Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dzisiaj pieczesz?..cd

  • Autor: makusia Data: 2010-05-28 23:38:37

    Dzisiaj upiekłam ciasto francuskie.. gotowe z Lidla , i zrobiłam z niego kremówkę , z masy karpatkowej.

  • Autor: Wkn Data: 2010-05-29 00:16:35

    Dziś upiekłam jedynie chleb w maszynie do chleba, ale to żadna chluba, więc na niedzielę planuję ciasteczka - jeszcze nie wiem, jakie - planowanie jest prawie tak samo dobre jak zjadanie :)

  • Autor: Lea2 Data: 2010-05-29 00:41:26

    A ja upiekłam ciasto z rabarbarem i serkiem waniliowym oraz z sosem śmietankowo-kokosowym z bezą.

  • Autor: MARTA84 Data: 2010-05-29 07:47:47

    Ja upieklam sernik

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-05-29 08:25:23

    na śniadanie chała z ciasta nocno-maślankowego



  • Autor: makusia Data: 2010-05-29 10:24:59

    Krysiu! nirmalnie slinotoku dostałam .. mnaimm

  • Autor: kasmat81 Data: 2010-05-29 14:18:54

    Za chwilkę wyjmę z piekarnika pierniko-murzynka Wkn i zabieram się jeszcze za serniczek na zimno;-)

  • Autor: janeczka669 Data: 2010-05-29 14:34:17

    właśnie robię W-Zkę z bitą śmietaną

  • Autor: pralina Data: 2010-05-29 15:44:29

    Niestety nic nie upiekłam bo jestem w pracy... Tylko ci.....cho... Jutro posilę się jakimś ciastem u Teściowej :)

  • Autor: kogucik Data: 2010-05-29 20:58:37

    a ja zrobiłam karpatkę i już połowy nie ma

  • Autor: kogucik Data: 2010-05-29 20:58:48

    a ja zrobiłam karpatkę i już połowy nie ma

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-05-29 21:06:45

    Ciasto Shrek i serniczek-Niebo w gębie-na zimno o smaku kawowo-waniliowym z galaretką( z mleka ,jaj i śmiatany).

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-05-30 11:46:28

    rogaliki drożdżowe-warstwowe ze serem





  • Autor: monami9 Data: 2010-05-31 17:23:06

    Ja właśnie zabieram się za zrobienie kruchych krówek i będę piekła buchty, które nadzieję właśnie tymi krowkami. Chociaż jak znam życie połowę krówek zniknie zanim zostaną zapakowane do bułek.

  • Autor: balbisia19 Data: 2010-05-31 20:08:28

    Mniam...placek drożdżowy z rabarbarem

  • Autor: piegusowa Data: 2010-06-01 15:16:16

    Mmm... placek z rabarbarem Alidab. Jak zwykle - poezja smaku!!!

  • Autor: piszczalka Data: 2010-06-01 21:00:06

    Wczoraj zrobiłam jeszcze raz placem Makusi http://wielkiezarcie.com/recipe22034.html Jestesmy jego fanami :)
    Niestety zdjecia nie zdazylam tym razem zrobic bo ciasto bylo ale sie szybko do naszych brzuszkow zmyło haha :)

  • Autor: makusia Data: 2010-06-01 21:07:52

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-04 11:02:55

    tort (ale bez przekładania) orzechowo (laskowe orzechy) migdałowy, z żurawiną i białą czekoladą



  • Autor: alman Data: 2010-06-04 18:36:08

    zebrę, ale już połowy nie ma

  • Autor: alidab Data: 2010-06-04 20:43:20

    Krysiu, ćwiczę silną wolę ale tym razem jestem gotowa "zgrzeszyć" i to właśnie takim tortem...:)  Wygląda cudnie ...:)))
    Gdybyś tylko mogła podać przepis....

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-05 09:47:21

    już wklepałam przepis na tort orzechowo-migdałowy Alu. Ciasto jest pyszne. Nie jest wcale suche

  • Autor: alidab Data: 2010-06-14 07:57:39

    Dziękuję Krysiu..:) Teraz ze  względu na sezon truskawkowy, który trwa jak "okamgnienie" daję pierwszeństwo truskawkom...:)
    Ten torcik zrobię na pewno .Wygląda pysznie i skład bardzo mi odpowiada.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-14 11:02:45

    u mnie też na truskawkowo

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-06-04 18:38:47

    szarlotka carska z połówkami jabłek

  • Autor: janeczka669 Data: 2010-06-04 18:43:51

    a ja dziś zrobiłam cycek teściowej

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-06-04 18:46:54

    o łaaa!!! a co to za ciasto...? uśmiech teściowej to znam,cycki murzynki znam,ale cycek teściowej...? a zjadliwe "toto"

  • Autor: as Data: 2010-06-11 10:57:09

    Cycki teściowej i cycki murzynki i cycki Naomi to ten sam przepis tylko różnie się nazywa.

  • Autor: ulla* Data: 2010-06-04 22:08:51

    http://wielkiezarcie.com/recipe23884.html wyszły bardzo smaczne!!!

  • Autor: monami9 Data: 2010-06-04 23:34:00

    Ja piekłam ciasto kakaowo-kawowe na jogurcie greckim i chleb pszenny z ziarnami. A wczoraj były irlandzkie bułczki z rodzynkami, pyszne na cieplo z masełkiem.

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-06-05 08:35:23

    biszkopt z ptasim mleczkiem  i żółtkowiec

  • Autor: asiula76 Data: 2010-06-05 08:58:49

    U mnie śmietanowiec z owocami.

