Znów piekę ciasto na urodziny. Tort już mam wymyślony, ale mam problem z drugim. Może mnie czymś zaispirujecie ?
To ciasto ma byc raczej bez kremu i nie czekoladowe. Kokos, rodzynki, mak - odpadają. Może jakieś ciekawe kruche ciacho ? Hm... nie chcę, żeby to była klasyczna babka, ani zeby ciasto było zbyt suche, piaskowe. Acha - wiśnie też odpadają, bo będą już w torcie. Czekam na propozycje, bo sama mam pustkę w głowie... ;)
Plecam co prawda nie kruche, wilgotne Ciasto herbaciano brzokwiniowe z biała czekoladą nutelli (niestety ciagle brakuje mi czasu żeby nauczyc sie wstawiania aktywnych linków)
Użytkownik beata73 napisał w wiadomości: > Plecam co prawda nie kruche, wilgotne Ciasto herbaciano brzokwiniowe z biała > czekoladą nutelli (niestety ciagle brakuje mi czasu żeby nauczyc sie
Hmm .. Ja to ciasto '' popełniłam .'' i .............wielkie rozczarowanie ..... bleeeeeeeee ! samk nieciekawy ... ))) a tak dobrze sie zapowaidało .......hiihihihiihih
a ja upiekłam to ciacho z podwójnej porcji na Komunię!Jestem zachwycona ,goście też!Pyszne wilgotne i cudowny herbaciany zapach. może Ci po prostu coś nie wyszło,choć gusta też bywają różne oczywiście.Ale jeśli ktoś lubi Earl Grey i mokre słodkie ciacha to szczerze polecam!Ja zamierzam piec je znowu i znowu i znowu;)))
Polecam ten sernik http://wielkiezarcie.com/recipe20750.html Robiłam go z 1,5 porcji, przekładałam dwa razy petitkami, a wierzch polałam roztopioną czekoladą. Pycha.
Polecam z moich przepisów - nie jest to klasyczna babka, nie jest sucha, nie zawiera kremu, wiśni, rodzynek, maku, kokosu. Robi sie szybko, ładnie wygląda, świetnie smakuje ;) Babka sernikowa
Dzięki Wam za przepisy !!! Wiem już, że zrobię sernik - teraz tylko wybieram jaki :). Ciasta z Earl Grey boję się jednak zaryzykowac, bo sama nie robiłam i nie wiem jak smakuje...
Jeden z najlepszych serników, jakie jadłam to sernik z brzoskwiniami Smakosi i drugi rewelacyjny, smakuje jak krem to sernik marmur mani23. Tylko, że mania poszła z WŻ. Ale jakbyś była zainteresowana to napisz na PW to Ci prześlę bo mam wydrukowany.
Mogę z czystym sumieniem polecić ciasto daktylowo-orzechowe i babkę truflowo-orzechową, które mam w swoich przepisach. Oba wilgotne, bez kremu, o niebanalnym smaku. Daktylowiec jest naszym rodzinnym ukochanym ciastem. Zawsze się udaje, a połączenie daktyli z orzechami jest wyjątkowo smakowite. Ponieważ jest bez dodatku mąki próbowane przed upieczeniem daje już predsmak tego, co nas czeka po upieczeniu. Babka jest może droga i trochę pracochłonna, bo czekoladę powinno się drobno pokroić, a nie zmiażdżyć na pył. Niesamowitego smaku dodaje ponczowanie gorącego ciasta gorącą kawą. Wydawać mogłoby się, że wyjdzie z tego mokra papka, ale o dziwo babka jest tylko lekko wilgotna, a połączenie kawy, czekolady i orzechów daje truflowy smak. Gwarantuję, że smak tych ciast zadowoli nawet najwybredniejszych.
Polecam super przepis z gotuj i chudnij z tvn style wziełam go z przepieknie.pl
Ciasto czekoladowe Kalorie: 296 Czas przygotowania:30 minut Czas pieczenia: 35 minut
Do przygotowania tego przepisu będzie wam potrzebna specjalna blacha o wymiarach 27cm x 20cm.
