Witam, szukam przepisu na sałatkę, którą mam zamiar podac na Wszystkich Świętych. Moją rodzine ciezko zadowolic czyms, bo to tradycjonalisci, wiec nie wiem co juz im podac na talerze.
Warunki do spełnienia: 1- produkty łatwo dostępne w małym miasteczku, 2- sałatka będzie podawana ciotkom i wujkomw podeszlym wieku, wiec nowosci kulinarne i owoce morza odpadaja; najlepiej jakas co zawiera majonez - warstwowa lub mieszana, moze byc z miesem 3- ma lekko zachwycic smakiem jesli to mozliwe
a moze sprobuj poszukac jakiejs "gyrosowej" one sa dobre w smaku skladniki maja normalne nic wyszukanego tam niema ewentualnie taka z kurczakiem http://wielkiezarcie.com/recipe46660.html
sałatka cezar spełnia wszystkie podane przez ciebie kryteria i jest bardzo smaczna
Dressing do sałatki 3 anchois 1 ząbek czosnku 5 kaparów 50 ml oliwy 20 kropli soku z cytryny 150 g majonezu 50 g parmezanu
Zmiksować w blenderze anchois, czosnek, kapary z oliwa i sokiem z cytryny. Wymieszać wszystko z majonezem. Dodać parmezan w proszku i wymieszać. Odstawić dressing na kilka godzin do lodówki.
składniki na sałatkę
1-2 sałat lodowych ( w org przepisie powinna być rzymska ) smażony boczek i pierś kurczaka ilość według uznania 5-10 szt. kaparów grzanki tarty parmezan 1 cytryna
Porwać liście sałaty lodowej na kawałki , wymieszać z dressingiem. Sałatę posypać smażonym w kostkę boczkiem, kaparami, smażoną piersią kurczaka pociętą w paski i grzankami w kostkę. Do dekoracji użyć tarty parmezan i cząstki cytryny.
Sałatka jest napewno pyszna, ale niestety po te składniki musialabym jechac chyba z 60 km, bo w mojej wiosce lub okolicznych miasteczkach nie kupię tych produktów.
Podam Ci przdepis na pyszną sałatkę schodzi momentalnie
0,5kg brokuł 1 podwójna pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 średnia papryka czerwona lub żółta 1 opakowanie sera feta 0,5opakowania prażonego solonego słonecznika(w Biedronce jest gotowy 2 zł opakowanie) przyprawa do gyrosa
sos czosnkowy 3 łyzki majonezu 8 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę koperek opcjonalnie szczypta vegety jeśli używasz(wymieszać wszystkie składniki i gotowe)
Brokuł podzielić na małe różyczki,ugotować w małej ilości osolonej wody lub na parze. pierś kurczaka umyć osuszyć pokroić w małą kosteczkę 0,5cm_1cm.wymieszać z przyprawą i usmażyć na nie wielkiej ilości oleju. paprykę pokroić w drobna kosteczkę fete też w mała kostkę Na dno salaterki lub półmiska wyłożyc kolejno brokuł,kurczak,kukurydza,papryka,ser feta,wszystko polać obficie sosem czosnkowym i posypać prażonym słonecznikiem.Polecam jest przepyszna
Zrobisz jak chcesz,ale ja bym nie zamieniała brokuła na kalafiora,chociażby pod względem kolorystycznym będzie sięlepiej komponowało a i smakowym.Moim zdaniem brokuł jest delikatniejszy.A i jeszcze dodam,że szwagier który też nie lubi wynalazków a tym bardziej sałatek,tą się zajadał.
