Forum

Kuchenne porady

coś z niczego

  • Autor: asieksza Data: 2009-08-19 00:55:41

    Macie jakieś pomysły na wykorzystanie np niezbyt świeżego chleba, resztek ziemniaków z obiadu, mięska i warzyw z rosołku. U mnie w sobotni poranek okazało się, że brakuje świeżego chleba ( był chyba taki dwudniowy) Rozbełtałam jajka z mlekiem, wymoczyłam w tym chlebuś i obsmażyłam na masełku. posypałam startym żółtym serem i jeszcze chwilę potrzymałam na patelni żeby się stopił, Na to pomidorek i sos tzatzyki Mniam. Mięsko z zupki najczęściej wykorzystuję na potrawkę na kolacje. Macie jakieś sposoby żeby jedzenie się nie marnowało, bo u mnie zawsze coś zostaje a potem wyrzucam. O w lodówce mam np wiejski twaróg ale już kilkudniowy, zal wyrzucić a zjeść już chyba nie można i chyba wyląduje w koszu.

  • Autor: ekkore Data: 2009-08-19 09:27:57

    Na resztki serowo - twarogowe polecam to http://wielkiezarcie.com/recipe30140.html. Jeżeli nie lubicie szpinaku - zawsze można go pominąć i wykonać coś w rodzaju carbonary. A makaron nie musi być tasiemkami - każdy inny też sie nada.

    Z resztek rosołowych robię pasztet http://wielkiezarcie.com/recipe28078.html. Właśnie dzisiaj rozmroziłam resztki - wieczorem bedzie pyszny pasztecik gotowy.

  • Autor: oriona Data: 2009-08-19 11:45:03

    http://wielkiezarcie.com/recipe30140.html

  • Autor: oriona Data: 2009-08-19 11:48:55

    http://wielkiezarcie.com/recipe28078.html

  • Autor: Aoede Data: 2009-08-19 09:43:37

    Na mięso po rosole polecam http://wielkiezarcie.com/recipe47995.html

    lub http://wielkiezarcie.com/recipe47144.html

  • Autor: ulla* Data: 2009-08-19 09:53:00

    np. http://wielkiezarcie.com/recipe42193.html ,kiedy zostaną ziemniaki i mam twaróg.

  • Autor: asiula76 Data: 2009-08-19 10:12:18

    Ja z mieska po rosole robie przepyszne pierogi.Dodaje posiekana i podsmazona cebulke,oczywiscie wszystkie warzywa z rosolu rowniez.Sa pycha.

  • Autor: asiaff Data: 2009-08-19 13:34:58

    Pomysł na to,co można zrobić z kilkudniowego twarogu
    http://wielkiezarcie.com/recipe16396.html

  • Autor: asiaff Data: 2009-08-19 13:54:19

    Fajny przepis na kotleciki z chleba
    http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1684
    Czerstwy chleb często kroje na kawałki i obsmażam na maśle,robie z nich grzanki które póżniej moje dzieci pochłaniają jako zakąske zamiast chipsów lub paluszków.

  • Autor: as Data: 2009-08-19 15:15:52

    Moje potrawy z resztek nie sza może wymyslne ale smaczne.

    1. Chleb żadko mi zostaje ale mam na niego takie propozycje:

    - jajko roztrzepać z sola pieprzem i magą. Maczać w nim chleb z obu stron i smarzyc na patelni. Jeść sam lub polożyć na niego umieszany z solą i smietana twaróg.

    - tosty posmarowane samym masełkiem lub twarożekiem lub czym kto chce

    - grzanki: kromkę posmarować cieniutko masłem lub margaryna na to wedlina i żółty ser i krótko podgrzać w mikrofali lub zapiec w piekarniku.

    2. Ziemniaki najczęściej są u mnie tłuczone więc robię tak:

    - ziemniaki schować na noc do lodówki by się nie zepsuły. W rondelku rozpuścić malutka ilość margaryny tak by całe dno było mokre. Ziemniaki jeszcze raz np ręką pożądnie wygnieść na papkę. Wyłożyć do natłuszczonego rondelka. Ladnie ugnieść ręką lub łyżką i zapiec w piekarniku. Podawać z umieszanym twarogiem, piurkami cebuli i kefirem.

    - ziemniaki całe pokroić w plastry i potrzepać vegetą. Podsmarzyć mięso mielone doprawione przyprawą do mięsa. Dać na ziemniaki. Posmarzyć grzyby np pieczarki z cebulką. dodać kostkę rosołową lub grzybową i dac na mięso. Dać druga warstwę plasterków ziemniaków. Na to dać starty żółty ser. Potrzepać solą. Przed daniem sera można najpierw polać smietaną.

    3. Twaróg o takim jak piszesz jeżeli nie jest wymieszany z niczym to robie tak:

    - na patelni roztopić troszkę masełka. Dać na to twaróg i smarzyc aż stanie się taki ciągliwym. mozna doprawic tylko solą. mi smakował wymieszany z konserwa mięsną. Można przyprawić jak się lubi.

    4. Mięso z rosołu zjada mąż ale kiedyś robiłam tak:

    - zrobic sosik, wrzucić do niego obrane z kości i podrobione mięsko. Podawać z ziemniakami

  • Autor: kordaszka Data: 2009-08-19 21:01:05

     Resztki ugotowanego, pieczonego, smażonego lub grillowanego  kurczaka przerabiam na paste do pieczywa - miesko drobniutko siekam, dodaję majonez, troszkę musztardy, sól,pieprz do smaku. Najbarzdiej lubimy ze świeżą bułką i pomidorkiem mniam, mniam 

  • Autor: skopolendra Data: 2009-08-20 14:59:37

    z resztek wedlin robie grubaski:

Przejdź do pełnej wersji serwisu