Forum

Pomysł czy Problem?

Lukier na ciasto

  • Autor: Tercia Data: 2009-04-07 14:33:43

    Witam, usilnie poszukuję przepiusu na lukier, oglądałam kiedyś jakiś program kulinarny i jak już chciałam zapisać na kartce to pamiętałam tylko jak się go robi, proporcje przepadły. Może ktoś z was pamięta lub zna taki przepis.
    Otóż:
    cukier puder
    woda
    2 białka
    Cukier i wode włożyc do garnka i ogrzewać do rozpuszczenia, nastepnie zagotować, zrobić dość gęsty syrop.
    ubić białka na sztywno i wlewać powoli gorący syrop. Miksować, następnie miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą, miksować do uzyskania puszystej piany. Szybko rozsmarować na cieście jeszcze ciepły
    Ja zapisałam w kajeciku 20 dkg cukru i 10 ml wody ale nie mam bladego pojęcia czy tak ma być, jeżeli ktoś z was wie to prosze i informację pozdrawiam

  • Autor: Tercia Data: 2009-04-07 15:11:17

    Użytkownik Tercia napisał w wiadomości:
    > Witam, usilnie poszukuję przepiusu na lukier, oglądałam kiedyś jakiś program
    > kulinarny i jak już chciałam zapisać na kartce to pamiętałam tylko jak się go
    > robi, proporcje przepadły. Może ktoś z was pamięta lub zna taki przepis.
    > Otóż:cukier puderwoda2 białkaCukier i wode włożyc do garnka i ogrzewać
    > do rozpuszczenia, nastepnie zagotować, zrobić dość gęsty syrop.ubić białka na
    > sztywno i wlewać powoli gorący syrop. Miksować, następnie miskę umieścić nad
    > garnkiem z gotującą się wodą, miksować do uzyskania puszystej piany. Szybko
    > rozsmarować na cieście jeszcze ciepłyJa zapisałam w kajeciku 20 dkg cukru i 10
    > ml wody ale nie mam bladego pojęcia czy tak ma być, jeżeli ktoś z was wie to
    > prosze i informację pozdrawiam
     
    Poprawiam mam 100 ml wody

  • Autor: alidab Data: 2009-04-07 15:18:18

    Ja robię bardzo prosty lukier na bazie gotowanej smietany, używam go do wielu ciast ...:)
    http://wielkiezarcie.com/przepis21640.html

  • Autor: megi65 Data: 2009-04-07 15:59:21

    Podaje ci sprawdzony lukier .. pyszny ..!!http://wielkiezarcie.com/przepis22755.html

  • Autor: megi65 Data: 2009-04-07 16:03:30

    Podpowiadam .. przepis na pyszniutki lukier http://wielkiezarcie.com/przepis22755.html

  • Autor: justine75 Data: 2009-04-07 21:16:27

    Czytałam w starym zeszycie z przepisami mojej mamy coś podobnego,nie pamiętam proporcji,ale to nie był lukier tylko krem do rurek z ciasta francuskiego-ponieważ te sztywne białka zaparza się no i tojest takie puszyste...i ma konsystencję kremu.
    Natomiast przepis na lukier alidab jest naprawdę świetny:)Korzystałam już nieraz i na babki i na sernik i do rogalików:)

  • Autor: Tercia Data: 2009-04-08 00:28:12

    Tak, masz rację, z tego robi sie gesty i puszysty krem, bardziej do ozdabiania tortów i nadziewania np rurek, niż do swiątecznych mazurków.
    A przepis alidab już mam w ulubionych i babeczka obowiązkowo bedzie na świeta
    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu