Forum

Kuchenne porady

Poszukuję przepisu na keks

  • Autor: bettinka Data: 2010-11-01 13:28:29

    Poszukuję przepisu na keks, taki z mnóstwem bakalii, który się piecze dłuższy czas przed świętami, polewa alkoholem, i trzyma zawinięty. Kiedyś na jakiejś stronie widziałam taki przepis. Nawet miałam linka zapisanego, a teraz jak coraz bliżej do świąt gdzieś się ulotnił . Pomocy !!! Jak potrzeba to akurat wtedy wszystko się gdzieś chowa. Ot taka złośliwość

  • Autor: jola995 Data: 2010-11-01 14:38:48

    co prawda to nie keks ale bardzo polecam:
    http://wielkiezarcie.com/recipe3811.html

  • Autor: bettinka Data: 2010-11-01 15:18:16

    Dziękuję za podrzucenie linka, może nie na święta, ale przepis mnie zainteresował i na pewno go wypróbuję. Jakoś wcześniej nie natrafiłam na ten przepis.

  • Autor: monilen Data: 2010-11-01 15:00:55

    http://wielkiezarcie.com/recipe28458.html

  • Autor: bettinka Data: 2010-11-01 15:21:55

    Ten, którego poszukuję piecze się sporo wcześniej, jest to chyba jakiś przepis na keks angielski.

  • Autor: Alaewa Data: 2010-11-01 17:03:48

    http://wielkiezarcie.com/recipe25996.html może takie

  • Autor: bytomianka Data: 2010-11-01 18:01:28

    Przepis usunięty.Miałam zamiar też skorzystać. :)

  • Autor: bettinka Data: 2010-11-01 18:56:41

    Masz rację, ten może być, choć nie polewa się go alkoholem to można go długo przechowywać. Szukam takiego przepisu ponieważ na święta przyjedzie córka i chciałam, żeby mogła wziąć ze sobą takie ciasto, które jeszcze przez pewien czas jej poleży, nie licząc oczywiście piernika i pierniczków, które obowiązkowo muszą być. Właśnie niebawem zabieram się za masową produkcję. No i dziękuję o przypomnieniu o przepisie na ten keks, zupełnie o nim zapomniałam.

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-01 18:10:20

    Wpisz w google "keks angielski" i znajdziesz mase przepisow a tu jeden z nich:
    http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/keks-angielski/

  • Autor: bytomianka Data: 2010-11-01 18:32:06

    Dziękuję Tineczko, skorzystałam z Twojej rady, przepis sobie wydrukowałam.Pozdrawiam serdecznie.:))

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-01 18:53:53

    Lo mamo, jak sie ciesze, ze moglam pomoc:)
    Buziaki:))

  • Autor: bettinka Data: 2010-11-01 18:49:58

    Właśnie najpierw przeszukałam i nie znalazłam, tego o który mi chodziło, tak to często bywa że przypadkiem się znajduje, a jak już potrzeba to wtedy gdzieś się chowa. Zapisywałam w zakładkach, ale nie wiem co się z nim stało, może przez przypadek usunęłam.

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-01 18:56:26

    Dobrze, ze mozemy szukac w internecie, a ja uparta jestem i szukam do upadlego :)))))))

  • Autor: bettinka Data: 2010-11-01 19:00:13

    Ja też zawsze szukam równie uparcie, dlatego moja córka lubi korzystać z moich usług w tym względzie. A jeżeli chodzi o przepisy to czasem ktoś podsunie jakiś, o którym bym nie pomyślała. I własnie dzięki temu tematowi mam takie ciasto na późniejszy termin.


  • Autor: tineczka Data: 2010-11-01 19:07:22

    Hahaha, to pisz dokladnie, ze nas wykorzystujesz.

  • Autor: bettinka Data: 2010-11-01 19:12:59

    Przyznaję, że może troszeczkę

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-01 19:17:59

    Oki, zapamietam na przyszly raz

  • Autor: kiki1101 Data: 2010-11-01 22:52:27

    mysle ze wiem o jaki keks pytasz. mam taki przepis w swoich zbiorach z ktorego bardzo czesto korzysta moja tesciowa. jest to ciasto ktore w 70-80%sklada sie z kandyzowanych owocow i dluuugo lezy( nawet do 4 mcy) poniewaz brandy je konserwuje. jesli jestes jeszcze zainteresowana moge przeslac przepis, natomiast w internecie znajdziesz je pod nazwa 'fruitcake'

  • Autor: bettinka Data: 2010-11-01 23:45:23

    Pewnie, że jestem zainteresowana, tym bardziej, że jest sprawdzony. To na pewno ten, o który mi chodzi. podaję maila betiss1033016@onet.pl i baaaardzo proszę o przepis. Będę naprawdę wdzięczna.

  • Autor: mary50 Data: 2010-11-01 22:52:51

    Oto przepis ,ktory dostalam kilka lat temu i pieke na kazde swieta.Moze wlasnie taki przypadnie Ci do smaku.U mnie wszyscy go lubia.
    1. 2 szkl posiekanej skorki pomaranczowej
    2. 1 szkl rodzynek
    3. 1 szkl czeresni z suropu /przekrojonych na pol
    4. 1 szkl ananasa posiekanego/suszony/
    5.1 szkl moreli /suszone/pokrojone
    6. sok z 1/2 cytrynu + otarta skorka cytrynowa
    7. 1 szkl soku z pomaranczy
    Wszystko razem wymieszac / 1-7/ w misce  zostawic na noc
    8. 1 szkl migdalow posiekanych
    9. 1 szkl orzechow posiekanych
    Na drugi dzien rano dolozyc do miski orzechy i migdaly /8-9/ i podsypac troche maka/ 2 lyzki/
     3 szklanki maki + 2 lyzeczki proszku do pieczenia wymieszac razem
    30 dkg masla /miekkie/
    6 jajek
    1 szkl cukru
    Maslo dobrze utrzec dodac cukier i jajka/cale/.Utrzec dobrze razem.
    Dodac make z proszkiem i nastepnie owoce i wymieszac razem.
    Wlozyc ciasto do foremek /20na 14cm/ 2 szti piec 1 godzine w naczyniu z woda po godzinie wyjac z wody i piec jeszcze 1 godz i 15 min w temp  130 -150 c
    Ostudzic w foremce.
    Zimne przelozyc do szklanej brytfanki podlewac rumem przykryc biala sciereczka lub gaza cukiernicza i przykryc folia/zeby rum nie "wypartowal".Ja trzymam w lodowce na dolnej polce i podlewam 2razy w tygodniu do momentu kiedy ciasto wchlania alkochol.Ciasto jest dosc kosztowne ale warte zachodu.Pieke juz 6 raz w tym roku.Pieke poczatkiem grudnia.Ciasto kroi sie bardzo cienko. Mam zwykle az do lutego nic sie z nim nie dzieje.Mozna prawdopodobnie dluzej ale mnie sie nigdy nie udalo..

  • Autor: bettinka Data: 2010-11-01 23:48:44

    Serdeczne dzięki za przepis, właśnie o takie keksy pytałam. A jak już przepis sprawdzony, to prawdziwy luksus. Jeszcze raz dziękuję.

Przejdź do pełnej wersji serwisu