Jak w temacie. Mieszkam za granica i niestety paczka juz do mnie z Polski nie dojdzie przed Swietami. Mama miala mi przyslac piernik na moczke, a tutaj gdzie jestem, nie ma szans na kupienie tego specjalu. Moze ktos ma przepis na taki piernik? :)
A mozna wiedziec gdzie mieszkasz? Jesli bys mieszkala w Niemczech ,to byl taki piernik ,bez niczego w sieci sklepow Rewe.To byl taki kawalek piernika do przelozenia i oblania ewentualnie polewa,w kazdym razie tak wygladalo.Byl wielkosci,jak ciasto z mniejszej keksowki. Ewentualnie w piekarniach mozna dostac przed swietami wlasnie taki piernik,czesto z naklejonym mikolajem z papieru.
witaj happy-end, nie mialam pojecia o co pytasz, wiec z ciekawosci sprawdzilam i wszedzie pisze, ze to zwyczajny, ciemny piernik, tylko dobrze wysuszony:
"Bazą do moczki jest piernik, zwykły ciemny bakaliowy piernik, który najczęściej w polskiej kuchni robi się w czasie Wielkanocy i Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie było tak, że specjalny kawałek tego piernika zostawiało się z zamysłem, by na przyszły rok był dla moczki. Dziś można kupić „gotowca" w sklepach na Śląsku (nazywa się to: piernik do moczki), w Krakowie nie spotkałem, znalazłem coś „na kształt" i to „coś" było bardzo przyzwoite. Tenże piernik, odstawiony, zeschnięty, przed przygotowaniem moczki, moczyło się w niewielkiej ilości przegotowanej, letniej wody, tak by zmiękł całkowicie (moczenie i już się wszystko wyjaśniło), aby dało się go przetrzeć przez sito. Po przetarciu przez sito kleista maź, która jest efektem, staje się podstawą do moczki.",
http://wielkiezarcie.com/recipe13485.html - to jest przepis na moczke, a w komentarzach: "Sweetya ja kupuje piernik świąteczny on jest taki podłużny i raczej wąski potem kroję go sobie na grubsze plastry i susze na kaloryferze a moczka jest przepyszna ja robię ją tylko raz w roku na święta ale warto czekać. Pozdrawiam",
wybierz wiec jakis przepis na piernik (na ten co ja robie, juz jest za pozno), potem go dobrze wysusz i zrob swoja moczke, mam nadzieje, ze troche pomoglam, pozdrawiam swiatecznie
Ursulo,niedawno na ten temat bylo w watku-"Po raz pierwszy na swiatecznym stole"-przeczytaj sobie moja wypowiedz 33 i 34 tam wlasnie wyjasnialam co to moczka,a w drugim jest link,do strony ,gdzie pan owa moczke gotuje..
Dziekuje za pomoc Ursula :)
Tak, ja wiem, ze to jest zwykly piernik bez dodatkow, przegladnelam juz wczesniej przepisy, ktore mi podalas, a takze chyba wszystkie inne na pierniki z WZ. Niestety to nie to samo. To sa takie miekkie ciasta wg mnie, a ten piernik jest specyficzny.
Ale chyba znalazlam rozwiazanie. Kolezanka poradzila mi kupic pierniczki tzw.Katarzynki zwykle albo w czekoladzie, bo one sa bardzo podobne w smaku i wygladzie do piernika na moczke. A moge je tutaj dostac w polskim sklepie.
Pozdrawiam wszystkich, ktorzy lubia moczke i tych, ktorzy nie wiedza co to jest lub nie lubia - tez :)
Wesolych Swiat!
Jak w temacie. Mieszkam za granica i niestety paczka juz do mnie z Polski nie dojdzie przed Swietami. Mama miala mi przyslac piernik na moczke, a tutaj gdzie jestem, nie ma szans na kupienie tego specjalu. Moze ktos ma przepis na taki piernik? :)
A mozna wiedziec gdzie mieszkasz?
Jesli bys mieszkala w Niemczech ,to byl taki piernik ,bez niczego w sieci sklepow Rewe.To byl taki kawalek piernika do przelozenia i oblania ewentualnie polewa,w kazdym razie tak wygladalo.Byl wielkosci,jak ciasto z mniejszej keksowki.
Ewentualnie w piekarniach mozna dostac przed swietami wlasnie taki piernik,czesto z naklejonym mikolajem z papieru.
Mieszkam w Belfascie niestety. :(
witaj happy-end,
nie mialam pojecia o co pytasz, wiec z ciekawosci sprawdzilam i wszedzie pisze, ze to zwyczajny, ciemny piernik, tylko dobrze wysuszony:
"Bazą do moczki jest piernik, zwykły ciemny bakaliowy piernik, który najczęściej w polskiej kuchni robi się w czasie Wielkanocy i Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie było tak, że specjalny kawałek tego piernika zostawiało się z zamysłem, by na przyszły rok był dla moczki. Dziś można kupić „gotowca" w sklepach na Śląsku (nazywa się to: piernik do moczki), w Krakowie nie spotkałem, znalazłem coś „na kształt" i to „coś" było bardzo przyzwoite. Tenże piernik, odstawiony, zeschnięty, przed przygotowaniem moczki, moczyło się w niewielkiej ilości przegotowanej, letniej wody, tak by zmiękł całkowicie (moczenie i już się wszystko wyjaśniło), aby dało się go przetrzeć przez sito. Po przetarciu przez sito kleista maź, która jest efektem, staje się podstawą do moczki.",
http://wielkiezarcie.com/recipe13485.html - to jest przepis na moczke, a w komentarzach:
"Sweetya ja kupuje piernik świąteczny on jest taki podłużny i raczej wąski potem kroję go sobie na grubsze plastry i susze na kaloryferze a moczka jest przepyszna ja robię ją tylko raz w roku na święta ale warto czekać. Pozdrawiam",
wybierz wiec jakis przepis na piernik (na ten co ja robie, juz jest za pozno), potem go dobrze wysusz i zrob swoja moczke,
mam nadzieje, ze troche pomoglam,
pozdrawiam swiatecznie
Ursulo,niedawno na ten temat bylo w watku-"Po raz pierwszy na swiatecznym stole"-przeczytaj sobie moja wypowiedz 33 i 34 tam wlasnie wyjasnialam co to moczka,a w drugim jest link,do strony ,gdzie pan owa moczke gotuje..
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=390669&post=391164
moze przyda Ci sie ktorys przepis na piernik:
http://wielkiezarcie.com/recipe63734.html,
http://wielkiezarcie.com/recipe39134.html,
http://wielkiezarcie.com/recipe28010.html,
zycze Zdrowych i Wesolych Swiat
Dziekuje za pomoc Ursula :) Tak, ja wiem, ze to jest zwykly piernik bez dodatkow, przegladnelam juz wczesniej przepisy, ktore mi podalas, a takze chyba wszystkie inne na pierniki z WZ. Niestety to nie to samo. To sa takie miekkie ciasta wg mnie, a ten piernik jest specyficzny. Ale chyba znalazlam rozwiazanie. Kolezanka poradzila mi kupic pierniczki tzw.Katarzynki zwykle albo w czekoladzie, bo one sa bardzo podobne w smaku i wygladzie do piernika na moczke. A moge je tutaj dostac w polskim sklepie. Pozdrawiam wszystkich, ktorzy lubia moczke i tych, ktorzy nie wiedza co to jest lub nie lubia - tez :) Wesolych Swiat!