Poszukuję przepisu na keks, taki z mnóstwem bakalii, który się piecze dłuższy czas przed świętami, polewa alkoholem, i trzyma zawinięty. Kiedyś na jakiejś stronie widziałam taki przepis. Nawet miałam linka zapisanego, a teraz jak coraz bliżej do świąt gdzieś się ulotnił . Pomocy !!! Jak potrzeba to akurat wtedy wszystko się gdzieś chowa. Ot taka złośliwość
Dziękuję za podrzucenie linka, może nie na święta, ale przepis mnie zainteresował i na pewno go wypróbuję. Jakoś wcześniej nie natrafiłam na ten przepis.
Masz rację, ten może być, choć nie polewa się go alkoholem to można go długo przechowywać. Szukam takiego przepisu ponieważ na święta przyjedzie córka i chciałam, żeby mogła wziąć ze sobą takie ciasto, które jeszcze przez pewien czas jej poleży, nie licząc oczywiście piernika i pierniczków, które obowiązkowo muszą być. Właśnie niebawem zabieram się za masową produkcję. No i dziękuję o przypomnieniu o przepisie na ten keks, zupełnie o nim zapomniałam.
Właśnie najpierw przeszukałam i nie znalazłam, tego o który mi chodziło, tak to często bywa że przypadkiem się znajduje, a jak już potrzeba to wtedy gdzieś się chowa. Zapisywałam w zakładkach, ale nie wiem co się z nim stało, może przez przypadek usunęłam.
Ja też zawsze szukam równie uparcie, dlatego moja córka lubi korzystać z moich usług w tym względzie. A jeżeli chodzi o przepisy to czasem ktoś podsunie jakiś, o którym bym nie pomyślała. I własnie dzięki temu tematowi mam takie ciasto na późniejszy termin.
mysle ze wiem o jaki keks pytasz. mam taki przepis w swoich zbiorach z ktorego bardzo czesto korzysta moja tesciowa. jest to ciasto ktore w 70-80%sklada sie z kandyzowanych owocow i dluuugo lezy( nawet do 4 mcy) poniewaz brandy je konserwuje. jesli jestes jeszcze zainteresowana moge przeslac przepis, natomiast w internecie znajdziesz je pod nazwa 'fruitcake'
Pewnie, że jestem zainteresowana, tym bardziej, że jest sprawdzony. To na pewno ten, o który mi chodzi. podaję maila betiss1033016@onet.pl i baaaardzo proszę o przepis. Będę naprawdę wdzięczna.
Oto przepis ,ktory dostalam kilka lat temu i pieke na kazde swieta.Moze wlasnie taki przypadnie Ci do smaku.U mnie wszyscy go lubia. 1. 2 szkl posiekanej skorki pomaranczowej 2. 1 szkl rodzynek 3. 1 szkl czeresni z suropu /przekrojonych na pol 4. 1 szkl ananasa posiekanego/suszony/ 5.1 szkl moreli /suszone/pokrojone 6. sok z 1/2 cytrynu + otarta skorka cytrynowa 7. 1 szkl soku z pomaranczy Wszystko razem wymieszac / 1-7/ w misce zostawic na noc 8. 1 szkl migdalow posiekanych 9. 1 szkl orzechow posiekanych Na drugi dzien rano dolozyc do miski orzechy i migdaly /8-9/ i podsypac troche maka/ 2 lyzki/ 3 szklanki maki + 2 lyzeczki proszku do pieczenia wymieszac razem 30 dkg masla /miekkie/ 6 jajek 1 szkl cukru Maslo dobrze utrzec dodac cukier i jajka/cale/.Utrzec dobrze razem. Dodac make z proszkiem i nastepnie owoce i wymieszac razem. Wlozyc ciasto do foremek /20na 14cm/ 2 szti piec 1 godzine w naczyniu z woda po godzinie wyjac z wody i piec jeszcze 1 godz i 15 min w temp 130 -150 c Ostudzic w foremce. Zimne przelozyc do szklanej brytfanki podlewac rumem przykryc biala sciereczka lub gaza cukiernicza i przykryc folia/zeby rum nie "wypartowal".Ja trzymam w lodowce na dolnej polce i podlewam 2razy w tygodniu do momentu kiedy ciasto wchlania alkochol.Ciasto jest dosc kosztowne ale warte zachodu.Pieke juz 6 raz w tym roku.Pieke poczatkiem grudnia.Ciasto kroi sie bardzo cienko. Mam zwykle az do lutego nic sie z nim nie dzieje.Mozna prawdopodobnie dluzej ale mnie sie nigdy nie udalo..
