Forum

Kuchenne porady

kalafior w sosie serowym

  • Autor: ekkore Data: 2008-11-05 11:31:02

    Kiedyś - chyba w Czechach jadłam kalafior w takim właśnie sosie. Mankamentem był co prawda dodany ketchup - ale nie o to chodzi. Już od jakiegoś czasu próbuję zrobić coś podobnego - tylko nici z tego. najpierw próbowałam z samym serem - ale to danie robi się zbyt kaloryczne jeżeli się chce całego kalafiora "utopić" w masie serowej - trzeba by chyba z pół kilograma.
    Potem próbowałam w sosie śmietanowym z dodatkiem sera żółtego - ale w trakcie pieczenia ze śmietany zrobił się twaróg - i całość bardziej smakowała jak sernik na ciepło z kalafiorem. A moze powinnam najpierw zredukować śmietanę i dopiero potem dodać ser (ja zmiksowałam bez gotowania, wylałam na kalafiora i do piekarnika)
    Nie próbowałam jeszcze sosu beszamelowego - bo on też jest ciągnący. I może w tym jest błąd? Ze to właśnie kalafior zapieczony jest w sosie beszamelowym, wymieszanym z serem?

    a jakie Wy macie pomysły na kalafior pieczony w sosie serowym? Aby był ciągnący, żeby było go dużo (po wierzch kalafiora) i nie był to sam ser zółty. Podrzućcie jakieś przepisy

  • Autor: maniuś Data: 2008-11-05 11:48:56

    mówisz i masz http://wielkiezarcie.com/przepis11822.html smacznego

  • Autor: ekkore Data: 2008-11-05 12:06:07

    postaram się wypróbować. Mniam, mniam

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2008-11-05 12:26:44

    Powiem wam moi mili,ze ja to jestem chyba staroswiecka,albo mam jakies wiejskie podniebienie ! ale.....ja tylko lubie kalafora polanego maslem z przesmazona bulka tarta,tak samo i fasolke szparagowa:)

  • Autor: ekkore Data: 2008-11-05 12:31:45

    To też jest moja ulubiona postać (kalafior, fasolka, brokuły). Może niepotrzebnie szukam czegoś nowego, że to się okaże i tak nie to. Ale mam ochotę na coś nowego

  • Autor: uleczka58 Data: 2008-11-05 12:03:17

    Ja bardzo często robie kakafior z tego przepisu.Przepis jest z brokułami ale bardzo dobry jest z kalafiorem http://wielkiezarcie.com/przepis10247.html

  • Autor: ekkore Data: 2008-11-05 12:05:46

    o kombinacji z serkami też myślałam

  • Autor: Wkn Data: 2008-11-05 12:10:34

    Ja robię tak:
    http://wielkiezarcie.com/przepis30410.html

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2008-11-05 12:38:00

    ekkore sama sobie odpowiedzialas: ja robie zwykly sos beszamelowy w ktorym rozpuszczam dwa serki topione i ser zolty typu ementaler z 5 dkg. Podlewam tym podgotowany kalafior podzielony na rozyczki posypuje serem i do pieca. 180° z 15-20 minut. Uwaga kalafior ma byc tylko lekko obgotowany i bardzo dobrze odsaczony. Czasem do sosu daje troche szynki w paseczkach i sporo czerwonej papryki ciut curry. Smacznego!

Przejdź do pełnej wersji serwisu