Forum

Kuchenne porady

Pomysły na potrawy z cukinii i kabaczka

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-21 10:41:52

    Przenoszę tutaj prośbę beti72, która zamieściła swoją prośbę o pomoc w artykułach zamiast na forum:

    Witam

    Proszę poradźcie co mozna zrobić za przetwory z kabaczka, cukinii. Mam tego dużo.

    Robiłam już w jajku i bułce (jak schabowe lecz bez rozbijania :D, zapiekałam w mięsem :D

    Może ma ktoś ciekawy przepis na przetwory z tych warzyw.

    Wiem że zawsze można liczyć na ludzi z WŻ Pozdrawiam

    i pierwsza odpowiedź:

    bela48 (dodano 2011-07-21 07:33:49) Usuń Edytuj Przenieś
    Cukinie robię tak jak ogórki konserwowe: 5 szklanek wody, 1 szklana octu,2 łyżki soli,9 łyżek cukru, gotową przyprawę do konserwowania ogorkow, i pasteryzuję 7 minut.Podobnie robię paprykę konserwową tylko dłużej pastaryzuję około 15 minut.

  • Autor: rybcia125 Data: 2011-07-21 10:45:04

    Polecam dżem z cukini z galaretką ananasową wychodzi pyszny dżem ananasowy, przepis jest na WŻ

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-07-21 12:20:13

    a skąd bierzecie galaretkę ananasową, szukam od miesiąca wszędzie....gdzie ją nabywacie???

  • Autor: rybcia125 Data: 2011-07-21 18:20:54

    długo szukałam i znalazłam w intermarche :)

  • Autor: werdandii Data: 2011-07-21 12:32:49

    http://wielkiezarcie.com/recipe26821.html

    ...a moze w tej wersji posmakujesz ??? mi osobiście bardzo odpowiada , polecam .

  • Autor: bozena28 Data: 2011-07-21 17:05:20

    http://wielkiezarcie.com/recipe26821.html-aktywny

  • Autor: agness Data: 2011-07-21 16:33:20

    kabaczka i cukinie dodaje do bigosiku i tarkuje do plackow ziemniaczanych rowniez co roku mam nadmiar wiec rowniez poczytam wypowiedzi

  • Autor: beti72 Data: 2011-07-22 00:14:31

    Diękuję bardzo

    Po pierwsze za przeniesienie :D

    No a druge za tak liczne propozycjie zapewne zrobie wszystkie bo mase mi narosło.

    POZDRAWIAM

  • Autor: asieksza Data: 2011-07-22 08:26:55

    Podsażam cebulkę, potem na to pieczarki , przekładam do gara. Smaże kiełbaskę ( pokrojoną w ćwierć plasterki )i też do gara, na to podsmażona cukinia i papryka pokrojone w kostkę. Na wierzch pomidorki, przepuszczony przez praskę czosnek . Podlewam troszkę wodą, podgotowuję. Do smaku dodaje przecieru lub koncentratu pomidorowego sól , pieprz, słodka papryka i ziółka jakie mam akurat pod ręką. Pyszne na obiad z ryżem czy ziemniakami albo z chlebkiem na kolację.Ja na szczęście mam na dziełeczce trzy roślinki cukiniowe więc u nas raczej na bieżące użycie.

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-22 22:04:41

    a ja robię to : http://wielkiezarcie.com/recipe60897.html

    widzę, że jednak jest jakiś paskudny błąd w zamieszczaniu wiadomości na forum, bo nawet i mnie zżarło wszystko, co napisałam :/ musiałam zamieścic po raz drugi

    rano zamelduję Pampasowi

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-07-22 11:18:34

    Trzesz cukinię na wióry, dodajesz jajo, cebulę, trochę mąki, pieprz i sól oraz zioła prowansalskie, albo jakieś włoskie - oregano, rozmaryn, bazylia. Pieczesz jak placki ziemniaczane lub nie dodajesz mąki, a tworzysz placuszki, które obtaczasz w mące.

    Możesz nadziać cukinię mięsem mielonym z pomidorami, serem i ziołami. Smacznego!

    Polecam też mój przepis:

    Zupa z Ratatouille - http://wielkiezarcie.com/recipe59920.html

    Musaka (zamiast bakłażana cukinia) - http://wielkiezarcie.com/recipe58125.html

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-07-26 13:05:38

    Dziś zrobiłam cukinię wg własnego pomysłu, mnie smakuje, proszę o opinie: http://wielkiezarcie.com/recipe69754.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu