Drogie Zarłoczki:) Poszukuję przepisów na "zdrowe" ciasta, t.z. takie, które w swoim skłądzie zawierają na przykład jakieś warzywa (oprócz ciast marchewkowych, bo mam już kilka świetnych, sprawdzonych przepisów), płatki, kasze albo ziarna zbóż.... Uwielbiam piec ciasta, ale również staram się zdrowo odżywiać, dlatego pomyslałam sobie, że mogę od czasu do czasu robić takie właśnie ciacha . Proszę Was o jakiekolwiek sugestie i prozozycje (linki) przepisów. Ciasta z owocami odpadają, ponieważ jest ich tu całe mnóstwo i bez problemu można je znaleźć :) Pozdrawiam wszystkim cieplutko:))
Nie chodzi może o całe ciasto, bo pewnie do najzdrowszych nie należy, ale muesli jako zwieńczenie dzieła może sprawdzić się i na innych ciastach http://wielkiezarcie.com/przepis23765.html
"zdrowe ciasto". Wystarczy, że do każdego ciasta będziesz uzywać jak najmniej prztworzonych produktów. Czyli- tych wszystkich śmietan fixów, śnieżek, proszów, koncentrwtów, barwników w tubkach... Np :Ciasto kruche - mąka+ cukier + masło. Mąka niezdrowa raczej nie jest- możesz użyć niekoniecznie pszennej. Cukier- zastąp miodem. A masło... -dobre masło jest zdrowe, gdyż zawiera łatwoprzyswajalne witaminy. Jeśli takie kruche ciasteczka polejemy syropem klonowym -(zawiera cenne dla zdrowia substancje, witaminy, aminokwasy i składniki mineralne. , jest on źródłem witaminy B1, żelaza i wapnia. A jeszcze posypiemy uprażonymi nasionami dyni, sezamu, słonecznika...Naprawdę niewiele trzeba, żeby nie zatruwać się :) I umiar to podstawa. W nadmiarze wszystko szkodzi.
czy białą mąkę można zastąpić mąką graham lub jakąś inną ciemną ?? jaki byście polecili przelicznik cukru na miód ? i nagle większość ciast zrobiłaby się zdrowa :)
Dziękuję Wam bardzo i czekam na jeszcze :)) Till, przepis na Twoje ciasto jest ciekawy - na pewno kiedys go zrobię, bo uwielbiam muesli , Tereso Marcjan, ten torcik ryżowy tez fajny, mimo, że nie z tych słodkich:), Aniula27 - ciasto z płatkami owsianymi właśnie dzisiaj zrobiłam wg przepisu Nutelli - super! Jak zrobię fotki to zamieszczę komentarz:)
Bardzo mnie cieszy, ze poruszylas ten temat! Niestety w WZ istnieje bardzo malo przepisow na "zdrowe ciasta" - tyle co kot naplakal
Dla mnie zaliczaja sie do zdrowych wypiekow nie tylko ciasta z dodatkami owocow, warzyw lub ziarenek i tym podobnych. Wazne jest w pierwszej kolejnosci jaka make sie uzywa - powinna byc przedewszystkim maka razowa! Poza tym wazne jest aby nie mieszac "bialek" z "weglowodami". To znaczy: dac tylko zoltko i nabial kwasny (maslanka, jogurt) lub slodka smietane, ktura juz ma tyle tluszczu w sobie ze zalicza sie do "neutralnych" tak samo jak maslo...
Ta kombinacja tych obu grup weglowodanow z neutralnymi bazuje na sposobie odzywiania "Trennkost" (w przetlumaczeniu z niemieckiego: dzielenie pokarmu). Dzieki tej kombinacji staja sie wypieki bardziej lekko strawne, szybciej zasycaja i co jest najwazniejsze nie zamieszczaja sie na naszych "cudnych biodrach" w formie tluszczu! W niemczech jest ten sposob odzywiania juz od lat popularny. Wiele diet bazuje sie na Trennkost... Ale ja stosuje ta metode nie aby schudnac tylko w pierwszej kolejnosci aby sie zdrowo odzywiac. Jak ciebie to interesuje, znalazlam link jako przklad na jedna z ksiazek autorki Ursula Summ; http://wielkiezarcie.com/przepis38972.html Zachecam do wyprubowania - serdecznie pozdrawiam
Drogie Zarłoczki:)
.
Poszukuję przepisów na "zdrowe" ciasta, t.z. takie, które w swoim skłądzie zawierają na przykład jakieś warzywa (oprócz ciast marchewkowych, bo mam już kilka świetnych, sprawdzonych przepisów), płatki, kasze albo ziarna zbóż....
Uwielbiam piec ciasta, ale również staram się zdrowo odżywiać, dlatego pomyslałam sobie, że mogę od czasu do czasu robić takie właśnie ciacha
Proszę Was o jakiekolwiek sugestie i prozozycje (linki) przepisów. Ciasta z owocami odpadają, ponieważ jest ich tu całe mnóstwo i bez problemu można je znaleźć :) Pozdrawiam wszystkim cieplutko:))
może: http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/tort_ryzowy_mediterane/
Nie chodzi może o całe ciasto, bo pewnie do najzdrowszych nie należy, ale muesli jako zwieńczenie dzieła może sprawdzić się i na innych ciastach http://wielkiezarcie.com/przepis23765.html
"zdrowe ciasto". Wystarczy, że do każdego ciasta będziesz uzywać jak najmniej prztworzonych produktów. Czyli- tych wszystkich śmietan fixów, śnieżek, proszów, koncentrwtów, barwników w tubkach...
Np :Ciasto kruche - mąka+ cukier + masło. Mąka niezdrowa raczej nie jest- możesz użyć niekoniecznie pszennej. Cukier- zastąp miodem. A masło... -dobre masło jest zdrowe, gdyż zawiera łatwoprzyswajalne witaminy. Jeśli takie kruche ciasteczka polejemy syropem klonowym -(zawiera cenne dla zdrowia substancje, witaminy, aminokwasy i składniki mineralne. , jest on źródłem witaminy B1, żelaza i wapnia. A jeszcze posypiemy uprażonymi nasionami dyni, sezamu, słonecznika...Naprawdę niewiele trzeba, żeby nie zatruwać się :) I umiar to podstawa. W nadmiarze wszystko szkodzi.
czy białą mąkę można zastąpić mąką graham lub jakąś inną ciemną ?? jaki byście polecili przelicznik cukru na miód ? i nagle większość ciast zrobiłaby się zdrowa :)
http://wielkiezarcie.com/przepis31367.html
http://wielkiezarcie.com/przepis20518.html
Dziękuję Wam bardzo i czekam na jeszcze :))
,
Till, przepis na Twoje ciasto jest ciekawy - na pewno kiedys go zrobię, bo uwielbiam muesli
Tereso Marcjan, ten torcik ryżowy tez fajny, mimo, że nie z tych słodkich:),
Aniula27 - ciasto z płatkami owsianymi właśnie dzisiaj zrobiłam wg przepisu Nutelli - super! Jak zrobię fotki to zamieszczę
komentarz:)
Polecam ciasto z cukinia http://wielkiezarcie.com/przepis5607.html.
Lub ciasto Przedszkolak http://wielkiezarcie.com/przepis10015.html
Witaj!

Bardzo mnie cieszy, ze poruszylas ten temat! Niestety w WZ istnieje bardzo malo przepisow na "zdrowe ciasta" - tyle co kot naplakal
Dla mnie zaliczaja sie do zdrowych wypiekow nie tylko ciasta z dodatkami owocow, warzyw lub ziarenek i tym podobnych. Wazne jest w pierwszej kolejnosci jaka make sie uzywa - powinna byc przedewszystkim maka razowa! Poza tym wazne jest aby nie mieszac "bialek" z "weglowodami". To znaczy: dac tylko zoltko i nabial kwasny (maslanka, jogurt) lub slodka smietane, ktura juz ma tyle tluszczu w sobie ze zalicza sie do "neutralnych" tak samo jak maslo...
Ta kombinacja tych obu grup weglowodanow z neutralnymi bazuje na sposobie odzywiania "Trennkost" (w przetlumaczeniu z niemieckiego: dzielenie pokarmu). Dzieki tej kombinacji staja sie wypieki bardziej lekko strawne, szybciej zasycaja i co jest najwazniejsze nie zamieszczaja sie na naszych "cudnych biodrach" w formie tluszczu! W niemczech jest ten sposob odzywiania juz od lat popularny. Wiele diet bazuje sie na Trennkost... Ale ja stosuje ta metode nie aby schudnac tylko w pierwszej kolejnosci aby sie zdrowo odzywiac. Jak ciebie to interesuje, znalazlam link jako przklad na jedna z ksiazek autorki Ursula Summ; http://wielkiezarcie.com/przepis38972.html
Zachecam do wyprubowania - serdecznie pozdrawiam