  • Autor: makusia Data: 2010-06-05 09:27:33

    Powtórka ze srody, tak nam zasmakował :)
    http://wielkiezarcie.com/recipe25711.html z truskawkami i galaretka;)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-05 19:41:26

    drożdżowe na maślance z trzech rodzajów mąki. Na wierzchu truskawki z kruszonką

  • Autor: Anovi Data: 2010-06-07 12:41:16

    Bułki pszenne i chleb. Na weekend zrobiłam sama karpatkę

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-07 20:02:29

    baaaaardzo puszyste, ciasto ucierane z truskawkami

  • Autor: olenka_chicago Data: 2010-06-09 03:13:43

    Rabarbar pod pierzynka

  • Autor: a. Data: 2010-06-10 19:11:49

    Chleb :)

  • Autor: makusia Data: 2010-06-10 19:34:10

    Nie mam siły na pieczenie, ale galaretka z truskawkami musowo:)

  • Autor: monami9 Data: 2010-06-10 20:23:49

    Ja wczoraj robilam kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami.

  • Autor: Anovi Data: 2010-06-10 20:28:17

    Sernik z jogurtów.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-12 09:41:53

    biszkopt kakaowy ze śmietaną i z truskawkami. Niebo w gębie


  • Autor: Lea2 Data: 2010-06-12 14:36:20

    Upiekłam placek drożdżowy z truskawkami i rabarbarem oraz z kruszonką kokosową. Pycha!

  • Autor: alman Data: 2010-06-12 17:23:16

    Torcik truskawkowy na zimno

  • Autor: makusia Data: 2010-06-12 17:40:09

    Tarta z budyniem i truskawkami..pychaaa

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-12 19:56:37

    wczoraj zaczęłam a dzisiaj skończyłam. Sernik z białą czekoladą (z drobinkami truskawek), polewą śmietanową z dodatkiem wanilii i z musem truskawkowym



  • Autor: makusia Data: 2010-06-13 09:35:41

    Krysieńko

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-06-19 14:21:57

    Ciut nie polizałam monitora...
    Czy przepis jest dostępny na wż?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-19 14:43:54

    wejdź w mój profil a zobaczysz sporo przepisów na serniki. Mogę śmiało powiedzieć, że jest ich do wyboru i do koloru

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-06-19 14:57:15

    a ja uwielbiam serniki! Upatrzyłam(już dużo wcześniej)miętowo-czekoladowy ,a teraz mam na oku ten z truskawkami...i weź tu człowieku schudnij...

  • Autor: makusia Data: 2010-06-13 09:35:02

    Biszkopt z masą karpatkową, truskawkami i galaretką.( szkoda że nie mam aparatu:( )

  • Autor: piszczalka Data: 2010-06-13 16:02:59

    Ja zrobilam sernik na zimno z truskawkami :)

    Aparat mam ale zdjecia nie dam poniewaz wyszedl bardzo dobry ale niezbyt ładny :/ W sumie galaretka ktora miala pokryc truskawki cala mi wypłynela na boki (nie wiem czemu bo mase sernikowa dokladnie rozprowadzilam po bokach).

  • Autor: holly Data: 2010-06-14 13:45:39

    wieczorem mam w planie ciasto z płatkami owsianymi, rodzynkami i daktylami
    będzie na śniadanie na jutro :)

  • Autor: makusia Data: 2010-06-15 07:58:46

    Zarobiłam ciasto drożdżowe, zrobię drożdżówki z serem:)

  • Autor: a. Data: 2010-06-15 16:09:23

    Sernik żurawinowy Krystyny :) pycha......

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-15 20:20:09

    wreszcie zaczął się sezon jagodowy. no to u mnie jagody w cieście



  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-19 10:28:56

    bez pieczenia, bo to sernik na zimno



  • Autor: makusia Data: 2010-06-19 13:45:26

    Karpatka- na specjalne życzenie;))

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-06-19 14:18:52

    Shreck,salceson(oczywiście chodzi o ciasto) i biszkopt z śmietaną i truskawkami(w wykonaniu córki).

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-19 17:02:18

    bułeczki drożdżowe z serem i truskawkami



  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-19 19:21:20

    i plecionkę z reszty ciasta od różyczek

  • Autor: piszczalka Data: 2010-06-21 15:16:06

    Piekłam przez 3 dni az wkoncu zrobiłam, ciasto z truskawkami: na biszkopcie, masa z serkow, truskawki i galaretka :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2010-06-21 15:19:54

    dziś robię sernik z brzoskwiniami,

  • Autor: makusia Data: 2010-06-21 16:36:55

    Mój kruszonkowy , z truskawkami.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-23 09:53:13

    dopiero zrobione i stygnie. Ni to tarta, ni to sernik. Czort znajet co z tego wyjdzie smakowo

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-23 14:36:06

    i już ukrojona

  • Autor: a. Data: 2010-06-23 19:28:42

    Wczoraj chleb, a dziś tarta truskawkowa.

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-06-23 19:31:34

    Chleb z przepisu Ekkore na najprostszy chleb. Super wyszedł.

  • Autor: olenka_chicago Data: 2010-06-24 04:27:24

    Ciasto z lesnymi malinami pychota

  • Autor: makusia Data: 2010-06-24 09:18:30

    Zrobiłam wczoraj a dzisiaj konsumpcja, biszkopt z masa karpatkową , truskawkami i galaretką

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-24 10:50:13

    na śniadanie napiekłam chrrrrrrrrrrrrrupkich rogaliczków



  • Autor: makusia Data: 2010-06-24 15:15:24

    nie tu miało byc , tofficzku wykasuj pliss

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-25 12:56:40

    bezimienne ciasto

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-25 17:51:34

    już po schłodzeniu w lodówce, przekrój



  • Autor: kasias85 Data: 2010-07-19 14:27:40

    A czy mogłabyś podać przepis na to ciacho? Wygląda niesamowicie!

  • Autor: kasias85 Data: 2010-07-19 14:32:02

    Już znalazłam u Ciebie w przepisach :)

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-06-25 18:32:59

    Drożdżówka nocna-pieczona będzie rano:)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-27 19:58:44

    drożdżowe z duuuuuużą ilością jagód (mrożone) i z truskawkami. Jeszcze gorące

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-29 11:08:30

    małe co nie co. Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym. Pychota niesamowita

  • Autor: ewka63 Data: 2010-06-29 14:01:56

    Placek truskawkowo-budyniowy.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-30 10:56:04

    piekę dzisiaj jagodzianki. Pierwsza partia sobie stygnie. Jedna bułeczka ociupinkę mi pękła

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-06-30 11:15:01

    i nadgryzłam tę pękniętą

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-02 21:27:57

    aż mi wstyd, bo w tym wątku to tylko prawie mnie widać.
    Upiekłam migdałowe ciasto z czereśniami

  • Autor: holly Data: 2010-07-03 14:29:16

    zupełnie niepotrzebnie!
    to mój ulubiony wątek i uwielbiam podziwiać twoje wypieki!! :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-03 17:05:42

    tym razem nie na słodko. Chleb razowy na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie. Mój pierwszy wypiek chleba na samym zakwasie





  • Autor: monami9 Data: 2010-07-07 11:29:29

    Piękny ten chleb, czy możesz powiedzieć jak robiłaś ten zakwas? Ja ostatnio też robiłam ale chyba coś namieszałam i wszystko poszło do kanalizacji. Ale nie poddam się i jeszcze będę próbowała. I jakbyś mogła podać przepis na ten chlebek, aż mi ślinka na niego leci.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-07 11:39:02

    To chleb z tego przepisu (klik) Razowiec Tatter. Zakwas miałam pięciodniowy

  • Autor: Monikx Data: 2010-07-03 17:26:21

    A ja dziś upiekłam placek z rabarbarem http://wielkiezarcie.com/recipe21635.html

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-03 19:52:58

    jako że sezon jagodowy w pełni, to upiekłam sernik jagodowy

  • Autor: a. Data: 2010-07-04 19:58:23

    Tarta z morelami z syropu (własny wyrób) i mrożonymi borówkami amerykańskimi :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-05 15:14:54

    utylizacja białek. Jednym słowem Pavlowa

  • Autor: makusia Data: 2010-07-05 16:30:52

    Użytkownik Krystyna911 napisał w wiadomości:
    > utylizacja białek. Jednym słowem Pavlowa

    Krysieńko , dla mnie jesteś mistrzynią wypieków i fotek tychże :)) Aż ślinka cieknie.............

  • Autor: makusia Data: 2010-07-05 16:29:13

    Krysine jagodowe, pyszneeeeeeeeeeeee
    http://wielkiezarcie.com/recipe60300.html

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-07 10:59:51

    ciasto z malinami



  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-08 15:31:37

    kolejny raz upiekłam razowy chleb. Ten wyszedł mi idealnie

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-09 13:22:08

    malinowe ciasto z otrębami, na mące pełnoziarnistej. Pycha



  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-10 20:07:07

    przy tych tropikalnych temperaturach, gdzie dodatkowo, moje ogromne okno kuchenne wychodzi na południe, to miałam siłę tylko na 1 chleb, razowy na zakwasie

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-11 10:23:18

    wstałam o 5 rano, co by zdążyć przezd upałem i napiekłam podwójna porcję jagodzianek

  • Autor: nika81 Data: 2010-07-11 15:44:53

    Niestamowicie apetyczne te Twoje wypieki:) Tylko pozazdrościć rodzince, że Cie ma...

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-13 18:29:44

    Baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo cytrynowy sernik upiekłam. Jak by nie dość smaku cytryny w serniku, to dowaliłam jeszcze polewę w typie lemon curdu. Smak idealny na upały



  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-15 09:15:47

    szybkie ciasto z moralami na likierze amarula (dlatego ciasto ma taki brzydki kolor)



  • Autor: piszczalka Data: 2010-07-18 10:48:11

    przepraszam ze tutaj pytam ale za tydzien chcialam zrobic tort na roczek coreczki i ile wczesniej moge upiec biszkopt do tortu?

  • Autor: anna702 Data: 2010-07-18 15:40:28

    mam zamiar zrobic tiramisu' ..pozywne i chlodne, moze byc zamiast kolacji w te upaly...

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-18 19:55:59

    malinowe kwadraciki

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-07-18 22:27:17

    Zmobilizowałam się do pieczenia-chałka i chleb z ziarnami

  • Autor: holly Data: 2010-07-19 13:50:22

    zrobiłam trufle z czekolady 80% kakao

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-20 11:42:42

    bułeczki drożdżowe z nutellą i z malinami


  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-23 14:32:52

    drożdżowe na serku śmietankowym, z miksem owocowym (porzeczki czarne i czerwone, agrest, maliny, jagody, morele)


    kroiłam i jadłam takie bardzo gorące, Pycha. Puszyste a wigotne, a do tego kwaskowe

  • Autor: alman Data: 2010-07-23 16:59:25

    o matko, ślinotoku dostałam.....a przepis na drożdżowe na serku śmietankowym jest tu gdzieś, bo jakoś nie mogę go "namacać" a chętnie bym zrobiła?????
    oj jakiego mam smaka na takie ciasto....

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-23 17:34:49

    jeszcze nie ma. To taka moja dzisiejsza, radosna twórczość. Ale stwierdzam, że drożdżowe na tym serku, jest po prostu niesamowite. Zaraz siadam i napiszę przepis. Powinnam do wieczora wprowadzić na WŻ

    a tak wygląda po wystygnięciu

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-23 19:29:02

    i już wstawiłam przepis: Drożdżowe owocowe na serze śmietankowym

  • Autor: alman Data: 2010-07-25 09:54:43

    dzięki za wstawienie przepisu, dojrzałam go, kiedy już upiekłam swój skubany z wiśniami /pleśniak chyba wg większości/, ale następny będzie ten Twój
    pozdrawiam!

