Forum

Gawędy o jedzeniu

Pasta kanapkowa

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-04 11:04:27

    Znudziły nam się zwykłe kanapki. Kupiłam ostatnio pastę rybną, była pyszna i wpadałam na pomysł, żeby robić teraz różne pasty dla odmiany. Jakie pasty możecie polecić?

    Ps. Ja robię pastę twarogową (w moich przepisach), a mama makrelę ucierała z masłem i pieprzem. Jadłam też sardynki w oleju ugniecione ze szczypiorem i ogórkiem konserwowym z dodatkiem ziół prowansalskich.

  • Autor: Olciaa Data: 2011-02-04 11:44:17

    mam kilka past w swoich przepisach.jajeczna lubie najbardziej

  • Autor: malinka16 Data: 2011-02-04 11:45:10

    Witaj ja robie taką
    1makrela, 3 jaja ugotowane na twardo, 5 dag żółtego sera, majonez, masło, szczypiorek, sól, pieprz.

    Makrelę pozbawić ości ( nie cierpię tego robić...), pokroić na małe części, dodać starte lub pokrojone w kostkę jajka, starty na małych oczkach ser, dodać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę majonezu. Kto lubi bardziej tłuste rzeczy może ilość masła i majonezu zwiększyć.
    Całość wymieszać, żeby uzyskać jednolitą masę. Dodać sól i pieprz do smaku, na koniec posiekany szczypiorek.
    Masę przemieszać i już można smarować nią kanapki ( Nie trzeba ich smarować masłem).pychotaaaaa

  • Autor: malinka16 Data: 2011-02-04 11:49:32

    robię też taki paprykarz, też jest pyszny

    1 duża makrela wędzona
    100g ryżu
    4 lyzki przecieru pomidorowego
    2 lyzki ketchupu
    1 cebula
    2 lyzki tłuszczu ja użyłam margaryny do smażenia
    ziele angielskie, liść laurowy
    sol, pieprz

    Ryz ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2 kulek ziela angielskiego i 1 liścia laurowego. Rybę obrać z ości i zmielić, na koniec wrzucić do maszynki 2 lyzki ugotowanego ryżu i tez zmielić ( robię tak bo dużo ryby zostaje w maszynce). Cebule obrać i pokroić w kostkę. W rondlu roztopić tłuszcz i zeszklić na nim cebulkę. Pod koniec dodać ketchup i przecier. Całość wymieszać z ryba i ryżem. Doprawić do smaku sola i pieprzem lub czym kto lubi:))

  • Autor: asieksza Data: 2011-02-04 11:57:00

    Wątróbka drobiowa usmażona z cebulką i zmiksowana z odrobiną masełka. Mój mężuś robi coś takiego : resztki mięsa z kurczaka z rosołu , jajka na twardo , drobno pokrojone korniszonki , majonez.

  • Autor: agacia Data: 2011-02-04 13:13:23

    Też robię taki paprykarz, ale zamiast makreli dodaję puszkę lub dwie tuńczyka i cebulę podsmażam z tartą marchewką.To jest lepsze od  paprykarzu ze sklepu.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-02-06 08:06:44

    Skuszę się na wypróbowanie obu wersji.Od kupnego paprykarza wolę sałatkę rybną,ale taki domowy...chyba warto

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2011-02-04 13:00:02

    Pasta z jaj z wędzoną rybą,   Pasta z jaj  z szynką,  Pasta z jajz żółtym serem,  pasta z wątróbek bez pieczenia,  Pasta myśliwska, Pasta z jaj z twarogiem,  Pasta z jajz musztardą,  Pasta z jaj i wędliny, Pasta z jaj i mięsa,   pasta z jaj ze śledziem,  Pasta z jaj z koncentratem pomidorowym,  Pasta z pasztetem   wiele,wiele innych.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-04 13:14:33

    A gdzie te przepisy? tutaj na WŻ?

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2011-02-04 15:45:18

    http://wielkiezarcie.com/recipe35537.html,
    http://wielkiezarcie.com/recipe35524.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe35538.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe35525.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe35522.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe35523.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe37740.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe35521.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe35535.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe35280.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe35284.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe37287.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe35282.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe63032.html

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-04 16:01:18

    Przeglądać pasty wiem jak :) Chodziło mi tylko o te, które ktoś sprawdził, że smaczne. Te podane Twoje dwie wyglądają super!