Poszukuję przepisu na keks, taki z mnóstwem bakalii, który się piecze dłuższy czas przed świętami, polewa alkoholem, i trzyma zawinięty. Kiedyś na jakiejś stronie widziałam taki przepis. Nawet miałam linka zapisanego, a teraz jak coraz bliżej do świąt gdzieś się ulotnił
. Pomocy !!! Jak potrzeba to akurat wtedy wszystko się gdzieś chowa. Ot taka złośliwość
co prawda to nie keks ale bardzo polecam:
http://wielkiezarcie.com/recipe3811.html
Dziękuję za podrzucenie linka, może nie na święta, ale przepis mnie zainteresował i na pewno go wypróbuję. Jakoś wcześniej nie natrafiłam na ten przepis.
http://wielkiezarcie.com/recipe54655.html
http://wielkiezarcie.com/recipe41335.html
http://wielkiezarcie.com/recipe28458.html
Ten, którego poszukuję piecze się sporo wcześniej, jest to chyba jakiś przepis na keks angielski.
http://wielkiezarcie.com/recipe25996.html może takie
Przepis usunięty.Miałam zamiar też skorzystać. :)
Masz rację, ten może być, choć nie polewa się go alkoholem to można go długo przechowywać. Szukam takiego przepisu ponieważ na święta przyjedzie córka i chciałam, żeby mogła wziąć ze sobą takie ciasto, które jeszcze przez pewien czas jej poleży, nie licząc oczywiście piernika i pierniczków, które obowiązkowo muszą być.
Właśnie niebawem zabieram się za masową produkcję. No i dziękuję o przypomnieniu o przepisie na ten keks, zupełnie o nim zapomniałam.
Wpisz w google "keks angielski" i znajdziesz mase przepisow a tu jeden z nich:
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/keks-angielski/
Dziękuję Tineczko, skorzystałam z Twojej rady, przepis sobie wydrukowałam.Pozdrawiam serdecznie.:))
Lo mamo, jak sie ciesze, ze moglam pomoc:)
Buziaki:))
Właśnie najpierw przeszukałam i nie znalazłam, tego o który mi chodziło, tak to często bywa że przypadkiem się znajduje, a jak już potrzeba to wtedy gdzieś się chowa.
Zapisywałam w zakładkach, ale nie wiem co się z nim stało, może przez przypadek usunęłam.
Dobrze, ze mozemy szukac w internecie, a ja uparta jestem i szukam do upadlego :)))))))
Ja też zawsze szukam równie uparcie, dlatego moja córka lubi korzystać z moich usług w tym względzie. A jeżeli chodzi o przepisy to czasem ktoś podsunie jakiś, o którym bym nie pomyślała. I własnie dzięki temu tematowi mam takie ciasto na późniejszy termin.
Hahaha, to pisz dokladnie, ze nas wykorzystujesz.
Przyznaję, że może troszeczkę
Oki, zapamietam na przyszly raz
mysle ze wiem o jaki keks pytasz. mam taki przepis w swoich zbiorach z ktorego bardzo czesto korzysta moja tesciowa. jest to ciasto ktore w 70-80%sklada sie z kandyzowanych owocow i dluuugo lezy( nawet do 4 mcy) poniewaz brandy je konserwuje. jesli jestes jeszcze zainteresowana moge przeslac przepis, natomiast w internecie znajdziesz je pod nazwa 'fruitcake'
Pewnie, że jestem zainteresowana, tym bardziej, że jest sprawdzony. To na pewno ten, o który mi chodzi. podaję maila betiss1033016@onet.pl i baaaardzo proszę o przepis. Będę naprawdę wdzięczna.
Oto przepis ,ktory dostalam kilka lat temu i pieke na kazde swieta.Moze wlasnie taki przypadnie Ci do smaku.U mnie wszyscy go lubia.
1. 2 szkl posiekanej skorki pomaranczowej
2. 1 szkl rodzynek
3. 1 szkl czeresni z suropu /przekrojonych na pol
4. 1 szkl ananasa posiekanego/suszony/
5.1 szkl moreli /suszone/pokrojone
6. sok z 1/2 cytrynu + otarta skorka cytrynowa
7. 1 szkl soku z pomaranczy
Wszystko razem wymieszac / 1-7/ w misce zostawic na noc
8. 1 szkl migdalow posiekanych
9. 1 szkl orzechow posiekanych
Na drugi dzien rano dolozyc do miski orzechy i migdaly /8-9/ i podsypac troche maka/ 2 lyzki/
3 szklanki maki + 2 lyzeczki proszku do pieczenia wymieszac razem
30 dkg masla /miekkie/
6 jajek
1 szkl cukru
Maslo dobrze utrzec dodac cukier i jajka/cale/.Utrzec dobrze razem.
Dodac make z proszkiem i nastepnie owoce i wymieszac razem.
Wlozyc ciasto do foremek /20na 14cm/ 2 szti piec 1 godzine w naczyniu z woda po godzinie wyjac z wody i piec jeszcze 1 godz i 15 min w temp 130 -150 c
Ostudzic w foremce.
Zimne przelozyc do szklanej brytfanki podlewac rumem przykryc biala sciereczka lub gaza cukiernicza i przykryc folia/zeby rum nie "wypartowal".Ja trzymam w lodowce na dolnej polce i podlewam 2razy w tygodniu do momentu kiedy ciasto wchlania alkochol.Ciasto jest dosc kosztowne ale warte zachodu.Pieke juz 6 raz w tym roku.Pieke poczatkiem grudnia.Ciasto kroi sie bardzo cienko. Mam zwykle az do lutego nic sie z nim nie dzieje.Mozna prawdopodobnie dluzej ale mnie sie nigdy nie udalo..
Serdeczne dzięki za przepis, właśnie o takie keksy pytałam.
A jak już przepis sprawdzony, to prawdziwy luksus. Jeszcze raz dziękuję.