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-07-25 23:55:34

    Wczoraj drożdżowe_z_jagodami a dzisiaj tarta_z_malinami po raz kolejny z tych przepisów, są świetne.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-26 19:36:09

    szarlotkę z kruchego ciasta. Ze świeżo zebranych papierówek.



  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-07-27 14:38:26

    na śniadanie upiekłam chałkę maślankową nocną



    a teraz upiekłam chleb razowy na zakwasie i na maślance

  • Autor: as Data: 2010-07-27 15:12:58

    Wspaniałe są te Twoje wypieki i super zdjęcia. W Twoim wykonaniu najprościejsza potrawa wygląda wspaniale.

  • Autor: makusia Data: 2010-07-27 17:21:36

    Syncio mnie unudził , i przed chwilką skończyłam piec drożdżowe ze śliwkami i kruszonką .. pycha:))

  • Autor: holly Data: 2010-07-28 15:19:39

    mafinki z otrębami owsianymi i rodzynkami - na kolację i jutrzejsze śniadanie, o ile zostanie choć 1 :)

  • Autor: makusia Data: 2010-07-28 18:49:42

    Dzisiaj upiekłam chlebek orkiszowy.. nie zostanie nic na jutro, więc będzie powtórka , ale jutro upiekę słonecznikowy :)

  • Autor: holly Data: 2010-07-29 16:49:45

    z rana upiekłam brownie z przepisu ze strony lindt'a

  • Autor: makusia Data: 2010-07-30 17:02:21

    Tarta z budyniem i truskawkami:)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-02 14:41:55

    jakoś dawno mnie tu nie było. Ale nadganiam: ucierane z dodatkiem mielonych orzechów laskowych i ze śliwkami



  • Autor: makusia Data: 2010-08-02 22:05:36

    Użytkownik Krystyna911 napisał w wiadomości:
    > jakoś dawno mnie tu nie było. Ale nadganiam: ucierane z dodatkiem mielonych
    > orzechów laskowych i ze śliwkami


    Ufffff...dzięki, bo myslałam że wątek umrze śmiercią nienaturalną

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-02 22:27:16

    Lo matko , ile dni tu nie bylas??? Straszne , jak moglysmy przezyc te dni bez codziennego pieczenia i jedzenia ciast???

  • Autor: makusia Data: 2010-08-02 22:47:36

    Tineczko wyluzuj!! Jeśli nie chcesz- nie piecz , nie dajmy się zwariowac. Moja babcia zawsze miała ciasto własnego wypieku, piekła dwa , trzy razy w tygodniu. Przeżyła prawie 93 lata !

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-03 22:52:20

    Makusiu, powodzenia w codziennym pieczeniu ciast i ich zjadaniu a w najgorszym wypadku wysylam na portale o odchudzaniu:)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-03 22:59:42

    Nie piekę ciast codziennie!!skad masz takie informacje?? Nawet jak upiekę , nie znaczy ze je zjadam ( i tak nie moge) Nie musisz mnie nigdzie odsyłac , jestem tu gdzie chce byc................ ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,pozdrawiam .

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-03 07:09:17

    Skąd w Tobie Grażyna tyle jadu i złośliwości ?
    Przecież jesteśmy na portalu kulinarnym i pieczenie, jak i gotowanie powinno być na pierwszym miejscu. Jeżeli Ci nie odpowiada, to po prostu nie czytaj tych  forumowych  wątków kulinarnych. Zostaw sobie tylko wolne i frywolne, bo tam czujesz się chyba najlepiej.

  • Autor: makusia Data: 2010-08-03 09:53:45

    http://w392.wrzuta.pl/audio/1FVO3CzITe8/u_babci_jest_slodko

    ...................................
    U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką.
    No, proszę, zjedz jeszcze ździebełko
    i głowa do góry!
    Odpędzę te chmury
    i niebo odkurzę miotełką.

    Nie ma jak babcia,
    jak babcię kocham -
    bez babci byłby kiepski los.
    Jak macie babcię,
    to się nie trapcie,
    bo wam nie spadnie z głowy włos!

    U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką,
    a może chcesz placka spróbować?
    Popijasz herbatę
    i słońce nad światem
    już świeci jak złoty samowar.

    ...............................................

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-03 11:03:10

    więcej słów nie trzeba

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-03 23:21:26

    Krystyno, gotowanie, zdrowe gotowanie oczywiscie ma byc na pierwszym miejscu  na tej stronie!  Codzienne pieczenie ciast i ich jedzenie  nie jest zdrowe i mija sie z idea nowej ery.
    Dlaczego myslisz, ze ja jestem zlosliwa i jadem zatruwam wasze  pieczenie kazdego dnia????  Fajnie, ze mozesz sie chwalic tymi wypiekami, jednak bardziej bym chciala zobaczyc posilek zbalansowany na talezu, niz te ciacha a potem czytanie watkow  o odchudzaniu obojetnie jaka metoda.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-04 07:22:50

    Użytkownik tineczka napisał w wiadomości:
    > Krystyno, gotowanie, zdrowe gotowanie oczywiscie ma byc na pierwszym
    > miejscu na tej stronie! Codzienne pieczenie ciast i ich jedzenie
    > nie jest zdrowe i mija sie z idea nowej ery. Dlaczego myslisz, ze ja
    > jestem zlosliwa i jadem zatruwam wasze pieczenie kazdego dnia????
    > Fajnie, ze mozesz sie chwalic tymi wypiekami, jednak bardziej bym chciala
    > zobaczyc posilek zbalansowany na talezu, niz te ciacha a potem czytanie watkow
    > o odchudzaniu obojetnie jaka metoda.

