Jako osoba dość aktywna kulinarnie otrzymałam jakiś czas temu sporą ilość zamrożonych borówek (nie jagód, nie żurawin - a borówek właśnie). Właściwie - przyznać się muszę - dostałam je w postaci surowej, ale byłam akurat tak zajęta, że jedyne, co mi przyszło wtedy do głowy - to popakować je w woreczki i zamrozić. Teraz jednak moje borówy nadal wylegują się w zamrażalce, a ja zaczynam planować, co z nimi zrobić. Wiem, że robi się z nich przetwory, stosuje jako dodatek do mięs. Moze znacie jakieś fajne przepisy? A może ktoś zna przepis na fajne ciasto z borówkami? Teraz, kiedy za oknem biało i mróz, takie ciacho - to byłoby coś! Proszę o pomoc
Placek z borówkami... - już czuję jak pachnie. Od razu zabrałabym się do roboty, gdyby nie to, że borówki do placka muszę rozmrozić(inaczej na pewno opadną). Dziekuję za przepis Tineczko, a jakie zastosowanie mają u Ciebie tak zrobione borówki? Jako dżem po prostu? Jako dodatek do mięsa?
Chociaż nie jestem pewna, as, czy ty masz na mysli jagody(czarne borówki) czy borówki, o których ja myślę (czerwone owoce). Ale tak czy inaczej - pomysł na placek jest dobry
U nas borówki są ciemno fioletowe. ja mam wątpliwości ale mój tata się upiera, ze to są borówki. U nas każdy tak na nie mówi. Jeżeli chodzi o mój placek to chyba ze wszystkimi owocami się uda. W moim profilu są jeszcze 2 placki jako modyfikacja tego ale bez owoców. Są łatwe, szybkie. Mi zawsze wychodzą.
Użytkownik agafi9 napisał w wiadomości: > Chociaż nie jestem pewna, as, czy ty masz na mysli jagody(czarne > borówki) czy borówki, o których ja myślę (czerwone > owoce).Ale tak czy inaczej - pomysł na placek jest dobry
Ah, Tineczko, co za rolada! Kwaskowate borówki ze słodkim kremem muszą dawać wspaniały efekt - zrobię oczywiście. A w słoikach - jak już pisałam - borówy przerobione zgodnie z Twoim przepisem. Doskonałe - dziś wypróbowane na obiad nieco ze szwedzka - z pulpetami drobiowymi. Bardzo w moim guście smakowym - chociaż dziecko powiedziało: "Mięsko i dżemik?, bleee" Pozdrawiam serdecznie
Agafi, daj koniecznie znac, jak zrobisz rolade. U mnie nie da sie schowac ani jednego kawalka:) Fajnie sobie pokomponowalas borowki do pulpetow, czuje smak na jezyku i to jest bardzo po szwedzku:) Dziecko sie moze nauczy? Buziaczki
Jako osoba dość aktywna kulinarnie otrzymałam jakiś czas temu sporą ilość zamrożonych borówek (nie jagód, nie żurawin - a borówek właśnie). Właściwie - przyznać się muszę - dostałam je w postaci surowej, ale byłam akurat tak zajęta, że jedyne, co mi przyszło wtedy do głowy - to popakować je w woreczki i zamrozić.
Teraz jednak moje borówy nadal wylegują się w zamrażalce, a ja zaczynam planować, co z nimi zrobić. Wiem, że robi się z nich przetwory, stosuje jako dodatek do mięs. Moze znacie jakieś fajne przepisy?
A może ktoś zna przepis na fajne ciasto z borówkami? Teraz, kiedy za oknem biało i mróz, takie ciacho - to byłoby coś!
Proszę o pomoc
moze z mojego przepisu skorzystasz
http://wielkiezarcie.com/recipe37568.html
Nie wiem czy to dla ciebie fajne ciasto ale polecam mój placek. Robiłam z różnymi owocami z borówkami też i był super http://wielkiezarcie.com/recipe42451.html
Placek z borówkami... - już czuję jak pachnie. Od razu zabrałabym się do roboty, gdyby nie to, że borówki do placka muszę rozmrozić(inaczej na pewno opadną). Dziekuję za przepis
Tineczko, a jakie zastosowanie mają u Ciebie tak zrobione borówki? Jako dżem po prostu? Jako dodatek do mięsa?
Chociaż nie jestem pewna, as, czy ty masz na mysli jagody(czarne borówki) czy borówki, o których ja myślę (czerwone owoce).
Ale tak czy inaczej - pomysł na placek jest dobry
U nas borówki są ciemno fioletowe. ja mam wątpliwości ale mój tata się upiera, ze to są borówki. U nas każdy tak na nie mówi. Jeżeli chodzi o mój placek to chyba ze wszystkimi owocami się uda. W moim profilu są jeszcze 2 placki jako modyfikacja tego ale bez owoców. Są łatwe, szybkie. Mi zawsze wychodzą.
Ja mowie jagody na ciemne i borowki na czerwone:)
Użytkownik agafi9 napisał w wiadomości:
> Chociaż nie jestem pewna, as, czy ty masz na mysli jagody(czarne
> borówki) czy borówki, o których ja myślę (czerwone
> owoce).Ale tak czy inaczej - pomysł na placek jest dobry
:)
http://artur.czesak.webpark.pl/Stronica/borowki.html
Tak, jako dodatek do mies i innych dan. Wczoraj wstawilam przepis na rolade z borowkami, to naprawde pycha:)
http://wielkiezarcie.com/recipe55847.html
Ah, Tineczko, co za rolada! Kwaskowate borówki ze słodkim kremem muszą dawać wspaniały efekt - zrobię oczywiście.
A w słoikach - jak już pisałam - borówy przerobione zgodnie z Twoim przepisem. Doskonałe - dziś wypróbowane na obiad nieco ze szwedzka - z pulpetami drobiowymi. Bardzo w moim guście smakowym - chociaż dziecko powiedziało: "Mięsko i dżemik?, bleee"
Pozdrawiam serdecznie
Agafi, daj koniecznie znac, jak zrobisz rolade. U mnie nie da sie schowac ani jednego kawalka:) Fajnie sobie pokomponowalas borowki do pulpetow, czuje smak na jezyku i to jest bardzo po szwedzku:)
Dziecko sie moze nauczy?
Buziaczki