Witam wszystkich mam wielki problem , ponieważ zostałam poproszona przez siostrę żebym pomogła jej ustalić menu na chrzciny które są już w tą niedzielę więc czasu mam bardzo mało.Samo przejrzenie przepisów na tej stronce pochłania trochę czasu a i człowiek przy tym nie zdecydowany. Proszę was bardzo może wy mi coś polecicie chodzi mi o jakieś fajne przepisy na dania na gorącą jakieś fajne sprawdzone mięska np do klusek śląskich może coś do ryżu. W was cała moja nadzieja bo za dwa dni muszę jeszcze zrobić do tego zakupy. Z góry dziekuje za pomoc i wiem że mogę na was liczyć.
http://wielkiezarcie.com/przepis11383.html polecam ci tą karkówke, ale musisz sie śpieszyć, bo ... mozna ja podać na rożne sposoby, tzn na cieplo jak i na zimno, ale pycha- sprawdzone.... jasia
na ciepło polecam karkówkę i udka na kiszonej kapuście - roboty mało, a bije pieczenie na ciepło (przynajmniej u mnie). Kurczaka przygotuj ze dwie godziny wcześniej - tzn natrzyj przyprawami. A karkówkę dzień wcześniej - aby była mięciutka i beztłuszczowa użyj soli zmiękczającej Kamisa do marynaty. Upiecz dwie blachy w piekarniku na termoobiegu. Do tego mogą być gotowane ziemniaki. A kapustę super doprawioną masz jako warzywko.
Na zimno upiecz schab ze śliwką, schab faszerowany białą kiełbasą lub też karkówkę upieczoną w rękawie lub też ugotowana z przepisu na wędlinę. Też proponuję do nacierania czy marynaty użyć soli Kamisa. Jeżeli będziesz konkretnie zainteresowana poszukam przepisów - wszystkie są z WZ.
Dzięki za pomoc mam ochotę na tą karkówką na kapuście. Interesyje mnie ta sól zmiękczająca z Kamisa bo nigdy jej nie używałam , może zdradzisz mi jak ją używasz i czy mam szukać pod nazwą sól żmiękczająca czy pod inną .
nazywa się "sól zmiękczająca mięso" - zawiera ekstrakt z papai, który doskonale zmiękcza mięso, rozpuszcza nadmiar tłuszczu i usuwa wszelkie błony. Doskonale sprawdza się na karkówce i wołowinie. Natomiast na szynce nie (przynajmniej moim zdaniem). Dawkowanie jest na opakowaniu - bodajże 2 łyżeczki soli na porcję mięsa (u mnie między 70-100 dag).
Kiedyś moja siostra też mnie poprosiła o pomoc w gotowaniu na chrzciny. Ona umyśliła sobie schabowe i kotlety z piersi z ananasem i zurawiną. I choć uroczystoac była tylko na 10 osób i tak musiałysmy włożyć kotlety do piekarnika, tak że z tymi kotletami to był zly pomysł.
Na roczek już byłyśmy mądrzejsze i zrobiłyśmy karkówkę z kluseczkami i z sałatką z modrej kapusty. Upiekłysmy też boczuś, pieczeń z udźca indyka- boczek zwinęłysmy z kremem chrzanowym, a udziec z sosem tatarskim, wszystko zalałyśmy galaretką- pycha Upiekłysmy tez moje bułeczki z masełkiem ziołowym i z masełkiem czosnkowym Zrobiłyśmy galaretki drobiowe z warzywami. Zupe- krem z borowika z groszkiem ptysiowym I sałatkę gyros i sałatkę grecką
Trochę nie na temat się rozpisałam, ale mi się tak miło to wspomina :)
A co do mięska- obstawiam karkówkę- prawie wszyscy lubią, a sposobów jej przyrządzenia jest wiele. Mięsko prawie zawsze wychodzi mięciutkie i soczyste. bardzo godna uwagi jest karkówka z przepisów Janka i karkówka z przepisów Saburga.
Do ryżu możesz tez zrobić szaszłyki- równiez łatwo je podać w jednym momencie i fajne wygladają.
Polecam na obiad http://wielkiezarcie.com/przepis29339.html, ciasto sernik jak snikers, sałatke z paluszkami surimi z moich przepisów. To tak na szybko:) Pozdrawiam
Eyta
Witam wszystkich mam wielki problem , ponieważ zostałam poproszona przez siostrę żebym pomogła jej ustalić menu na chrzciny które są już w tą niedzielę więc czasu mam bardzo mało.Samo przejrzenie przepisów na tej stronce pochłania trochę czasu a i człowiek przy tym nie zdecydowany. Proszę was bardzo może wy mi coś polecicie chodzi mi o jakieś fajne przepisy na dania na gorącą jakieś fajne sprawdzone mięska np do klusek śląskich może coś do ryżu. W was cała moja nadzieja bo za dwa dni muszę jeszcze zrobić do tego zakupy. Z góry dziekuje za pomoc i wiem że mogę na was liczyć.
na chrzciny zrobiłabym dla dorosłych ciasto "alkoholik" jamaiki
Masz racje anay,ciacho super ! goscie sie popija i nie beda glodni zrob moj schab,na pewno bedzie wszystkim smakowal.
http://wielkiezarcie.com/przepis33450.html
Ja bym zrobiła jakieś kluchy i do tego zraziki zawijane np w sosie grzybowym i zestaw surówek:) Nie tak duzo roboty, a jaki efekt:)
;) poza tym rozwiązuje to dylemat stawiania butelki na stole. niektorzy bardzo upierają się zeby byla. a to w sumie paskudnie wygląda.
http://wielkiezarcie.com/przepis11383.html polecam ci tą karkówke, ale musisz sie śpieszyć, bo ...
mozna ja podać na rożne sposoby, tzn na cieplo jak i na zimno, ale pycha- sprawdzone....
jasia
na ciepło polecam karkówkę i udka na kiszonej kapuście - roboty mało, a bije pieczenie na ciepło (przynajmniej u mnie). Kurczaka przygotuj ze dwie godziny wcześniej - tzn natrzyj przyprawami. A karkówkę dzień wcześniej - aby była mięciutka i beztłuszczowa użyj soli zmiękczającej Kamisa do marynaty. Upiecz dwie blachy w piekarniku na termoobiegu. Do tego mogą być gotowane ziemniaki. A kapustę super doprawioną masz jako warzywko.
Na zimno upiecz schab ze śliwką, schab faszerowany białą kiełbasą lub też karkówkę upieczoną w rękawie lub też ugotowana z przepisu na wędlinę. Też proponuję do nacierania czy marynaty użyć soli Kamisa.
Jeżeli będziesz konkretnie zainteresowana poszukam przepisów - wszystkie są z WZ.
nazywa się "sól zmiękczająca mięso" - zawiera ekstrakt z papai, który doskonale zmiękcza mięso, rozpuszcza nadmiar tłuszczu i usuwa wszelkie błony. Doskonale sprawdza się na karkówce i wołowinie. Natomiast na szynce nie (przynajmniej moim zdaniem). Dawkowanie jest na opakowaniu - bodajże 2 łyżeczki soli na porcję mięsa (u mnie między 70-100 dag).
Jakiś czas temu podobne pytania już pojawiały się na forum. Zajrzyj tutaj może znajdziesz coś interesującego http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=39577&post=39591
Kiedyś moja siostra też mnie poprosiła o pomoc w gotowaniu na chrzciny. Ona umyśliła sobie schabowe i kotlety z piersi z ananasem i zurawiną. I choć uroczystoac była tylko na 10 osób i tak musiałysmy włożyć kotlety do piekarnika, tak że z tymi kotletami to był zly pomysł.
Na roczek już byłyśmy mądrzejsze i zrobiłyśmy karkówkę z kluseczkami i z sałatką z modrej kapusty.
Upiekłysmy też boczuś, pieczeń z udźca indyka- boczek zwinęłysmy z kremem chrzanowym, a udziec z sosem tatarskim, wszystko zalałyśmy galaretką- pycha
Upiekłysmy tez moje bułeczki z masełkiem ziołowym i z masełkiem czosnkowym
Zrobiłyśmy galaretki drobiowe z warzywami.
Zupe- krem z borowika z groszkiem ptysiowym
I sałatkę gyros i sałatkę grecką
Trochę nie na temat się rozpisałam, ale mi się tak miło to wspomina :)
A co do mięska- obstawiam karkówkę- prawie wszyscy lubią, a sposobów jej przyrządzenia jest wiele. Mięsko prawie zawsze wychodzi mięciutkie i soczyste. bardzo godna uwagi jest karkówka z przepisów Janka i karkówka z przepisów Saburga.
Do ryżu możesz tez zrobić szaszłyki- równiez łatwo je podać w jednym momencie i fajne wygladają.
Pozdrawiam serdecznie
Polecam na obiad http://wielkiezarcie.com/przepis29339.html, ciasto sernik jak snikers, sałatke z paluszkami surimi z moich przepisów. To tak na szybko:) Pozdrawiam Eyta