    A gdzie jest tak napisane ? Czyżbyś rozpoczęła moderowanie na tej stronie i zmieniała regulamin ?
    Chyba zaczynasz popadac w obsesję a to też nie jest zdrowe.
    Dlaczego myślę że jesteś złośliwa ? To przeczytaj sobie, co wcześniej sama napisałaś.

    A jeżeli jesteś aż tak zagorzałą propagatorką idei "nowej ery", to są portale i fora , zajmujące się tylko zdrowym odżywianiem i tam znajdziesz ogromne pole do popisu. Naweet Ci podlinkuję, gdybyś miała problem z odszukaniem
    Numer jeden
    Numer dwa
    Numer trzy
    Numer cztery
    No, może starczy tyle i znajdziesz coś dla rozwijania swojej idei nowej ery w zdrowym odżywianiu.


    Ale jak na razie to jesteśmy na WIELKIM ŻARCIU . I to tyle co mam do powiedzenia. Uważam dalszą dyskusję za bezcelową

  • Autor: holly Data: 2010-08-03 18:47:56

    uff, ja również bardzo się cieszę :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-03 19:30:35

    musiałam wykorzystać ser/twaróg i ciasto francuskie, którym kończył się termin przydatności do spożycia. No i wyszło takie coś. Na razie stygnie sobie jeszcze. Zapach obłędny.
    Tak mi przyszło jakoś do głowy. Czy czasami człowiek nie jest bardziej szczęśliwy a przy tym nie jest zgryźliwy/złośliwy, gdy podje sobie coś na słodko a szczególnie z czekoladą ?

  • Autor: makusia Data: 2010-08-03 21:35:34

  • Autor: olenka_chicago Data: 2010-08-04 02:41:06

    Jasne  zycie bez slodkosci byloby bardzo smutne, kazdy powinien jesc ile uwaza za rozsadne.

  • Autor: holly Data: 2010-08-04 10:29:39

    dziś zrobię moje ulubione pierniki z ziemniaków
    http://wielkiezarcie.com/recipe5763.html

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-04 10:38:06

    ależ cudnie i apetycznie wyglądają, mniam

  • Autor: makusia Data: 2010-08-04 10:42:53

    Właśnie kończę piec nchlebek razowy. Chłopcy mnie nudzą o drożdżowe z serem , więc upieke popołudniu.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-04 11:08:04

    i mój razowy (na samym zakwasie) właśnie siedzi w piekarniku
    Wczorajsze serowe z jabłkami , dzisiaj jest o wiele bardziej smaczne niż takie świeże było

  • Autor: makusia Data: 2010-08-04 11:27:55

    Wygląda apetycznie:)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-04 12:03:50

    a ja swój razowy już wyjęłam z piekarnika.


    i żeby udokumentować, że nie tylko nie zdrowe ciasta propaguję, to w głębi za razowcem stoją własnoręcznie uprażone papierówki, z własnej , ekologicznej jabłonki ;)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-04 16:29:27

    Krysiu, z jakiego przepisu pieczesz swój razowiec? Wygląda ciekawie:)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-04 17:30:42

    Razowiec, od Tatter. Tylko ja nie trzymam się przepisu ściśle. Wody wcale nie dawałam, tylko zastąpiłam maślanką. Mąki pszennej daję mniej, a żytniej (razowej i chlebowej) więcej. Jest bardzo pyszny i nie wymaga tych całych ceregieli z przekładaniem do koszyka, z koszyka itd. Ciasto jest bardzo luźne, więc spokojnie wyrasta sobie w keksówce.
    A tu przekrój chlebka. Kroiłam jak był jeszcze ciepły


    Dość długo jest świeży i jeszcze nigdy nie wałkował się ani nie kruszył przy krojeniu. Na prawdę, bardzo go polecam Madziu, o ile lubicie pieczywo razowe. U mnie jada się tylko razowy chleb

  • Autor: nika81 Data: 2010-08-04 18:32:56

    Wyglada superale nie mogę tego przepisu znaleźć...:(

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-04 18:39:50

    Nitko kliknij w nazwę "razowiec" we wpisie Krysi :)

  • Autor: nika81 Data: 2010-08-04 20:10:58

    Dzięki:)

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-04 20:27:13

    Proszę :) Zawsze chętnie, o ile mogę, to pomogę :)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-04 19:03:15

    Dzięki za link, skorzystam , bardzo lubię razowce:)
    A oto mój chlebek mieszany z ziarenkami słonecznika i siemienia, właśnie zjadłam piętkę z masłem ....

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-04 19:17:19

    Madziu, czy on też jest na zakwasie ?
    Ja bałam się zakwasu niczym diabeł święconej wody. A tu okazało się, że bez najmniejszego problemu wyszedł mi zakwas. Teraz przetrzymuję go w lodówce, a raz w tygodniu dokarmiam. Przed planowanym pieczeniem chleba, wyjmuję wieczorem słoik z lodówki, dokarmiam mąką i wodą, ale w większej ilości (no bo do tego chleba potrzeba jest 400 g zakwasu) i zostawiam słoik w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Rano już mogę robić ciasto chlebowe. Potem jeszcze tylko nauka cierpliwości (potrzebuje on jednak trochę czasu na wyrastanie) i do pieca. A zapach jaki się z niego wydobywa, to normalnie powala na kolana

  • Autor: makusia Data: 2010-08-04 19:26:00

    Tak , to chlebek na zakwasie , kupuję mieszankę mąk i juz później sama mieszam z innymi mąkami
     Skład sprzedawanej mieszanki:

    -mąka pszenna

    -mąka razowa

    -słonecznik -ziarna w całości!!!