Tak a propos sałatek z kalafiorem lub brokułem, bo widzę, że cieszą się dużą popularnością, mam jedną w swoich przepisach http://wielkiezarcie.com/recipe44879.html, nie robie często poniewaz nie przepadam za brokulem,
http://wielkiezarcie.com/recipe21659.html Ja uwazam ta salatke Ireny Sikory za hit wszechczasow!! wyglada wspaniale i smakuje bosko..a w sumie skaldniki mozesz skorygowac wg smakow twoich bliskich. Po ile lat licza sobie Ci Panstwo? skoro mowisz "w podeszlym wieku" ?? Moja Ciocia i Mama maja po 74 i 78 lat a sa mlodsze w glowie niz niektore mlode osoby.. otwarte na wszystkie nowe smaki :)
Użytkownik Glumanda napisał w wiadomości: > http://wielkiezarcie.com/recipe21659.html Ja uwazam ta salatke Ireny > Sikory za hit wszechczasow!! wyglada wspaniale i smakuje bosko..a w sumie > skaldniki mozesz skorygowac wg smakow twoich bliskich. Po ile lat licza sobie > Ci Panstwo? skoro mowisz "w podeszlym wieku" ?? Moja Ciocia i Mama maja po 74 > i 78 lat a sa mlodsze w glowie niz niektore mlode osoby.. otwarte na wszystkie > nowe smaki :)
Uwielbiam towarzystwo takie o jakim mówisz, poniewaz nie trzeba się martwic czy coś zjedzą czy nie, a u mnie tak nie jest. Rodzina lubi proste, sprawdzone potrawy, najlepiej takie które nie sa wyszukane lub wywodzą się z domu rodzinnego. Ciotki maja koło 50, 60 lub po 60. A jaki problem mam w domu z moim mężem - nie je zup oprócz warzywnej z kalafiorem i rosołu; nie je nowości, a nowosci, to takie potrawy, ktorych smakow nie zna, nie przyrządzała wczesniej tego jego mama lub potrawa nie wywodzi sie z kuchni polskiej - jedyne wyjatki to lasagne no i z takich nowosci to na palcu jednej reki moge wyliczyc; zje, ale ledwo przez gardło mu przechodzi.
No przepraszam, ale to zalezy jakie ktos ma myslenie i podejscie do zycia. Jeśli nie otwieramy sie na nowości i zamykamy się na świat, to tak. Przepraszam jesli kogos urazilam.
Nie odebrałam tego osobiście, jeszcze 7 lat do 50-siątki , ale babcią już jestem, też żartobliwie odpisałam ( emoty) Ale jesli na poważnie, to 50 lat, to raczej wiek dojrzały:) podeszły to chyba około 70 .I to tyle, bo odbiegamy od tematu, a nie chcemy spamować:)
jak byłam na praktyce ( miałam wtedy 17 lat) jedna z pań powiedziała mi: ty słoneczko jesteś podobna do mojej córki. Tylko moja córka ma 35 lat. A ja wtedy z uśmiechem na twarzy i goryczą w sercu pomyslałam sobie: boże jak można być podobnym do kogoś tak starego!
Nie urazilas nikogo, bo niczy czym? Nie mysle , ze masz inne myslenie (otwarcie na nowosci) i podejscie do zycia niz te Twoje strasznie stare ciotki w wieku 50 lat! Wynika to z Twoich wypowiedzi. A swiat jest naprawde otwarty :)
No tak..to ja sie zaliczam juz tez..prawie prawie do tych w podeszlym wieku.. w maju skoncze 50.. no czas najwyzszy zmienic sie i zaczac marudzic ;) hahahahha ;)
HIHIHI, poloze sie do grobu:))) Moja matula ma 82 lata, farbuje wlosy , obowiazkowo makijaz kazdego ranka i zawsze otwarta na moje kuchenne eksperymenty, nawet pomidorowa z cynamonem jej smakowala :))) Moja POWAZNA rada dla Ciebie, to postawic mezowatego w kuchni i niech sobie sam gotuje przysmaki wedlug wlasnego gustu i mamusiowych smakow!!! A jak nie da sobie rady, to bedzie glodny!!!!!
Witam, szukam przepisu na sałatkę, którą mam zamiar podac na Wszystkich Świętych.
Moją rodzine ciezko zadowolic czyms, bo to tradycjonalisci, wiec nie wiem co juz im podac na talerze.
Warunki do spełnienia:
1- produkty łatwo dostępne w małym miasteczku,
2- sałatka będzie podawana ciotkom i wujkomw podeszlym wieku, wiec nowosci kulinarne i owoce morza odpadaja; najlepiej jakas co zawiera majonez - warstwowa lub mieszana, moze byc z miesem
3- ma lekko zachwycic smakiem jesli to mozliwe
a moze sprobuj poszukac jakiejs "gyrosowej" one sa dobre w smaku skladniki maja normalne nic wyszukanego tam niema ewentualnie taka z kurczakiem http://wielkiezarcie.com/recipe46660.html
Dzięki, ale gyrosowe już mojej rodzinie się przejadły, bo babcia robi ją na każde okazje jakie moga się przydarzyć.
