Forum

Kuchenne porady

Kolacja dla 16-osób

  • Autor: pavett Data: 2010-05-11 16:06:34

    Mam prośbę macie może jakies pomysły na kolację dla 16-osób ale takiego niezbyt " wyrafinowanego" bo będą też osoby starsze-marudzące.
    Błagam pomóżcie.

  • Autor: W-zetka Data: 2010-05-11 16:22:43

    Pavett, a z jakiej okazji jest tak kolacja? - łatwiej jest w ten sposób dobrać potrawy.

  • Autor: pavett Data: 2010-05-11 16:49:00

    Jest 10 rocznica smierci dziadka i zjeżdża się rodzina no i po mszy chcialam ich zaprosić ale na coś więcej niż tylko kawa i ciasto zwlaszcza że kilka osób przyjedźie z daleka.
    Ale nie chciałabym też spędzić w kuchni 2 czy 3 dni

  • Autor: W-zetka Data: 2010-05-11 16:50:30

    Ja upiekłam dzisiaj faszerowane mięsem cukinie. Efektownie się prezentują i wcale nie wymagają wiele pracy, a smakowały nawet osobom, które zarzekały się, że nie lubią cukini. Dobrze się sprawdzają niezbyt wyrafinowane bułeczki- cebulaki - jako przekąska. Słodkości... ciasto toffi- bez pieczenia - podbija serca wszystkich ;). W ramach domowego (i przy okazji sezonowego) akcentu- krucha tarta z rabarbarem . Taka prawdziwa, "babcina" :)... Och i sałatka gyros- u mnie robi furrorę na każdym spotkaniu :)... a może np. kurczak pieczony (na butelce piwa...;))... albo porcja mięsa pieczona w piwie z czosnkiem? (piwa wcale nie czuć, a sprawia, że mięso jest bardzo kruche). Powodzenia!

  • Autor: W-zetka Data: 2010-05-11 17:01:57

    Kurczak w maślance:

    Składniki:
    12 podudzi z kurczaka (ok. 1, 25 kg)
    500 ml maślanki
    60 ml+ 2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku- zgniecione nożem i obrane
    1 łyżka świezo zmiazdzonych ziaren pieprzu
    1 i 1/2 łyzeczki soli

    Przygotowanie:
    Mięso włożyć do mocnej torby foliowej, zalać maślanką i 60 ml oleju. Dodać czosnek, pieprz i sól. Dokładnie obtoczyć mięso w marynacie. Torbę z mięsem włozyć do lodówki na całą noc lub pozostawić na blacie na 30 min- do 2 godz.
    Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, mięso wyjąć z torby i dokładnie otrząsając je z nadmiaru marynaty ułożyć na blasze wyłozonej folią aluminiową. Pokropić kawałki kurczaka pozostałym olejem i piec ok. 30 min do zrumienienia (uważając, aby go nie przesuszyć).

    ...albo golonka zapiekana w kapuście kiszonej... choć to trochę niesezonowo, ale pysznie ;)... No i teraz chodzą mi po głowie przepisy na taakie pyszności... Co za temat "wywołałaś"....

  • Autor: pavett Data: 2010-05-11 17:02:24

    Dzięki te cukinie to fajny pomysł.
    Ale za każdy nastepny też będę wdzięczna

  • Autor: klio Data: 2010-05-11 18:21:33

    Może bogracz?

  • Autor: megii013 Data: 2010-05-11 21:32:41

    Użytkownik pavett napisał w wiadomości:
    > Mam prośbę macie może jakies pomysły na kolację dla 16-osób ale
    > takiego niezbyt " wyrafinowanego" bo będą też osoby
    > starsze-marudzące.Błagam pomóżcie.


    Może to http://wielkiezarcie.com/recipe51764.html ,
    http://wielkiezarcie.com/recipe57869.html - bardzo szybko i smacznie
    http://wielkiezarcie.com/recipe51527.html - to też bardzo szybko i smacznie
    http://wielkiezarcie.com/recipe20025.html -----//-------

  • Autor: pavett Data: 2010-05-11 23:44:49

    Dziękuję wszystkim

Przejdź do pełnej wersji serwisu