Podsażam cebulkę, potem na to pieczarki , przekładam do gara. Smaże kiełbaskę ( pokrojoną w ćwierć plasterki )i też do gara, na to podsmażona cukinia i papryka pokrojone w kostkę. Na wierzch pomidorki, przepuszczony przez praskę czosnek . Podlewam troszkę wodą, podgotowuję. Do smaku dodaje przecieru lub koncentratu pomidorowego sól , pieprz, słodka papryka i ziółka jakie mam akurat pod ręką. Pyszne na obiad z ryżem czy ziemniakami albo z chlebkiem na kolację.Ja na szczęście mam na dziełeczce trzy roślinki cukiniowe więc u nas raczej na bieżące użycie.
widzę, że jednak jest jakiś paskudny błąd w zamieszczaniu wiadomości na forum, bo nawet i mnie zżarło wszystko, co napisałam :/ musiałam zamieścic po raz drugi
Trzesz cukinię na wióry, dodajesz jajo, cebulę, trochę mąki, pieprz i sól oraz zioła prowansalskie, albo jakieś włoskie - oregano, rozmaryn, bazylia. Pieczesz jak placki ziemniaczane lub nie dodajesz mąki, a tworzysz placuszki, które obtaczasz w mące.
Możesz nadziać cukinię mięsem mielonym z pomidorami, serem i ziołami. Smacznego!
Przenoszę tutaj prośbę beti72, która zamieściła swoją prośbę o pomoc w artykułach zamiast na forum:
Witam
Proszę poradźcie co mozna zrobić za przetwory z kabaczka, cukinii. Mam tego dużo.
Robiłam już w jajku i bułce (jak schabowe lecz bez rozbijania :D, zapiekałam w mięsem :D
Może ma ktoś ciekawy przepis na przetwory z tych warzyw.
Wiem że zawsze można liczyć na ludzi z WŻ Pozdrawiam
i pierwsza odpowiedź:
Polecam dżem z cukini z galaretką ananasową wychodzi pyszny dżem ananasowy, przepis jest na WŻ
a skąd bierzecie galaretkę ananasową, szukam od miesiąca wszędzie....gdzie ją nabywacie???
długo szukałam i znalazłam w intermarche :)
http://wielkiezarcie.com/recipe26821.html
...a moze w tej wersji posmakujesz ??? mi osobiście bardzo odpowiada , polecam .
http://wielkiezarcie.com/recipe26821.html-aktywny
kabaczka i cukinie dodaje do bigosiku i tarkuje do plackow ziemniaczanych rowniez co roku mam nadmiar wiec rowniez poczytam wypowiedzi
Diękuję bardzo
Po pierwsze za przeniesienie :D
No a druge za tak liczne propozycjie zapewne zrobie wszystkie bo mase mi narosło.
POZDRAWIAM
Podsażam cebulkę, potem na to pieczarki , przekładam do gara. Smaże kiełbaskę ( pokrojoną w ćwierć plasterki )i też do gara, na to podsmażona cukinia i papryka pokrojone w kostkę. Na wierzch pomidorki, przepuszczony przez praskę czosnek . Podlewam troszkę wodą, podgotowuję. Do smaku dodaje przecieru lub koncentratu pomidorowego sól , pieprz, słodka papryka i ziółka jakie mam akurat pod ręką. Pyszne na obiad z ryżem czy ziemniakami albo z chlebkiem na kolację.Ja na szczęście mam na dziełeczce trzy roślinki cukiniowe więc u nas raczej na bieżące użycie.
a ja robię to : http://wielkiezarcie.com/recipe60897.html
widzę, że jednak jest jakiś paskudny błąd w zamieszczaniu wiadomości na forum, bo nawet i mnie zżarło wszystko, co napisałam :/ musiałam zamieścic po raz drugi
rano zamelduję Pampasowi
Trzesz cukinię na wióry, dodajesz jajo, cebulę, trochę mąki, pieprz i sól oraz zioła prowansalskie, albo jakieś włoskie - oregano, rozmaryn, bazylia. Pieczesz jak placki ziemniaczane lub nie dodajesz mąki, a tworzysz placuszki, które obtaczasz w mące.
Możesz nadziać cukinię mięsem mielonym z pomidorami, serem i ziołami. Smacznego!
Polecam też mój przepis:
Zupa z Ratatouille - http://wielkiezarcie.com/recipe59920.html
Musaka (zamiast bakłażana cukinia) - http://wielkiezarcie.com/recipe58125.html
Dziś zrobiłam cukinię wg własnego pomysłu, mnie smakuje, proszę o opinie: http://wielkiezarcie.com/recipe69754.html