Forum

Gawędy o jedzeniu

a to BORÓWKI właśnie

  • Autor: agafi9 Data: 2010-02-03 11:16:13

    Jako osoba dość aktywna kulinarnie otrzymałam jakiś czas temu sporą ilość zamrożonych borówek (nie jagód, nie żurawin - a borówek właśnie). Właściwie - przyznać się muszę - dostałam je w postaci surowej, ale byłam akurat tak zajęta, że jedyne, co mi przyszło wtedy do głowy - to popakować je w woreczki i zamrozić.
    Teraz jednak moje borówy nadal wylegują się w zamrażalce, a ja zaczynam planować, co z nimi zrobić. Wiem, że robi się z nich przetwory, stosuje jako dodatek do mięs. Moze znacie jakieś fajne przepisy?
    A może ktoś zna przepis na fajne ciasto z borówkami? Teraz, kiedy za oknem biało i mróz, takie ciacho - to byłoby coś!
    Proszę o pomoc

  • Autor: tineczka Data: 2010-02-03 15:18:00

    moze z mojego przepisu skorzystasz
    http://wielkiezarcie.com/recipe37568.html

  • Autor: as Data: 2010-02-03 16:35:19

    Nie wiem czy to dla ciebie fajne ciasto ale polecam mój placek. Robiłam z różnymi owocami z borówkami też i był super http://wielkiezarcie.com/recipe42451.html

  • Autor: agafi9 Data: 2010-02-03 16:47:57

    Placek z borówkami... - już czuję jak pachnie. Od razu zabrałabym się do roboty, gdyby nie to, że borówki do placka muszę rozmrozić(inaczej na pewno opadną). Dziekuję za przepis
    Tineczko, a jakie zastosowanie mają u Ciebie tak zrobione borówki? Jako dżem po prostu? Jako dodatek do mięsa?

  • Autor: agafi9 Data: 2010-02-03 16:50:04

    Chociaż nie jestem pewna, as, czy ty masz na mysli jagody(czarne borówki) czy borówki, o których ja myślę (czerwone owoce).
    Ale tak czy inaczej - pomysł na placek jest dobry

  • Autor: as Data: 2010-02-03 17:41:32

    U nas borówki są ciemno fioletowe. ja mam wątpliwości ale mój tata się upiera, ze to są borówki. U nas każdy tak na nie mówi. Jeżeli chodzi o mój placek to chyba ze wszystkimi owocami się uda. W moim profilu są jeszcze 2 placki jako modyfikacja tego ale bez owoców. Są łatwe, szybkie. Mi zawsze wychodzą.

  • Autor: tineczka Data: 2010-02-04 13:50:25

    Ja mowie  jagody na ciemne i borowki na czerwone:)

  • Autor: jareksz Data: 2010-02-03 19:54:51

    Użytkownik agafi9 napisał w wiadomości:
    > Chociaż nie jestem pewna, as, czy ty masz na mysli jagody(czarne
    > borówki) czy borówki, o których ja myślę (czerwone
    > owoce).Ale tak czy inaczej - pomysł na placek jest dobry

    :)
    http://artur.czesak.webpark.pl/Stronica/borowki.html

  • Autor: tineczka Data: 2010-02-04 13:17:12

    Tak, jako dodatek do mies i innych dan. Wczoraj wstawilam przepis na rolade z borowkami, to naprawde pycha:)
    http://wielkiezarcie.com/recipe55847.html

  • Autor: agafi9 Data: 2010-02-04 17:48:19

    Ah, Tineczko, co za rolada! Kwaskowate borówki ze słodkim kremem muszą dawać wspaniały efekt - zrobię oczywiście.
    A w słoikach - jak już pisałam - borówy przerobione zgodnie z Twoim przepisem. Doskonałe - dziś wypróbowane na obiad nieco ze szwedzka - z pulpetami drobiowymi. Bardzo w moim guście smakowym - chociaż dziecko powiedziało: "Mięsko i dżemik?, bleee"
    Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: tineczka Data: 2010-02-06 16:00:06

    Agafi, daj koniecznie znac, jak zrobisz rolade. U mnie nie da sie schowac ani jednego kawalka:) Fajnie sobie pokomponowalas borowki do pulpetow, czuje smak na jezyku i to jest bardzo po szwedzku:)
    Dziecko sie moze nauczy?
    Buziaczki

Przejdź do pełnej wersji serwisu