Składniki: 150 g ciemnej ugotowanej czekolady (w której jest przynajmniej 70% kakao) 400 g surowej, przygotowanej dyni (obranej i pociętej na małe kawałki, mogą być różnej wielkości oprócz miazgi ) 1 czubata łyżka cynamonu 200g migdałów 50 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 8 łyżek jasnego miodu (mniej więcej 160g) 3 łyżki syropu klonowego (mniej więcej 50g) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 średniej wielkości jaja
MOżna też dodać ale nie trzeba: 1 łyżeczka zmielonego różowego pieprzu
Przepis: Podgrzać piekarnik do 160 stopni. Wysmarować delikatnie blachę olejem roślinnym. Umieścić dynię w żaroodpornej misce, nalać na dno trochę wody i przykryć. Następnie umieścić w mikrofali w średniej temperaturze, na ok. 8 minut. Wyjąć dynię z mikrofalówki i osuszyć, a następnie powtórzyć czynność, tym razem nie dłużej niż 3 minuty. W międzyczasie odważ cynamon, migdały, kakao, proszek do pieczenia i sól. Następnie pokrusz czekoladę (w opakowaniu), ale tak, aby pozostały duże kawałki. W innej misce ubij jajka, miód, syrop klonowy i wanilię tak, aby powstała jasna, pełna "bąbelek" masa. Kiedy wyjmiesz dynię z mikrofali, ponownie osusz ją z wody i ubij aż zamieni się ona w puree (przecier). Dodaj rozkruszoną czekoladę i poczekaj aż się roztopi. Kiedy w większości się stopi dodaj wcześniej zrobioną mieszaninę z jajek i mieszaj dopóki wszystko w pełni się nie połączy. Następnie dodaj cynamon, migdały, kakao, proszek do pieczenia i sól. Całkowicie wymieszaj. Przelej wszystko do przygotowanej blachy (można posypać zmielonymi różowymi ziarenkami pieprzu). Następnie wsadzić do piekarnika na 35 minut. Przed podawaniem brownies powinny ostygnąć. SMACZNEGO!!!
Ciacho już upieczone - sernik z cytrynowym ganache zrobiłam. Mimo wszystko dziękuję za Wasze przepisy, wiele z nich jest interesujące więc w razie potrzeby i w miarę możliwości postaram się wypróbowac. Ciekawi mnie ciasto z dyni, ale znając moj talent, wyjdzie mi zakalec :).
Znów piekę ciasto na urodziny. Tort już mam wymyślony, ale mam problem z drugim. Może mnie czymś zaispirujecie ?
To ciasto ma byc raczej bez kremu i nie czekoladowe. Kokos, rodzynki, mak - odpadają. Może jakieś ciekawe kruche ciacho ? Hm... nie chcę, żeby to była klasyczna babka, ani zeby ciasto było zbyt suche, piaskowe. Acha - wiśnie też odpadają, bo będą już w torcie.
Czekam na propozycje, bo sama mam pustkę w głowie... ;)
Plecam co prawda nie kruche, wilgotne Ciasto herbaciano brzokwiniowe z biała czekoladą nutelli (niestety ciagle brakuje mi czasu żeby nauczyc sie wstawiania aktywnych linków)
Użytkownik beata73 napisał w wiadomości:
> Plecam co prawda nie kruche, wilgotne Ciasto herbaciano brzokwiniowe z biała
> czekoladą nutelli (niestety ciagle brakuje mi czasu żeby nauczyc sie
> wstawiania aktywnych linków)
http://wielkiezarcie.com/recipe24287.html
Hmm .. Ja to ciasto '' popełniłam .'' i .............wielkie rozczarowanie ..... bleeeeeeeee ! samk nieciekawy ... ))) a tak dobrze sie zapowaidało .......hiihihihiihih
a ja upiekłam to ciacho z podwójnej porcji na Komunię!Jestem zachwycona ,goście też!Pyszne wilgotne i cudowny herbaciany zapach.
może Ci po prostu coś nie wyszło,choć gusta też bywają różne oczywiście.Ale jeśli ktoś lubi Earl Grey i mokre słodkie ciacha to szczerze polecam!Ja zamierzam piec je znowu i znowu i znowu;)))
Ja też często robię to ciasto, mi bardzo smakuje, robię najczęściej z herbatą cynamonową Dilmah. Jest wilgotne w środlu, ładnie wygląd na przekroju.
Oczywiście proponuję mój szarlotkowy 3-bit. Jest z karmelem i jabłkami, lub inna szarlotkę....
U mnie wszyscy najbardziej lubią ciasta z jabłkami.
Może sernik?
Krystyna 911 ma świetne przepisy.
Na przykład ten: http://wielkiezarcie.com/recipe53843.html
Albo ten: http://wielkiezarcie.com/recipe54544.html
Też sernik i też Krystyny911
http://wielkiezarcie.com/recipe54050.html
Moze cos z rabarbarem.
Ja przewaznie pieke ciasta sezonowe, a teraz sezon na rabarbar...
http://wielkiezarcie.com/recipe21635.html
http://wielkiezarcie.com/recipe4652.html
http://wielkiezarcie.com/recipe59481.html
O dzięki za pomysł! Obiecałem upiec ciasto dla szkoły córci a tarcie jabłek trochę się znudziło:)
Polecam ten sernik http://wielkiezarcie.com/recipe20750.html
Robiłam go z 1,5 porcji, przekładałam dwa razy petitkami, a wierzch polałam roztopioną czekoladą. Pycha.
