Kiedyś - chyba w Czechach jadłam kalafior w takim właśnie sosie. Mankamentem był co prawda dodany ketchup - ale nie o to chodzi. Już od jakiegoś czasu próbuję zrobić coś podobnego - tylko nici z tego. najpierw próbowałam z samym serem - ale to danie robi się zbyt kaloryczne jeżeli się chce całego kalafiora "utopić" w masie serowej - trzeba by chyba z pół kilograma. Potem próbowałam w sosie śmietanowym z dodatkiem sera żółtego - ale w trakcie pieczenia ze śmietany zrobił się twaróg - i całość bardziej smakowała jak sernik na ciepło z kalafiorem. A moze powinnam najpierw zredukować śmietanę i dopiero potem dodać ser (ja zmiksowałam bez gotowania, wylałam na kalafiora i do piekarnika) Nie próbowałam jeszcze sosu beszamelowego - bo on też jest ciągnący. I może w tym jest błąd? Ze to właśnie kalafior zapieczony jest w sosie beszamelowym, wymieszanym z serem?
a jakie Wy macie pomysły na kalafior pieczony w sosie serowym? Aby był ciągnący, żeby było go dużo (po wierzch kalafiora) i nie był to sam ser zółty. Podrzućcie jakieś przepisy
Powiem wam moi mili,ze ja to jestem chyba staroswiecka,albo mam jakies wiejskie podniebienie ! ale.....ja tylko lubie kalafora polanego maslem z przesmazona bulka tarta,tak samo i fasolke szparagowa:)
To też jest moja ulubiona postać (kalafior, fasolka, brokuły). Może niepotrzebnie szukam czegoś nowego, że to się okaże i tak nie to. Ale mam ochotę na coś nowego
ekkore sama sobie odpowiedzialas: ja robie zwykly sos beszamelowy w ktorym rozpuszczam dwa serki topione i ser zolty typu ementaler z 5 dkg. Podlewam tym podgotowany kalafior podzielony na rozyczki posypuje serem i do pieca. 180° z 15-20 minut. Uwaga kalafior ma byc tylko lekko obgotowany i bardzo dobrze odsaczony. Czasem do sosu daje troche szynki w paseczkach i sporo czerwonej papryki ciut curry. Smacznego!
Kiedyś - chyba w Czechach jadłam kalafior w takim właśnie sosie. Mankamentem był co prawda dodany ketchup - ale nie o to chodzi. Już od jakiegoś czasu próbuję zrobić coś podobnego - tylko nici z tego. najpierw próbowałam z samym serem - ale to danie robi się zbyt kaloryczne jeżeli się chce całego kalafiora "utopić" w masie serowej - trzeba by chyba z pół kilograma.
Potem próbowałam w sosie śmietanowym z dodatkiem sera żółtego - ale w trakcie pieczenia ze śmietany zrobił się twaróg - i całość bardziej smakowała jak sernik na ciepło z kalafiorem. A moze powinnam najpierw zredukować śmietanę i dopiero potem dodać ser (ja zmiksowałam bez gotowania, wylałam na kalafiora i do piekarnika)
Nie próbowałam jeszcze sosu beszamelowego - bo on też jest ciągnący. I może w tym jest błąd? Ze to właśnie kalafior zapieczony jest w sosie beszamelowym, wymieszanym z serem?
a jakie Wy macie pomysły na kalafior pieczony w sosie serowym? Aby był ciągnący, żeby było go dużo (po wierzch kalafiora) i nie był to sam ser zółty. Podrzućcie jakieś przepisy
mówisz i masz http://wielkiezarcie.com/przepis11822.html smacznego
postaram się wypróbować. Mniam, mniam
Powiem wam moi mili,ze ja to jestem chyba staroswiecka,albo mam jakies wiejskie podniebienie ! ale.....ja tylko lubie kalafora polanego maslem z przesmazona bulka tarta,tak samo i fasolke szparagowa:)
To też jest moja ulubiona postać (kalafior, fasolka, brokuły). Może niepotrzebnie szukam czegoś nowego, że to się okaże i tak nie to. Ale mam ochotę na coś nowego
Ja bardzo często robie kakafior z tego przepisu.Przepis jest z brokułami ale bardzo dobry jest z kalafiorem http://wielkiezarcie.com/przepis10247.html
o kombinacji z serkami też myślałam
Ja robię tak:
http://wielkiezarcie.com/przepis30410.html
ekkore sama sobie odpowiedzialas: ja robie zwykly sos beszamelowy w ktorym rozpuszczam dwa serki topione i ser zolty typu ementaler z 5 dkg. Podlewam tym podgotowany kalafior podzielony na rozyczki posypuje serem i do pieca. 180° z 15-20 minut. Uwaga kalafior ma byc tylko lekko obgotowany i bardzo dobrze odsaczony. Czasem do sosu daje troche szynki w paseczkach i sporo czerwonej papryki ciut curry. Smacznego!