Forum

Kuchenne porady

Szukam inspiracji... na ciasto :)

  • Autor: sunny Data: 2010-05-18 21:56:34

    Znów piekę ciasto na urodziny. Tort już mam wymyślony, ale mam problem z drugim. Może mnie czymś zaispirujecie ?

    To ciasto ma byc raczej bez kremu i nie czekoladowe. Kokos, rodzynki, mak - odpadają. Może jakieś ciekawe kruche ciacho ? Hm... nie chcę, żeby to była klasyczna babka, ani zeby ciasto było zbyt suche, piaskowe. Acha - wiśnie też odpadają, bo będą już w torcie.
    Czekam na propozycje, bo sama mam pustkę w głowie... ;)

  • Autor: beata73 Data: 2010-05-18 22:18:13

    Plecam co prawda nie kruche, wilgotne Ciasto herbaciano brzokwiniowe z biała czekoladą nutelli (niestety ciagle brakuje mi czasu żeby nauczyc sie wstawiania  aktywnych linków)

  • Autor: monilen Data: 2010-05-18 22:40:51

    Użytkownik beata73 napisał w wiadomości:
    > Plecam co prawda nie kruche, wilgotne Ciasto herbaciano brzokwiniowe z biała
    > czekoladą nutelli (niestety ciagle brakuje mi czasu żeby nauczyc sie

    > wstawiania aktywnych linków)

    http://wielkiezarcie.com/recipe24287.html

  • Autor: megi65 Data: 2010-05-19 08:45:43

    Hmm .. Ja to ciasto '' popełniłam .'' i .............wielkie rozczarowanie ..... bleeeeeeeee ! samk nieciekawy ... ))) a tak dobrze sie zapowaidało .......hiihihihiihih

  • Autor: .Lorelai Data: 2010-05-19 10:25:01

    a ja upiekłam to ciacho z podwójnej porcji na Komunię!Jestem zachwycona ,goście też!Pyszne wilgotne i cudowny herbaciany zapach.
    może Ci po prostu coś nie wyszło,choć gusta też bywają różne oczywiście.Ale jeśli ktoś lubi Earl Grey i mokre słodkie ciacha to szczerze polecam!Ja zamierzam piec je znowu i znowu i znowu;)))

  • Autor: a. Data: 2010-05-20 08:04:41

    Ja też często robię to ciasto, mi bardzo smakuje, robię najczęściej z herbatą cynamonową Dilmah. Jest wilgotne w środlu, ładnie wygląd na przekroju.

  • Autor: AgaMaria Data: 2010-05-18 22:36:04

    Oczywiście proponuję mój szarlotkowy 3-bit. Jest z karmelem i jabłkami, lub inna szarlotkę....
    U mnie wszyscy najbardziej lubią ciasta z jabłkami.

  • Autor: anusia_m Data: 2010-05-18 23:20:07

    Może sernik?
    Krystyna 911 ma świetne przepisy.
    Na przykład ten: http://wielkiezarcie.com/recipe53843.html
    Albo ten: http://wielkiezarcie.com/recipe54544.html

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-05-19 01:20:20

    Też sernik i też Krystyny911
    http://wielkiezarcie.com/recipe54050.html

  • Autor: sanella* Data: 2010-05-19 08:21:19

    Moze cos z rabarbarem.
    Ja przewaznie pieke ciasta sezonowe, a teraz sezon na rabarbar...

    http://wielkiezarcie.com/recipe21635.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe4652.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe59481.html

  • Autor: jareksz Data: 2010-05-19 09:15:04

    O dzięki za pomysł! Obiecałem upiec ciasto dla szkoły córci a tarcie jabłek trochę się znudziło:)

  • Autor: balbisia19 Data: 2010-05-19 09:27:45

    Polecam ten sernik http://wielkiezarcie.com/recipe20750.html
    Robiłam go z 1,5 porcji, przekładałam dwa razy petitkami, a wierzch polałam roztopioną czekoladą. Pycha.

  • Autor: aloalo Data: 2010-05-19 13:14:54

    Polecam z moich przepisów - nie jest to klasyczna babka, nie jest sucha, nie zawiera kremu, wiśni, rodzynek, maku, kokosu. Robi sie szybko, ładnie wygląda, świetnie smakuje ;) Babka sernikowa

  • Autor: sunny Data: 2010-05-19 20:47:45

    Dzięki Wam za przepisy !!! Wiem już, że zrobię sernik - teraz tylko wybieram jaki :). Ciasta z Earl Grey boję się jednak zaryzykowac, bo sama nie robiłam i nie wiem jak smakuje...

  • Autor: aloalo Data: 2010-05-19 21:18:59

    Jeden z najlepszych serników, jakie jadłam to sernik z brzoskwiniami Smakosi i drugi rewelacyjny, smakuje jak krem to sernik marmur mani23. Tylko, że mania poszła z WŻ. Ale jakbyś była zainteresowana to napisz na PW to Ci prześlę bo mam wydrukowany.

  • Autor: Alaewa Data: 2010-05-19 22:07:22

    Mogę z czystym sumieniem polecić ciasto daktylowo-orzechowe i babkę truflowo-orzechową, które mam w swoich przepisach. Oba wilgotne, bez kremu, o niebanalnym smaku. Daktylowiec jest naszym rodzinnym ukochanym ciastem. Zawsze się udaje, a połączenie daktyli z orzechami jest wyjątkowo smakowite. Ponieważ jest bez dodatku mąki próbowane przed upieczeniem daje już predsmak tego, co nas czeka po upieczeniu. Babka jest może droga i trochę pracochłonna, bo czekoladę powinno się drobno pokroić, a nie zmiażdżyć na pył. Niesamowitego smaku dodaje ponczowanie gorącego ciasta gorącą kawą. Wydawać mogłoby się, że wyjdzie z tego mokra papka, ale o dziwo babka jest tylko lekko wilgotna, a połączenie kawy, czekolady i orzechów daje truflowy smak. Gwarantuję, że smak tych ciast zadowoli nawet najwybredniejszych.

  • Autor: malypaz Data: 2010-05-22 12:34:25

    Polecam super przepis z gotuj i chudnij z tvn style wziełam go z przepieknie.pl

    Ciasto czekoladowe

    Kalorie: 296
    Czas przygotowania:30 minut
    Czas pieczenia: 35 minut

    Do przygotowania tego przepisu będzie wam potrzebna specjalna blacha o wymiarach 27cm x 20cm.

    Składniki:
    150 g ciemnej ugotowanej czekolady (w której jest przynajmniej 70% kakao)
    400 g surowej, przygotowanej dyni (obranej i pociętej na małe kawałki, mogą być różnej wielkości oprócz miazgi )
    1 czubata łyżka cynamonu
    200g migdałów
    50 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    8 łyżek jasnego miodu (mniej więcej 160g)
    3 łyżki syropu klonowego (mniej więcej 50g)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    3 średniej wielkości jaja

    MOżna też dodać ale nie trzeba:
    1 łyżeczka zmielonego różowego pieprzu

    Przepis:
    Podgrzać piekarnik do 160 stopni. Wysmarować delikatnie blachę olejem roślinnym.
    Umieścić dynię w żaroodpornej misce, nalać na dno trochę wody i przykryć. Następnie umieścić w mikrofali w średniej temperaturze, na ok. 8 minut.
    Wyjąć dynię z mikrofalówki i osuszyć, a następnie powtórzyć czynność, tym razem nie dłużej niż 3 minuty.
    W międzyczasie odważ cynamon, migdały, kakao, proszek do pieczenia i sól. Następnie pokrusz czekoladę (w opakowaniu), ale tak, aby pozostały duże kawałki.
    W innej misce ubij jajka, miód, syrop klonowy i wanilię tak, aby powstała jasna, pełna "bąbelek" masa.
    Kiedy wyjmiesz dynię z mikrofali, ponownie osusz ją z wody i ubij aż zamieni się ona w puree (przecier).
    Dodaj rozkruszoną czekoladę i poczekaj aż się roztopi.
    Kiedy w większości się stopi dodaj wcześniej zrobioną mieszaninę z jajek i mieszaj dopóki wszystko w pełni się nie połączy. Następnie dodaj cynamon, migdały, kakao, proszek do pieczenia i sól. Całkowicie wymieszaj.
    Przelej wszystko do przygotowanej blachy (można posypać zmielonymi różowymi ziarenkami pieprzu). Następnie wsadzić do piekarnika na 35 minut. Przed podawaniem brownies powinny ostygnąć.
    SMACZNEGO!!!

  • Autor: Izuś Data: 2010-05-22 13:30:52

    Tylko i wyłącznie ,,placek z rabarbarem" Alidab- cudka!!

  • Autor: arabis Data: 2010-05-22 14:04:47

    Witaj:) polecam tę tartę. Lekko słodka, orzeźwiająca.
    http://wielkiezarcie.com/recipe26938.html

  • Autor: sunny Data: 2010-05-22 22:35:01

    Ciacho już upieczone - sernik z cytrynowym ganache zrobiłam.
    Mimo wszystko dziękuję za Wasze przepisy, wiele z nich jest interesujące więc w razie potrzeby i w miarę możliwości postaram się wypróbowac. Ciekawi mnie ciasto z dyni, ale znając moj talent, wyjdzie mi zakalec :).

Przejdź do pełnej wersji serwisu