Forum

Kuchenne porady

urodzinowy gril na działce

• Autor: asieksza Data: 2009-06-30 21:14:45

W sobotę szykuję mojego urodzinowego grilka na działce, bez gazu prądu, lodówki. Pomysł na mięska jużmam.Zastanawiam się nad sałatkami ( wszelkie majonezowe w ten upał chyba odpadają ) i ciastem ( mam ochotę upiec mufiinki ale i jeszcze coś wykwintniejszego ale pojęcia nie wiem co bo wszelkie ciasta z masami odpadają ). Liczę na Was

• Autor: mysha2006 Data: 2009-06-30 21:49:44

Ja polecam Ci tą sałatkę http://wielkiezarcie.com/przepis15777.html oraz takie ciacho http://wielkiezarcie.com/przepis3256.html

• Autor: Wkn Data: 2009-06-30 21:52:19

Proponowana przez Ciebie tarta owocowa zapowiada się przepysznie!

• Autor: mysha2006 Data: 2009-07-05 10:53:34

Ona jest bardzo przepyszna:)

• Autor: Wkn Data: 2009-07-13 21:20:44

Zrobiłam tartę z mieszanymi owocami:
    za pierwszym razem z truskawkami, agrestem, czereśniami i borówką kanadyjską, dając wieeelkie jajo i 250 g margaryny - ciasto wyszło baardzo miękkie i po upieczeniu nieco zdeformowane, ale pyyyszne, przepyyszne
    za drugim razem upiekłam tartę według przepisu dając truskawki, agrest, czereśnie i śliwki
    Obie wersje rewelacyjne, ale jedno jest pewne - pozostanę przy mieszanych owocach! I te czereśnie, ach - w końcu znalazłam dla nich doskonałą smakową szatę.
    Dziękuję za przepis! Jutro piekę znowu.

• Autor: Wkn Data: 2009-06-30 21:51:07

Przede wszystkim zaopatrz się w wiadra i michy, do których wlejesz zimną wodę z kranu lub ze studni i będziesz ją wymieniać do jakiś czas, aby skutecznie schładzać w niej wodę, napoje gazowane, soki i piwo. Zdaje się, że od czwartku zapowiadają upały.
    Aha, do takiej michy z zimną wodą możesz wsadzić butlę z gotowym majonezowo-jogurtowym sosem do sałat. Polejesz przed podaniem - sos nie skwaśnieje, a sałata nie sflaczeje :)
    Co do ciast - teraz jest sezon na jagody. Jeśli będziesz miała przed południem trochę czasu na wykonanie szybkiego ciasta drożdżowego z jagodami, malinami i kruszonką, goście na pewno docenią prosty, lecz pyszny pachnący świeży wypiek. Doskonale pasujący do upalnych dni. Poza tym kruszonka nie rozjedzie Ci się w upale. Tylko nie lukruj :)
    Możesz zrobić zwykłe krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą, posmarowane przed pieczeniem żółtkiem dla koloru, a po wystygnięciu posypane cukrem pudrem.
    Kup czereśnie, morele, ostatnie dorodne słodkie truskawy, kiście porzeczek.
    Będzie prosto i pięknie :) Powodzenia i smacznego!

• Autor: asieksza Data: 2009-07-01 08:56:43

dzięki za podpowiedzi. Chyba się skuszę na te grecką sałatkę, robiłam kiedyś podobną tyle, że ze śmietaną.  Tarta z truskawkami wygląda przepysznie i te komentarze. Truskawek jeszcze na działeczce trochę jeszcze mamy . Drożdżówka z owocami to też fajny pomysł tym bardziej, że w piątek jestem do 22.00 w pracy więc nie za bardzo jest czas coś przygotować żeby było świeżutkie a drożdżówkę czasem robię taką co to się na noc do lodówki wstawia a rano piecze więc można by zasypać w piątek. Z owocami to się zastanawiam bo chcemy tam troszkę posiedzieć a owoce w miseczce na słoneczku po jakimś czasie chyba nie najlepiej by wyglądały, a u nas na działce i truskawki i wisienki i porzeczki są ogólnie dostępne. Dzięki wielkie

• Autor: Basienkaa0 Data: 2009-07-01 13:13:12

a jakie mięsko robisz???bo też mam w sobotę grilowe przyjecie /niekoniecznie urodzinowe:))/???
    A ja jeszcze na grilu ogrzewama szelkiego rodzaju pierogi, smaczne sa:))

• Autor: asieksza Data: 2009-07-02 07:22:41

Będą mięska różniste - szaszłyczki - pierś kurczaczka, papryka, cebulka, pieczarki, boczuś, karkóweczka zamarynowana w oleju soku z cytryny i jakiejś przyprawie ( najczęściej używam gyros lub przyprawy do drobiu chyba kamisa , ma w swoim składzie suszone pomidory ), skrzydełka z drobiu, jak jeszcze odgrzebię w zamrażarce to może będzie swojska kaszaneczka.

• Autor: monia7301 Data: 2009-07-02 07:54:22

Może do mięs kiszona sałata ? Jest pyszna i będzie to coś innego . http://wielkiezarcie.com/przepis32829.html

• Autor: asieksza Data: 2009-07-04 08:43:15

A co podać do picia ? Większość raczej nie pijąca bo albo nie mogą ze względu na zdrowie albo kierowcy. Mrożona herbata chyba będzie lepsza od ciepłej

• Autor: asieksza Data: 2009-07-04 20:00:36

No i po imprezce. Ogromne dzięki za podpowiedź zwłaszcza za przepisik na tartę truskawkową. Coś pysznego, jako jedyne z trzech ciast zniknęła w całości

• Autor: mysha2006 Data: 2009-07-05 10:53:15

Wiedziałam, że będzie smakowała:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu