Forum

Kuchenne porady

Co zrobić z wiórkami kokosowymi nasączonymi spirytusem?

  • Autor: corrado Data: 2009-04-11 20:30:48

    Robie likier kokosowy i mam zalane 20 dkg wiórków kokosowych spirytusem. Niedługo spirytus odsącze i... co dalej z tymi wiórkami? Na pewno będzie mozna je wykorzystac do jakiegos pysznego ciasta.
    Prosze zatem o wskazanie jakiegos prostego przepisu na kokosowe ciasto. Takiego do którego będo pasowały te wiórki z alkoholem.
    Dziekuję

  • Autor: ekkore Data: 2009-04-11 20:43:52

    Polecam to ciasto - ale nie wiem czy dobry pomysł na wykorzystanie alkoholu - poddanie obróbce termicznej spowoduje utratę mocy alkoholu. Sama musisz zadecydować
    http://wielkiezarcie.com/przepis22016.html

  • Autor: ekkore Data: 2009-04-11 20:48:01

    http://wielkiezarcie.com/przepis15573.html
    a to znalazłam wpisując w wyszukiwarkę rafaello - brzmi apetycznie, przynajmniej w wyobraźni z wiórkami nasączonymi alkoholem (czyli w wersji nie zmielonej, z wyczuwalnym kokosem). Do tego najzwyklejszy biszkopt

  • Autor: Rosa Data: 2009-04-12 06:52:37

    zawsze robię to ciasto gdy mam takie wiórki http://wielkiezarcie.com/przepis23530.html

  • Autor: Mika K Data: 2009-04-12 14:55:07

    Dam Ci dobra radę.Jesli bedziesz robić Rafaello to nie dawaj wszystkich wiórków nasączonych alkoholem bo nie będziesz nic czuć tylko alkohol.Wymieszaj je pół na pół ze zwykłymi wiórkami.Taka moja rada bo kiedyś też tak zrobiłam i można było się upić tym ciastem.Po wymieszaniu pół na pół było ok.Pozdrawiam.

  • Autor: hanah30 Data: 2009-04-12 18:05:26

    Jeżeli nie chcesz odrazu ich wykorzystać śmiało zakręć w słoik ja mam takie wiórki od 3 lat słoik chwycił a zakrętka zrobiła się wklęsła jak po pasteryzowaniu.

  • Autor: atek Data: 2009-04-12 20:22:21

    Nie wiem czy  w ogóle opłaca się z nimi cokolwiek robić. Jak kiedyś robiłam taką nalewkę / dodawało się później do tego nastawu mleko skondensowane , a właściwie odwrotnie to alkohol dodaje sie do mleka a nigdy odwrotnie   / to kokos po odsączeniu był do wyrzucenia. Zostały z niego "trociny" .
    A propos trzymania wiórków w słoiku trzy lata. Kokos jełczeje - zjełczały kokos smakuje jak mydło .

  • Autor: gitan Data: 2009-04-12 22:46:48

    http://wielkiezarcie.com/przepis.php?przepis=27298&ul=y
    szybko sie robi i jest pyszne

Przejdź do pełnej wersji serwisu