Forum

Zdrowie i uroda

syrop z mlecza-pilne

  • Autor: punca Data: 2011-05-07 06:49:45

    Wczoraj nazbierałam główki mleczy i chciałam zrobić syrop(dodaje się wodę,cytryny i cukier),ale w tym przepisie co mam coś mi się nie zgadza i chciałabm go sprawdzić z orginałem,ale nie mogę go znaleść,przepis mam z tąd,ale nie znam autora przepisu.

    Ma ktoś może w swoich ulubionych zapisane? Prosze o pomoc
    Sprawa dość pilna,bo nie wiem ile te kwiaty jeszcze wytrzymią.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-05-07 06:54:11

    http://wielkiezarcie.com/recipe9019.html  ten robię

  • Autor: punca Data: 2011-05-07 07:01:41

    Dziękuję bardzo to ten przepis,zabieram się do robienia,pozdrawiam

  • Autor: as Data: 2011-05-07 08:48:14

    link aktywny http://wielkiezarcie.com/recipe9019.html

  • Autor: joasiek Data: 2011-05-09 10:48:46

    A czy ten syrop można pić zaraz po przygotowaniu czy dopiero jak odstoi trochę czasu? Oj przydałby mi się teraz dobry syrop na kaszel, a mleczów u mnie dostatek!

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-07 12:04:50

    właśnie nazbierałam mleczy Zobaczymy co  z tego wyjdzie :):)

  • Autor: punca Data: 2011-05-07 12:19:58

    też robię go pierwszy raz

  • Autor: PATI :) Data: 2011-05-07 13:28:12

    Dajcie znac bo tez bym zrobiła u nas tyle mleczy :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-07 15:49:23

    przed koszeniem męża wyzbierałam :):) i sąsiada przy okazji odwiedziłam :):)

  • Autor: as Data: 2011-05-07 13:18:54

    Ja się zastanawiam czy po tak długim gotowaniu to ma jeszcze jakieś właściwości. Mam wątpliowści.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-05-07 14:50:16

    Z pewnością właściwości pozostają.....leczę gardło z dobrym skutkiem, również podaję dzieciom w przypadku infekcji................
    Poza tym używam zamiast miodu pszczelego np. do pekarnika.
    Ale decyzja należy już do każdego indywidualnie.
    Ja w tym roku zrobiłam z 5,5 porcji. Ważne, żeby nie zbierać po deszczu, wówczas pyłki są spłukane.

  • Autor: as Data: 2011-05-08 21:27:10

    Ile dni po deszczu wystarczy zbierać by były już dobre?

    Dopisano 11-05-09 22:29:36:

    No i problem. Nie doczekałam się odpowiedzi czy 2 dni po deszczu wystarczy i dziś znowu padał deszcz. Znalazłam miejsce z bardzo dużą ilością mleczu. Mam nadzieje, że nie przekwitnie i ktoś nie skosi.

  • Autor: joasiek Data: 2011-05-07 17:21:46

    Ostatnio w programie "Maja w ogrodzie" też podawali przepis na syrop z mleczy. Można go znaleźć na stronie tego programu.

  • Autor: punca Data: 2011-05-08 12:24:12

    Syropek właśnie skończyłam, wyszło mi 3 słoiczki,robiłam z połowy składików.Zobaczymy czy będą pić w okresie jesienno-zimowym.Zrobię jeszcze raz z całej porcji.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-08 20:12:49

    Mnie wyszło 8 słoiczków po przecierach pomidorowych. Ja jutro wybiorę się do sąsiada  na zbiory ma takie dorodne kwiaty :):)

  • Autor: jaska2503 Data: 2011-05-08 16:27:01

    Syrop z mlecza robię już od kilku lat i chwalę go sobie.Używam do herbat,do kanapek i do ciast.Ogólnie miodu zużywam bardzo dużo i w znacznej części właśnie miodu z mlecza.
    Medycyna ludowa opierała się dość często na leczeniu miodem z mlecza.Stosowany jako środek wzmacniający i oczyszczający organizm i przy schorzeniach wątroby.
    Mój miodek

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-09 12:12:21

    Czy ten syrop jak dłużej stoji to się nie zcukrza ?

  • Autor: jaska2503 Data: 2011-05-09 21:47:15

    Rok temu zrobiłam 2 porcje.Jedną gotowałam ciut za długo(wydawala mi się za rzadka ) i potem okazało się,że ten miodek się zcukrzył.Ale to nie stanowi wady.Moje niedźwiadki zjadają  zcukrzony :)

    Wydaje mi się,że od zbyt długiego gotowania miodek się cukruje.Pozostaje za mało płynu w bardzo słotkim roztworze i dlatego wytrącają się kryształki cukru.
    Zcukrza się zazwyczaj zaraz po zrobieniu.

  • Autor: as Data: 2011-05-09 22:27:28

    Też się zastanawiałam czy się zcukrzy bo to istotne. Jak dam do butelki to potem nie wyciągnę. Lepiej daćdo słoiczkach po koncentracie pomidorowym pewnie.

  • Autor: as Data: 2011-05-10 19:42:29

    Te mlecze to mam zrywać główki mleczy czy muszę skubać same płatki do garnka?

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-10 20:07:47

    ja zrobiłam z głowek

  • Autor: as Data: 2011-05-10 20:11:49

    Ja też tak myślałam, a sąsiadka mówiła, że trzeba obrywać same płatki. Roboty było by duo więcej i nieciekawie by było. Dlatego Was pytam .Dzięki za odpowiedź.

  • Autor: jaska2503 Data: 2011-05-10 22:13:41

    Ja zrywam też główki,ale spotkałam się,że robią z płatków.
    Jak dla mnie to już za marudne ;)
    Swoje mlecze zrywam zazwyczaj na leśnych polanach lub łąkach(nie nawożonych chemicznie tzn nawozami sztucznymi).

    Jutro idę na zbierać mlecze.
    HURA! Będzie miodek

Przejdź do pełnej wersji serwisu