Bardzo fajny wątek, uwielbiam sałatki i surówki. Z pewnością będę się tutaj "udzielać". Dziś sałatki nie było i nie ma w planach, ale niebawem zrobię, bo mnie smaki naszły, więc się podzielę.
witam dziś u mnie jak często ostatnio pojawiła się sałata lodowa+pomidor+ogórek+ prażone ziarna słonecznika i dyni oraz w tym przypadku pierś z kurczaka podsmażona w paski,polane sosem vinegret a nieraz sosem czosnkowym. PYCHA więcej nic nie trzeba
Mój 1.5 roczny synek uwielbia mizerię i je ją w ilościach wręcz hurtowych, zresztą wszyscy oprócz córci lubimy, ale cóż to jest w porównaniu z innymi bardziej pracochłonnymi i wymyślnymi sałatkami...:):):)
no to teraz bede miec dylemat, w ktorym watku pisać;)
bo u mnie dzis powstała sałatka sniadaniowa z: kapusty pekińsiej, grzybków, cebuli, mięsa (dzis akurat trafiło na karkówke) i odrobiny chili i do tego grzaneczki (ala knorr;) tylko z ciemnego pieczywa.:) i duzo zielonego koperku.
Dziś była sałatka na kolację: pekinka z 3 rodzajami pomidorów z ogródka (czerone, żółte, pomarańczowe), ogórkiem, papryką, cebulą, rzodkiewką i sosem z octu balsamicznego z musztardą i odrobiną majonezu. Pycha!
Właściwie to wczoraj do ziemniaków i mięsa z grilla: surówkę z kapusty pekińskiej, ogórka świeżego, pora, marchewki, papryki czerwonej, koperku, jpgurtu, śmietany i majonezu :)
Na kolacje sałatka warstwowa na winie ;) czyli jajka z majonezem, kukurydza, papryka czerwona, brokuły i pomidor, polane sosem czosnkowym, posypane zółtym serek i pietruszka zielona
Mój mąż to zapalony ogrodnik i od dwóch lat mamy szklarnie z różnymi odmianami pomidorów. U mnie w domu ta odmiana funkcjonuje jako pomidory bananowe, mają podłużny kształt, pomarańczowy kolor i lekko mączasty miąższ. Nasiona zakupił 2 lata temu chyba na Allegro (ale pewna nie jestem więc zapytam). Jak będzie mąż pod ręką to go wypytam dokładnie o nazwę fachową, bo rzeczywiście w google chyba figurują pod inną nazwą. A to zbiory z mojej szklarni z zeszłego tygodnia. Te pomidorki "bananowe" są na samym przodzie.
Dopisano 11-10-02 21:37:36:
Zaczerpnęłam wiedzy od męża. Ta odmiana pomidorków to Orange banana tomato, zakupione były na Allegro, ale 2 lata temu. Tu masz stronkę: http://gardener.wikia.com/wiki/Orange_banana
Witam.
Oto mój nowy wątek poświęcony sałatkom i surówkom jakie dzisiaj robicie ...;-) Mam nadzieję ,że takowego jeszcze na WŻ nie było ;)
Zasady dokładnie takie same jak w wątkach "Co dzisiaj jecie na obiadek...?" , "Co dzisiaj pieczesz...?" itp itp.. ;)
Mile widziane zdjęcia.
Mam nadzieję ,że Wam się spodoba i zapraszam wszystkich do zabawy.
A więc będę pierwszy, u mnie dzisiaj sałatka Chili z mojego przepisu:
Ja dziś co prawda nie robię żadnej sałatki - ale widzę, że Twoja sałatka z chili zyskała mocno na nowej fotce :)
Bardzo fajny wątek, uwielbiam sałatki i surówki. Z pewnością będę się tutaj "udzielać". Dziś sałatki nie było i nie ma w planach, ale niebawem zrobię, bo mnie smaki naszły, więc się podzielę.
Sałatka ziemniaczana z szynką i natką pietruszki.
Salatka zrobiona -z pora i pieczarek-.
heh, jak co dzień.
pomidory z cebula i zieleniną.