Fajnie byłoby zrobić jakis hit jak gyros (to był kiedys hiT), widocznie teraz już takich salatek hit nie bedzie, pomysly sie ludziom skonczyly hihi.
sałatka cezar spełnia wszystkie podane przez ciebie kryteria i jest bardzo smaczna
Dressing do sałatki
3 anchois
1 ząbek czosnku
5 kaparów
50 ml oliwy
20 kropli soku z cytryny
150 g majonezu
50 g parmezanu
Zmiksować w blenderze anchois, czosnek, kapary z oliwa i sokiem z cytryny. Wymieszać wszystko z majonezem. Dodać parmezan w proszku i wymieszać. Odstawić dressing na kilka godzin do lodówki.
składniki na sałatkę
1-2 sałat lodowych ( w org przepisie powinna być rzymska )
smażony boczek i pierś kurczaka ilość według uznania
5-10 szt. kaparów
grzanki
tarty parmezan
1 cytryna
Porwać liście sałaty lodowej na kawałki , wymieszać z dressingiem. Sałatę posypać smażonym w kostkę boczkiem, kaparami, smażoną piersią kurczaka pociętą w paski i grzankami w kostkę. Do dekoracji użyć tarty parmezan i cząstki cytryny.
przepis mam od znajomej
Może coś z tego Cię zadowoli http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=5&user=162829 (może tu znajdziesz jakieś hity, ihihi )
Sałatka jest napewno pyszna, ale niestety po te składniki musialabym jechac chyba z 60 km, bo w mojej wiosce lub okolicznych miasteczkach nie kupię tych produktów.
produkty trudno dostepne mozesz zamienic dostepnymi o podobnych wlasciwosciach
Podam Ci przdepis na pyszną sałatkę schodzi momentalnie
0,5kg brokuł
1 podwójna pierś kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 średnia papryka czerwona lub żółta
1 opakowanie sera feta
0,5opakowania prażonego solonego słonecznika(w Biedronce jest gotowy 2 zł opakowanie)
przyprawa do gyrosa
sos czosnkowy
3 łyzki majonezu
8 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
koperek opcjonalnie
szczypta vegety jeśli używasz(wymieszać wszystkie składniki i gotowe)
Brokuł podzielić na małe różyczki,ugotować w małej ilości osolonej wody lub na parze.
pierś kurczaka umyć osuszyć pokroić w małą kosteczkę 0,5cm_1cm.wymieszać z przyprawą i usmażyć na nie wielkiej ilości oleju.
paprykę pokroić w drobna kosteczkę
fete też w mała kostkę
Na dno salaterki lub półmiska wyłożyc kolejno brokuł,kurczak,kukurydza,papryka,ser feta,wszystko polać obficie sosem czosnkowym i posypać prażonym słonecznikiem.Polecam jest przepyszna
Dzieki, mysle, że zrobię, ale brokuł zastąpiłabym kalafiorem.
Zrobisz jak chcesz,ale ja bym nie zamieniała brokuła na kalafiora,chociażby pod względem kolorystycznym będzie sięlepiej komponowało a i smakowym.Moim zdaniem brokuł jest delikatniejszy.A i jeszcze dodam,że szwagier który też nie lubi wynalazków a tym bardziej sałatek,tą się zajadał.
Tak a propos sałatek z kalafiorem lub brokułem, bo widzę, że cieszą się dużą popularnością, mam jedną w swoich przepisach
http://wielkiezarcie.com/recipe44879.html, nie robie często poniewaz nie przepadam za brokulem,
ale mam taka jeszcze smaczna z sosem musztardowym spoza wk i jestem do niej przekonana o wiele bardziej, poniewaz mam w sobie kalafior, ktory uwielbiam
http://dariaanna.blog.onet.pl/Salatka-Warstwowa-Z-Kalafiorem,2,ID406702081,n
Daria, masz w sobie kalafior, o jejku, jak to czujesz? Rosnie tak samo jak w ogrodzie, nic nie boli jak sie rozrasta???
Sałatka spałaszona w dwie osoby przez dwa dni, to chyba samo mówi za siebie - dziękuję za przepis;)
http://wielkiezarcie.com/recipe21659.html Ja uwazam ta salatke Ireny Sikory za hit wszechczasow!! wyglada wspaniale i smakuje bosko..a w sumie skaldniki mozesz skorygowac wg smakow twoich bliskich. Po ile lat licza sobie Ci Panstwo? skoro mowisz "w podeszlym wieku" ?? Moja Ciocia i Mama maja po 74 i 78 lat a sa mlodsze w glowie niz niektore mlode osoby.. otwarte na wszystkie nowe smaki :)
Użytkownik Glumanda napisał w wiadomości:
> http://wielkiezarcie.com/recipe21659.html Ja uwazam ta salatke Ireny
> Sikory za hit wszechczasow!! wyglada wspaniale i smakuje bosko..a w sumie
> skaldniki mozesz skorygowac wg smakow twoich bliskich. Po ile lat licza sobie
> Ci Panstwo? skoro mowisz "w podeszlym wieku" ?? Moja Ciocia i Mama maja po 74
> i 78 lat a sa mlodsze w glowie niz niektore mlode osoby.. otwarte na wszystkie
> nowe smaki :)
Uwielbiam towarzystwo takie o jakim mówisz, poniewaz nie trzeba się martwic czy coś zjedzą czy nie, a u mnie tak nie jest. Rodzina lubi proste, sprawdzone potrawy, najlepiej takie które nie sa wyszukane lub wywodzą się z domu rodzinnego. Ciotki maja koło 50, 60 lub po 60. A jaki problem mam w domu z moim mężem - nie je zup oprócz warzywnej z kalafiorem i rosołu; nie je nowości, a nowosci, to takie potrawy, ktorych smakow nie zna, nie przyrządzała wczesniej tego jego mama lub potrawa nie wywodzi sie z kuchni polskiej - jedyne wyjatki to lasagne no i z takich nowosci to na palcu jednej reki moge wyliczyc; zje, ale ledwo przez gardło mu przechodzi.