    -soja gnieciona

    -pszenica gnieciona-ziarna

    -pszennica łamana-ziarna

    -jęczmień łamany- ziarna

    -żyto łamane-ziarna

    -żyto gniecione-ziarna

    -siemię lniane

    -sól

    -suchy kwas

     

    A zapach powala , zgadzam sie:))

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-04 19:33:49

    O rany, ależ dużo składników. To taką gotową mieszankę tych składników kupuje się ? U mnie takich cudów nie ma. Ledwie co kupiłam mąkę żytnią chlebową i żytnią razową. Bo pszenną to kupuję w lidlu (typ 650). Ostatnim razem, po dokarmianiu zakwasu przed pieczeniem, strasznie mi skubany kipiał. Dobrze, że słoik z nim, stał w szklanej formie. Słoik wyjęłam z formy, bo używałam zaraz do chleba, ale zapomniałam formy wymyć. Wczoraj przypadkowo sięgnęłam po tę formę (stała na lodówce) i okazało się, że ten zakwas który wykipiał to ślicznie zasechł. No to go wyskrzybałam, połamałam i wrzuciłam sobie do słoczka. Teraz to i ja będę miała suchy zakwas.

  • Autor: makusia Data: 2010-08-04 19:47:51

    Zamawiam na allegro:)

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-04 19:32:38

    Mnie żaden zakwas nie lubi :( Bardzo nad tym ubolewam i piekę tylko chleby drożdżowe.
    No i jeszcze mam problem, bo mnie 400g zakwasu nie urządza. Nie mam wagi i w najbliższym czasie mieć nie będę. A na niektórych blogach przepisy wręcz aptekarskie. A to przecież nie do końca się da chociażby ze względu na wilgotność mąki. No, ale jak pisałam, ja zakwasowy nieudacznik jestem i się nie znam

    A chlebów i ciast gratuluję i pozytywnie zazdraszczam

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-04 20:15:54

    Anovi, nie mów tak, że zakwas Cię nie lubi. Daj mu jeszcze szansę. Ja pierwszy zakwas robiłam z mąki tzw. żurkowej ale dobrze też wychodzi z mąki żytniej razowej. Proporcji nie trzymałam się zadnych i waga nie była mi wcale potrzebna. Wzięłam słoik, sypnęłam mąki tak z pół szklanki a potem dolewałam wody (brałam przegotowaną ale zimną) i mieszałam aż do uzyskania "ciapki" o konsystencji śmietany (ale nie za bardzo gęstej). Potem przez 5 kolejnych dni dosypywałam mąkę (tę żurkową) i dolewałam wodę, aby znów uzyskać tę "ciapkę". Pomiędzy kolejnymi dosypywaniami i dolewaniami wody, "ciapkę" należy pomieszać. Przykrywałam słoik gazą złożoną kilkakrotnie i obwiązywałam recepturką. Szóstego dnia zakwas był gotów.
    Pół szklanki takiego zakwasu waży około 100g. Na ten razowiec należy wziąć tyle mąki ile jest zakwasu. Ja mam małą keksówkę to robię z 300 g zakwasu i 300 g mąki (trochę daję pszennej, trochę żytniej chlebowej i razowej bez trzymania się proporcji).
    Tak na skróty to by było, że potrzeba 1,5 szklanki zakwasu i łącznie dwie szklanki mąki. Wodę (ja używam maślanki) dałam "na oko", tak aby ciasto miało bardzo luźną konsystencję. Można dodać 1/2 do 1 łyżeczki suchych drożdży (ja nie daję). Do tego należy dodać ok. 3/4 łyżki soli.
    Ciasto wyrasta ok. 1,5 godziny a potem krótko wyrobić i idzie do wysypanej otrębami keksówki (ok. połowa wysokości keksówki powinna być), przykrywam folią spożywczą, posmarowaną oliwą i znów rośnie. Powinno wyrosnąc do brzegów keksówki. Resztę poczytaj w linku który podałam. Ja tem wierzę, że tak zrobiony razowiec na pewno Ci się uda i będzie smakował

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-04 20:36:07

    Krysiu on mnie naprawdę nie lubi :) Serio, mój Osobisty może Wam poopowiadać co ja z tymi zakwasami miałam :) Rozmawiałam nawet z nim a co, każda metoda dobra byle efekt uzyskać :) Wszystko robiłam jak Ty i wszystko super do 3-4 doby. Potem to już katastrofa pt. czarny kożuch na wierzchu. No katastrofa i koniec. Robiłam zimą, wiosną, latem, jesienią. O, prób było kilka :)
    A zakwas na żurek to koło wynalazł :) Sam, serio serio

    A blog tatter znam i też podziwiam. Innych chlebowych dziewczyn też :)

    Ale bardzo dziękuję, że wyjasnienie ile mniej więcej zakwasu do szklanki wchodzi :) Bo ja z tych "na oko" albo na szklanki.

    No dobrze, może dam mu jeszcze jedną szansę... Zastanowię się. Mąki żurkowej u siebie nie widziałam, ale żytnie różne i owszem.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-04 20:44:10

    Daj mu tę szansę, daj. Jak pierwszy raz nastawiałam zakwas, to postawiłam słoik na kuchence, na jednym wolnym palniku. Fakt, było wtedy bardzo ciepło to i szybciej fermentował. Na pierwsze mieszanie daj mąkę żytnią razową. Na kolejne też, O wiele szybciej zakwas się robi niż z mąki żytniej chlebowej.
    Czarny kożuch na wierzchu to nie jest tragedia. Kożuch się sciąga łychą , dosypuje mąki, dolewa wody i znów zostawia. Gorzej jak zakwas dziwnie zaczyna waniać. To już można z nim do zlewu. Ostatnim razem, przykrywałam słoik podwójnie złożonym ręcznikiem kuchennym (tym jednorazowym), ale zakwas strasznie mi wykipiał i teraz zastosowałam folię z recepturką, tylko wykałaczką zrobiłam parę dziurek w foli.