Tak jem co dziennie na śniadanie.
czasem podleję gęstym jogurtem.
u mnie dzis była ulubiona surówka z przepisu Aleex
pekińska,marchewka,cebula i majonez.Rarytasek
Olciaa ja też taką robie tylko dodaję kukurydzę z puszki.Ale nie każdy lubi.
Tarta marchewka, sól, pieprz , majonez i śmietana.
witam dziś u mnie jak często ostatnio pojawiła się sałata lodowa+pomidor+ogórek+ prażone ziarna słonecznika i dyni oraz w tym przypadku pierś z kurczaka podsmażona w paski,polane sosem vinegret a nieraz sosem czosnkowym. PYCHA więcej nic nie trzeba
Też lubię sałatki z sałatą lodową. Moja ulubiona to:
Sałata lodowa
Ser Arla Apetina Feta - już pokrojony w kostkę ,w koszyczku
1/2 czerwonej papryki
Świeży ogórek
Sos włoski
bardzo lubię taka sałatkę :)
Ja dzisiaj zrobiłam sałatkę z nowego przepisu z tuńczykiem i ananasem , wyszła pyszna,ale nie mogę pochwalić się zdjęciem bo aparat padł:(
Sorry że napisałam z konta mamy, ale już mi się niechce wlączać swojego kompa, bo idę spać.:)
Pozdrawiam Ania.:)
Szału tym nie zrobię, ale u mnie była tylko klasyczna mizeria:)
a dla mnie to szał uwielbiam mizerie,a w tym roku cos za malo jej zjadłam,sama nie wiem dlaczego
Mój 1.5 roczny synek uwielbia mizerię i je ją w ilościach wręcz hurtowych, zresztą wszyscy oprócz córci lubimy, ale cóż to jest w porównaniu z innymi bardziej pracochłonnymi i wymyślnymi sałatkami...:):):)
U mnie sałątka ze szpinakiem i pomarańczką
Mmmm.... wygląda smakowicie:)
poproszę przepis na to cudo :)
Proszę :)
http://wielkiezarcie.com/recipe69009.html
dziekuje to jutro lecę po szpinak :)
No... to już widzę jak mnie niesie przy najbliższej okazji do kauflandu po szpinak, bo na działce niestety nie obrodził:(:(:( Ślinka cieknie:)
no to teraz bede miec dylemat, w ktorym watku pisać;)
bo u mnie dzis powstała sałatka sniadaniowa z: kapusty pekińsiej, grzybków, cebuli, mięsa (dzis akurat trafiło na karkówke) i odrobiny chili i do tego grzaneczki (ala knorr;) tylko z ciemnego pieczywa.:) i duzo zielonego koperku.
Możesz pisać we wszystkich wątkach ;)
hehehe
To moja wczorajsza sałatka z tuńczykiem i ananasem, wyszła palce lizać:)
U mnie dzisiaj kapusta czerwona ..O ile można to sałatką nazwać ;-)
u mnie dziś
Kapusta pekińska
pomidory pokrojone w ćwiartki
ogórek
papryka
Sos
1/2 kubka jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
łyżka słodkej papryki
To i u mnie dziś była do obiadku pekinka:):):)
Ale robił mężulo i wyszło pysznie:)
-pół pekinki
-duża starta na tarce o grubych oczkach marchewka
-jabłko
-po pół papryki czerwonej i żółtej
-cebulka posiekana
sos: oliwa, musztarda, natka pietruszki, ząbek czosnku, sól i pieprz zblendowane.
Cudeńko:)
ja dziś do obiadu zrobiłam " Surówkę z kiszonych ogórków " w/g dorisek2620
Pamiętam to była pierwsza sałatka jaką zrobiłam:):):) W drugiej czy trzeciej klasie podstawówki robiliśmy sałatki i ja przygotowałam tą:):)
Jarzynowa, jak mówi mężowaty - nalepsza tradycyjna kiszonka.
Do obiadu, pekinka z marchewką i porem, z sosem czosnkowym, do grilla pomidory z fetą..mniam:)
Ale mi smaka narobilas :) dawno jej nie jadlam mniam :)))
proponuję zmienić tytuł na "jaką sałatkę - surówkę dzis robisz".... i będzie bez kompleksów:)
U nas wczoraj i na dziś surówka marchewkowa z czosnkiem, pieprzem i majonezem
mówisz, masz :)
Dzisiaj mizeria ze śmietaną.
