Odprawiam za tydzień urodziny:) Chce wprowadzić do menu jakieś nowe akcenty, bo nie chce mieć co roku powtarzających się potraw, więc zasypcie mnie (jeśli możecie) swoimi ulubionymi przystawkami :)
Odrazu mówię, nie podaje ciepłego dania głównego- będzie około 7-8 osób. Pozdrawiam, Monika.
Napewno znajdą się na stole:
- tartinki z pastami (serowa, czosnkowa)
- grissini z sosami (majonezowy, czosnkowy, tysiąca wysp)
- jakieś ciasto (może sernik na zimno z melonową galaretką i kulkami melona?)
-jakieś drobne ciasteczka (mniej słodkie, bardziej do chrupania- kocie języczki)
Proszę o pomoc, bo napewno mi pomożecie i dacie natchnienie:)
Dopisano 11-08-29 11:45:36:
Zaponiałam dodać, że
zimna płyta będzie też (wędliny, ogórki, sery- taka normalna)
A może paluchy drobiowe? Przygotowuje się je z piersi z kurczaka, mąki arachidowej, prażonej cebuli i panieruje w jajku roztrzepanym z kwaśną śmietaną i bułce tartej. Pyszne na zimno podane na talerzu w kompozycji warzywnej. U mnie na spotkaniach znikają w pół godziny. Jutro wklepię przepis, może skorzystasz.
ja często robie jajka z majonezem do tego kawior, losoś, salami i zielenina
surowizna czyli tatar podaję tak że doprawiam mieso (żółtko, oliwa, pieprz, sól) i lepię kulki a dodatki cebula, ogóreczki i grzybki siekam w kosteczke i podaję w miseczkach obok niech każdy sobie miesza wedle uznania
babeczki na słono z sałatką jarzynową lub inną jaką wolisz
U mnie sprawdzają się piersi w majonezie z pieczarkami . Piersi kroję w plasterki dodaję sól i pieprz odstawiam na trochę a mastępnie smażę na oleju , usmarzone układam na półmisku , na tym samym tłuszczu duszę pieczarki leciutko solę i jeszcze ciepłe mieszam z majonezem i wykładam na mięso. Potrawa jest gotowa do jedzenia .
Kochani,
Odprawiam za tydzień urodziny:) Chce wprowadzić do menu jakieś nowe akcenty, bo nie chce mieć co roku powtarzających się potraw, więc zasypcie mnie (jeśli możecie) swoimi ulubionymi przystawkami :)
Odrazu mówię, nie podaje ciepłego dania głównego- będzie około 7-8 osób. Pozdrawiam, Monika.
Napewno znajdą się na stole:
- tartinki z pastami (serowa, czosnkowa)
- grissini z sosami (majonezowy, czosnkowy, tysiąca wysp)
- jakieś ciasto (może sernik na zimno z melonową galaretką i kulkami melona?)
-jakieś drobne ciasteczka (mniej słodkie, bardziej do chrupania- kocie języczki)
Proszę o pomoc, bo napewno mi pomożecie i dacie natchnienie:)
Dopisano 11-08-29 11:45:36:
Zaponiałam dodać, że
zimna płyta będzie też (wędliny, ogórki, sery- taka normalna)
2-3 wałki sushi zrobię z łososiem.
A może paluchy drobiowe? Przygotowuje się je z piersi z kurczaka, mąki arachidowej, prażonej cebuli i panieruje w jajku roztrzepanym z kwaśną śmietaną i bułce tartej. Pyszne na zimno podane na talerzu w kompozycji warzywnej. U mnie na spotkaniach znikają w pół godziny. Jutro wklepię przepis, może skorzystasz.
No ciekawa propozycja, chętnie wypróbuję:)
Bardzo proszę, pyszna prościzna na talerzu http://wielkiezarcie.com/recipe66756.html
Może jeszcze ktoś skorzysta z tego pomysłu.
Z ciast mogę Ci polecić zebrę na zimno http://wielkiezarcie.com/recipe63546.html ja robiłam z ananasami. i dałam mało sera.
i na ciepło http://wielkiezarcie.com/recipe42385
Dobry na takie imprezy jest "zroślak" http://wielkiezarcie.com/recipe35530.html
Faktycznie ciekawy przepis, chyba i ja się skuszę.
ja często robie jajka z majonezem do tego kawior, losoś, salami i zielenina
surowizna czyli tatar podaję tak że doprawiam mieso (żółtko, oliwa, pieprz, sól) i lepię kulki a dodatki cebula, ogóreczki i grzybki siekam w kosteczke i podaję w miseczkach obok niech każdy sobie miesza wedle uznania
babeczki na słono z sałatką jarzynową lub inną jaką wolisz
jeśli lubisz sushi to może zamakuje Ci carpaccio z łososia wg mojego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe67317.html
koreczki z fety z arbuzem lub winogronami
te koreczki napewno zrobię:) No właśnie też myślałam, że zrobię babeckzi nadizewane akurat myślałam o masie drobiowej albo sałatką meksykańską
U mnie sprawdzają się piersi w majonezie z pieczarkami . Piersi kroję w plasterki dodaję sól i pieprz odstawiam na trochę a mastępnie smażę na oleju , usmarzone układam na półmisku , na tym samym tłuszczu duszę pieczarki leciutko solę i jeszcze ciepłe mieszam z majonezem i wykładam na mięso. Potrawa jest gotowa do jedzenia .