Doradzie mi cos,do czego potrzeba duzo zoltek,bez bialek...Mam mnostwo kaczych jajek,a z nich bialka sa dziwne i np biszkopt to taki kiepski,kluchowaty wychodzi.Kury tez sie niosa jak szalone...Ech,nie ma jajek-to klopot,a jak jest duzo to szkoda zeby sie zmarnowaly...Siedze i szukam czegos w przepisach,ale to szukanie igly w stogu siana...Pomozcie:)
Pączki to tylko 5 jajek:(z większej ilości nie mam co robić bo mi zawsze końcówka przerasta i już nie są takie jak trzeba...Ale pomyślałam,że tego ajerkoniaku narobię-będzie jak znalazł jak nie na babskie pogaduszki to później do ciasta-tyle tu różnych super przepisów,do których potrzebny ajerkoniak:)No bo poza tym to tylko kruche i drożdżowe... A może ktoś wie,czy można same żółtka dawać do mięsa mielonego?
Myślę, że można dodawać samo żółtko. Ja czasami dodaję samo białko do mielonego. Albo nie dodaję w ogóle jajka i też wychodzi. To "rozpadanie się" mielonego bez jajek to jakiś mit.
Zupełnie zapomniałam,że można mrozić-ponieważ tylko o tym czytałam na WZ,a nigdy nie praktykowałam:)I to jest najlepszy pomysł-właśnie zamroziłam 50 żółtek,poporcjowałam po 5szt-bo najczęściej tyle do ciasta potrzeba,no i je zostawię na czarną godzinę.Narazie jaj mam opór... Pozdrawiam:))
Doradzie mi cos,do czego potrzeba duzo zoltek,bez bialek...Mam mnostwo kaczych jajek,a z nich bialka sa dziwne i np biszkopt to taki kiepski,kluchowaty wychodzi.Kury tez sie niosa jak szalone...Ech,nie ma jajek-to klopot,a jak jest duzo to szkoda zeby sie zmarnowaly...Siedze i szukam czegos w przepisach,ale to szukanie igly w stogu siana...Pomozcie:)
jeśli lubisz ajerkoniak (adwokat) to potrzeba tam aż 10 żółtek...:)
Dzieki
Zupelnie nie pomyslalam o alkoholach...
Mozesz upiec paczki :)
Pączki to tylko 5 jajek:(z większej ilości nie mam co robić bo mi zawsze końcówka przerasta i już nie są takie jak trzeba...Ale pomyślałam,że tego ajerkoniaku narobię-będzie jak znalazł jak nie na babskie pogaduszki to później do ciasta-tyle tu różnych super przepisów,do których potrzebny ajerkoniak:)No bo poza tym to tylko kruche i drożdżowe...
A może ktoś wie,czy można same żółtka dawać do mięsa mielonego?
Myślę, że można dodawać samo żółtko. Ja czasami dodaję samo białko do mielonego. Albo nie dodaję w ogóle jajka i też wychodzi. To "rozpadanie się" mielonego bez jajek to jakiś mit.
a moze upieczesz rogaliki? potrzeba 5 zółtek.. Pozdarwiam
http://wielkiezarcie.com/przepis31488.html
http://wielkiezarcie.com/przepis15365.html sześć żółtek, czyli niewiele, ale tyle też jest pracy :) polecam!
Mozna zrobić faworki, kruche ciastka. Pozdrawiam
Dziekuje wszystkim za pomysly i serdecznie pozdrawiam:)
Pewnie wiesz, że możesz zamrozić? Poporcjuj sobie na jakies ilości i potem na spokojnie wykożystaj przepisy, które ci tu podali.
Zupełnie zapomniałam,że można mrozić-ponieważ tylko o tym czytałam na WZ,a nigdy nie praktykowałam:)I to jest najlepszy pomysł-właśnie zamroziłam 50 żółtek,poporcjowałam po 5szt-bo najczęściej tyle do ciasta potrzeba,no i je zostawię na czarną godzinę.Narazie jaj mam opór...
Pozdrawiam:))
Cieszę się, że mogłam pomóc. Ostatnio na temat mrożenia żółtek czy białek było dużo tematów i napisałam tak od niechcenia i jednak sie przydało.