Forum

Kuchenne porady

Mam dużo żółtek:)

  • Autor: justine75 Data: 2009-04-21 12:13:56

    Doradzie mi cos,do czego potrzeba duzo zoltek,bez bialek...Mam mnostwo kaczych jajek,a z nich bialka sa dziwne i np biszkopt to taki kiepski,kluchowaty wychodzi.Kury tez sie niosa jak szalone...Ech,nie ma jajek-to klopot,a jak jest duzo to szkoda zeby sie zmarnowaly...Siedze i szukam czegos w przepisach,ale to szukanie igly w stogu siana...Pomozcie:)

  • Autor: madagaskar Data: 2009-04-21 12:46:32

    jeśli lubisz ajerkoniak (adwokat) to potrzeba tam aż 10 żółtek...:)

  • Autor: justine75 Data: 2009-04-21 13:15:20

    Dzieki Zupelnie nie pomyslalam o alkoholach...

  • Autor: gosiekb Data: 2009-04-21 18:35:25

    Mozesz upiec paczki :)

  • Autor: justine75 Data: 2009-04-21 18:45:31

    Pączki to tylko 5 jajek:(z większej ilości nie mam co robić bo mi zawsze końcówka przerasta i już nie są takie jak trzeba...Ale pomyślałam,że tego ajerkoniaku narobię-będzie jak znalazł jak nie na babskie pogaduszki to później do ciasta-tyle tu różnych super przepisów,do których potrzebny ajerkoniak:)No bo poza tym to tylko kruche i drożdżowe...
    A może ktoś wie,czy można same żółtka dawać do mięsa mielonego?

  • Autor: babsy Data: 2009-04-21 20:48:34

    Myślę, że można dodawać samo żółtko. Ja czasami dodaję samo białko do mielonego. Albo nie dodaję w ogóle jajka i też wychodzi. To "rozpadanie się" mielonego bez jajek to jakiś mit.

  • Autor: m.sosenka Data: 2009-04-22 08:24:32

    a moze upieczesz rogaliki? potrzeba 5 zółtek.. Pozdarwiam

    http://wielkiezarcie.com/przepis31488.html

  • Autor: till Data: 2009-04-22 09:15:43

    http://wielkiezarcie.com/przepis15365.html sześć żółtek, czyli niewiele, ale tyle też jest pracy :) polecam!

  • Autor: zielona53 Data: 2009-04-22 10:25:47

    Mozna zrobić faworki, kruche ciastka. Pozdrawiam

  • Autor: justine75 Data: 2009-04-22 11:50:36

    Dziekuje wszystkim za pomysly i serdecznie pozdrawiam:)

  • Autor: as Data: 2009-04-22 12:23:00

    Pewnie wiesz, że możesz zamrozić? Poporcjuj sobie na jakies ilości i potem na spokojnie wykożystaj przepisy, które ci tu podali.

  • Autor: justine75 Data: 2009-04-23 17:09:18

    Zupełnie zapomniałam,że można mrozić-ponieważ tylko o tym czytałam na WZ,a nigdy nie praktykowałam:)I to jest najlepszy pomysł-właśnie zamroziłam 50 żółtek,poporcjowałam po 5szt-bo najczęściej tyle do ciasta potrzeba,no i je zostawię na czarną godzinę.Narazie jaj mam opór...
    Pozdrawiam:))

  • Autor: as Data: 2009-04-23 21:30:38

    Cieszę się, że mogłam pomóc. Ostatnio na temat mrożenia żółtek czy białek było dużo tematów i napisałam tak od niechcenia i jednak sie przydało. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu