Co zrobić z 2,5 litra mleka.Wczoraj mąż mi przywióżł mleczko od teściów prosto od krówek.Co mogę zrobić,oprócz masy kajmakowej do wafli.Może znacie jakiś fajowy przepis.Dzięki
http://wielkiezarcie.com/przepis15383.html Polecam swojskie mleko jak najbardziej do tego wskazane im tłustsze tym lepszy wychodzi, a serniczek jest naprawdę pyszny. :D
Ja bym zrobiła biały ser. Kiedy brałam mleko od sąsiadki to często robiłam. Niestety krowa jej zastrajkowała i mleka już nie daje. Mleko nie zagotowywać. Pozostawić w garnku aż się skwasi i zmieni konsystencję na taką gęstą. Ilość dni zależy od temperatury w miejscu gdzie stoi. Jak już jest dobrze skwaszone to ogrzewam w garnku aż bedzie trochę lekko gorące jak włożysz rękę. Żadko lekko zamieszać. Potem durszlak przykryś pieluchą. wlać na to podgrzane mleko. Zostawić aż odcieknie z niego serwatka. Najlepiej zostawic na noc i ser jest gotowy. Kiedyś robiłam bez pieluchy ale troszkę sera mi uciekało dziurkami w durszlaku.
Takie smaczne mleko - najlepiej wypic!!! Ja pije moja poranna kawe rozpuszczalna z mlekiem zamiast wody - pyszne! Przegotowane mleko trzyma sie dobry tydzien - zamrozic tez je mozesz (w nie przegotowanym stanie). Jesli jednach chcesz koniecznie cos zrobic to bardzo polecam ci ten przepis na zolty ser - super! http://wielkiezarcie.com/przepis38184.html lub wyprobuj moj przepis na ser http://wielkiezarcie.com/przepis38113.html Serdecznie pozdrawiam!
Co zrobić z 2,5 litra mleka.Wczoraj mąż mi przywióżł mleczko od teściów prosto od krówek.Co mogę zrobić,oprócz masy kajmakowej do wafli.Może znacie jakiś fajowy przepis.Dzięki
http://wielkiezarcie.com/przepis15383.html Polecam swojskie mleko jak najbardziej do tego wskazane im tłustsze tym lepszy wychodzi, a serniczek jest naprawdę pyszny. :D
A jak sie robi masę kajmakową kiedys robiłam ale juz zapomniałam mogłabyś podac przepis
Ja bym zrobiła biały ser. Kiedy brałam mleko od sąsiadki to często robiłam. Niestety krowa jej zastrajkowała i mleka już nie daje. Mleko nie zagotowywać. Pozostawić w garnku aż się skwasi i zmieni konsystencję na taką gęstą. Ilość dni zależy od temperatury w miejscu gdzie stoi. Jak już jest dobrze skwaszone to ogrzewam w garnku aż bedzie trochę lekko gorące jak włożysz rękę. Żadko lekko zamieszać. Potem durszlak przykryś pieluchą. wlać na to podgrzane mleko. Zostawić aż odcieknie z niego serwatka. Najlepiej zostawic na noc i ser jest gotowy. Kiedyś robiłam bez pieluchy ale troszkę sera mi uciekało dziurkami w durszlaku.
Polecam jogurt domowej roboty http://wielkiezarcie.com/przepis15643.html
Takie smaczne mleko - najlepiej wypic!!! Ja pije moja poranna kawe rozpuszczalna z mlekiem zamiast wody - pyszne! Przegotowane mleko trzyma sie dobry tydzien - zamrozic tez je mozesz (w nie przegotowanym stanie). Jesli jednach chcesz koniecznie cos zrobic to bardzo polecam ci ten przepis na zolty ser - super! http://wielkiezarcie.com/przepis38184.html lub wyprobuj moj przepis na ser http://wielkiezarcie.com/przepis38113.html Serdecznie pozdrawiam!