Forum

Kuchenne porady

Poszukuję masy do tortu

  • Autor: renia Data: 2011-04-03 18:07:28

    Witam!
    Kochane moje dziweczyny poszukuję usilnie dorej masy do tortu na wierzch takiej, z której można szprycą robić wzorki, kwiatki, listki itp. Proszę pomóżcie mi. Może macie sprawdzone przepisy bo mi już ręce opadają na eksperymentowanie. Wypróbowałam kilka i nic. Pozostałam narazie na bitej smietanie ale marzą mi się szytwne i kolorowe kwiatuszki :) Dzięki serdeczne z góry za pomoc. Wierzę w Was że mi ktoś pomoże.

  • Autor: domino29 Data: 2011-04-03 20:49:11

    Proszę bardzo: 1/2 litra mleka, 1/3 szkl. cukru(jak ktoś lubi słodkie można zwiekszyc), cukier waniliowy, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyzki mąki ziemniaczanej ( łyżki takie z górką, trochę kopiate , nie płaskie), 1 margaryna.
    Rozrobić mąki w pół szkl mleka, resztę zagotować z cukrem, wlać na gotujące się mleko, ugotować gęsty budyń. Jak wystygnie utrzeć z margaryną.

      Zawsze wychodzi, można uzywać do dekoracji, wychodzą z niej wzorki, szczególnie jak troche zmarznie, ja nie gotuje innej masy, ta jest podstawą do wszystkich przekładańców. Jesli  chcesz zmienić smak to można dodać kakao lub na gorące mleko wsypać kawę, dodać aromat.

  • Autor: Teresa40 Data: 2011-04-03 21:02:51

    Witaj! podam ci moj sprawdzony przepis na krem do torta. 2,5 kostki palmy,2 szkl cukru ,1-2 cukry waniliowe,5 jajek,spirytus,kakao.Najpierw utrzyj margaryne do bialosci ,potem bialka oddziel od zoltek.Bialka ubij z odrobina soli na sztywno ze stopniowo dosypywanym cukrem ,caly czas ubijaj i dodaj zoltka i dalej ubijaj do bialosci az sie cukier rozpusci.Gotowa mase wlewaj cienkim strumieniem do utartej margaryny i ubijaj caly czas mikserem w jedna strone.Na koncu dodaj spirytus 1-2 lyzki.Polowe kremu mozesz zrobic z kakao.

  • Autor: Teresa40 Data: 2011-04-03 21:07:10

    Jest to oczywiscie proporcja na dwa duze biszkopty pieczone w prodizu.Ja zawsze robie takiego torta na urodziny ,jest duzy ,podzielny i naprawde smaczny.Ty mozesz zrobic np z polowy porcji.

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2011-04-04 07:02:54

    a może ten krem/ czy ta masa będzie dobra? Zabarwiać ją możemy naturalnymi sokami wyciskanymi prostyo z warzyw czy owoców: http://wielkiezarcie.com/recipe47343.html. Sprawdzony już więcej niż 1000 razy 1000 krotnie, jeśli da się z tego kremu/mast robić kwiatki (goździki i różę) oraz listki, girlandy i inne wzory dekoracji.
    Niestety jest to krem/masa tylko do dekoracji, a wierzch i boki tortu, czy innego ciasta należy pokryć inną masą ( na obłożenie tortu jest za sztywna i za "ciężka".

  • Autor: Aniula27 Data: 2011-04-04 11:43:40

    To jest mój sprawdzony przepis, zachowuje kształt i można z niego zrobić listki, kwiatki i inne cuda.
    Krem russel:
    4 jajka
    1 szkl cukru
    2 kostki masła
    1 kostaka Kasi

    Jajka z cukrem ubić na parze aż bedą ciepłe i powstanie pulchna masa(
    ja to robię na małym gazie ale trzeba wtedy uwazać żeby nie
    przypalić). Dalej ubijać aż masa bedzie całkiem zimna. Tłuszcz utrzeć
    w misce i wlewac po trochu mase jajeczną.
    To jest baza z której mozna robić rózne smaki, można dodac kakao lub
    rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, masło orzechowe, zmielone
    orzechy, zmiksowane truskawki(ostrożnie zeby się nie zważyło), sok
    skórkę z cytryny, kawę.
    Ja zazwyczaj dodaję olejek śmietankowy i używam tego kremu głównie do
    obsmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową. Rzadko kiedy przekładam
    nią torty bo klieńci raczej zamawiaja torty śmietanowe.
    Ta porcja wystarcza na przełozenie i udekorowanie duzego tortu.
    Te torty dekorowałam tym kremem, co prwada nie robiłam żadnych kwiatków ale mozna zobaczyć że zachowuje kształt.

  • Autor: goresiowa Data: 2012-10-12 18:26:45

    a czym nasaczyc biszkopt?

  • Autor: hope30 Data: 2012-10-12 19:12:00

    dobrą herbatą z cytryną/dobrą kawą/dobrą kawą +spirytus/woda przegotowana+np.olejek waniliowy+spirytus/woda+cukier puder+sok z cytryny/Sok z owoców itp..itd...

  • Autor: sunny Data: 2012-10-12 19:20:04

    A nie chodzi Ci może o lukier królewski? Coś w tym stylu: http://wielkiezarcie.com/recipe32876.html

  • Autor: hope30 Data: 2012-10-12 19:52:38

    A nie chodzi Ci może o lukier królewski?  Coś w tym stylu:
    http://wielkiezarcie.com/recipe32876.html


    watek jest z ubiegłego roku ,a koleżanka pytała o to,czym nasączyć biszkopt...

Przejdź do pełnej wersji serwisu