Polecam z moich przepisów - nie jest to klasyczna babka, nie jest sucha, nie zawiera kremu, wiśni, rodzynek, maku, kokosu. Robi sie szybko, ładnie wygląda, świetnie smakuje ;) Babka sernikowa
Dzięki Wam za przepisy !!! Wiem już, że zrobię sernik - teraz tylko wybieram jaki :). Ciasta z Earl Grey boję się jednak zaryzykowac, bo sama nie robiłam i nie wiem jak smakuje...
Jeden z najlepszych serników, jakie jadłam to sernik z brzoskwiniami Smakosi i drugi rewelacyjny, smakuje jak krem to sernik marmur mani23. Tylko, że mania poszła z WŻ. Ale jakbyś była zainteresowana to napisz na PW to Ci prześlę bo mam wydrukowany.
Mogę z czystym sumieniem polecić ciasto daktylowo-orzechowe i babkę truflowo-orzechową, które mam w swoich przepisach. Oba wilgotne, bez kremu, o niebanalnym smaku. Daktylowiec jest naszym rodzinnym ukochanym ciastem. Zawsze się udaje, a połączenie daktyli z orzechami jest wyjątkowo smakowite. Ponieważ jest bez dodatku mąki próbowane przed upieczeniem daje już predsmak tego, co nas czeka po upieczeniu. Babka jest może droga i trochę pracochłonna, bo czekoladę powinno się drobno pokroić, a nie zmiażdżyć na pył. Niesamowitego smaku dodaje ponczowanie gorącego ciasta gorącą kawą. Wydawać mogłoby się, że wyjdzie z tego mokra papka, ale o dziwo babka jest tylko lekko wilgotna, a połączenie kawy, czekolady i orzechów daje truflowy smak. Gwarantuję, że smak tych ciast zadowoli nawet najwybredniejszych.
Polecam super przepis z gotuj i chudnij z tvn style wziełam go z przepieknie.pl
)
Ciasto czekoladowe
Kalorie: 296
Czas przygotowania:30 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Do przygotowania tego przepisu będzie wam potrzebna specjalna blacha o wymiarach 27cm x 20cm.
Składniki:
150 g ciemnej ugotowanej czekolady (w której jest przynajmniej 70% kakao)
400 g surowej, przygotowanej dyni (obranej i pociętej na małe kawałki, mogą być różnej wielkości oprócz miazgi
1 czubata łyżka cynamonu
200g migdałów
50 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
8 łyżek jasnego miodu (mniej więcej 160g)
3 łyżki syropu klonowego (mniej więcej 50g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 średniej wielkości jaja
MOżna też dodać ale nie trzeba:
1 łyżeczka zmielonego różowego pieprzu
Przepis:
Podgrzać piekarnik do 160 stopni. Wysmarować delikatnie blachę olejem roślinnym.
Umieścić dynię w żaroodpornej misce, nalać na dno trochę wody i przykryć. Następnie umieścić w mikrofali w średniej temperaturze, na ok. 8 minut.
Wyjąć dynię z mikrofalówki i osuszyć, a następnie powtórzyć czynność, tym razem nie dłużej niż 3 minuty.
W międzyczasie odważ cynamon, migdały, kakao, proszek do pieczenia i sól. Następnie pokrusz czekoladę (w opakowaniu), ale tak, aby pozostały duże kawałki.
W innej misce ubij jajka, miód, syrop klonowy i wanilię tak, aby powstała jasna, pełna "bąbelek" masa.
Kiedy wyjmiesz dynię z mikrofali, ponownie osusz ją z wody i ubij aż zamieni się ona w puree (przecier).
Dodaj rozkruszoną czekoladę i poczekaj aż się roztopi.
Kiedy w większości się stopi dodaj wcześniej zrobioną mieszaninę z jajek i mieszaj dopóki wszystko w pełni się nie połączy. Następnie dodaj cynamon, migdały, kakao, proszek do pieczenia i sól. Całkowicie wymieszaj.
Przelej wszystko do przygotowanej blachy (można posypać zmielonymi różowymi ziarenkami pieprzu). Następnie wsadzić do piekarnika na 35 minut. Przed podawaniem brownies powinny ostygnąć.
SMACZNEGO!!!
Tylko i wyłącznie ,,placek z rabarbarem" Alidab- cudka!!
Witaj:) polecam tę tartę. Lekko słodka, orzeźwiająca.
http://wielkiezarcie.com/recipe26938.html
Ciacho już upieczone - sernik z cytrynowym ganache zrobiłam.
Mimo wszystko dziękuję za Wasze przepisy, wiele z nich jest interesujące więc w razie potrzeby i w miarę możliwości postaram się wypróbowac. Ciekawi mnie ciasto z dyni, ale znając moj talent, wyjdzie mi zakalec :).