Dzisiaj z papryki na słodko:D
U mnie dzisiaj z pomidowrów i ogórasów ;)
No wiesz co, co jak co, ale po tobie nie spodziewałam się, że połaczysz ogórki z pomidorami:) Przecież nie wolno:D Nie uczyłęś się w szkole?:P
Wiem że nie wolno łączyć świeżych ogórków z pomidorami bo niszczą swoje dobre bakterie ..ale co tam : D Prywatnie w domu wszystko można :D
Nie wolno, ale za to jakie smaczne :)
Ot i co:)
Surówka z kiszonej kapusty do obiadu, a na kolację sałatka z pomidorów, kiszonych ogórków i cebuli.
Wczoraj zamiast mizerii sałata z śmietaną. Dziś surówka do obiadu z pekinki, marchewki, ogórka, papryki, pomidora, cebuli, pora, koperku z winegretem.
U mnie dzisiaj również do obiadu surówka z pekinki ,świeżego ogórka ,marchewki i kompozycji majonezu z sosem włoskim:P
coś dla mnie :)
Ja właśnie uwielbiam takie surówki do obiadu ..Może być z pekińskiej ...może być z sałaty lodowej ..a nawet z białej kapusty ;) Są pysznee.
Na urodziny tylko takie robię do kolacji i wszystkim smakują ;)
I dla mnie też uwielbiam różne liście jestem liściożerna podobnie jak ta z łąki w czarne łaty
http://wielkiezarcie.com/recipe10184.html w wersji bez czosnku bo nie moge ostatnio go jesc :((
Wczorajsza sałatka:
tortellini, szynka, świeże ogórki, szczypiorek, sól, pieprz i sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem:):):)
Dzisiaj sałatka na ciepło z makaronu (grube nitki), pieczarek ,wątróbki i cebuli. Pycha.
u nas sałata z sosem musztardowo-cytrynowym do pieczonego łososia :)
U mnie dzisiaj nic, ale jutro grill więc odbijemy sobie sałatką-powtórką z niedzieli, bo pyszota i może jakąś z kuskusem:)
Dziś będzi sałatkagyros tylko muszę po zakupy jechać
Wczoraj do obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kiszonej kapusty:
http://wielkiezarcie.com/recipe66284.html
Surówkę z kapusty kiszonej
Wczoraj surowka z kiszonej kapusty a dzis saltka z salty,rzodkiewrki,cebulki,ogorkow,pomidorow i sos smietankowy.
pokrojony świeży ogórek gruntowy z sosem koperkowo - ziołowym
U mnie wczoraj ,dzisiaj i jutro sałatka z gyrosa z mojego przepisu.
Dziś była sałatka na kolację: pekinka z 3 rodzajami pomidorów z ogródka (czerone, żółte, pomarańczowe), ogórkiem, papryką, cebulą, rzodkiewką i sosem z octu balsamicznego z musztardą i odrobiną majonezu. Pycha!
U mnie dzisiaj do obiadu surówka z kapusty pekińskiej ,pomidora ,marchewki, cebuli i sosu włoskiego wymieszanego z majonezem. Pyszna była:
Moja sałatka: http://wielkiezarcie.com/recipe63127.html
Dziś w wersji z kalafiorem:
Ja zrobiłam dzisiaj moją ulubioną; Brokuły gotowane,boczek na chrupiąco,rodzynki,cebulka,prażony słonecznik i sos słodko-kwaśny...pyszne!
U mnie dzisiaj do obiadu sałata lodowa z czerwoną papryką i sosem włoskim:
I jeszcze sałatka na jutro .. chińska z mojego przepisu:
U mnie dzisiaj sałatka jarzynowa z salami i morelami z kompotu.
na obiad sałatka: kapusta czerwona, jabłko, cebula, zielona pietruszka, kukurydza, sol, pieprz i majonez
na kolacje: pomidory z cebula w smietanie, sol, pieprz
Właściwie to wczoraj do ziemniaków i mięsa z grilla: surówkę z kapusty pekińskiej, ogórka świeżego, pora, marchewki, papryki czerwonej, koperku, jpgurtu, śmietany i majonezu :)
Salatka z pomidorow,ogorka,rzodkiewki i szczypioru w smietanie
Wczoraj do obiadu surówka z marchwi i jabłka a na później sałatka z pora.