  • Autor: limetka81 Data: 2011-02-04 16:45:31

    ta jest smaczna....
    1 puszka tuńczyka
    5 jaj
    4 łyżki groszku konserwowego
    0.5 cebulki
    majonez sól i pieprz

    polecam - sama taki zestaw wykombinowałam i było pycha

  • Autor: megii013 Data: 2011-02-04 19:25:32

    Nie wiem czy ten ,,przepis" znasz , http://wielkiezarcie.com/recipe55787.html

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-11 13:13:18

    Pasta z awokado: http://wielkiezarcie.com/recipe15168.html jest rewelacyjna, zrobiłam wczoraj. Taka inna niż zwykle. Proponuję więcej cytrynki lub cebuli, żeby nie była mdła. Dziękuję za przepis!

  • Autor: till Data: 2011-02-04 19:39:16

    http://wielkiezarcie.com/recipe15168.html zdecydowanie ta :) jak już wcześniej zauważyła ulla :)

  • Autor: kaszkaj Data: 2011-02-04 20:52:26

    Szybka i smaczna-http://wielkiezarcie.com/recipe54833.html

  • Autor: piszczalka Data: 2011-02-04 21:29:32

    a moze taka http://wielkiezarcie.com/recipe24930.html

  • Autor: jolka60 Data: 2011-02-05 09:13:54

    Najwyżej powtórza się,bo nie przeglądałam powyższych propozycji.Podaję tylko sprawdzone i ulubione przez nas.
    Jajka na twardo,posiekane lub utarte z sardynkami w oleju (na mała puszkę sardynek daje zazawyczaj dwa jajka.Sardynki mogą być podwędzane.do tego można dodać drobno posiekana cebulkę (najlepiej czerwoną) i ew.natkę pietruszki.

    Makrela wędzona utarta z twarogiem,znowu ew.do tego cebulka lub szczypior.

    Twaróg lub dobry tłusty ew.półtłusty ser utrzeć z pastą "Ajvar"lub czerwonym "Pesto" (ja używam ajvar-ostry-2-3 łyzki),do tego dodać pokrojoną w paseczki pieczeń z piersi indyczej (z kurczaka) czy jakąolwiek wędlinę drobiową.Najczęściej podaję to na "łódkach"z cukinii-młoda,przekrojona na połówki,lekko wydrążona i zblanszowana (powinna być lekko twarda,chrupiąca),ale równie dobrze smakuje z pieczywem.

    Groch tzw ciecierzyca (cieciorka)-ugotowany do miękkości,zmiksowany z czosnkiem.Przyprawy dowolne,u mnie tylko sól i pieprz.

    Dwie puszki tuńczyka w sosie własnym lub oleju (ew oba)-podrobić.Skroić do tego 3-4 łodygi selera naciowego (bardzo drobno),1 niewielką czerwoną cebulkę,trochę natki pietruszki (można ją wymieszać czy posypać na wierzch),troszkę otartej skórki z limonki lub cytryny,1-2 łyzki soku z cytryny,ze dwie łyżki majonezu.Przyprawy-dowolne,ale ja dodaję tylko odrobinę soli i białego pieprzu.
    Najlepiej smakuje na "łódkach cykorii_surowej),ale do pieczywa też super."Pastę'można przechowywać dłużej,ale na cykorię kłaść bezpośrednio przed podaniem,bo podcieka nieco sokiem,jak dłużej postoi.Zaręczam,że pyszne.Nie spotkałam jeszcze osoby,której by nie smakowała.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-02-05 09:32:10

    Dodaję tak na raty-dorsz,najlepiej gotowany na parze,ale moze być także smażony,ale bez panierki (można ja zdjąć),do tego cebula,kiszony ogórek,pieprz,sól.Można dodać troszkę oleju lub mięso z dorsza utrzeć najpierw z miękkim masłem Tak samo mozna przyrządzić z dorsza wędzonego czy makreli.

    Czasem kupuję tzw "brzuszki"wędzone z łososia.Można je utrzeć lub zmiksować z serem,ale chudym lub półtłustym.do tego cebula zwykła lub szalotki,Ew,kiszsony ogórek.

    Dla amatorów "surowizny"-niby tatar.
    Surowa kiełbasa tzw cebulowa,siekana cebula,żółtko,trochę maggi,pieprz czarny.Oczywiście,jak w tatarze,możne być jeszcze kiszony ogórek czy grzybki.

