Forum

Kuchenne porady

Menu na urodziny

  • Autor: Satina Data: 2011-08-29 11:21:31

    Kochani,

    Odprawiam za tydzień urodziny:) Chce wprowadzić do menu jakieś nowe akcenty, bo nie chce mieć co roku powtarzających się potraw, więc zasypcie mnie (jeśli możecie) swoimi ulubionymi przystawkami :)

    Odrazu mówię, nie podaje ciepłego dania głównego- będzie około 7-8 osób. Pozdrawiam, Monika.

    Napewno znajdą się na stole:

    - tartinki z pastami (serowa, czosnkowa)

    - grissini z sosami (majonezowy, czosnkowy, tysiąca wysp)

    - jakieś ciasto (może sernik na zimno z melonową galaretką i kulkami melona?)

    -jakieś drobne ciasteczka (mniej słodkie, bardziej do chrupania- kocie języczki)

    Proszę o pomoc, bo napewno mi pomożecie i dacie natchnienie:)

    Dopisano 11-08-29 11:45:36:

    Zaponiałam dodać, że

    zimna płyta będzie też (wędliny, ogórki, sery- taka normalna) 

    2-3 wałki sushi zrobię z łososiem.

  • Autor: Wkn Data: 2011-08-29 11:43:24

    A może paluchy drobiowe? Przygotowuje się je z piersi z kurczaka, mąki arachidowej, prażonej cebuli i panieruje w jajku roztrzepanym z kwaśną śmietaną i bułce tartej. Pyszne na zimno podane na talerzu w kompozycji warzywnej. U mnie na spotkaniach znikają w pół godziny. Jutro wklepię przepis, może skorzystasz.

  • Autor: Satina Data: 2011-08-29 11:44:18

    No ciekawa propozycja, chętnie wypróbuję:)

  • Autor: Wkn Data: 2011-08-29 20:37:27

    Bardzo proszę, pyszna prościzna na talerzu http://wielkiezarcie.com/recipe66756.html

    Może jeszcze ktoś skorzysta z tego pomysłu.

  • Autor: Laugasel Data: 2011-08-29 17:13:47

    Z ciast mogę Ci polecić zebrę na zimno http://wielkiezarcie.com/recipe63546.html ja robiłam z ananasami. i dałam mało sera.

    i na ciepło http://wielkiezarcie.com/recipe42385

  • Autor: asiaff Data: 2011-08-29 17:45:03

    Dobry na takie imprezy jest "zroślak" http://wielkiezarcie.com/recipe35530.html

  • Autor: Laugasel Data: 2011-08-29 21:00:36

    Faktycznie ciekawy przepis, chyba i ja się skuszę.

  • Autor: anqe Data: 2011-08-29 20:26:34

    ja często robie jajka z majonezem do tego kawior, losoś, salami i zielenina

    surowizna czyli tatar podaję tak że doprawiam mieso (żółtko, oliwa, pieprz, sól) i lepię kulki a dodatki cebula, ogóreczki i grzybki siekam w kosteczke i podaję w miseczkach obok niech każdy sobie miesza wedle uznania

    babeczki na słono z sałatką jarzynową lub inną jaką wolisz

    jeśli lubisz sushi to może zamakuje Ci carpaccio z łososia wg mojego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe67317.html

    koreczki z fety z arbuzem lub winogronami

  • Autor: Satina Data: 2011-08-29 21:34:45

    te koreczki napewno zrobię:) No właśnie też myślałam, że zrobię babeckzi nadizewane akurat myślałam o masie drobiowej albo sałatką meksykańską

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-08-29 20:29:30

    U mnie sprawdzają się piersi w majonezie z pieczarkami . Piersi kroję w plasterki dodaję sól i pieprz odstawiam na trochę a mastępnie smażę na oleju , usmarzone układam na półmisku , na tym samym tłuszczu duszę pieczarki leciutko solę i jeszcze ciepłe mieszam z majonezem i wykładam na mięso. Potrawa jest gotowa do jedzenia . 

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-08-30 06:48:24

Przejdź do pełnej wersji serwisu