Surówkę z pekinki, marchewki, ogórka, pora, papryki i koperku - z sosem śmietanowo-jogurtowo-majonezowym :)
Dziś do obiadu surówka z pekinki z porem, cebulką, rzodkiewką i pomidorkami bananowymi (z ogródka) z oliwą pieprzem i solą. Mniam!
Ale pysznie wygląda.
Dziś moja sałatka z szynką grubo ciosana.
Sałatka jesienna
surówka z cebuli
Jadłam dzisaj w barze surówkę Colesław i jestem rozczarowana. Było w niej za dużo chrzanu i piekła.
Na kolacje sałatka warstwowa na winie ;) czyli jajka z majonezem, kukurydza, papryka czerwona, brokuły i pomidor, polane sosem czosnkowym, posypane zółtym serek i pietruszka zielona
Dziś moja autorska (z nazwy i kompozycji) sałatka obiadowa: Tricolore pomidore
http://wielkiezarcie.com/recipe71052.html
Powiedz coś więcej o pomidorach bananowych. Słyszałam o ananasowych, truskawkowych...
Jaka to odmiana, moze znasz jej inną nazwę.
Gdybyś mogła podać mi link do takich bananów, bo coś wujek google mnie nie słucha?
Surówka bardzo mi się podoba, bo jestem maniakiem pomidorowym :)
Mój mąż to zapalony ogrodnik i od dwóch lat mamy szklarnie z różnymi odmianami pomidorów. U mnie w domu ta odmiana funkcjonuje jako pomidory bananowe, mają podłużny kształt, pomarańczowy kolor i lekko mączasty miąższ. Nasiona zakupił 2 lata temu chyba na Allegro (ale pewna nie jestem więc zapytam). Jak będzie mąż pod ręką to go wypytam dokładnie o nazwę fachową, bo rzeczywiście w google chyba figurują pod inną nazwą. A to zbiory z mojej szklarni z zeszłego tygodnia. Te pomidorki "bananowe" są na samym przodzie.
Dopisano 11-10-02 21:37:36:
Zaczerpnęłam wiedzy od męża. Ta odmiana pomidorków to Orange banana tomato, zakupione były na Allegro, ale 2 lata temu. Tu masz stronkę: http://gardener.wikia.com/wiki/Orange_bananaoo, ale śliczne pomidorki masz.
To za rok może też takie sobie sprawię.
Zdaje mi się że jadłam takie nad morzem w tym roku, żółte podłużne ale czy te to nie wiem :)
Surówka piękna, pomidorki piękne.
Dziekuję :)
Jejku, ta sałatka wygląda tak apetycznie, że najchętniej wgryzłabym się w monitor.
Wgryź się lepiej w pewną kolejkę (do polecanych)
Jakoś nie zauważyłam, żebyś gorliwie mi w tym pomagał
Sałatka do obiadu z czerwonej kapusty
Sałatka letnia*
Miała być "sałatką pierwszo-majową" ale nie chciałem do kulinariów wtrącać podtekstów światopoglądowych
Poczeka do wiosny i wtedy ją wklej - zrobi furorę! Albo baby Ciebie na furze wywiozą
Przyparty do muru przyznam Ci się szczerze, że oryginalne zdjęcie wyglądało tak:
U nas dzis przepyszna surówka z marchewki z ananasem i bitą śmietaną. Będę miała jeszcze na jutro do pracy.
U mnie wczoraj była marchewka z groszkiem a dzisiaj zwykła sałatka z pomidorów, cebulki, soli i pieprzu :P
Dziś moja sałatka tuńczykowa: http://wielkiezarcie.com/recipe71421.html
wracaj!!!!!!!
No własnie ,nie widze zeby brał czynny udział na forum.
Wczoraj zrobiłam sałatkę jarzynową i sałatkę z gyrosem
Wykwintna surówka z kapusty pekińskiej
Otrzymałam od autora prośbę o założenie kontynuacji wątku. Zapraszam pod adres
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=437023&post=437023
Mam nadzieję, że nie zarzucicie dzielenia się sałatkowo-surówkowymi pomysłami :)