Forum

Kuchenne porady

Urodziny dwulatka!!!

• Autor: irenab Data: 2010-07-06 21:15:13

Witam i po raz kolejny proszę Was o pomoc;mój synek ma za niedługo 2-gie urodziny,i chcę mu je zrobić w domu,gości będzie ok 10 i zastanawiam się czym mam tych gości poczęstować,mam tu na myśli jakieś dobre ciasta,które będą i ładnie wyglądały i fajnie by było gdyby nie były do pieczenia(znając moje możliwości im bardziej się staram tym wychodzi gorzej,i w efekcie kiedyś musiałam się ratować kupionymi ciastami)poproszę o przepisy na ciasta-na bazie krakersów,biszkoptów,herbatników.Dziękuję.

• Autor: asieksza Data: 2010-07-07 11:01:47

Lubię to: http://wielkiezarcie.com/recipe43238.html cytrynowe i pyszne, latem robię sernik na zimno - na spód tortownicy biszkopty podłużne ( ostatni hit - biszkopty w dużej paczce z Lidla ( za niecałe 7 zł wystarcza na sernik i sporo zostaje dla dzieciaczków do pochrupania ( można zrobić z np masą budyniową i polewą czekoladową ) wiaderko twarogu do tego cukier do smaku i pół kostki dobrego masełka, trzy żółtka ze sparzonych jajek ( ja parzę tak, że robią się na miękko, wg HACCAP 10 sekund ) i trzy łyżki żylatyny rozpuszczonej w pół szklanki wody gorącej. Wszystko zmiksowane. Na biszkopty część masy na to truskawki, druga część masy , truskawki , na to dwie galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody, wylewam najpierw trochę płynnej potem resztę już tężejącej. Na upały jak znalazł. Z pieczonych na letnich spotkaniach podaję często jako dodatkowe tartę truskawkową ale z mieszanymi owocami.
    Fajnie sprawdzają się też sałatki owocowe w wersji z rumem dla dorosłych, dla dzieciaczków z syropem lub miodem

Przejdź do pełnej wersji serwisu