    "Domowy"Ajvar-upieczona papryka plus pieczony bakłażan ew.cukinia,zmiksowana z czosnkiem, i oliwą) sół i pieprz.Smaczny sam na chleb lub jako dodatek właściwie do większości kanapek.

  • Autor: Mazba Data: 2011-02-11 20:09:08

    "Twaróg lub dobry tłusty ew.półtłusty ser utrzeć z pastą "Ajvar"lub czerwonym "Pesto" (ja używam ajvar-ostry-2-3 łyzki),do tego dodać pokrojoną w paseczki pieczeń z piersi indyczej (z kurczaka) czy jakąolwiek wędlinę drobiową.Najczęściej podaję to na "łódkach"z cukinii-młoda,przekrojona na połówki,lekko wydrążona i zblanszowana (powinna być lekko twarda,chrupiąca),ale równie dobrze smakuje z pieczywem."

    wreszcie jakieś sensowne zastosowanie cukini, a nie tylko krojona, smażona tak czy siak, jako wypełniacz potrawy. Brawo Jola! jeszcze dziś skoczę do Kauflandu (mieszkam tuż obok) i będzie prima kolacja

  • Autor: jolka60 Data: 2011-02-12 07:45:05

    Zrobiłaś?Chciałam wiedzieć,czy Ci smakowało,bo mi bardzo.Poza tym unikam kanapek,bo często w pracy nie miałam warunków na zjedzenie czegoś innego i jadłam je za często.

  • Autor: matani Data: 2011-02-05 18:41:22

    Prosta i pyszna http://wielkiezarcie.com/recipe42612.html

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-06 10:39:08

    A ja dziś pokombinowałam z produktów z lodówki. Miałam apetyt na oliwki i zainspirowana Waszymi pomysłami (za które serdecznie dziękuję i wypróbuję) zrobiłam Pastę kanapkową oliwkową (w moich przepisach - http://wielkiezarcie.com/recipe65791.html)

  • Autor: Wkn Data: 2011-02-11 14:21:23

    Dziś na śniadanie zrobiłam pastę z ostroboka - z oliwkami, majonezem i twarogiem. Bardzo mi smakowała - chuda ryba dobrze równoważyła tłustość majonezu.

  • Autor: rebo Data: 2011-02-11 19:49:39

    ja na szybko robię pastę z serka topionego kremowego i jajek na twardo
    jajka z serkiem ugniatam widelcem ,dodaje jak mam szczypiorek i doprawiam solą
    nam smakuje

  • Autor: Mazba Data: 2011-02-11 19:58:58

    z makreli to dość często robimy pastę (piszę robimy, bo luby uciera w makutrze) ale dodajemy nie tylko pieprz, ale też pokrojone z drobiutką kosteczkę korniszony i świeżą cebulę

  • Autor: Satina Data: 2011-02-12 10:39:55

    Pasta serowa albo pasta z bryndza, ze świeżym szczypiorkiem, jajeczna, ze szprotkami, na bazie twarogu lub masła i serka topionego plus jakiś dodatek:)

  • Autor: Wkn Data: 2011-02-12 22:27:49

    A ja mam dwa pytania:
    1. zauważyłaś, że bryndza bryndzy nierówna? jedna zachwyca smakiem i konsystencją, a inna rozczarowuje?
    2. czy szprotki do pasty rozgniatasz z wnętrznościami? (pewnie idiotyczne pytanie, bo jak te maleństwa pozbawić środka...)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-12 22:59:33

    Ja jadłam na Słowacji "Bryndzowe halusky" i wiem, że bryndzy nie tknę. Może nie jadłam właściwej?

  • Autor: Wkn Data: 2011-02-12 23:24:30

    Zdecydowanie nie jadłaś właściwej - ja odponad  15 lat szukam smaku bryndzy z Zakopanego, ze starych dobrych czasów, gdy ciocia koleżanki mieszkająca w Zakopanem prowadziła nas do zaznajomionej baby sprzedającej na ryneczku nieoszukane oscypki i brydzę. Kupowałam tę bryndzę i wyjadałam paluchami po drodze domu, nie mogąc się doczekać kulturalnej konsumpcji.
    Teraz od czasu do czasu kupuję bryndzę z Krakowskiego Kredensu, ale to nie bryndza tylko serek z domieszką bryndzy. Drogi, ale przynajmniej nie podśmiarduje tak mocno jak niektóre dostępne w handlu :D I jest łagodny w smaku - do pieczywa nawet nawet.