    A napisz mi jeszcze jak to było z tym kołem

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-04 20:57:12

    A pachniał, pachniał nie powiem. Wiesz jak pachnie zepsuta farba emulsyjna? No to mniej więcej tak. Fuj dlatego poszło do kibelka.
    Kożuch się ściąga? Hm nie doczytałam o tym, ale skoro mówisz to pewnie wiesz :) Masz większa wprawę :) Ja przykrywam lnianą ściereczką, mam taką bardzo "gęstą" z recepturką.

    Z kołem to jest tak: kożuch jest już na takim etapie ewolucyjnym, że własnie wynajduje koło :) Taki skrót myślowy :) Ale fakt, że też spleśniał aż miło a śmierdział, że szok. Jeszcze gorzej niż ten zwykły chlebowy.

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-04 19:34:08

    Makusiu, cos mi sie wydaje, ze teraz codziennie bede sledzila ten watek :)))))))))) Chleby przepyszne, pachna mi z monitora!!!
    Buziaki:)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-04 19:49:48

    zaglądaj i może się sama pochwalisz jakimś wypiekiem( zdrowym oczywiscie)

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-04 21:25:28

    Ech, moj Skarbie , oprocz chlebow , to wszystkie wypieki beda nie "zdrowe" i nie mam sie czym chwalic......ale mam deser z mufinami z makiem i serem maskarpone, pychota i duzo witamin z owocow swiezych:)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-04 21:54:43

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-04 19:31:59

    Pieknie wyglada Twoj/Twoje chleby, slinka leci:)

  • Autor: a. Data: 2010-08-04 22:16:25

    Tarta (ciasto bez cukru) z brzoskwiniami i morelami z własnego przerobu.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-07 08:11:24

    nie będę Was już tak często gnębiła "niezdrowymi" wypiekami. I to wcale nie dlatego, że moje myślenie przestawiło się nagle na "zdrowe" odżywianie. Wyjeżdżam do pracy, dość daleko od domu. i nie będę miała możliwości dokonywania jakichkolwiek wypieków. No, chyba że jak będę w domu w soboty, to coś mi akurat przyjdzie do głowy, wtedy nie omieszkam pokazać

    A wczoraj zrobiłam chrrrupiące rogale. Zdjęcie niezbyt piękne, ale za oknem szarówa a ja dysponuję tylko kiepskim aparacikiem

  • Autor: makusia Data: 2010-08-07 09:29:13

    Zdjęcie smakowite jak zwykle::)Powodzenbia Krysiu i pokazuj się chociaż w soboty:)))

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-07 12:15:08

    Dziękuję Madziu. Mam taką cichą nadzieję, że uda mi się dojeżdżać na soboty, choć odległość jest niebagatelna, bo ponad 360km

    A tu choć jeden rogalik dla Ciebie

  • Autor: makusia Data: 2010-08-07 19:16:10

    Pyszny, dziękuję :)

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-10 18:54:03

    Krysiu, to zycze Ci wspanialej pracy, wartej tej odleglosci od domu:) Kurcze, to bardzo daleko, ale dalas rade kiedys i dasz rade teraz, to wiem napewno:)
    Uwielbiam ogladac Twoje chleby, jestes mistrzynia!!!!
    Pozdrawiam cieplutko i kopniaka na droge (na powodzenie) sle:)

  • Autor: ursula Data: 2010-08-07 19:01:08

    Krysiu,
    zycze, aby nowa praca dala Ci duzo radosci i satysfakcji, abys spotkala milych i zyczliwych ludzi...
    i rozumiem, ze Kaktus i Skuter jada z Toba?
    bo nie wyobrazam sobie, ze ich zostawisz...
    pozdrawiam

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-07 19:40:41

    O nie, moje psy nie jadą. Zostają w domu na wsi, ze ślubnym. Ja będę tam pomieszkiwała w małym mieszkaniu, a moje psy  muszą mieć mnóstwo miejsca do ciągłego biegania. Z niecierpliwością będę oczekiwać piątków (lub sobót) aby przyjechać do nich.

    Bardzo Ci dziękuję Ulu.(wiecznie narzekam na słaby wybór emotek na WŻ, miał być uścisk i całusy). Ostatnimi dniami byłam bardzo zajęta. Jeździłam tam na rozmowy. Zobaczymy co czas przyniesie.

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-07 12:50:02

    Ojoj Krysiu ja bardzo lubię Twoje wypieki :) Czasem to nawet mam ochotę monitor oblizać, bo tak wyglądają, że nic tylko zjeść ze smakiem :) Będę czekała na weekendowe wydania "co dzisiaj pieczesz" :)

    A tymczasem w tym tygodniu, jak niektóry wiedzą, z powodu nalotu różnych gości popełniłam dwa ciasta. Jako, że jestem przesadzoną "kaszubką" to kuch musi być i mocna kawa. Dla gości :)
    Najpierw zrobiłam pyszny sernik, taki najzwyklejszy dla moich gości z bardzo dalekiego wschodu. Smakował, że prawie talerze oblizali :)
    Potem był pleśniak. Też pyszny, bo z galaretką z czerwonej porzeczki własnej roboty :)

    Upiekłam kilka chlebów :) W końcu też się liczy :) Ostatni, właśnie kończy się piec i idzie do ludzi :)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-07 19:17:53

    Zuch dziewczynka:)) A te chlebki własnoręcznie robione, czy w automacie?

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-07 19:38:15

    Makusiu osobiście, tymi ręcyma :) Nie mam maszyny do pieczenia chleba, nie posiadam wagi. Ja pracuję na oko, albo na szklanki, łyżki, łyżeczki, ciut lub szczyptę :) Ba, w piekarniku nie ma kratki, więc chlebek odparowuję po swojemu, zrobię kiedyś fotę - tylko się nie śmiać proszę :) A najlepsze to to, że nie mam keskówki i piekę w owalnym naczyniu żaroodpornym. U koleżanki piekłam w okrągłym :) Ot taki ze mnie McGyver albo (co mi bardziej odpowiada) "artysta" kuchenny

  • Autor: makusia Data: 2010-08-07 19:41:56

    Artysta!! czekam na fotki

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-07 19:47:29



    Oj Makusiu, niedługo będzie okazja :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-07 19:58:38

    Iwona, ja mam maszynę i tylko kurz z niej wycieram. Nijak chleb mi z niej nie pasuje. Upiekłam ze trzy razy i powiedziałam szlaban. Zdecydowanie smaczniejszy jest chleb z piekarnika. Ale to owalne naczynie to bym jednak zamieniła na podłużne (bo ja lubię długie i wąskie chleby ;) ). A do odparownia chleba wcale nie musisz mieć kratki piekarnikowej. Każda metoda jest dobra, aby tylko był dostęp powietrza od spodu. Czasami ustawiałam na rusztach kuchenkowych, kiedy nic się nie gotowało. Super odparował zawsze.
    A ja dzisiaj upiekłam razowy (znów zamiast wody dałam maślankę), a takiej dłuuuuuuuugiej keksówce, bo na ten wyjazd

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-07 20:17:31

    Krysiu znowu obśliniłam monitor :)

    Owalne bardzo nam pasuje :) Chlebki są podobne w kształcie do tych sklepowych, ładnie rosną, tylko muszę pamiętać o wysmarowaniu olejem i wysypaniu otrębami a jak nie ma to bułką tartą. Dobrze odchodzi od brzegów. Na keksówki na razie nie ma eci peci ;)
    Teraz będę piekła ten chleb o którym mi pisałaś to wkleję zdjęcia jak sobie radzę z odparowaniem :) Śmieszne, ale działa :)

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-10 17:34:31

    Słowo się rzekło czyli trzeba go dotrzymać

    Chleb z nowego przepisu według pomysłu Krysi:

    głośno

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-10 21:39:45

    Chleb wygląda fajnie, a "kratka" jest super. Bardzo dobry pomysł.

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-10 21:47:08

    Jest wietrzenie i to najważniejsze :)

    Chleb jest dość smaczny, ale muszę nad nim popracować. Rósł wolniej niż się spodziewałam a i myślałam, że wyrośnie troszkę wyższy. No nic, doskonałość wymaga ćwiczeń :)

    A Tobie Krysiu jeszcze raz dziękuję :)

    Jak pierwszy dzień?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-14 14:07:01

  • Autor: makusia Data: 2010-08-10 21:45:18

    Wow!!! ale pomysłowa bestyjka jesteś:)) Dobrze że masz dwa tłuczki , przyznam ..nie pomyślała bym nawet :))
    A chlebek śliczny i pewnie równie smaczny:)

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-10 21:49:58

    Ano mam. To dość długa historia dlaczego dwa. Żadnego nie kupiłam ;)

    Wybrałam tłuczki bo mają grubszy trzonek. Łyżki mają cieńszy i mocniej wbija się w skórkę od chleba :) A i mniejszy otwór pod zostaje :)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-10 21:52:44

    Ja odparowuje chleb na kratce , która przeznaczona jest do stawiania na niej gorących garów:)

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-10 21:59:37

    Ja nie mam, garnki ostawiam na deskę :) Kiedyś się dorobię ;)

  • Autor: kwiatek09 Data: 2010-08-10 20:38:15

    Zamiast prezentu dla koleżanki postanowiłam upiec 30 kruchych babeczek.Za krem robiła KARPATKA i pół "Kasi"...

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-08-10 20:48:14

    Drożdżówka nocna(po raz kolejny) z dżemem i kawałkami ekologicznych jabłek.Zaznaczam,że większość zrobiła moja Młoda:)

  • Autor: kwiatek09 Data: 2010-08-13 08:10:26

    Nocne rogaliki dla wnuczek mojej koleżanki z pracy.Lukrowane rankiem :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-14 14:01:19

  • Autor: makusia Data: 2010-08-14 15:38:41

    Coś Krysiu nie widzę co napisałaś.. chyba ze tylko ja nie widze?

  • Autor: Anovi Data: 2010-08-14 15:40:17

    Nie Makusiu, ja też nie widzę :/

  • Autor: makusia Data: 2010-08-14 15:42:55

    hmm, Krysieńka ma niewidzialną czcionkę :))

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-14 16:14:17

    i ja też nic nie widzę. Piszę to widać. Zrobię wyślij i  ................. tabula rasa


    edit


    a teraz widzę, ale tamte posty znikły niczym kamfora, nie wiem dlaczego. I to łącznie ze zdjęciami

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-14 16:17:46

    pisałam, wstawiałam zdjęcia i robiłam wyślij. Zajrzałam po tym a tu nie ma nic. Nie wiem co się działo.
    Piekłam odracane ciasto migdałowe ze śliwkami w karmelu



  • Autor: makusia Data: 2010-08-14 17:18:29

    No teraz to widac i nawet zapachniało:))

  • Autor: holly Data: 2010-08-14 20:04:23

    po raz enty
    pierniki z ziemniakami na opłatku, moje ulubione


    ( http://wielkiezarcie.com/recipe5763.html )

  • Autor: olenka_chicago Data: 2010-08-15 00:23:59

    Biszkopt z waniliowa bita smietanka & malinki z borowkami

Przejdź do pełnej wersji serwisu