Daria, ja Cie chyba zatłukę. 50 lat to podeszły wiek ??? I to dotego koło 50 ??? No dzięx. Załamka.
Za trzy lata będę już w podeszłym wieku.
Daria............
No przepraszam, ale to zalezy jakie ktos ma myslenie i podejscie do zycia. Jeśli nie otwieramy sie na nowości i zamykamy się na świat, to tak. Przepraszam jesli kogos urazilam.
Daruniu, ja przcież żartowałam :)
Mam dzieci w Twoim wieku, zresztą sama pamiętam jak patrzyłam na 40-tki gdy mialam 20 :)
pozdrówka :)
O to dziwne,!!!!!! jak mozna sie zamykac na swiat w wieku 50 lat!!!!!!
Nie odebrałam tego osobiście, jeszcze 7 lat do 50-siątki , ale babcią już jestem, też żartobliwie odpisałam ( emoty) Ale jesli na poważnie, to 50 lat, to raczej wiek dojrzały:) podeszły to chyba około 70 .I to tyle, bo odbiegamy od tematu, a nie chcemy spamować:)
jak byłam na praktyce ( miałam wtedy 17 lat) jedna z pań powiedziała mi: ty słoneczko jesteś podobna do mojej córki. Tylko moja córka ma 35 lat.
A ja wtedy z uśmiechem na twarzy i goryczą w sercu pomyslałam sobie: boże jak można być podobnym do kogoś tak starego!
O sałatkach miało być! Kurna fi. Proszę mi tu wieku nie wypominać,
Nie urazilas nikogo, bo niczy czym? Nie mysle , ze masz inne myslenie (otwarcie na nowosci) i podejscie do zycia niz te Twoje strasznie stare ciotki w wieku 50 lat! Wynika to z Twoich wypowiedzi. A swiat jest naprawde otwarty :)
No tak..to ja sie zaliczam juz tez..prawie prawie do tych w podeszlym wieku.. w maju skoncze 50.. no czas najwyzszy zmienic sie i zaczac marudzic ;) hahahahha ;)
HIHIHI, poloze sie do grobu:))) Moja matula ma 82 lata, farbuje wlosy , obowiazkowo makijaz kazdego ranka i zawsze otwarta na moje kuchenne eksperymenty, nawet pomidorowa z cynamonem jej smakowala :)))
Moja POWAZNA rada dla Ciebie, to postawic mezowatego w kuchni i niech sobie sam gotuje przysmaki wedlug wlasnego gustu i mamusiowych smakow!!! A jak nie da sobie rady, to bedzie glodny!!!!!
moze :
http://wielkiezarcie.com/recipe30619.html
http://wielkiezarcie.com/recipe24001.html
Ta śledziowa jest interesująca :)
I pyszna ale tez troche pracochlonna :)
Może ta sałatka " sałatka z tuńczykiem" jest w moich przepisach, niestety nie mogę wkleic linka.
Użytkownik janeczka669 napisał w wiadomości:
> Może ta sałatka " sałatka z tuńczykiem" jest w moich przepisach, niestety
> nie mogę wkleic linka.
http://wielkiezarcie.com/recipe63162.html
Bardzo dziękuję za wklejenie linka.
Jadłam taka podobną, tak mi sie wydaje, ale nie bylo tam marchewki, tylko dodatkowo cebula i ser żółty. Bardzo smaczna.
Jajka na twardo (hit każdej imprezy :P ) podane inaczej :)
http://wielkiezarcie.com/recipe50239.html
dodalam do ulubionych, ale u mnie takie salatki podawane sa raczej jako pasty na pieczywo :)
My wyjadamy ją z miski :D