Mam prośbę macie może jakies pomysły na kolację dla 16-osób ale takiego niezbyt " wyrafinowanego" bo będą też osoby starsze-marudzące. Błagam pomóżcie.
Jest 10 rocznica smierci dziadka i zjeżdża się rodzina no i po mszy chcialam ich zaprosić ale na coś więcej niż tylko kawa i ciasto zwlaszcza że kilka osób przyjedźie z daleka. Ale nie chciałabym też spędzić w kuchni 2 czy 3 dni
Ja upiekłam dzisiaj faszerowane mięsem cukinie. Efektownie się prezentują i wcale nie wymagają wiele pracy, a smakowały nawet osobom, które zarzekały się, że nie lubią cukini. Dobrze się sprawdzają niezbyt wyrafinowane bułeczki- cebulaki - jako przekąska. Słodkości... ciasto toffi- bez pieczenia - podbija serca wszystkich ;). W ramach domowego (i przy okazji sezonowego) akcentu- krucha tarta z rabarbarem . Taka prawdziwa, "babcina" :)... Och i sałatka gyros- u mnie robi furrorę na każdym spotkaniu :)... a może np. kurczak pieczony (na butelce piwa...;))... albo porcja mięsa pieczona w piwie z czosnkiem? (piwa wcale nie czuć, a sprawia, że mięso jest bardzo kruche). Powodzenia!
Składniki: 12 podudzi z kurczaka (ok. 1, 25 kg) 500 ml maślanki 60 ml+ 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku- zgniecione nożem i obrane 1 łyżka świezo zmiazdzonych ziaren pieprzu 1 i 1/2 łyzeczki soli
Przygotowanie: Mięso włożyć do mocnej torby foliowej, zalać maślanką i 60 ml oleju. Dodać czosnek, pieprz i sól. Dokładnie obtoczyć mięso w marynacie. Torbę z mięsem włozyć do lodówki na całą noc lub pozostawić na blacie na 30 min- do 2 godz. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, mięso wyjąć z torby i dokładnie otrząsając je z nadmiaru marynaty ułożyć na blasze wyłozonej folią aluminiową. Pokropić kawałki kurczaka pozostałym olejem i piec ok. 30 min do zrumienienia (uważając, aby go nie przesuszyć).
...albo golonka zapiekana w kapuście kiszonej... choć to trochę niesezonowo, ale pysznie ;)... No i teraz chodzą mi po głowie przepisy na taakie pyszności... Co za temat "wywołałaś"....
Użytkownik pavett napisał w wiadomości: > Mam prośbę macie może jakies pomysły na kolację dla 16-osób ale > takiego niezbyt " wyrafinowanego" bo będą też osoby > starsze-marudzące.Błagam pomóżcie.
Mam prośbę macie może jakies pomysły na kolację dla 16-osób ale takiego niezbyt " wyrafinowanego" bo będą też osoby starsze-marudzące.
Błagam pomóżcie.
Pavett, a z jakiej okazji jest tak kolacja? - łatwiej jest w ten sposób dobrać potrawy.
Jest 10 rocznica smierci dziadka i zjeżdża się rodzina no i po mszy chcialam ich zaprosić ale na coś więcej niż tylko kawa i ciasto zwlaszcza że kilka osób przyjedźie z daleka.
Ale nie chciałabym też spędzić w kuchni 2 czy 3 dni
Ja upiekłam dzisiaj faszerowane mięsem cukinie. Efektownie się prezentują i wcale nie wymagają wiele pracy, a smakowały nawet osobom, które zarzekały się, że nie lubią cukini. Dobrze się sprawdzają niezbyt wyrafinowane bułeczki- cebulaki - jako przekąska. Słodkości... ciasto toffi- bez pieczenia - podbija serca wszystkich ;). W ramach domowego (i przy okazji sezonowego) akcentu- krucha tarta z rabarbarem . Taka prawdziwa, "babcina" :)... Och i sałatka gyros- u mnie robi furrorę na każdym spotkaniu :)... a może np. kurczak pieczony (na butelce piwa...;))... albo porcja mięsa pieczona w piwie z czosnkiem? (piwa wcale nie czuć, a sprawia, że mięso jest bardzo kruche). Powodzenia!
Kurczak w maślance:
....
Składniki:
12 podudzi z kurczaka (ok. 1, 25 kg)
500 ml maślanki
60 ml+ 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku- zgniecione nożem i obrane
1 łyżka świezo zmiazdzonych ziaren pieprzu
1 i 1/2 łyzeczki soli
Przygotowanie:
Mięso włożyć do mocnej torby foliowej, zalać maślanką i 60 ml oleju. Dodać czosnek, pieprz i sól. Dokładnie obtoczyć mięso w marynacie. Torbę z mięsem włozyć do lodówki na całą noc lub pozostawić na blacie na 30 min- do 2 godz.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, mięso wyjąć z torby i dokładnie otrząsając je z nadmiaru marynaty ułożyć na blasze wyłozonej folią aluminiową. Pokropić kawałki kurczaka pozostałym olejem i piec ok. 30 min do zrumienienia (uważając, aby go nie przesuszyć).
...albo golonka zapiekana w kapuście kiszonej... choć to trochę niesezonowo, ale pysznie ;)... No i teraz chodzą mi po głowie przepisy na taakie pyszności... Co za temat "wywołałaś"
Dzięki te cukinie to fajny pomysł.
Ale za każdy nastepny też będę wdzięczna
Może bogracz?
Użytkownik pavett napisał w wiadomości:
> Mam prośbę macie może jakies pomysły na kolację dla 16-osób ale
> takiego niezbyt " wyrafinowanego" bo będą też osoby
> starsze-marudzące.Błagam pomóżcie.
Może to http://wielkiezarcie.com/recipe51764.html ,
http://wielkiezarcie.com/recipe57869.html - bardzo szybko i smacznie
http://wielkiezarcie.com/recipe51527.html - to też bardzo szybko i smacznie
http://wielkiezarcie.com/recipe20025.html -----//-------
Dziękuję wszystkim