Forum

Kuchenne porady

Szukam przepisu na smaczną zupkę cebulową:)

• Autor: Juta Data: 2009-05-19 18:47:58

• Autor: till Data: 2009-05-19 19:01:15

http://wielkiezarcie.com/przepis21675.html moim zdaniem jest smaczna :)

• Autor: asiaff Data: 2009-05-19 19:07:10

Ja polecam tą ,naprawde pyszna tylko cebuli daje mniej http://wielkiezarcie.com/przepis6959.html

• Autor: Wkn Data: 2009-05-19 22:52:25

Bardzo lubię zupę cebulowo-borowikową. Ale ona jest, co tu dużo kryć, dość sezonowa. Chociaż... można do niej przecież wykorzystać borowiki mrożone, ale koniecznie w cienkich plastrach.
    Nie potrafię teraz z głowy podać dokładnych składników i proporcji, ale zdarzyło mi się ugotować ten rodzaj zupy w wersji białej - ze śmietaną oraz w wersji czerwonej z przecierem ze świeżych pomidorów.
    W obu główną rolę odgrywały podsmażone na złotobrązowo cienkie paski cebuli oraz cienkie plastry borowików. Do tego teoretycznie powinno się podawać groszek ptysiowy domowej roboty lub grzanki paprykowe. Oczywiście nie chciało mi się i podałam chrupiące spore bagietkowe grzanki z piekarnika - maślane oczywiście.

• Autor: julcia40 Data: 2009-05-20 00:41:02

Ja mam dobry sposob na zupe cebulowa.Szybka ,latwa i przepyszna Wlaczyc piekarnik na 200 c.2 cebule pokroic w paski i podsamazyc na masle az sie zeszkli ,dodac wode ,kostke bulionowa ,pokrojona  natke pietruszki i chwilke pogotowac,doprawic do smaku.Nie wiem jak takie naczynie sie nazywa ,zdaje mi sie ,ze kokilki ,chodzi mi o jakas miseczke ,ktora mozna wsadzic do piekarnika.Do miseczki ,wbic surowe jajko ,zalac zupa ,a na wierzchu polozyc kawalki bagietki ,albo chleba tostowegoi posypac zoltym serem i zapiec w piekarniku pyszne

• Autor: kokliko Data: 2009-05-20 01:10:47

Podaje Ci przepis na bardzo dobra alzacka zupe cebulowa "Zewelsupp", oczywiscie wedlug mnie na tyle dobra, ze z przyjemnoscia
    podaje.
    Potrzeba: 50g masla
                   3 sredniej wielkosci cebule
                  2 lyzeczki maki
                  1 litr wody
                  5O gr utartego sera szwajcarskiego
                  1 lyzka smietany
                  1 zoltko
                  sol do smaku

Podsmazyc  pokrojona cebule na zloto ,albo brazowo (byle nie na czarno!), podsypac przesiana maka, wlac wode, posolic, gotowac okolo 15 minut. Rozbeltac w miseczce zoltko ze smietana i tartym serem, dodac do garnka z goraco zupa. Nie gotowac!
    Mozna rowniez wedlug innej wersji, tzn bez smietany i bez zoltka, ale to juz bedzie zupa francuska, podwojna ilosc cebuli ugotowana na bulionie plus pol szklanki  wina. Potem w indywidualne miseczki,na zupe grzanki z chleba , a na grzanki tarty ser.
    I cale towarzystwo pod grill do piekarnika na pare minut.

Wersja alzacka ma to do siebie, ze jest bardziej prosta a rownie smakowita.

• Autor: smakosia Data: 2009-05-20 10:16:16

Kiedyś jadłam przepyszną zupę cebulową u mojej znajomej. Na koniec (w tajemnicy ) powiedziała mi, że wyjątkowość tej zupy tkwi w szczególach - dodaniu białego wina i...(tutaj niespodzianka) odrobiny świerzo startej gałki muszkatołowej.

• Autor: Wkn Data: 2009-05-20 10:17:28

To całkiem prawdopodobne. Gałka muszkatołowa bardzo dobrze komponuje się z serami i cebulą!

Przejdź do pełnej wersji serwisu