Poszukuję przepisu na ciasto - a w zasadzie na krem (bo ciasto sobie mogę zrobić dowolne), w którym gotowało się śmietankę z czekoladą i potem ubijało. Być może nawet mam go w ulubionych - ale przeglądanie tak długiej listy nie bardzo mieści się w moich możliwościach czasowych. Coś mi się kołacze, że był to przepis alidab. A może Ave? A może kogoś zupełnie innego.
Koleżanka narobiła mi smaka, opowiadając jaki ona torcik robiła - pomyślałam, że może na święta....
Ja robię tak: na 600-700ml śmietanki 30% biorę 3 tabliczki czekolady (smak dowolny ), czekoladę traktuję tłuczkiem do mięsa (razem z opakowaniem) śmietankę przelewam do garnka stawiam na nieduży ogień i wsypuję potłuczoną czekoladę mieszam do rozpuszczenia, następnie na ok 12 godz. do lodówki (musi być mocno oziębiona) , dodaję 3 śmietanfixy i miksuję do odpowiedniej konsystencji.Krem jest b. dobry , nie jest zbyt słodki , lekki, nie rozlewa się , najlepiej smakuje z gorzką czekoladą.Ale można eksperymentować, robiłam też z czekoladą nadziewaną miętową i pomarańczową. Ta porcja starcza na dwukrotne przełożenie średniego biszkopta i "obsmarowanie " z wierzchu.
Poszukuję przepisu na ciasto - a w zasadzie na krem (bo ciasto sobie mogę zrobić dowolne), w którym gotowało się śmietankę z czekoladą i potem ubijało. Być może nawet mam go w ulubionych - ale przeglądanie tak długiej listy nie bardzo mieści się w moich możliwościach czasowych. Coś mi się kołacze, że był to przepis alidab. A może Ave? A może kogoś zupełnie innego.
Koleżanka narobiła mi smaka, opowiadając jaki ona torcik robiła - pomyślałam, że może na święta....
Znalazłam coś takiego http://wielkiezarcie.com/przepis7083.html , oraz inna masa ale też pyszna bo robilam http://wielkiezarcie.com/przepis24631.html
http://wielkiezarcie.com/przepis17132.html A moze taki Ci sie spodoba :)) ?
Ja robię tak: na 600-700ml śmietanki 30% biorę 3 tabliczki czekolady (smak dowolny ), czekoladę traktuję tłuczkiem do
mięsa (razem z opakowaniem) śmietankę przelewam do garnka stawiam na nieduży ogień i wsypuję potłuczoną czekoladę
mieszam do rozpuszczenia, następnie na ok 12 godz. do lodówki (musi być mocno oziębiona) , dodaję 3 śmietanfixy
i miksuję do odpowiedniej konsystencji.Krem jest b. dobry , nie jest zbyt słodki , lekki, nie rozlewa się , najlepiej smakuje
z gorzką czekoladą.Ale można eksperymentować, robiłam też z czekoladą nadziewaną miętową i pomarańczową. Ta porcja
starcza na dwukrotne przełożenie średniego biszkopta i "obsmarowanie " z wierzchu.
Hi, ja chyba wiem jaki Ty krem na mysli masz - Crem ganache - szukalam go dla Ciebie byly dwa przepsy tej samen osoby ale nie moge ich znalezc. Sorry.
Proszę http://wielkiezarcie.com/przepis20381.html
Myslę ze to jest przepis Shanna
a ja znalazłam taki torcik z przepyszną masą http://wielkiezarcie.com/przepis14914.html
http://wielkiezarcie.com/przepis14914.html aktywny:)
Dzięki za pomoc. Jak mnie smak nie opuści - coś wykombinuję na święta