Witam, usilnie poszukuję przepiusu na lukier, oglądałam kiedyś jakiś program kulinarny i jak już chciałam zapisać na kartce to pamiętałam tylko jak się go robi, proporcje przepadły. Może ktoś z was pamięta lub zna taki przepis. Otóż: cukier puder woda 2 białka Cukier i wode włożyc do garnka i ogrzewać do rozpuszczenia, nastepnie zagotować, zrobić dość gęsty syrop. ubić białka na sztywno i wlewać powoli gorący syrop. Miksować, następnie miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą, miksować do uzyskania puszystej piany. Szybko rozsmarować na cieście jeszcze ciepły Ja zapisałam w kajeciku 20 dkg cukru i 10 ml wody ale nie mam bladego pojęcia czy tak ma być, jeżeli ktoś z was wie to prosze i informację pozdrawiam
Użytkownik Tercia napisał w wiadomości: > Witam, usilnie poszukuję przepiusu na lukier, oglądałam kiedyś jakiś program > kulinarny i jak już chciałam zapisać na kartce to pamiętałam tylko jak się go > robi, proporcje przepadły. Może ktoś z was pamięta lub zna taki przepis. > Otóż:cukier puderwoda2 białkaCukier i wode włożyc do garnka i ogrzewać > do rozpuszczenia, nastepnie zagotować, zrobić dość gęsty syrop.ubić białka na > sztywno i wlewać powoli gorący syrop. Miksować, następnie miskę umieścić nad > garnkiem z gotującą się wodą, miksować do uzyskania puszystej piany. Szybko > rozsmarować na cieście jeszcze ciepłyJa zapisałam w kajeciku 20 dkg cukru i 10 > ml wody ale nie mam bladego pojęcia czy tak ma być, jeżeli ktoś z was wie to > prosze i informację pozdrawiam
Czytałam w starym zeszycie z przepisami mojej mamy coś podobnego,nie pamiętam proporcji,ale to nie był lukier tylko krem do rurek z ciasta francuskiego-ponieważ te sztywne białka zaparza się no i tojest takie puszyste...i ma konsystencję kremu. Natomiast przepis na lukier alidab jest naprawdę świetny:)Korzystałam już nieraz i na babki i na sernik i do rogalików:)
Tak, masz rację, z tego robi sie gesty i puszysty krem, bardziej do ozdabiania tortów i nadziewania np rurek, niż do swiątecznych mazurków. A przepis alidab już mam w ulubionych i babeczka obowiązkowo bedzie na świeta pozdrawiam
Witam, usilnie poszukuję przepiusu na lukier, oglądałam kiedyś jakiś program kulinarny i jak już chciałam zapisać na kartce to pamiętałam tylko jak się go robi, proporcje przepadły. Może ktoś z was pamięta lub zna taki przepis.
Otóż:
cukier puder
woda
2 białka
Cukier i wode włożyc do garnka i ogrzewać do rozpuszczenia, nastepnie zagotować, zrobić dość gęsty syrop.
ubić białka na sztywno i wlewać powoli gorący syrop. Miksować, następnie miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą, miksować do uzyskania puszystej piany. Szybko rozsmarować na cieście jeszcze ciepły
Ja zapisałam w kajeciku 20 dkg cukru i 10 ml wody ale nie mam bladego pojęcia czy tak ma być, jeżeli ktoś z was wie to prosze i informację pozdrawiam
Użytkownik Tercia napisał w wiadomości:
> Witam, usilnie poszukuję przepiusu na lukier, oglądałam kiedyś jakiś program
> kulinarny i jak już chciałam zapisać na kartce to pamiętałam tylko jak się go
> robi, proporcje przepadły. Może ktoś z was pamięta lub zna taki przepis.
> Otóż:cukier puderwoda2 białkaCukier i wode włożyc do garnka i ogrzewać
> do rozpuszczenia, nastepnie zagotować, zrobić dość gęsty syrop.ubić białka na
> sztywno i wlewać powoli gorący syrop. Miksować, następnie miskę umieścić nad
> garnkiem z gotującą się wodą, miksować do uzyskania puszystej piany. Szybko
> rozsmarować na cieście jeszcze ciepłyJa zapisałam w kajeciku 20 dkg cukru i 10
> ml wody ale nie mam bladego pojęcia czy tak ma być, jeżeli ktoś z was wie to
> prosze i informację pozdrawiam
Poprawiam mam 100 ml wody
Ja robię bardzo prosty lukier na bazie gotowanej smietany, używam go do wielu ciast ...:)
http://wielkiezarcie.com/przepis21640.html
Podaje ci sprawdzony lukier .. pyszny ..!!http://wielkiezarcie.com/przepis22755.html
Podpowiadam .. przepis na pyszniutki lukier http://wielkiezarcie.com/przepis22755.html
Czytałam w starym zeszycie z przepisami mojej mamy coś podobnego,nie pamiętam proporcji,ale to nie był lukier tylko krem do rurek z ciasta francuskiego-ponieważ te sztywne białka zaparza się no i tojest takie puszyste...i ma konsystencję kremu.
Natomiast przepis na lukier alidab jest naprawdę świetny:)Korzystałam już nieraz i na babki i na sernik i do rogalików:)
Tak, masz rację, z tego robi sie gesty i puszysty krem, bardziej do ozdabiania tortów i nadziewania np rurek, niż do swiątecznych mazurków.
A przepis alidab już mam w ulubionych i babeczka obowiązkowo bedzie na świeta
pozdrawiam