  • Autor: anqe Data: 2011-02-13 00:34:35

    szprotki bardzo łatwo obrać możesz spróbować ukręcić raz głowę i wyciągnąć kręgosłup przez nacięty i wypatroszony brzuszek lub dla mniej wprawionych obciąć głowę nożem podważyć filet wyciągnąć kręgosłup i już ja wędzone zawsze obieram choć mówią że zdrowiej jeść w całości jednak może ze mnie taki francuski piesek że wolę czyste mięsko

  • Autor: anqe Data: 2011-02-13 00:20:10

    najszybsze pasta świata puszka tuńczyka w sosie własnym dobrze odsączona wymieszana serkiem ostrowia naturalnym lub ziołowym bywa na każdej  mojej imprezce wzbogacając tartnki swoim cudownym smakiem

    robię tez jeszcze
    - makrelę jajko na twardo i 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego doprawiam sól pieprz
    - makrelę 2 jajka na twardo i szczypiorek najlepiej gruby

  • Autor: agacik33 Data: 2011-03-24 12:56:27

    z past kanapkowych  to pasta która mnie zaskoczyła prostota i smakiem- kilka łyzek czerwonej soczwicy ugotowac (8-10 minut), w miedzyczasie podsmazyc pokrojoną w kosteczke cebulke, wymieszac, dodac pieprz i majeranek- i na kanapki.

    pozdr

  • Autor: orzeszek Data: 2014-05-02 20:58:04

    Ja robię cztery pasty:

    1) twaróg, śmietana lub jogurt naturalny, rzodkiewka ( w kostkę lub starta na grubych oczkach), szczypiorek lub tylko jedno, sól

    2) jajka, majonez,szczypiorek, sól,pieprz

    3) makrela obrana ze skóry i z ości, keczup

    4) wątróbka drobiowa smażona  z cebulką na oleju (zmielić lub zblendować)

    Wszystkie są pyszne, ale teraz z pewnością będę robić więcej past już mnie kilka zainteresowało.

    Pamiętam że kiedyś jadłam taką pastę robioną z kiełbasy i keczupu, ale to nie mój smak.

    Dopisano 14-05-02 21:18:43:

    Przypomniałam sobie jeszcze taką pastę którą czasem robię nadziewając jajka, a właściwie białka jajek. Wykorzystuję żółtka, puszkę tuńczyka w sosie własnym odsączoną, majonez, sól,pieprz i albo korniszony albo rzodkiewka albo papryka ewentualnie szczypiorek (chodzi o kolor i ostry smak). Zawsze jej jakoś więcej wyjdzie niż jest tych białek, więc później jest zjadana z pieczywem. Myślę, że można zrobić z całych jajek.

  • Autor: Lea2 Data: 2014-05-03 11:01:51

    W moich przepisach jest Smarowidło z kurczaka. Bardzo dobre na kanapki :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-05-04 17:50:09

    Może moja ,,Jajeczna Rozpusta" przypadnie Ci do gustu.... http://wielkiezarcie.com/recipe104898.html

  • Autor: mggi63 Data: 2014-05-04 19:19:08

    Dziewczyny przypięłyście się do 2011 roku

  • Autor: iwciaG Data: 2014-05-04 19:53:15

    Długi ,,łikend" zrobił swoje....hi hi..... i na oczy mi siadło....... ciekawe co to za objaw.....? muszę już chyba ....TO.... odstawić......

  • Autor: Lea2 Data: 2014-05-04 21:34:05

    To nic nie szkodzi, przecież można dalej pociągnąć ten wątek. Myślę, że wart jest odświeżenia i inni też mogą skorzystać oraz nadal dodawać różne ciekawe propozycje. :)

  • Autor: makusia Data: 2014-05-04 22:42:05

    To nic nie szkodzi, przecież można dalej pociągnąć ten wątek. Myślę,
    że wart jest odświeżenia i inni też mogą skorzystać oraz nadal dodawać
    różne ciekawe propozycje. :)

    Dokładnie :)

  • Autor: bahus Data: 2014-05-05 00:34:26

    Genau...jak mawiali starożytni Rosjanie...

Przejdź do pełnej wersji serwisu