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-12 13:36:45

    http://wielkiezarcie.com/przepis29273.html

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-08-12 17:26:25

    Do ciast kruchych stosuje się tzw. "słabe" mąki, czyli typ poniżej 500. Optymalny 470 - 480. Musisz przestrzegać reżimu czasu i temperatury. Do zagniatania wszystkie składniki powinny być zimne i w gorące dni nie wolno się z tym guzdrać. Po zawinięciu w folię spożywczą - obowiązkowo na minimm 0,5 godziny na parter lodówki. Skadniki muszą mieć czas aby się ze sobą harmonijnie połączyć. 
    Nakaz trzymania zagniecionego ciasta w chłodzie nie oznacza obowiązku przechłodzenia! Jeśli obok żółtka przepis przewiduje zastosowanie np. śmietany, to masz do czynienia z ciastem półkruchym.

  • Autor: tineczka Data: 2008-08-12 20:37:05

    Albo odrazu wylozyc forme ciastem , nakluc i odstawic do schlodzenia. A czy ktos robi kruche z gotowanymi zoltkami:? To jest najlepsze ciasto kruche:) 

  • Autor: Dorotaxx Data: 2008-08-12 17:57:12

    a ja polecam ci http://wielkiezarcie.com/przepis29569.html

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-08-12 18:57:55

    http://wielkiezarcie.com/przepis31688.html
    Polecam.

  • Autor: alidab Data: 2008-08-13 21:51:24

    Proszę bardzo:
    http://wielkiezarcie.com/przepis24409.html - ciasto kruche np.na spód pod sernik ale nie tylko
    http://wielkiezarcie.com/przepis22206.html - ciasto kruche z gotowanymi żółtkami, bardzo dobre na ciaseczka

    A tutaj podam proporcje na bardzo dobre ciasto półkruche ze smalcem np. na półkruche blaty, babeczki, rurki, a często piekę takie 3 cienkie placki i przekładam ciepłymi jabłkami smazonymi - pyszne...:)))

    Ciasto półkruche:
    1/2 kg mąki pszennej
    -12 dag smalcu
    -12 dag margaryny lub masła
    -3 żółtka
    -3 łyżki gęstej śmietany
    -10 dag cukru pudru
    -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimny tłuszcz, posiekać nożem, dodać resztę składników. Szybko wyrobić ciasto, dać na około p.ół godziny do chłodziarki.

    Ile szkół - tyle przepisów...:)))

  • Autor: Ila 45 Data: 2009-05-20 00:48:26

    Witam serdecznie a ja mam takie pytanko małe które nie daje mi spokoju jak to jest z tym ciastem kruchym pod sernik dokładniej mam go zapiekac wcześniej samo czy piec wszystko już razem tzn cały sernik ? chodzi mi jak będzie lepiej ? hmm

Przejdź do pełnej wersji serwisu